Halloween – sărbătoarea de Samhain şi renaşterea spiritului celtic

Halloween – sărbătoarea de Samhain şi renaşterea spiritului celtic
Halloween – sărbătoarea de Samhain şi renaşterea spiritului celtic

Totul pleacă dintr-un trecut îndepărtat, atunci când primele civilizații au lăsat cea mai mare și mai obsedantă comoară urmașilor – întrebările fundamentale: cine suntem? De unde venim? Încotro mergem? Iar mai straniu era că oamenii primeau de multe ori explicații în vis sau aveau viziuni, amintiri din locuri și momente în care nu fuseseră niciodată… Mai mult, în vis și nu numai le apăreau strămoși pe care-i cunoscuseră sau doar auziseră despre ei – dar care le dădeau, de multe ori, răspunsuri la întrebări…

Așa a apărut convingerea că hotarul lumii de dincolo poate fi trecut de muritori – cu sau fără voia lor.  Iar realitatea acestui fenomen straniu, inexplicabil, nu a fost pusă la îndoială în timpurile străvechi. Iar tentația accederii în planul altor existențe a devenit, încă de atunci, un aspect periculos al spiritualității antice. Din această cauză, misteriile, cultele și sistemele inițiatice de care am vorbit în câteva ocazii au avut un dublu rol: pe de o parte a asigura o pregătire și o legătură cu alte planuri, pe de cealaltă parte de a ține departe anumite secrete – periculoase pentru cei nepregătiți.

 

Întâlnirea sfârșitului cu începutul

 

Celții, această mare grupare de popoare sub imperiul unei extraodinare stări de spirit, au beneficiat – și încă beneficiază – de un foarte complex sistem inițiatic – druidismul. Un sistem care pe de o parte s-a păstrat tainele inițiatice prin transmiterea exclusiv pe cale orală a învățăturii secrete iar pe de altă parte a absorbit cunoștere din toate zonele peste care au trecut – Orientul apropiat, Asia Mică, Grecia, peninsula italică, zona transalpina, Euskal Herria – țara misterioșilor basci, Britania și vestul Europei, cretoare a enigmaticei culturi megalitice… De fapt, celții au parcurs parcă un drum al cunoașterii, pe durata a peste 2000 de ani, de la apariția lor pe harta antichității și până la fabuloasa perioadă a regelui Arthur, regele Sfântului Graal, și a celui mai cunoscut dintre stăpânii puterilor elementare, Merlin. De la roata olarului și meșteșugul fierului, la modelul cetății ideale, Camelot – drumul acestei stări de spirit, celtismul, a însemnat un șir de descoperiri, de creație dar și de istorii fabuloase. “We believe in fairies”  este un dicton care se aplică și astăzi în țările celților.

 

Pentru marea majoritate a cercetătorilor, sărbătoarea și obiceiurile de Halloween își au originea în Samhain, cea mai importantă sărbătoarea celtă – având o multiplă semnificație. Era în primul rând intâlnirea sfârșitului cu începutul, a anului vechi cu cel nou, idee care se manifestă și prin întâlnirea realității noastre cu realitatea… de dincolo. O zi în care tuturor oamenilor le era posibil să întâlnească ființe ale lumii de dincolo, dar și ele, ființele celeilate realități putea interacționa cu oamenii.

De altfel, pentru familia celtă trecerea în lumea de dincolo nu era o barieră; tărâmul nevăzut era legat în permanență cu centrul casei, cu locul unde cei în viață își petreceau cea mai mare parte a timpului – și mai plină de viață. Bucuria și necazurile familiei erau astfel simțite și împărtășite cu cei ce se vor întoarce… Și apropo de întoarcere, celții își așteaptă și azi strămoșii în ziua de Samhain, în noaptea dintre lumi, când cei de dincolo vin în ospeție la familia de pe pământ; de aceea ei trebuie primiți cum se cuvine, iar celtul irlandez sau manx lasă și astăzi în locuri vizibile tutun și de-ale gurii.

Tot ca o încheiere a anului, Samhain este si finalul recoltei, sărbătoarea însemnând și un festival al bogăției agricole. Să nu uităm, în multe civilizații, misterul vieții, morții și renașterii a fost dintotdeauna asociat cu natura, extrapolându-se soarta vegetalului în cea a omului.

Legat de aceasta, istoriografii continentali susțin că Samhain este de fapt o tradiție doar a insulei de smarald; galii din actuala Franță aveau, spun ei, o variantă agricolă dar și o altă denumire străveche a începutului de an celtic – Samonios – sezonul semintelor.

Dacă am introdus în temă Samhain-ul continetal, să amintim că victoria în luptă era pentru acești mari războinici ceva esențial; din această cauză se aduceau ofrande de Samhain zeului războiului și al puterii, Tutatis. Detractorii romani, printre care se număra și Cezar vorbesc chiar de sacrificii umane pentru zeu – mai ales în anii de război. Dar, ca multe alte asemenea istorii sângeroase despre celți, s-au dovedit ireale.

Din timpurile acelea a rămas o tradiție a ofrandei – impresionantă prin spectacol, prin amploare, nu prin vreun aspect sangvinar. Este vorba de celebrele focuri de Samhain, în care se ard produse agricole de cea mai bună caliate, în focuri imense, drept mulțumire pentru un an generos, și ca dar pentru ființele eterice…

 

Noaptea înaintea zilei, întunericul înaintea luminii

 

Celții au patru sărbători majore, fiecare consemnând începerea unei perioade a anului. Astfel, Imbolc se serbează în prima zi a lui februarie și marchează începutul primăverii. Beltane, prima zi a lunii mai, anunță debutul verii, după cum Lughnasa, consemnează în deschiderea lui august începutul sezonului recoltei. Dar cea mai importantă zi a anului celților este începutul perioadei întunecate și a iernii, cea care marchează sfârșitul vechiului an și începutul celui nou, Samhain.

Se tot vorbește de ziua de Samhain, dar aceasta se serbează… noaptea; de fapt, ziua începea pentru celți… la apusul soarelui. Cum iarna era cea care deschidea anul, iar timpul începea pentru poporul ramurii de vâsc cu noaptea. De fapt, celții nu vedeau o opoziție între noapte și zi, lumină și întuneric așa cum se interpretează în religiile așa-zis monoteiste sau în dualismul zoroastrian. Pentru ei era un ciclu firesc, iar fiecare avea partea sa bună, ce trebuia sărbătorită. Iar în ceea ce privește sărbătorirea, ei bine nimeni nu i-a întrecut pe celți!

Se poate spune că festinul, prin asta înțelegând mâncare peste măsură, băutură – și mai și – veselie, ei bine asta este o altă invenție a lor. Practic fiecare sărbătoare, fiecare eveniment era însoțit de așa ceva… Iar Samhain, cea mai importantă sărbătoare, era evident marcată de cea mai mare petrecere! De altfel, petrecerile au intrat în istorie, iar celții, neîntrecuți cântăreți dar și lăudăroși recunoscuți – în stilul irlandezilor de astăzi – au în tradiție asemenea istorii. În Irlanda de Nord, în miticul Ulster, o legendă ca “Intoxication of the Ulstermen” spune totul, mai ales că nu e vorba de vreo intoxicație cu ciuperci, ci cu multe… grade.

Dar Samhain este mai ales timpul vrăjitoarelor, iar multe legende spun că spiritul adevărat al Samhain este Cailleach, o vrăjitoare frumoasă ajunsă de Samhain o cotoroanță ce își plânge frumusețea trecută… În alte legende se spune că vrăjitoarele veșnice, Cailleach, împietreau primăvara, de Beltaine, și înviau în pragul iernii, de Samhain.

În zilele noastre, vrăjitoarea este unul dintre actorii principali și ai sărbătorii de Halloween; personajul a fost impus în America de coloniștii irlandezi ai secolului XIX. În această noapte vrăjile sunt mult mai puternice, iar în religia magiei, Wicca, Samhain are întâietate în fața tuturor sărbătorilor.

 

Toate sufletele, toți sfinții sau toți morții?

 

Dar, dacă tot am ajuns aici, să vedem cum se împacă tradiția celtă a Samhain cu toți sfinții creștinătății? Ca multe alte idei religioase impuse cu focul și sabia, “credincioșii” primelor secole nu au făcut decât să umple de ridicol calendarul creștin maimuțărind o așa-zisă sărbătoare a tuturor sfinților peste o sărbătoare păgână de maximă impotanță.

De fapt, prima tentativă de înlocuire creștină s-a numit  “Ziua tuturor sufletelor”, păstrând ideea trecerii sufletelor de dincolo în lumea noastră. Apoi s-a ajuns la formula “All Hallows Day” – sau Hallows Day, ziua sfinților.

Celții continentali au și ei aici o variantă – impusă și în America. Este vorba de obiceiul celților din provincia spaniolă Galicia, iar în statele americane ocupate mai întâi de spenioli a ajuns sărbătoarea… morților! “Dia de los muertos” se desfășoară în paralel, cu costumația specifică atât de mediatizată în filme…

Vorbind de denumiri, fiecare regiune celtică folosește actualmente denumiri specifice pentru sărbătoare: Allantide în Cornwall, Hollantide în Ţara Galilor,

Kala-Goanv la bretonii din Franța, Sauin în fortăreața celtă din Island of Man.

Obiceiurile de Samhain sunt de asemenea cât se poate de “creștine”. Astfel, în Scoția membrii familiei se adună în jurul vetrei, inima casei și permanenta legătură cu lumea de dincolo; fiecare pune o piatră, făcând un semicerc în fața focului. Când acesta se stinge, familia pune cenușă peste pietre – a doua zi, dacă una dintre pietre s-a mișcat, persoana care o așezase va muri.  În insula Man există un obicei mai vesel – “Thump the door” . Tinerii se adună în fața casei unei persoane pe care comunitatea nu o agreează și îi bombardează ușa cu napi sau varză până când respectivul iese și le dă bani.

În zona New Oreleans, celții francezi au împrumutat din obiceiurile magice ale Africii iar sărbătoarea are un sinistru caracter de ceremonie voodoo…

 

Dovleacul și Jack, cartoforul care a câștigat iadul de la diavol

Din vesela Irlandă a apărut personajul pe care azi îl vedeți la geamuri, de Halloween – dovleacul lanternă. El este o figură a folclorului irlandez numit în gaelic Tine Ghealain, tradus în enleză “Jack O’Lantern” sau “Jack of the Lantern” (Jack al felinarului) și  e de fapt sufletul unui cartofor mort care, ajuns în iad, l-a bătut pe diavol la cărți atât de rău încât acesta l-a alungat din iad. Jack este de atunci condamnat să rătăcească veșnic între lumi, în întuneric, cu felinarul său deopotrivă caraghios și macabru…

Tot din trecut vine și ideea copiilor puși pe năzbâtii. Până în secolul XVII, Halloween era și o zi a năzdrăvăniilor rautăcioase – a trickster-ului. De aceea copii se deghizează în făpturi spăimoase și spun celebrul “Trick or treath” – un fel de ne dați ori nu ne dați, dar nu chiar atât de nevinovat, întrucât varianta refuzului conduce automat la o drăcie, la o mică răutate din partea copilului trickster.

Samhain sau Haloween este și un prilej pentru femei să-și exercite puterile magice… specifice. În Scoția și Irlanda există un ritual de divinație ce aduce întrucâtva cu unele ritualuri de Sânziene. Este vorba de… “prăjitura mutului” – sodagg valoo, în gaelic – pe care femeile o coc pe jar în mijlocul pădurii, o mâncau în tăcere, cu spatele la foc, și tot în tăcere se întorc acasă și se culcă gândindu-se la cel pe care-l doresc…

Dar Samhain aduce, odată cu întrepătrunderea lumii viilor cu cea de dincolo, pericole. Astfel, în vechime, monstrul Aillen  teroriza Irlanda în noaptea Sanhain-ului  – sau, într-o altă variantă a legendei teroriza mitica Tara și distrugea cetatea, pentru ca apoi, până de Beltane, oamenii reclădeau cetatea; ciclul acesta dura 24 de ani, timp de 23 de ani Aillen distrugea cetatea iar in al 24 eroul Fionn omora dihania cu sulița sa otrăvită.

Ca și noaptea de Sânziene, nici diafanele făpturi magice, zânele, nu sunt tocmai… ca-n povești. Ele atacă și fură oameni, în special copii, acesta fiind și motivul pentru care oamenii se costumează în făpturile lumii celeilate – draci, vampiri, monștri etc. – pentru ca zânele să-i confunde și să nu-i răpească.

 

Samhain, renașterea spiritului celtic

Când anunțam acest articol am folosit sintagma “Sărbătoare a Întunericului”. Da, după cum vedeți, este dedicată Întunericului, dar în spiritul celților. Spirit care, așa cum am explicat, nu include ideea de opoziție de tip bun și rău între lumină și întuneric. Întunericul este pentru celți, prin această cea mai mare sărbătoare, începutul unui ciclu al vieții și al vieții… de după viață. “Afterlife”, așa cum superb sună în engleză acest principiu – sau această realitate celtă. Și poate că această includere a Întunericului, a frigului, a nopții și chiar a morții printre etapele benefice ale unui ciclu repetabil face ca această lume a celților, a Samhain-ului, să fie din ce în ce mai iubită și respectată. Iar dualismele conlictuale, inclusiv cel al mistificatorilor lui Hristos, încep să piardă teren.

Halloween sau Samhain? De fapt, pe un plan spiritual și nu numai, bătălia cred că se dă acum atât în lumea veche cât și în cea nouă – între tradiția iudeo-creștină și ceea ce revine – spiritul celtic.

45 Responses »

 1. Stiam ca Halloween este o sarbatoare americana.Abia astept articolul.Se pare ca sunt urme ale celtilor si la noi,este adevarat?Va doresc numai bine!

 2. Gand la gand…chiar citeam despre Samhain zilele astea.
  Ce coincidenat sa scrieti un articol despre asta !!!
  Cunosc pe cineva care este WICCA si sarbatoreste acesta sarbatoare celtica.
  Ce nu am inteles eu…poate imi explica cineva, de ce anul acesta este pe 31 octombrie.
  Eu am intels ca Samhain este in a 8-a luna plina dupa echinosctiu de primavara. Anul acesta a cazut pe 21 martie. Luna plina in martie a fost inainte de 21. A fost pe 20. Socotind 8 luni pline incepand din aprilie, Samhain-ul cade in noiembrie.
  Daca imi scapa ceva…imi cer scuze. Poate se socoteste altfel…

  Luna plina in 2011:

  20 IANUARIE 2011
  19 FEBRUARIE 2011
  19-20 MARTIE 2011
  18 APRILIE 2011
  17 MAI 2011
  15 IUNIE 2011 – Eclipsa de Luna
  15 IULIE 2011
  13-14 AUGUST 2011
  12 SEPTEMBRIE 2011
  12 OCTOMBRIE 2011
  10-11 NOIEMBRIE 2011
  10 DECEMBRIE 2011 – Eclipsa de Luna

  • Parere personala: Prima oara Samhainul se sarbatorea la a 8 luna plina dupa echinoxul de primavara si tinea cat era luna plina, 2-3 zile dar trecand anii s-a cam pierdut din traditie pentru ca acum in emisfera nordica Samhainul are data fixa: cea de 31 octombrie sau 1 noiembrie pe cand in emisfera sudica se sarbatoreste la 1 mai ( intai mai o data destul de interesanta pentru ca atunci a luat nastere grupul illuminati si tot pe 1 mai se sarbatoreste si Ziua Muncii… sa spunem ca e o coincidienta)

 3. Stiam ca Haloween este sarbatoare celtilor.De ce si romanii sarbatoresc o astfel de sarbatoare ? Astept cu mare drag articolul ! Pace si lumina !

 4. Samhain-ul este o sarbatoare veche,antica si de demult,fiind precrestina.din punct de vedere calendaristic,cu aproximatie,fiind corespondentul Zilei Mortilor si Halloween,aflandu se si sunb semnul Noului an celtic.nu are o data prestabilita,sarbatorindu se la a-8-a luna de la chinoxul de primavara.conform spuselor vremii,si raditiei,in aceste 2 zile,timpul e absent,taramul dintre cele 2 lumi,fiind f la indemana de strabatut,oamenii cautand tot felul de fiinte,mai mul sau mai putin disparute.Unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris inițial Samuin”. Numele provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii”.
  Festivalul Samhain sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate”.Identificarea Samhain ca un deces Celtic,Dumnezeu este una dintre erorile cele mai tenace asociate cu Halloween.Modern exemplificat Samhain este ziua în care mulţi Wiccans cred că Dumnezeul lor moare, mai târziu uramand sa renasca.Concluzionand,Samahainul, este o ovationare,interesanta,in acesta perioada avand si vrajile o mai mare putere de propagare.

 5. vineri am trecut prin pasajul de la piata universitatii,si am vazut un monument,nu stiu cum sa-i spun altfel,format dintr-un cerc un patrat si un cerc,si sunt curios ce s-a mai intamplat de l-au mai pus acolo,si al cui simbol este ,si de ce l-au pus acolo?
  si ca tot sarbatorim intunericul,dragos ,ne poti spune cateva cuvinte despre fiara cu 2 coarne din apocalipsa ,sau despre demonul sorat?

 6. Ptr eu : patratul – pamintul, cercul – cerul, triunchiul – divinul.
  Space – the final frontier, spiritualitatea ce-o fii ?????
  Namaste

 7. Ptr eu: Demonul Sorat este partea “intunecata” a soarelui, opusul lui Hristos , care era partea buna a soarelui. Tot odata este si acel ciclu de 666 de ani.
  Namaste

  • Nu cred ca a plecat vreodata dintre cei care au simtit ca omul este o fiinta pretioasa pt. lumile spirituale in ciuda parerii proaste a noastra despre noi.Goethe are un studiu interesant deapre formele geometrice si simbolistica lor.

 8. multumesc goldix de explicatiile oferite,dar mai am o teorie referitoare la cele 12 cranii de cristal,si anume asa cum carbunele este o planta ce a murit si s-a mineralizat,asa cum poate solul pe care pasim in vremuri mai vechi a fost moale si ulterior s-a durificat,la fel cum lemnul se pastreaza in forma pe care a avut-o,asa si acele cranii ar fi putut apartine unor finnte vii si le-am putea considera un fel de moaste,necrezand faptul ca ele au fost confectionate folosind unelte.si inca ceva goldix cine si de ce a pus acel monument acolo
  Namaste

  • Ptr eu … se lucreaza …inca… la acel monument.Pina acum nu m-am lamurit cine si de ce la pus (il face) acolo. Banuiesc ca este vreun proiect cultural sau ceva de genul … subventionat de PMB. Mda … uite ca acolo nu am intrebat.Deocamdata au reusit sa-l vopseasca in albastru. Initial am crezut ca fiecare element va avea culoarea lui… dar se pare ca nu. De fapt nu prea conteaza , mie personal chiar imi place.
   Referitor la cranii … cica ar fi vreo 13. Mde … mituri… :), si au realizat de pe la nu’stiu ce facultate – universitate americana, ca ar fi facute cu tehnologie laser. In consecinta nu prea tine…teoria ta
   Namaste

 9. daca fiecare persoana ca om, cu corp de carne are un suflet si dupa moarte omul dispare sub pamant mort! ce va mai inchipuit dupa aceai? corpul de carne nu mai e dispare in putrezire. Ce mai stim ca era duhul care este vecinic nu moare ramane mereu dar unde ramane? pe pamant se duce in ceruri pe alte planete mai creste carne pe acel duh facanduse om barbat femei? care este adevarul si cine poate explica ceva. Este posibil ca duhul sa se bage in femei si sa se nasca din nou? cum ii calculezi acelui om istoria din moment ce corpul lui a putrezit? istoria ii apartine numai duhului? sau si persoanei cu corp de carne? ce raspunsuri puteti da la intrebarile mele. daca omul cu un singur duh sa nascut de mai multe ori desigur la inviere va fi doar un singur om cu acel singur duh. Nu se poate invia toti care a trait dea lungul anilor reincranati.?? voi ce credeti. Cui ii apartine copii? si cum ne vom gasi copii. Adica un copil a avut mai multe mama? ce pedepsa poate da Isus Duhului? il pedepseste pe duh sau pe om, omul a putrezit mort sub pamant nu mai are cum? Cine si cand se incaseaza 1000 de anii pedepsa in Iad? ce explica apocalipsa in biblie. Poate imi puteti da raspunsuri prin emisiunele pe care le faceti. viata vecinica

 10. Da,s-a intamplat din nou.Am trimis 2 com si cand am dat back si Submit comment mi-a spus ca am trimis un duplicat.

 11. De ce pe acesta l-a afisat si celelalte 2 nu.Ce problema poate avea calculatorul ca se intampla asta?

  Dragos Dumitriu: Chiar nu stiu ce sa va spun… Ati vazut, sunt cazuri in care aprob comentariul dupa cateva ore – se intampla atunci cand lipsesc mult si nu am un calculator la dispozitie… Ma gandesc ca venind f multe comentarii, sa nu se produca vreo incurcatura in server… Dar, nu stiu exact ce se intampla. Oricum, acceptati va rog scuzele mele.

 12. poate aceasta era o perioada cand oamenii reuseau sa comunice mai usor cu spiritele de dincolo; in zodia scorpionului ce guverneaza si lucrurile ascunse

  Dragos Dumitriu: Da, cred ca si asta e o varianta posibila, mai ales in cazul unei colectivitati care se deschidea spiritual pentru asa ceva in respectiva perioada.

 13. Vaatenen
  “secrete – periculoase pentru cei nepregătiți.”
  De ce cineva care se simte pregatit trebuie sa impartaseasca secretul?.
  Se poate intelege ca omul este rupt de spirit. Initierea este corecta intre cei de acelasi singe. In cazul in care initierea are loc intre oameni ce sint purtati de linii de singe diferite, initierea va fi privita diferit. Totul este in continua miscare, formele se schimba, fortele devin mai tari, spatiile se misca si atunci se pune intrebarea: cel ce este initiat mai poate raspunde noilor provocari sau adapteaza din mers?. Un ceas este perceput azi inmtr-un fel si va fi perceput intr-un mod diferit miine. Ce curios?. Atit de multi initiati si totusi lumea nu este mai buna decit ieri si nici nu da semne ca va fi mai buna decit azi, ce sa fie oare?. Adevarul este ca nici un initiat nu a depasit natura umana, nu este asa?.
  Periculos a fost atunci cind omul a deschis ochii si a vazut ce?.
  “initiatii au parcurs parcă un drum al cunoașterii”
  De ce cineva trebuie sa parcurga un drum pe care nu poate sa-l strabata, de ce?. Sa fie oare faptul ca niciodata un riu nu-si pastreaza cursul?. Care a fost tinta celui care a initiat pentru prima data pe cineva?. In ce masura ultimul initiat a mai pastrat vechea tinta?. Care a fost scopul initierii?. Se mai gasesc oameni care pot fi constienti de ceea ce poarta?.
  “Era în primul rând intâlnirea sfârșitului cu începutul, a anului vechi cu cel nou”
  Sau cel dinurma va trebui sa il gaseasca pe cel dintii, spre a implini ce?.
  “întâlnirea realității noastre cu realitatea… de dincolo”
  Exista o discrepanta intre lumi atit de mare?. Paradisul Trestru sa fie realitatea de dincolo?. O realitate despre care se spune atit de mult de cei ce-si lasa oasele pe aici?.
  Dorinta de putere a omului este atit de mare incit initiatii considera ca este periculos sa pui la indemina omului o stiinta pe care omul sa o foloseasca ca drept arma?.
  Da, se pot spune atit de multe.
  Vaatenen

  • Vaatenen
   “Atit de multi initiati si totusi lumea nu este mai buna decit ieri si nici nu da semne ca va fi mai buna decit azi, ce sa fie oare?. Adevarul este ca nici un initiat nu a depasit natura umana, nu este asa?”
   O remarca super…..Respect.
   Se tot vorbeste de o asa zisa masa critica de “lucratori in lumina”. Unii sustin ca s-a intrunit, altii ca nu… Doar atunci se poate schimba ceva. Aceata masa critica are o formula de calcul.
   Eu sincer nu cred in ea.
   Oameni se nasc pe tot globul. Cei mai multi se nasc in zone sarace, nu au acces la cunoastere, la o educatie…etc. Acestia raman la nivel de dogme de sclavi umani. Tot ei emana o energie care la un momet dat trebuie echilibrata de ceilalti….e greu…
   E o parere personala.

   • Vaatenen

    Se tot vorbeste de o asa zisa masa critica de “lucratori in lumina”.
    Se pot intilni un numar de Lucratori in Lumina, pot genera o descarcare.Eu nu am vazut o descarcare care sa fie semnificativa. Am vazut insa descarcari semnificative raportat la cei intunecati si este foarte interesant de vazut cu cita agresivitate ataca?. Sint malefici. Manifestarea lor se facea prin ritual si sacrificiu de singe. Se folosesc de forme de manifestare a unor larve pe frecventa foarte joasa. Corpul uman este foarte vulnerabil la astfel de atacuri.
    Vaatenen

   • un lucrator in lumina contrabalanseaza,in functie de ,,taria” lui,mii sau milioane de oameni ,,cu ganduri necurate”…la nivel de vibratie si de constiinta, gradele sunt logaritmice,nu liniare…

  • Interesant ..vaatenen..nu stiu cui ai raspuns dar este parca ai raspuns unui comentariu de-al meu care nu a fost afisat.Una dintre intrebarile mele este in ce masura ceea ce ne este transmis prin maestri are macar ideia si principiile initiale.Fiecare persoana isi exprima propria intelegere din ceea ce primeste.Dintr-o fraza vom intelege fiecare diferit in functie de nivelul nostru,etc.Nu putem reda nici macar aceeasi imagine fiecare la fel dar principii si idei.Fiecare adauga sau suprima ca asa crede si oare ce ramane din ceea ce s-a dorit a se transmite.Mai cred insa ca exista in acest domeniu veghetori care dirijeaza si fac in asa fel incat sa nu ne indepartam prea mult de trunchi.Oare..,ce crezi?Da puterea si setea de putere este distrugatoare si nu cred ca sunt multi oameni care sa poata sa reziste avand la-ndemana arma care sa-i ajute si sa n-o foloseasca.Sunt sigura insa ca unii pot.

   • Vaatenen

    Pentru Sanda

    “Atit de multi initiati si totusi lumea nu este mai buna decit ieri si nici nu da semne ca va fi mai buna decit azi, ce sa fie oare?. Adevarul este ca nici un initiat nu a depasit natura umana, nu este asa?””
    Se stie despre initiati ca acestia parcurg diferite grade de initiere. S-a spus ca se poate face o cerere catre ordinul in care se presupune ca un novice urmeaza sa fie initiat. In cazul cind novicele este acceptat acesta trebuie sa parcurga un ritual de initiere prin care se ridica valul lumesc. Primirea intr-o loja masonica se face dupa “criterii” de recunoastere. Se fac simboluri si semne pe care numai un initiat, maestru le cunoaste.
    Profanul ce urmeaza sa fie initiat este purtat intr-o discutie de catre maestru. Una dintre cerintele pe care un maestru le poate pune este devotamentul si supunerea. De ce se doreste aceasta initiere catre profani, fii si fice ce nu au legaturi de singe cu initiatul?. Pentru ca un initiat trebuie sa duca mai departe o zestre. Se stie ca foarte putini copii descendenti ai initiatilor au si calitatile necesare de a fi la rindul lor initiati. Si daca s-ar intimpla ca un copil a unui initiat sa ajunga la rindul lui initiat, nu exista garantia ca este un mostenitor direct, mostenitor care poate sa duca zestrea. Deci, exista metode si mijloace prin care sint cautati acei profani care au calitatea genetica prin care sa duca mai departe zestrea masonica. Da, exista si un scop. Da, este secret. Toti initiatii “mari” cunosc adevarul despre natura initierii si sopul final. In fine, este importanta zestrea genetica a profanului. Intre initiati exista legaminte. Aceste legaminte au ca rol subtil de a transmite o informatie aflata intr-un cod ADN tuturor initiatilor. In fapt se cauta Radacinile, Legamintul Ingerilor cazuti. Cine o implineste?. Descendentii Ingerilor cazuti. Scopul este implinirea unor Profetii si ridicarea unei nou Templu pentru un Timp Nou.
    Vaatenen

    • Vaatenen..oare initiatul doreste ca fiul sau sa preia in continuare drumul lui cu tot ceea ce presupune el?Fiind in cunostinta de tot ceea ce presupune isi doreste acest lucru?De ce?Ca stie ca poate avea incredere in el,ca-i cunoaste foarte bine personalitatea,ca stie ca si el isi doreste sau ca stie ca miscarea,ordinul sau orice alta forma de spiritualitate merita sa-si sacrifice fiul pt el.Nu exista numai avantaje mereu este vorba de sacrificiu.

     • Vaatenen
      Tatal a constatat ca trebuie sa renasca si o face prin fiul. Isi transmite genele catre fiul. Ceea ce nu stie tatal este ca nu el a nascut fiul ci mama. Mama dicteaza sacrificiul. Mama naste fiul si ii da si moartea.
      S-a dovedit ca nu exista nici un avantaj ci o disperare camuflata.
      Vaatenen

    • daaa, tare de tot asta cu adn u;se poate vedea o mare degenerare la popoarele care nu prea s-au incrucisat cu alte natii, gen evreii si alte popoare din occident. probabil ca stiu initatii aia ceva de tot vor sa-si conserve adn uuu…

  • ,,Atit de multi initiati si totusi lumea nu este mai buna decit ieri si nici nu da semne ca va fi mai buna decit azi, ce sa fie oare?…”…sau poate semne sunt,dar nu vizibile pentru toti,ci doar pentru cei…initiati.
   deunazi,cineva spunea ca parca cerul se vede altfel acum,mai stralucitor,alte culori…dar nu s-a gandit si la varianta ca poate cerul e la fel,doar perceptia lui s-a schimbat,acum el il vede altfel,a dobandit o mai buna vedere,clar-vedere…

 14. D-lui D.Dumitriu..va multumesc pt scuze dar singurul lucru de care sunt sigura este ca nu vi se datoreaza acest lucru dvs.Am vazut ca nu va deranjeaza orice parere diferita sau chiar opusa si felul echilibrat si civilizat in care sunt atentionati cei care depasesc masura.Cand m-am aprins prea tare mi-ati spus parerea dar ati postat comentariul meu ( acela de la Lilith ).In rest nu jicnesc si nu depasesc limitele bunului simt ca nu o fac niciodata.Deci lucrurile sunt clare si va multumesc.Poate nu trebuiau sa ajunga acele comentarii si unele lucruri este bine sa le lasam asa cum se petrec.

 15. cred ca mai spus-o aici si vad ca lucrul asta il fac multi in timputile noastre – scenariile filmelor pot fi luate drept niste ipoteze de lucru – Ce daca ar fi ….?? – si in ideea celor de mai sus in amintes un episod in Star Trek (pareri avizte spun ca ar fi bazat pe realitate ?! – Stargate – idem) in care toate natiile din univers purtau un ADN-ul lor o frantura dintr-un cod final – ipoteza care pare sa se adevereasca in senul in care ni se spune ca toti suntem parte din D-zeu, oricare ar fi si oricum ar fi … multe lucruri se leaga in literatura SF si in aceste scenarii …

  si mai apoi mai exista aceasta ipoteza – cum putea mintea umana sa nascoceasca asemnea povesti ?! imagintia se stie are la baza realitatea ….

  • Vaatenen
   Tot ce se da Sf la TV este pentru a determina reactii si culege roade. Deci, exista un adevar.

   Vaatenen

 16. In legendele rusesti exista un loc numit “Taramul vorbelor rostite”,unde poti auzi ( se face si selectia vocilor ) toate vorbele rostite vreodata pe pamant.O alta forma de Cronica Akasha?!

 17. FlowerBomb
  In sfarsit ai aparut. Nu stiam ce e cu tine.
  Super….sa nu mai intrazii cu varianta audio.
  Incep sa fiu dependent.

 18. Se presupune ca noi oamenii, purtam acel cod ADN primordial. De acolo a inceput “evolutia”. Pana in ziua de azi se pare ca ne-am adaptat noilor conditii de viata, complicand pana la refuz ADN-ul.
  “Gurile rele” sau “pe surse”…se vorbeste ca acea campanie de aflare a descendentei care a fost initiata de National Geografic impreuna cu altii si care a fost si pe la noi prin tara (poate mai este)…se pcupa de fapt cu descoperirea acelui OM care are cel mai simplu ADN. Acela se pare ca este cel mai apropiat de perfectiune. Au gasit ceva pe la niste triburi izolate…
  Daca va intereseaza se gasesc niste studii pe net.

 19. @Ophiucus
  Sincere multumiri!…am in pregatire(posibil in aceasta noapte) 5 videos-propuneri pentru Supranatural Tv pe care le voi trimite domnului Dragos (sperand a primi unda verde)..
  *O inregistrare realizata inainte de conferinta din octombrie(melodiile selectate sunt in concordanta cu subiectul,cu precadere versul:YOU LIVE WHAT YOU’VE LEARNED”,dedicat personajului A.H. )*
  THE M.M.= THE MASTER MANIPULATOR
  http://www.youtube.com/watch?v=fY7V-3nyjFU

  Pentru ca s-a discutat in aceasta saptamana despre emotie(Va multumim ,domnule Ciprian!) subliniez ca “muzica este stenografia emotiei”.
  (Lev Tolstoi)

  “Inca nu s-a inteles ca doar prin distractie, pasiune si ras se obtine o adevarata crestere culturala.”(Dario Fo)
  Vizionare placuta!

 20. Am urmarit filmuletul cu A.Hitler din recomandarea Flowerbomb si vreau sa va intreb si eu ceva.Pana acum nu am stiut ca A.H. a citit asa de mult si a avut o asemenea cultura.Ceea ce vreau sa va intreb este..ce a facut el cu acele carti,le tinea in mana sa fie vazut cu ele de colaboratori si sa-i uimeasca ?!Unde s-a dus toata acea bogatie,intelepciune si frumusete?Cum de nu a lasat nici o urma in inima lui,cum de a mai putut sa duca la moarte zeci de milioane de oameni,tineri si chiar copiii din intreaga lume dar si ai propriului popor.Ma uit la numarul acela urias de auditori care se extaziau in fata lui?!Doamne cum reusea sa-i faca sa accepte asemenea sacrificii?!Sa nu-mi spuneti de conditiile socio-economice prin care trecea Germania si de dorinta fireasca de revansa dupa umilinta pe care au suferit-o dupa I razboi mondial, care nu sunt de lepadat dar care nu pot justifica crime de asemenea amploare.Sau pot?!

 21. Buna seara
  As dori sa vorbesc si eu personal cu domnul Teodorescu Oreste. Puteti sa-i transmitrti va rog msilul meu in caz ca il puteti vizualiza, in caz ca nu lasati-mi un commemt. O sa intru msine sau cat mai curand si o sa las un comment cu mailul si cu un numar de telefon pe care o sa va rog sa nu le dati pe comment public. Multumesc mult, as vrea tare mult sa vorbesc cu domnul Teodorescu cat mai curand posibil.

 22. Vaatenen

  “La rascruce de vremuri”

  “Configuratii”
  Citi dintre cei prezenti la ultima conferinta au coonstientizat semnificatia prezentei cvartetului format din D-ni Dragos D., Oreste T. Gelu V.V., Ciprian Bojan?.
  Citi dintre cei prezenti au avut cunostinta despre marcajul care urma sa fie asezat?. Citi dintre cei prezenti au observat o cuagulare a cimpurilor celor patru conferentiari la pronuntarea unor cuvinte “cheie”?. Care au fost acele cuvinte si ce rol au avut?. Cum s-a oglindit cei prezenti si sub ce negativ au facut-o?. Care este structura unei astfel de configuratie si ce aduce “ea”. Ce arcuri a format aceasta configuratie. Nu este asa, una dintre putinele conferentieri “aproape” perfecta?. Cum credeti ca va marcat aceasta conferinta?. Sub ce semn o asezati, fiecare dintre voi cei prezenti?.
  Vaatenen

 23. Ce surpriza am avut cand am deschis azi blogul.A muncit cineva serios la asa un fundal si la asa organizare a paginilor.V-ati mutat in casa noua!!Ne rasfatati.

 24. IN varianta noua a sitului , ce arata foarte bine, nu prea gasesc “Conferinte Video”..la u.m.d. le-am gasit dar au disparut brusc inregistrarile.poate se mai lucreaza inca…
  Ciprian: Da, se mai lucreaza… inca…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *