Daily Archives: 17 March 2012

Buna Vestire: sensuri şi înţelesuri tainice ale Revelaţiei Divine

Buna Vestire: sensuri şi înţelesuri tainice ale Revelaţiei Divine
Buna Vestire: sensuri şi înţelesuri tainice ale Revelaţiei Divine

Pare ciudat ce afirm, dar acesta este sentimentul care mă încearcă atunci când scriu despre conferinţa din martie – anume că mi se pare cea mai frumoasă temă… Şi, culmea coincidenţei – sau poate… soarta – vom aborda cel mai clar act al divinităţii chiar de ziua Revelaţiei creştine, Buna Vestire.

Credinţa mea este că Divinitatea este cea care are „exclusivitatea” şi motivul revelaţiei, nu omul. Oricât ar fi de sfânt, de iniţiat sau de posesor al cunoştinţelor de Yoga, şamanism sau, mai nou, de psihologie transpersonală, omul rămâne doar un beneficiar, pe bază de dar condiţionat, al Scânteii Divine; de aceea el nu poate provoca Revelaţia… ci numai El!

De aceea cred că a susţine că  numai mesajul unei religii este adevărat este nu numai un nonsens omocentrist ci şi o blasfemie. Ignorând şabloanele acuzaţiilor de sincretism New Age vreau să-l provoc pe acel teolog care poate ridica piatra pe care scrie „noi îl obligăm pe Dumnezeu să ne fi dat numai nouă Revelaţia, Adevărul!”. Din păcate, odată cu Mărul cunoaşterii, am bănuiala că am muşcat şi din viermele interpretării… iar gustul aceluia ne-a plăcut cel mai mult.

Iată deci două idei, două provocări pentru noua „Dezbatere de la Dalles” – aşa cum firesc am redenumit conferinţele noastre.

Dar Revelaţia presupune şi o cercetare – alta decât cea teologică. Pentru noi, pasionaţii de adevăruri misterioase şi ocultism, datele din istorie la care au fost transmise revelaţiile conţin informaţii. De aceea am solicitat unor figuri importante ale astrologiei şi numerologiei să ni se alăture pentru descifrarea mesalului divin.

Am bucuria de a o avea alături pe doamna Mariana Cojocaru, astrolog şi cercetător al sensurilor ascunse din planul spiritual şi pe domnul Mihai Voropchievici – care şi-a petrecut mult timp studiind, în baza fascinantei numerologii, datele importante ale omenirii.

Multiplele culori ale tabloului spiritualităţii vor fi  redate de trei maeştri; îl vom asculta pe reputatul scriitor, critic de artă şi iniţiat pasionat de teologie George Radu Serafim – cel căruia i se datorează apariţia primului (şi cel mai important) departament dedicat spiritualităţii din media românească – „Viaţa spirituală” de la TVR; dacă am folosit cuvântul „important”, ei bine acesta este sinonim cu Hary Kuler atunci când vine vorba de studiul sensurilor profunde ale iudaismului; în fine, am lăsat la urmă personalitatea al cărei farmec şi cultură mă fascinează la superlativ – doamna Mioara Roman, profesor şi mare cunoscător al lumii islamice, care ne va vorbi despre un subiect inedit – rolul femeii în şi după Revelaţia islamică.

Atributul „inedit” îmi reaminteşte de o promisiune făcută înainte de ultima conferinţă – anume de a prezenta idei sau ipoteze în premieră la aceste evenimente. Ei bine, dacă luna trecută am vorbit de o posibilă origine a celor mai vechi civilizaţii în Valea Indusului dar şi despre Dumnezeul ascuns al Brahmanismului ca o primă formă ce a inspirat religiile avraamice, de data aceasta am curajul să afirm că fiecare intervenţie va conţine un element inedit.  Însăşi analiza aceasta a Revelaţiei, pe cât de complexă, pe atât de… nemaiîntâlnită, am dorit-o ca pe un logos nou, de dată asta al omului, către umanitate dar şi către Divinitate. Un logos al spiritului iubitor dar şi cercetător,  liber de false uri şi unit – dar mai ales smerit în faţa Revelaţiei Divine. De Buna Vestire, o bună vestire omenească!

 

Câteva date tehnice:

 

Pentru prima dată, conferinţa se va încheia cu o dicuţie liberă cu publicul, cu toţi moderatorii.

Locul de desfăşurare este Sala Dalles, din bulevardul Magheru nr. 18.

Expunerile vor începe la ora 14.00 vor fi două pauze, conferinţa urmând a se încheia, teoretic, la ora 18.00.

Accesul se va face pe bază de bilet, cumpărat de la intrarea în incintă, preţul unui bilet fiind 10 lei.

Rezervările se pot face trimiţând un mesaj (comentariu) la aceast material – sau pe Facebook.

Conferinţa este filmată dar va fi pusă pe site după cca 20 de zile.

 

Vă aşteptăm cu drag!