Category Archives: Cărțile Supranaturalului

Necunoscuții și stranii primi ani ai unui geniu – Helena Petrovna Blavatsky

Necunoscuții și stranii primi ani ai unui geniu – Helena Petrovna Blavatsky

Articolul de față a pornit de la o carte. O carte scrisă în timp dar dată tiparului de curând de o pasionată a spiritului – doamna Irina Cupe. Efortul filologului român stabilit la Londra a meritat fiindcă o nouă carte despre viața marelui om de spirit Helena Petrovna Blavatsky va merita întotdeauna – indiferent câte alte mii s-ar fi scris până atunci.

 “Scurta introducere în Teozofie” prezintă pe scurt atât bazele acestei interesante doctrine și sistem de gândire, dar face și o trecere în revistă a principalelor momente biografice.

Spuneam că am dorit să plec de la recenzia acestei cărți. Ulterior însă mi-am schimbat decizia. Am ales să scriu în acest articol doar despre copilăria șI adolescența Helenei Blavatsky, pentru că de aici pleacă totul – elemente de dezbatere, mister șI controversă – în fond, chiar trei caracteristici ale viitorului demers spiritual al marii ocultiste.

Helena s-a născut în nefastul an 1831, primul an a marii epidemii de holeră ce avea să îndolieze întreaga Europă.

Data nașterii, noaptea dintre 30 și 31 iulie, era și ea semnificativă pentru vechile credințe ruse – legată fiind de cifra 7. O cifră cu puteri magice – iar copii născuți în ultima noapte  a lunii a șaptea (30-31 iulie), spuneau tradițiile vechi ruse și cazace, au o legătură profundă atât cu lumea de dincolo cât și cu cea a vrăjitoarelor – a vidmelor, cum li se spunea în popor.( Într-adevăr, și în ziua de atăzi, ziua de 31 este una din marile sărbători ale vrăjitoarelor – Lammas, preluată și de Wicca, o manifestare altfel benefică, a belșugului naturii și recoltelor)

De fapt, chiar în primele zile de viață ale Helenei se va petrece un incident mai mult decât ciudat. La botez, slujit în mare grabă, așa cum era obiceiul vremii, chiar înainte de a se rosti “Te lepezi de satana”, un copil, o rudă a Helenei, jucându-se, a dat foc sutanei părintelui. Slujba a fost întreruptă, dar incidentul a înspăimântat comunitatea. Read the rest of this entry

Lilith – The First Eve: Historical & Psychological Aspects of the Dark Feminine

Lilith – The First Eve: Historical & Psychological Aspects of the Dark Feminine

Autor: Siegmund Hurwitz

O consider lucrarea de referință în domeniul mitologiei lui Lilith.

Cartea are 262 pagini și este structurată în două părți. Prima parte este o punere în pagină și o analiză științifică (dpdv istoric, literar, lingvistic, filosofic, teologic) a principalelor mituri ale “Primei Eve”, dar șI o urmărire a pătrunderii acestui fascinant personaj în culturile lumii. Surprinzător, dar alături de cultura arabă, de mitologia scandinavă ș.a. regăsim și folclorul român.

Tot aici autorul tratează abordarea lui Lilith în filosofia Kabbalah, în teoriile gnostice precum șI în textele magice aramaice.

In partea a doua a cărții mitul Lilith și ideea femininului întunecat sunt analizate din punct de vedere psihologic, aspectele fiind deosebit de interesant relevate. Sunt prezentate șI exemple, de la vise șI până la revelații.  

Cartea a fost editată în 1980, în limba germană, reeditarea de față, în limba engleză, datând din 1999. Nu a fost tradusă în românește, dar cartea se poate comanda on-line. Pesonal mi-am cumpărat-o on-line prin intermediul librăriei brașovene Okian  (http://www.okian.ro/carte-1483109-lilith-the-first-eve-historical.html).

Siegmund Hurwitz, medic elvețian, unul dintre marii cunoscători în misticismul ebraic și cercetător al Kabbalah. Hurwitz a studiat și psihanaliza, fiind unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Carl Gustav Jung. |n AcelașI timp Jung a apelat de fiecare dată la Hurwitz atunci când a studiat sau a scris despre subiecte legate de iudaism sau Kabbalah. Alte opere: “Motive arhetipale în mistica hassidica” – 1952, “Imaginea muribundului Messia” – 1958, “Fața întunecată a lui Dumnezeu în iudaism” – 1994.