Manipularea, dincolo de regulile comunicării

Manipularea, dincolo de regulile comunicării
Manipularea, dincolo de regulile comunicării

de joannaprymo ♥

Fiecare zi e uimitoare, plină de informaţie…izvorâtă din întuneric sau din lumină, minutul devenind o provocare spre cunoaştere. În spatele banalităţii stă, de multe ori, un adevăr întunecos sau poate unul plin de iubire. Lupta de a şti prin simţire se desfăşoară în fiecare dintre noi, la toate nivele..conştient…subconştient… inconştient.

Pândind ca un perfid bandit, stă cuminte duşmanul, pregătit oricând să fure ”identităţi”,stări şi simţiri. Da… despre manipulare aş dori să vorbesc astăzi, observaţiile făcute fiind destul de vechi, totuşi. Acum câteva zile urmăream un documentar împreună cu câţiva prieteni. Ce expunea acel film… nu are o mare importanta – modul lui de prezentare şi scopul fiind relevante. Încă de la începutul vizionării/audierii, mi-a creeat senzaţia că sunt într-o aulă universitară de mare prestigiu, în faţa unui profesor-doctor academician. Construcţiile lingvistice folosite erau muuuult prea ”sofisticate” pentru publicul căruia i se adresa acel documentar. Prima mea reacţie launtrică a fost de genul… ”wow, ce deştepţi sunt alţii şi ce… în urmă sunt eu”. Deşi nu înţelegeam mare lucru, m-am încăpăţânat să urmăresc până la capăt… când , ce să vezi?! Surpriză!!! Limbajul academic încetează a mai fi folosit… locul său fiind luat de unul accesibil prin care se transmitea un ”oarecare” mesaj.

La finalul documentarului, o parte din reacţiile din jurul meu au fost asemănătoare cu prima mea reacţie launtrică… ”ce tare a fost nenea… ce deştept, cult, citit e… se vede că ştie ce spune”. Cea mai importantă reacţie a fost ”cu siguranţă, are dreptate în ceea ce spune!”. Cu alte cuvinte, deşi oamenii din jurul meu nu înteleseseră mare lucru din brambureala ”academică” prezentată, ei au decis că mesajul din final, transmis într-un un limbaj accesibil… este adevar absolut!

Genul acesta de manipulare mi se pare extrem de interesant – mai ales acum, când toţi ne dorim să cunoaştem iar… cunoaşterea. Din păcate, pentru mulţi dintre noi, proba „ştiinţei” o reprezintă numărul de formulari ”sofisticate” folosite în discurs. Cu cât eşti mai alambicat în exprimare… cu atât eşti considerat mai aproape de adevăr, mai evoluat.

Câte forme ia şi până unde poate ajunge manipularea?!

Ştiam că în orice tip de comunicare, pentru a avea eficienţă, trebuie adaptată forma de transmitere a mesajului la nivelul de receptare al interlocutorilor sau al spectatorului. Am crezut că neîndeplinirea acestei condiţii duce la eşecul comunicării… Dar, se pare că poate avea un rezultat mai interesant – manipularea. Probabil ca mulţi dintre cei care vor citi vor spune ”eu nu sunt atât de involuat astfel încât să cad într-o asemenea capcana”. De fapt, fiecare dintre noi este unic – dar fiecare are şi tipul lui de manipulat / manipulator.

5 Responses »

 1. Este foarte interesanta ideea ta. Ma intreb daca suntem, vre-unul dintre noi, capabili sa sesizam manipularea asupra noastra. Cum se realizeaza aceasta sesizare, o face tot timpul altcineva pentru noi? Si oare acest altcineva cat de detasat este de propriile credinte pentru a putea fi intr-adevar obiectiv cu privire la descoperirea manipularii la ceilalti?

 2. Face parte din cele 6 principii fundamentale ale persuasiunii descrise amanuntit in cartea lui Robert Cialdini si se numeste “Principiul autoritatii”

  “Comportamentul nostru are legatură cu un sentiment adanc înradacinat al datoriei fată de autoritate.De fapt, obedienta noastrã se declanseazã frecvent într-un mod automat, fara o deliberare constienta sau cu foarte putina deliberare constienta.

  La începutul vieţii noastre, oameni precum părinţii sau profesorii ştiau mai mult decât ştiam noi şi am constatat că este benefic să le urmăm sfatul — în parte, datorită înţelepciunii lor şi în parte pentru că ei controlau recompensele şi pedepsele. Ca adulţi, rămân aceleaşi beneficii din aceleaşi motive, deşi autoritatea se întrupează acum în patroni, judecători sau conducătorii politici.

  Deoarece poziţia lor le permite un acces mai bun la informaţii şi la putere, are mai mult sens să ne supunem dorinţelor unor autorităţi constituite corect. De fapt, are atâta sens încât ne supunem şi atunci când nu mai are sens deloc.

  Exista mai multe feluri de simboluri care pot declansa intotdeauna supunerea noastra în absenta unei autoritati reale. Ca urmare, ele sunt folosite intensiv de catre acei profesionisti în obtinerea asentimentului.” Fragment din “Psihologia Persuasiunii”

 3. Am vazut recent un documentar God on Trial. Iti cam suceste creierii pe dos . Interesant un comentariu legat de acest documentar, din partea lui Oreste

 4. Cea mai nenorocita forma de manipulare, pe care foarte putini oameni o pot depista (unii simt ca ceva nu-i tocmai in ordine acolo, dar nu-si pot explica logic ce nu e adevarat), este cea care mixeaza informatii reale, verificabile facil, dar inofensive cu informatii false dar aproape imposibil de verificat pentru a transmite un mesaj comanda.

  In astfel de cazuri in creierul nostru se formeaza o punte de echivalare intre adevarul verificabil si cealalta parte a mesajului , care creaza aura de ‘adevar” pentru intreg comunicatul receptat si, in mod logic, ne recomanda acceptarea mesajului comanda …

  Cei mai buni oameni de vanzari si negociatori au invatat sa utilizeze astfel de tehnici, politicienii versati apleleaza la astfel de practici, limbajul lor corporal insa este cel care ne transmite un mesaj contrar si de aici senzatia ca … acolo, ceva, nu-i tocmai cuser .

 5. De aproximativ un an, in media occidentala au introdus un mod de a distorsiona informatia si de fapt, de a destabiliza echilibrul intelectual si emotional al telespectatorului.
  In aceisi fraza se afirma un lucru si contrariul sau.Nu se dezvolta niciodata subiectul si in acest mod se induce o stare de confuzie, incertitudine si neliniste, oamenii neputand verifica in niciun mod natura informatiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *