Inedita şi… neîncăpătoarea conferinţă despre iniţiere şi manipulare

Inedita şi… neîncăpătoarea conferinţă despre iniţiere şi manipulare
Inedita şi… neîncăpătoarea conferinţă despre iniţiere şi manipulare

Din nou emoții, cel puțin pentru mine, care m-am și ocupat de organizare și am avut și dificila misiune de a deschide conferința – nu cu orice subiect, ci chiar cel referitor la inițiere. Principii și o continuitate în timp a ideilor inițiatice, reprezentată prin sisteme și culte inițiatice.

Să începem cu organizarea – cer scuze celor care nu au găsit loc – dar prezența a fost mult peste așteptările noastre. Demersul nostru de a promova o lucrare spirituală este bine primit, iar multe persoane care aveau o oarecare reținere în a aborda deschis acest domeniu – sau de a-și afișa preocupările – s-au simțit încurajate. Această constatare m-a condus la concluzia că formula cu mai mulți vorbitori este bună, dar trebuie îmbunătățit dialogul cu publicul. Sigur, în condițiile în care vom desfășura conferințel într-o sală mai mare și mai bine dotată – va fi cu totul altceva. Mă gândesc ca începând de data viitoare să punem la dispoziția spectatorilor două microfoane pentru sesiunile de discuții.

Tot apropo de prezență – care a fost cel puțin cu  30% peste capacitatea sălii, aceasta și datorează unor prieteni care activează în alte domenii dar sunt pasionați de spiritualitate și susțin demersul nostru – aici aș vrea să-l menționez pe Mihai Morar, dirctor al Radio Zu, precum și frumoasei sale asistente de la emisiunea de succes “Răi da’ buni”, Marina Dina, tânăra vedetă Tv promovându-ne pe bolgul său – participând și la conferință. Un alt prieten al demersului nostru care a venit la conferință este cunoscutul jurnalist de investigații Alecu Racoviceanu. În plus, trebuie să le mulțumesc și altor prieteni ai spiritualității, pe unii cunoscându-i pe alții încă nu, pentru promovarea de care s-a bucurat evenimentul; datorită acestei promovări am avut surpriza să fiu întrebat de conferință în cele mai diverse locuri  – de la magazinele din zona în care locuiesc, la parcul în care alerg – și până la… incinta Parlamentului!

Dar, maximele noastre mulțumiri sunt adresate acelora care ne-au fost alături la conferință și care ne-au ascultat ore întregi, trecând peste lipsa locurilor, slaba aerisire, sonorizarea nu tocmai impecabilă…

Tema conferinței a fost o provocare – atât pentru vorbitori, cât și pentru auditoriu. În sensul că a vorbi despre inițiere este oarecum… deplasat. Dar tocmai aceast termen mă face să cred că am făcut o alegere bună – în sensul că primul aspect pe care cred că l-am lămurit este acela că nu există cărți în baza cărora să realizezi sau să parcurgi treptele inițierii. L-am citat pe Rene Guenon care spunea “Nu există inițiere livrescă”… Inițierea se trăiește…

Un al doilea aspect pe care eu am insistat – iar dl. Gelu Voican Voiculescu a prezentat versiunea guenoniană – este cel al contra-inițierii. Aceasta în strânsă legătură nu numai cu ceea ce se întâmplă astăzi, dar și cu ceea ce au înțeles comunitățile umane, începând din negura timpului, în legătură cu inițierea. Referindu-se la prima jumătate a secolului trecut (perioada sa) Guenon spune că majoriatea “inițierilor occidentale sunt false, sunt deformate”; el face însă o diferențiere între falsa inițiere și contra inițiere – atribuind acesteia din urmă un caracter satanist.

Personal nu sunt total de acord cu acest punct de vedere, și cred că Guenon a fost marcat de atrocitățile perioadei sale – cele două războaiele și revoluțiile mondiale, milioanele de victime ale nemților, americanilor, rușilor sau chinezilor; era firesc să vadă inițierea unui Hitler, Stalin sau Roosevelt ca o contra-inițiere satanistă…

La conferință teza fundamentală a discursului meu a fost că orice inițiere care duce punerea spiritului în slujba unui interes material – fie el bănesc, social, militar, politic, sexual, sau al dezvoltării unor capacități paranormale sau al elementelor de magie – ei bine orice astfel de inițiere este, de fapt, o contra-inițiere.

Alocuțiunea mea, mai lungă decât aș fi dorit – cam stufoasă pentru mulți – a dorit să delimiteze sistemele inițiatice pe cele patru lait motive ale societăților umane în decursul timpului – în ordinea obsesesiei sau pasiunii – banul, moartea, sexul, lupta și, din păcate pe ultimul loc din Top 5, Divinitatea. Desigur, voi prezenta această teorie, mult mai clar și detaliat, într-un articol pe care îl voi posta curând pe site.

Cel de-al doilea vorbitor a fost domnul Gelu Voican Voiculescu, un mare cunoscător al sistemelor inițiatice și un cercetător al culturii ezoterice și orientale – dar și cel mai important exeget român al marelui filosof și gânditor ezoteric Rene Guenon. În lumina acestor cunoștințe, dl. Voican a explicat mai multe idei și noțiuni din ezoterism, a parcurs un vocabular al termenilor inițierii. În opinia mea expunerea sa a fost deosebită, fiind de un real folos celor care au dorit să afle, de la o persoană avizată și sinceră, chestiuni adevărate – nu ficțiuni din romane ietine. Oricum, dl. Voican mi-a promis că îmi va da spre publicare pe site atât articolele care au stat la baza expunerii sale cât și alte texte.

Unii spectatori au acuzat un anumit nivel ridicat sau chiar o prea mare complexitate a primelor două prezentări. Aștept deci cu nerăbdare feedback-ul dvs. în urma acestui articol.

Revenind după pauză, auditoriul a avut plăcuta surpriză de a urmări un cu totul alt stil de prezentare – cel al originalului nostru coleg și prieten, psihologul Ciprian Bojan, care, într-un stil modern, al conferențiarilor de peste ocean, a expus câteva teorii îndrăznețe ale științei programării neuro-lingvistice. Această metodă des folosită astăzi în manipularea spirituală sau mentală a stârnit multe controverse – iar prezentarea lui Ciprian… multe aplauze și felicitări!

În fine, Oreste a încheiat conferința; fără exagerare, a fost una dintre cele mai bune expuneri ale sale, astfel că după aproape patru ore de conferință sala era tot plină, mulți oameni negăsind loc nici până la final… Ce a spus Oreste? Tot…

Nu încerc să creez o scenă absurdă, dar el a cuplat cele două idei ale spiritualității și manipulării și a preluat definițiile expuse de Gelu Voican precum și tema contra-inițierii pe care am propus-o eu, creând în final o spirală – sau un Uroboros care nu definește numai sistemele ezoterice, dar și exoterismul creștin.

De altfel îmi veți spune dacă am exagerat mai sus când veți urmări înregistrarea conferinței – pe care o vom posta pe site duminică, 6 noiembrie.

Aceasta va fi și regula de acum încolo a conferințelor – înregistrările vor fi postate pe site la două săptămâni după desfășurarea evenimentului.

 

Desigur, toate acestea sunt opinii și impresii personale – la care aștept comentariile sau replicile voastre; în funcție de ele vom putea îmbunătăți desfășurarea evenimentelor. Evident, în emisiunea de marți – dar poate și în alte emisiuni ale săptămânii viitoare – vom discuta aceste observații – desigur cu vivacitatea cu care ne-ați obișnuit pe chat-ul orelor târzii…

În final vreau să mulțumesc pentru prezență și susținere neobosiților noștri prieteni Vaatenen, Ophiucus și Goldix, dar și Mihaelei “FlowerBomb” care a “colorat” conferința cu câteva citate atât de bine alese și plasate în context încât l-a impresionat pe dl. Gelu Voican – ceea ce nu e deloc ușor…

 

 

35 Responses »

 1. Buna ziua,
  Felicitari, felicitari, felicitari !
  Dragos, dragul meu prieten, nu ai de ce sa-ti cer scuze si nici nu trebuie sa mai ai emotii. A fost, si o sa fie perfect ! Interesul celor veniti sa-si astampere setea de cunoastere de slefuire si de inaltare spirituala a fost atat de mare incat faptul ca nu au fost locuri suficiente nici nu cred ca a mai contat ! Formula de prezentare de pe podium, ca lectori, nu poatea fi decat extraordinara, perfecta si ……sali neincapatoare oricat de mari ar fi ele!
  Putere si sanatate sa aveti, tu, Oreste, Dl. Voican si senzationalului Ciprian pentru a continua acest proces de care avem si aveti atata nevoie !
  Cu drag si prietenie,
  Dan RUSU

 2. pacat k nu am fost la conferinta,ma apuca regrtele si mai tare akum,dar oricum,a fost destula auduenta.din pct-ul meu de vedere,se poate mult mai bn,aveti potential,aproape nelimitat,dar…dar…dar,aveti grija ce nume legati de aceste conferinte.st de acord,initierea se experimenteaza,dar dak nu ai notiunile,s-ar putea sa-ti dai seama f tarziu ce ai experimentat.cred k misiunea fiecaruia,din spectrul asta,e sa aduk cel putin 1 suflet pe calea cea buna,responsabilitatea initiatului,e imensa,nu e usor.el are o datorie mai mare fata de semeni,fiindaca inzestrat,fata de ceilalti.cu cat stii mai multe,cu atat tre sa fii mai responsabil.oricum,dak punem toti umarul,cred k vom schimba paradigma,makr pt unii,mai ales k 2012 e un an destul de important in istoria,sper sa nu exagerez,chiar a umanitatii.imi place k mareea proiectului creste,chiar si in socetatea asta tulbure,fara perspective,cu comportament de turma.sigur puteti fi o alternativa…la sufletele oamenilor!chiar pe o scara…nationala!vreeau sa luminati aceste”strazi intunecate”a poporului nostru iubit!

  Dragos Dumitriu: Multumesc, sper sa putem controla aceasta “maree”. Un proiect ca al nostru, care nu a pornit de la o idee manageriala, pacatuieste cateodata chiar prin elanul care te duce dincolo de limita posibilitatilor. Ma refer in primul rand la timp, dar si la oboseala…

 3. Felicitari pentru conferinta. Din pacate nu am putut ajunge si nici nu voi putea ajunge la conferinte pana nu-mi creste suficient de mult copila incat sa poata adormi fara mine. Astept cu nerabdare sa urmaresc inregistrarea. Sunt foarte incantata ca in sfarsit a pornit o astfel de initiativa pe net legata de initierea interactiva. Succes in continuare!

 4. Mă bucur nespus de mult,că aud şi în România de o adevărată iniţiativă a celor proeucupaţi de principiile universale.

  După cărţile lui Renée Guénon, oricare cititor cu un dram de predispoziţie interioară( bineînţeles la nivelul spiritual actual) va căuta să îşi lărgească orizontul cunoaşterii măcar, cât în ceea ce priveşte iniţierea reală efectivă, în această perioadă întunecată-Kali Yuga,are prea puţine şcoli credibile. Totuşi, chiar dacă în sens universal gândirea este limitată prin caracterul său dualist, cel puţin permite să se conceptualizeze ideea de iniţiere.

  Dragos Dumitriu: Da, interesanta interpretare in final… Sunt perfect de acord, poti sa nu mergi pana la capat cu Guenon, dar chiar lasata in urma, lumina ideilor lui nu te va lasa in bezna.

 5. ESTE BINE,RECOMANDABIL SI FIRESC DACA STAM SA NE GANDIM CA TOTI SUNTEM UNU SI UNU SUNTEM TOTI,CONFORM ETICEI HERMETICE,DAR NU NUMAI SI CRESTINE CHIAR,DECI ASADAR ESTE BINE SA IERTAM,SA UITAM,PT. CA IERTAREA FARA UITARE ESTE ZERO.NU AM NIMIC CU DOMNUL VOICAN,NU IL CUNOSC,NU STIU CU CE SE OCUPA,NICI NU MA INTERESEAZA DE FAPT.CERT ESTE CA ATUNCI,DEMULT,IN TIMPUL “REVOLUTIEI”CAND AVEAM CCA 14 ANI,ACEST DOMN UMBLA CU MITRALIERA LA PIEPT ALATURI DE TOV.ILIESCU SI APOI L-AM VAZUT LA INMORMANTAREA CEAUSESTILOR,CA FIINT PIONUL PRINCIPAL CARE S-A ASIGURAT DE INHUMAREA CAT MAI RAPIDA A ACESTORA.ASA CUM AM SPUS,NU AM NIMIC CU DUMNEALUI,DAR NU POT FI DE ACORD CA UNUL CA VOICAN SA PREDEA ACUM TERMENI DE INITIERE IN EZOTERISM SI SA FIE PREZENTAT PUBLICULUI,CA UN GURU,UN INITIAT,UN MAESTRU….NU M-I SE PARE NORMAL.EU CRED CA MAI INTAI AR TREBUI CA DUMNEALUI SA IASA IN PUBLIC SI SA SPUNA ADEVARUL,SA RECUNOASCA ADEVARUL DESPRE REVOLUTIE SI MAI APOI SA DEA LECTII ALTORA DE ETICA,MORALITATE,SPIRITUALITATE,EZOTERISM,ETC.DACA VOUA VI SA PARE NORMAL,E TREABA VOASTRA,EU NU POT FI DE ACORD CU ACEST DOMN SI CU CE FACI TU ORESTE,PROMOVANDU-L!FARA RESENTIMENTE,NUMAI BINE!

  Dragos Dumitriu: Am dezbatut pe video chat interventia ta, e normal ca multa lume sa pastreze un gust otravit vizavi de minciuna care inca invaluie 1989. Dar nu sunt de acord cu condamnarea unui om fara o judecata dreapta si nici cu intentia pe care ne-o atribui – mie si lui Oreste, anume ca dorim sa-l prezentam ca un guru, ca un maestru – nu l-am prezentat decat ca un initiat, un mare initiat si cunoscator al sistemelor initiatice si al stiintelor orientale. In acelasi timp, nici el nu a dat lectii de moraliate sau etica – iar chastiile cu mitraliera sunt tampenii. Deci, tot respectul pt multe alte interventii ale tale Viorel, dar aici cred ca ai facut cateva greseli. Iar ideea acestui site nu este de a vorbi despre politica sau chestii conexe, gen Revolutia, ci despre domeniul spiritual. Or, aici chiar avem ce afla de la oameni care studiaza de zeci de ani si care au avut posibilitatea – cum, mai putin conteaza – sa ajunga la posibilitatea de a vedea si cerceta multe secrete pe care altii nici macar nu le imagineaza. Te asigur de lipsa oricaror resentiente, mai mult, imi place f mult cum intervii.

  • adevaruri partiale au mai fost spuse, nu ar strica nici parerea d-lui voican:) faptul ca s-a implicat activ in executie o fi crucea lui, dar recunosc ca erau multi la acea ora care l-ar fi vrut mort pe ceausescu. iar actiunile efective de “debarcare” a cuplului prezidential au fost coordonate se pare de stanculsecu- din ce marturiseste.

 6. de la fiecare om avem cate ceva de invatat daca ne facem timp sa ascultam, sa lasam pentru cateva minute tacere in mintea noastra zbuciumata…pentru cei care nu inteleg domeniul spiritual pot spune ca nu e cazul sa criticam noi trecutul unui om; dl.Voiculescu ca de altfel fiecare om a facut si face in actiunile sale ceea ce se crede de cuviinta la momentul actiunii…spiritualitatea are legatura cu ridicarea nivelului de constiinta si nimic de-a face cu revolutia, cu politica si dusmaniile…tocmai intelegerea acestui aspect poate imbunatatii un nivel de constiinta

 7. Daca ar fii fost prinsi pe acoperisul CC inainte sa urce-n elicopter , FamCeausescu ar fii avut soarta lui Gaddafi si ai lui…la fel de oribil ar fii pierit..pin la urma s-a intirziat doar putin executia.N-are rost sa rascolim istoria,oricum zilele nu se pot da inapoi. Din ce citeam mai demult se pare ca planeaza un blestem de 7 ani asupra poporului ce-si ucide concucatorii, indiferent cit de tirani au fost! ..tinind cont ca in Romania sch. adevarata a venit de abia in 1996 poate ca e ceva adevar.

 8. Viorel tu gresesti vorbind asa despre dl. Voican. Asa cum s-a spus si la cursul NLP de aseara al dlui ciprian Bojan “oamenii nu sunt comportamentele lor”

  • “Oamenii nu sunt comportamentele lor”….dar comportamentele lor pot schimba vieti…asta e unul din “riscurile meseriei” de …cetatean, nu crezi?

 9. Oamenii sunt ceea ce infaptuiesc,vorbesc,gandesc si actioneaza.Oamenii sunt ceea ce aleg sa fie.Chiar daca dl. Voican crede ca ne “adoarme”constiinta,victimele revolutiei nu pot dormi.Nu-mi poate spune nimeni si nu am de gand sa intru in nici un fel de polemica cu nimeni,ca dl.Voican nu are un trecut mai mult decat ocult,in timpul revolutiei.Nu stiu unde erati multi dintre voi dar ru am trait revolutia pe viu si nu pot trece atat de repede peste anumite aspecte ale ei.Si oamenii de atunci care au concertat-o sunt astazi in prim plan.Si nu este bine asta,pt. ca inca nu stim cine,ce si cum au murit peste 1000 de oameni.Hai sa nu mai parem atat de spirituali si sa uitam criminalii revolutiei.Nu mai raspund la nici un comentariu!

 10. Desi nu am participat la conferinta, am cateva aprecieri la adresa d-nului G.V.Voiculescu. Dupa ce voi viziona inregistrarea , probabil ca mi voi putea forma o opinie mai clara despre ceea ce au expus fiecare dintre invitati. Ce apreciez eu la d-nul Voiculescu este preocuparea evidenta a dansului pentru cunoastere..pentru opera lui Renée Guénon. Am spus ca apreciez deoarece motivatia reiese si din efortul depus de a-l studia pe Renée Guénon, avand in vedere ca acesta era aproape necunoscut romanilor inainte de 1989, traducerile fiind inexistente. In ceea ce priveste opera acestui ultim aparator al Traditiei Originare…interesanta este ideea de initiere si modalitatea de obtinere a acesteia. Desi sustinea ca initierea nu se poate efectua decat in cadrul unei organizatii foarte bine pregatita si ancorata in Traditia Originara (lucru, cu care personal, nu sunt de acord), pe de alta parte critica stadiul de “degradare” si “desacralizare”, sa i spun asa, in care ajunsesera organizatiile initiatice ale vremii. Din punctul meu de vedere, acest aspect este de apreciat la autor…iar faptul ca a parasit masoneria dezamagit de “tirania cantitatii” sub influenta careia ajunsese omul..denota verticalitate. Totusi, intrebarea de la care nu ma pot abtine…in ceea ce-l priveste pe d-nul Voiculescu, ar fi : dupa atatia ani de studiu si, cu siguranta, practica…nu a stiut ce efecte poate avea uciderea unor conducatori de tara?! Intrebarea mea e, desigur, retorica..cu siguranta trebuia sa facem aceasta odioasa crima pentru a ne “intregi” karma nationala… cu ce scop, nu stiu..

  • una din porunci este :nu ucide….si mereu a fost incalcata….asa ca nu trebuie sa ne miram in ce situatie suntem acum..legile universale sunt clare si ele actioneaza indiferent daca noi am vrea sau nu…trebuie sa acceptam in ce conditii suntem si sa ne intelegem karma personala,de neam,de familie….nu cred ca mai e cazul sa spun ce efect KARMIC are asupra poporului uciderea lui CEAUSESCU…………

 11. Sunt foarte interesante punctele de vedere ale diferitilor participanti.
  Asta dovedeste inca o data succesul conferintelor.
  Doar prin crize, provocari si incercari omul este obligat sa evolueze. Daca-i este bine, v-a ramane acolo unde este.
  Contrariile se atrag si sunt constructive:
  Sala a fost neincapatoare. Data trecuta sala era aproape plina.
  Atunci nivelul expunerilor a fost prea coborat pentru unii. Acum nivelul unor expuneri a fost prea ridicat pentru altii.
  Atunci era racoare. Acum a fost prea cald.
  Atunci nu s-a rapsuns deajuns la intrebari, acum s-a prelungit dialogul cu sala.
  Data trecuta nu am avut lumina, acum nu am avut loc.
  Data trecuta a fost Codrin, acum a fost Gelu Voican. Amandoi implicati politic. Magnific. Si ce daca… Pe noi ne intereseaza ceea ce transmit.
  Unii sunt masoni, altii sunt “crestini”, unii lucreaza cu lumina, altii cu intuneric.
  Fiecare este mai spiritual si mai aproape de adevar decat oricare altul. Calea dreapata este doar a lui.
  Nu-i asa ca este minunata Romania ?
  Cand o sa invatam sa nu ne mai judecam aproapele comparand totul cu binele si adevarul personal?
  Suntem un popor al extremelor. Devenim brusc credinciosi si traditionali de Paste si de Craciun.
  Sacrificam animale, vopsim oua impodobim brazi…nimic nu are legatura cu ortodocsia. Bisericile au devenit mici buticuri.
  Schimbam cutia milei de cateva ori pe zi.
  Pupam oase putrezite si ne inchinam la ele, fara sa stim ca asta e un obicei pagan. A te inchina la schelete, cranii si oase…eu nu am auzit pe la Iisus asa ceva. (dar nu vreau sa-i smulg placerea unui articol domnului Dumitriu, despre pupatul oaselor).
  Vorbim despre iubire neconditionata de parca am avea un buton on/off si gata…am rezolvat-o.
  Vorbim despre lumina fara sa cunoastem ce este intunericul. Ne este frica sa exploram acea parte din noi. O ingropam, dar nu o rezolvam. La primul impuls el v-a iesii la suprafata amplificat de frustrile acumulate.
  Lucram cu energii si vibratii fara a cunoaste nimic despre ele. Banuim doar si ne creem o realitate a noastra in care ne izolam de frica interactiunii cu cei din jur.
  Suntem obsedati de atacuri energetice si manipulare, dar nu vedem ca peste 90% vin din interiorul nostru.
  ……

  • :)))))))))”””Spatiul emite ENERGIE, iar ENERGIA se cristalizeaza si se coaguleaza in MATERIE.

   Universul este o infinita armonie, generata, de asemenea, prin intermediul anumitor fiinte vibrante, structurate pe nivele, precis definite, de vibratie.Fiecarui nivel de vibratie ii corespund anumite stari si anumite idei(informatii) specifice.De asemenea, perceptia lumii este strans legata de nivelul vibratil la care ne aflam si prin intermediul caruia ne manifestam si simtim de obicei.Aceasta stiinta este insa atat de vasta si de inefabila, incat este cu totul pueril si ridicol sa incerc sa o cuprind in vorbe…””cred ca suntem probabil mai mult fiinte energetice daca trecem prin atatea stari,mai ales ale extremelor.bine ca nu suntem majoritatea opaci,materiali…macar vrem sa experimentam si expansiunea nu numai contractia………eu cred ca suntem iinteresanti…:)))))))))si foarte surprinzatori….hahaha

   Dragos Dumitriu: Laura, cu toate ca adopti un stil lejer, chiar glumet, ma uimeste cunoasterea ta, profunzimea gandirii si concizia interventiilor tale – atat pe site cat si pe chat. Sincere felicitari! Sper sa te avem drept colaboratoare.
   PS Poate ai remarcat, in general nu ma intrec cu laudele.

   • DA,Laura,ai drepate.Exista o MATERIE VIE SPRITUALA CARE-I DUMNEZEU.EL EMITE O ENERGIE PURA CARE VINE ASUPRA NOASTRA.Energia vine din ATOMII VII,DIN SPIRITUL LUI DUMNEZEU.EL NE MANTUIESTE!Iti doresc sanatate si fericire.

 12. Dupa cum am spus,nu am nimic cu Domnul Voican,nu ma intereseaza personajul,nu-mi este deloc simpatic si nici nu-l acuz de nimic.Doar ca nu mi-a placut ca este prezentat ca un mare guru,maestru spiritual(ceea ce poate si este)dar este o tara libera si asta este opinia mea si dupa cum am mai spus nu oblig pe nimeni sa ma aprobe.Sanatate!

  Dragos Dumitriu: Am inteles, Viorel, dar te rog sa revezi ideea prezentarii lui ca un mare guru, maestru spiritual – ceea ce nu am facut-o niciodata. Nici eu, nici Oreste. Da, un mare initiat, asta pot spune ca este, ceea ce e cu totul altceva. In rest, tot respectul.

 13. Excelenta interventie….este un raspuns la intrebarea mea ”cum si daca dam Cezarului, ce e al Cezarului si lui Dumnezeu, ce e al lui Dumnezeu”. Multumesc si respect…

 14. Comentariul meu “Excelenta interventie…” este pentru ceea ce a scris mai sus Ophiucus..am simtit nevoia sa mentionez asta;)

  Dragos Dumitriu: Intr-adevar, Jo, toti avem de invatat de la Ophiucus. Eu am avut placerea sa-l si cunosc, i-am propus sa se alature grupului nostru, sper ca il veti cunoaste si voi. Cum ar spune amicul Mihai Morar – “Are factorul X”!

 15. Fiecare zi e uimitoare, plina informatie…izvorata din intuneric sau din lumina, minutul devenind o provocare spre cunoastere. In spatele banalitatii sta, de multe ori, un adevar intunecos sau plin de Iubire. Lupta de a stii prin simtire se desfasoara in fiecare dintre noi, la toate nivele..constient…subconstient..inconstient.
  Pandind ca un perfid bandit, sta cuminte dusmanul, pregatit oricand sa fure ”identitati”,stari si simtiri. Da…despre manipulare as dori sa vorbesc astazi,observatiile facute fiind destul de vechi, totusi. Acum cateva zile urmaream un documentar impreuna cu cativa prieteni si cunostiinte. Ce expunea acel documentar nu are o mare importanta…modul lui de prezentare si scopul fiind relevante. Inca de la inceputul vizionarii/audierii, mi-a creeat senzatia ca sunt intr-o aula universitara de mare prestigiu, in fata unui profesor-doctor academician. Constructiile lingvistice folosite erau muuuult prea ”sofisticate” pentru publicul caruia i se adresa acel documentar. Prima mea reactie launtrica a fost de genul…”wow, ce destepti sunt altii si ce…in urma sunt eu”. Desi nu intelegeam mare lucru, m-am incapatanat sa urmaresc pana la capat…cand , ce sa vezi?! …surpriza!!!…limbajul academic inceteaza in a mai fi folosit…locul sau fiind luat de unul accesibil prin care se transmitea un ”oarecare” mesaj. La finalul documentarului, o parte din reactiile din jurul meu au fost asemanatoare cu prima mea reactie launtrica…”ce tare a fost nenea…ce destept/cult/citit e…se vede ce stie ce spune” si, cea mai importanta reactie a fost ”cu siguranta..are dreptate in ce spune”. Desi oamenii din jurul meu nu intelesesera mare lucru din abrambureala
  ”academica” prezentata, ei au decis ca mesajul din final, transmis folosindu-se un limbaj accesibil…este adevar absolut. Genul asta de manipulare mi se pare extrem de interesant…mai ales acum cand toti ne dorim sa cunoastem iar cunoasterea, pentru multi dintre noi, presupune cate formulari ”sofisticate” poti construi. Cu cat esti mai alambicat in exprimare…cu atat esti mai aproape de adevar,mai evoluat. Incredibil!! Cate forme si pana unde poate ajunge manipularea?! Bineinteles
  ca nu oricine poate recurge la asta…atentia in ceea ce spui e maxima si plasarea mesajului dorit (ce se transmite cat se poate de accesibil) este strategica. In orice tip de comunicare, pentru a fii eficienta, trebuie adaptata forma de transmitere a mesajului, nivelului de receptare a interlocutorilor. Pana acum cativa ani am crezut ca, neindeplinirea acestei conditii, duce la esecul comunicarii…se pare ca poate avea ca rezultat manipularea. Probabil ca multi dintre cei care vor citi , vor spune…”eu nu sunt atat de..involuat ” sa cad intr-o astfel de capcana si asta e un lucru excelent. Dar sa nu uitam ca suntem unici…fiecare cu tipul lui de manipulat/manipulator.

 16. ACESTIA APROAPE TOTI SUNT MASONI – VA LASATI PACALITI.
  EI SUNT MAESTRII MANIPULARILOR…SI PACALELILOR…

  Dragos Dumitriu: … si mananca un copil de Sabath! Da, Ana, pana la urma problema e ca nu cerem taxa de intrare – in cazul acela, am fi acuzati ca vrem sa ne imbogatim, dar nu am mai fi banuiti de manipulare sau mai stiu eu ce. Parafraza la “Hotul cu un pacat, pagubitul cu o mie”. Tradus: “Cel care cere are un pacat, cel care nu cere – o mie”. Distractiv…

  • Ana.. este firesc sa te temi de manipulare ca este peste tot ( spoturile publicitare tot o forma de manipulare sunt)se foloseste in toate domeniile si in toate scopurile de cand este lumea.Se pare ca Giordano Bruno si P.Culianu au murit din aceasta cauza,au vorbit despre ce era poate la acel timp ceva care a incurcat niste socoteli ale mai marilor zilei.Trebuie insa sa vezi daca cineva incearca sa-ti impuna punctul lui de vedere,daca nu te lasa sa-ti exprimi sau ridiculizeaza parerea ta pt a te determina sa nu te mai exprimi asa cum crezi.Daca fiecare isi poate etala propria parere si nu este obligat sa faca,sa gandeasca,sa spuna ceva anume, bucura-te de schimbul de idei si cunostinte ca ai mereu ceva de invatat de la altii si abia asa poti sa vezi daca ai tarie si temei in ideile si credintele tale.Iti doresc numai bine si sa te bucuri de tot ce este bun si frumos si de ce conteaza cel mai mult pt. tine!

   • ti-am raspuns la intrebarea leagata de involutia omului. nu-ti fie frica de nimic, nici chiar de manipulare, increde-te si urmeaza planul Tatalui.

 17. Cine nu a fost, macar o data, manipulat sau manipulator….sa arunce primul piatra…
  Dragos Dumitriu: Tot din Mihai Morar: “Si tu ai factorul X”!

 18. Asta facem tot timpul Joanna,de cand ne sculam pana adormim, ca mereu vrem ceva de la ceilalti.Important este sa nu o facem constient in detrimentul cuiva.De aici incepe necazul.Iti doresc numai bine,Joanna!

 19. …legat de un comentariu al dvs. “..ca nu cerem taxa la intrare ” chiar m-am intrebat cum de organizati conferinte asa cu “intrarea libera” ..presupunind ca exista costuri cu inchirierea salii s.a.m.d.Felicitari inca o data pentru initiativele din ultima perioada ! Eu nu m-as achita de atitea responsabilitati nici in urmatoarele 10 vieti..

 20. Pentru a ajunge a cunoaste trebuie sa incepi de undeva, sa te increzi in cineva. Mai apoi, cu cat cunostintele tale se inmultesc, poti ajunge la concluzia ca ai fost atras pe o cale care nu ti se potriveste……..foarte bine, deja sti mai multe decat stiai inainte de a porni la drum, deja poti vedea ramificatiile drumului si te poti incadra pe una din aleile care ti se potrivesc. Cu cat afli/inveti mai mult cu atat harta se largeste iar tu iti poti alege, in cunostinta de cauza, liber, drumul dorit. Daca vom continua sa traim cu teama ca vom fi manipulati nu cred ca vom reusi sa pornim pe drum ci vom ramane inchisi in cercul nostru mic, purtati de vant in directiile dorite de cei ce vad deja harta.
  Manipulati, intr-o mai mica sau mai mare masura, suntem de cand ne nastem, dar cand ajungem sa dobandim mai multe cunostinte incepem usor, usor sa iesim din sfera de influenta a celor ce ne manipuleaza.

 21. DA,Ana,ai drepate,nici macar nu au credinta in Dumnezeu!Incearca sa ne educe noua Constiinta cand ei insisi ar trebui educati!Incearca sa emite ipoteze despre cunoasterea lui Dumnezeu,despre cunoasterea de sine,dar ei insusi nu au avut experienta Absolutului ,EI INSUSI NU AU INCERCAT SA SE CUNOASCA IN SINESI.Daca incerci sa-si contazici iti spun sleau in fata :ca esti incult,ca nu ai cultura etc.etc.Tu,ca persoana fizica nu ai dreptul sa emiti ipoteze.Se considera mari maestri spirituali ,iar tu cand le spui de experientele tale in sinesi, nici macar nu te baga in seama!!Asta-i adevarata credinta a lor!Citesc mii de carti si incearca sa ne spuna despre experintele altora nu ale lor!Cand de fapt ar tebui sa-si citeasca sufletul in fiecare zi sa stie:sa stie cine sunt?incotro se indreapta?care-i adevarata cale spre Dumnezeu.Iti doresc sanatate si fericire!

 22. Vasile eu impartasesc acelasi punct de vedere cu tine si totusi nu ar trebui blamati din cauza virulentei lor, consider ca daca dorim sa traim mai bine, sa avem in jurul nostru mai multi oameni care sa se cunoasca in sinesi trebuie sa ne prezentam noi cei ce ne cunoastem (eu de fapt m-am introdus in grupul cunoscatorilor desi abia am intredeschis usa). Ambele tipuri de cunoastere interioara si exterioara sunt complementare din punctul meu de vedere. Stiu ca cei cu o cultura bogata au tentatia de a se considera atotstiutori ( si intr-adevar sunt stiitori exteriori) dar credinta lor in exterior nu ar trebui sa ne indeparteze de ei, avem de invatat unii de la altii. Nu putem obtine o lume de iubire daca ne izolam si catalogam oamenii fara a ne apropia de ei, indiferent de cat de virulenti sunt. Si doar cunoasterea interioara nu ne ajuta sa fim completi pentru ca suntem in dualitate suntem si spirit si materie nu putem renunta la nici una din partile noastre, consider ca cei ce se cunosc cu adevarat fac aceeasi greseala, cu cei ce au doar cunostinte exterioare, atunci cand ii blameaza pe acestia. Sa ai o zi plina de lumina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *