Un studiu actual: „boli” cu transmitere… spirituală!

Un studiu actual: „boli” cu transmitere… spirituală!
Un studiu actual: „boli” cu transmitere… spirituală!

Nu obişnuiesc să preiau materiale din alte publicaţii, dar am primit prin intermediul prietenului nostru Ophiucus un extrem de interesant articol al parapsihologului braşovean Răzvan Petre, vizând chiar spiritualiatea abordată, explicată sau înţeleasă eronat – precum şi efectele sale. Practic, eu consider  acest material ca un îndemn la o abordare profilactică a excesului de zel „spiritual”. Articolul preluat de Ophiucus a fost publicat pe site-ul spiritus.ro (http://www.spiritus.ro/razvan_.htm), sub titlul „10 boli cu transmitere spirituală”; este, de fapt, un rezumat realizat de dl. Răzvan Petre după lucrarea “Eyes Wide Open: Cultivating Discernment on the Spiritual Path”, a americancei Mariana Caplan. Am adăugat cîteva date privind activitatea ştiinţifică a autoarei, tocmai pentru a aduce un argument în plus acestui veritabil semnal de alarmă.

 Mariana Caplan, ph.D în psihologie, antropologie culturală şi în spiritualitate contemporană, este profesor de psihologie transpersonală şi yoghină la California Institute of Integral Studies. A studiat tradiţiile mistice din India, America şi Europa, trăind experienţa iniţiatică în multe centre sipituale ale lumii.

Mariana Caplan şi-a petrecut ultimii 15 ani cercetând şi scriind despre discernământul pe calea spirituală.

Cunoscând sute de învăţători şi mii de practicanţi spirituali, ea a observat cu stupefacţie că viziunea şi practica noastră spirituală poate fi “infectată” de câteva “boli cu transmitere spirituală”. Iată, pe scurt, principalii “contaminanţi”:

1. Spiritualitatea de tip “fast-food”: amestecaţi spiritualitatea cu o cultură occidentală care promovează viteza, multitasking-ul şi recompensarea imediată şi veţi obţine probabil o spiritualitate “fast-food”. Ea provine din fantezia noastră, comună şi de înţeles, că eliberarea de suferinţa umană poate fi un proces rapid şi usor. Totuşi, un lucru este clar: transformarea spirituală nu poate fi obţinută dintr-o dată.

2. Falsa spiritualitate: este tendinţa de a umbla, a te îmbrăca şi a acţiona aşa cum ne imaginăm că ar face o persoană spirituală. Dar aceasta este doar o imitaţie a realizării spirituale autentice, precum sunt produsele contrafăcute vândute ieftin pe la colţul străzii.

3. Motivaţie confuză: deşi dorinţa noastră de evoluţie spirituală poate fi autentică, ea este deseori amestecată cu motivaţii mai pământeşti, cum ar fi dorinţa de a te simţi iubit, dorinţa de a fi legat de cineva, nevoia de a-ţi umple goliciunea sufletească, credinţa că drumul spiritual îţi va alunga orice durere şi ambiţia spirituală, adică dorinţa de a fi cineva “special”, mai grozav ca alţii.

4. Identificarea cu experienţele spirituale: în această „boală”, ego-ul îşi asumă meritul experienţei spirituale şi începem să credem că noi suntem întruchiparea iluminării. De obicei, fenomenul nu durează la nesfârşit, dar tinde să se prelungească la cei care se consideră persoane iluminate sau care au statutul de învăţători spirituali.

5. Ego-ul spiritualizat: „boala” apare când structura profundă a personalităţii este profund pătrunsă de concepţii şi idei spirituale. Ego-ul se retrage la adăpost sub această carapace “spirituală”, ceea ce îl face impenetrabil la critici, sfaturi, feedback, stimuli proaspeţi. Ne blocăm creşterea spirituală reală tocmai în numele ideilor noastre îndelung elaborate, dar pietrificate, despre spiritualitate.

6. Producerea pe bandă rulantă de maeştri spirituali: la ora actuală există numeroase şcoli şi tradiţii spirituale la modă care îi fac pe discipoli să creadă că ei se află la un înalt nivel de iluminare spirituală, lucru departe de a fi adevărat. Totul se produce conform reţetei: primeşte lumina, trăieşte experienţa mistică şi – gata! – eşti iluminat şi pregătit să-i iluminezi şi pe alţii în acelaşi mod. Problema nu este că astfel de oameni predau lecţii despre spiritualitate, ci că ei se cred a fi ajuns deja maeştri.

7. Orgoliul spiritual: după ani de eforturi, practicantul atinge un anumit nivel real de înţelepciune, ceea ce îi stimulează mândria, sentimentul de “superioritate spirituală”. Boala se manifestă sub forma gândurilor de genul “sunt mai bun, mai înţelept şi deasupra celorlalţi, fiindcă eu sunt un om spiritual.”

8. Mintea colectivă: cunoscută şi sub numele de gândire de grup, mentalitate de sectă sau boală de ashram, este un virus insidios al dependenţei. Într-un grup spiritual se fac conveniente subtile şi inconştiente despre cum ar fi corect să gândeşti, să umbli, să te îmbraci, să acţionezi. Indivizii si grupurile infectate cu acest virus resping persoanele, atitudinile şi circumstanţele care nu se conformează regulilor nescrise ale grupului.

9. Complexul “poporului ales”: acest complex de superioritate nu aparţine exclusiv evreilor. Este credinţa că “Grupul nostru este mai evoluat spiritual, mai puternic, mai iluminat, pur si simplu, mai bun decât orice alt grup”. Acest crez maladiv nu trebuie confundat cu recunoaşterea faptului că ai găsit calea cea mai bună pentru tine, adică învăţătorul spiritual sau comunitatea potrivită ţie!

10. Virusul mortal – “Am ajuns!”: această boală este terminală, mortală pentru evoluţia noastră spirituală. Este vorba de credinţa că “am ajuns” la scopul final al căii spirituale. Din momentul în care credem că nu mai este nimic de atins, progresul spiritual şi orice dezvoltare ulterioară încetează. În dobândirea discernământului pe calea spirituală este important să ne descoperim bolile ego-ului şi autoînşelării, al căror morb îl avem cu toţii. Atunci avem nevoie, mai mult decât oricând, de simţul umorului şi sprijinul prietenilor spirituali veritabili. Când înfruntăm obstacolele de pe cale, pot interveni şi clipe când cădem în disperare şi ne scade stima de sine, sau ne pierdem credinţa în disciplina pe care o urmăm. Totuşi, trebuie să ne păstrăm credinta în noi înşine şi în ceilalţi ca să putem realiza ceva important pe lume.

Traducere şi adaptare după “Eyes Wide Open: Cultivating Discernment on the Spiritual Path” de Răzvan Petre.

11 Responses »

 1. Cred ca cel mai important obiectiv pentru incepatori este “descoperirea bolilor EGO-ului si autoinselarii” (extras din ultimul paragraf) respectiv constientizarea conditionarilor, cliseelor, sfaturilor parentale, vocilor interioare, conceptelor prefabricate si a altor “demoni” care ne bantuie mintea in stare constienta si care ne determina subtil viata si ne conduc, deseori, in locuri in care nu ne-am dorit sa ajungem. Incercati sa traiti total constienti (sa judecati critic si cu discernamant totul) macar o singura zi, sa vedeti cate “mizerii conceptuale”, “idei prefabricate” si “concluzii logice aplicate la premise false sau discutabile” gasiti in viata noastra – la televizor, in presa, pe strada sau chiar in mintea noastra. Ele reprezinta “junk-food” mental interiorizat – le purtam cu noi zi de zi. Incercati sa deventi constienti de ele si veti vedea cata lume e agatata in ele ca intr-o panza de paianjen din care nu poate scapa.
  In al doilea rand, adeptii si practicantii “terapiilor spirituale” de tipul “get rich quick” ar trebui sa stie ca, in lumea noastra (interioara si exterioara) nu se afla numai lucruri frumoase, sublime, care se cer descoperite, experimentate ci si demoni, forte malefice, instincte reprimate, pe care NU am dori sa le experimentam si cu care, mai devreme sau mai tarziu, ne vom confrunta. Cred ca in demersul de cautare, calatorie si centrare interioara nu trebuie pornit orbeste, riscul de “a ne rataci”, asa cum facem si in exterior, fiind destul de mare. Se spune ca si misticul si shizofrenicul se regasesc in acelasi ocean, numai ca, in timp ce primul inoata, celalalt se ineaca. E de maxima importanta cand pornesti intr-o calatorie sa stii unde vrei sa ajungi si mai cu seama sa nu te ratacesti, sa stii sa revii pe carare, nu sa orbecai prin intuneric. Nu cred ca isi doreste nimeni, ca in demersul de cautare de SINE, de Dumnezeu sau mai stiu eu ce, sa ajungem sa ne confruntam cu “intunericul din noi”, iar el sa puna stapanire asupra noastra.
  Pe de alta parte, activarea inimii, a starii de prezenta “acum si aici” se poate face si in stare constienta, dar pentru asta avem nevoie de o atitudine pozitiva si un dialog sincer cu sinele, respectiv sa ne constientizam sentimentele (atat de des ascunse sub pres) si sa tinem cont de ele in viata noastra, Nu e nevoie neaparat sa exploram “in adancuri” pentru a obtine aceasta stare de prezenta ci doar de “ascutirea simturilor” proces de care orice om normal e capabil. Incercati sa faceti o fapta buna – sa dati de mancare unui sarac, sa plantati un pom, sa adoptati un caine… si rasplata va aparea negresit intr-un mod subtil. Aceea este starea despre care vorbim.
  Orice cale spirituala am urma, ea ar trebui sa ne ajute sa ne cunoastem pe noi si sa interactionam mai bine in aceasta viata si in aceasta lume, asa cum sunt ele “acum si aici”, in nici un caz sa ne izolam sau sa traim intr-o lume a noastra (iluzorie), cu ochii “larg inchisi” (aviz amatorilor tentati de ideea sa-si stearga EGO-ul cu buretele, peste noapte, in demersul lor de cautare de SINE).

  • Foarte bine punctat.
   Atentie la Ego. Este un mare pervers. Isi creeaza o platosa numita Ego fals. Acesta este cel care vine la inaintare, ne pacaleste si ne face cei mai smeriti si luminosi (Iisus era mic copil pe linga sfintenia noastra… :) ). Indivizii care digera spiritualitatea de taraba (de la Metroul sau din gari…) nu percep acest Ego fals.
   El este foarte usor de scos la iveala si sa ne verificam cam in ce stadiu de aflam.
   Cu ajutor este f. simplu. Unii au experimentat chiar pe chat o repriza de Ego fals :) . A fost banal de simpu sa-i aduc pe unii in pragul violentei verbale si nu numai..Daca avem capacitatea de a constientiza ce si cum….problema e pe jumate rezolvata.
   Mai ramane iubirea. Acest termen foarte trambitat la toate cursurile si workshopurile.
   Dupa ce rezolvati Ego-ul o sa constientizari ca iubirea este de 3 feluri. Din suflet, din inima si din minte. Iisus vorbea doar de una. Acea iubire si lumina nu este de aici. La ea ajungi prin expandarea constiintei unindu-le pe cele 3.
   Dar atentie. Ego-ul ne tine in viata. Nu trebuie distrus.
   Cum ne testam singuri daca avem lumina la suprafata si Ego-ul chefuieste pe dedesupt :)
   Simplu…
   Puneti-va in situatii in care va este frica sa fiti sau le evitati, de frica sa nu vi se intample ceva.
   De ex: cum reactionez in situatia x, y sau z…daca cineva imi loveste masina cand eu sunt in parcare, daca cineva imi da o palma din semin pe stada sau mai rau imi loveste copilul fara motiv…imi fura ceva ce este al meu si nu pot face nimic legal impotriva lui, iar acesta iti rade in fata….iti distruge munca de o viata ca asa considera el ca este bine….etc
   Incercati…si pe urma discutam despre pace lumina si iubire…

   • ce usor se obs. ironia! :)) ras. tau ar sublinia usor punctele 5 si 6!
    “Incercati…si pe urma discutam despre pace lumina si iubire…” asta a fost cireasa de pe tort! sa stii ca daca tu ai subliniat descoperirea acestui articol, asta nu inseamna ca nu te regasesti si tu in el! …sau ai impresia ca te face “nevinovat”?!
    tu arati paiele, da’ nu-ti vezi barna!

 2. Vaatenen
  Transformarea spiritului.
  Ce conjunctie, ce tranzit, ce cvadratura, ce trigon, ce harta natala sustine o evolutie, transformare spirituala? De ce acum si niciodata? De ce sa alegi speranta cind sti ca moare? Sa fie vorba de pasii pe care ii parcurge un om in Destinul, in karma lui si al lumii cel poarta? De ce atita graba cind nimeni nu stie ceasul ce degraba il poarta catre trairi efemere? Daca, ceasul de afara se grabeste sa incheie o curgere de pamint pornit, ce mai pot face zeii inchisi in casa sperantei? In fapt omul nu se grabeste ci este ggrabit sa consume ce zeii iau harazit. Ce stie omul? Stie sa aseze vorbe in praguri, pe la intersectii, stie sa se piarda in groapa comuna, stie sa rida de a lui minciuna, stie sa se agate de sperante oarbe,dar cel mai bine stie sa cintareasca orice si pe oricine, stie sa spuna adevaruri, stie sa uimeasca pe zei, stie sa fie mai subtil ca Dracu, stie sa se lege din porniri morbide, stie ca nici moartea nu-l dezleaga de pacatul ce il leaga, El stie ,… Omul. Nebun sa fi de dezlegi natura moarta, omul ce nu este decit o poarta ce-i da voie ori si cui sa coboare, nod de stare ce da voie ori si cui sa urce, totul intr-o mare de uitare.
  Se vinde bine speranta, siguranta si zeii se vind…, ce nu vinde Omul.
  In alte cuvinte: sa iubesti iubirea sa fi zeu , sa fi stapin in ograda domnului, sa stai la masa cu dracu, sa spui ca esti curat, sa-l faci pe Issus supus nevredniciei tale, sa-l asezi pe issus la masa ta.
  Vaatenen

 3. Pt Krysden,
  Cred ca ai atins esentialul.
  Cautarile noastre,framantarile noastre au drept scop viata de aici si acum,interactiunea noastra cu ceilalti,cu natura cu noi insine,cu angoasele noastre….
  Starea de prezenta si inceputul cautarilor noastre in fiecare zi ,aproape de la 0….

 4. Dorinta de a sti a pierdut pe omul dintai,el cauta cunoasterea,care hraneste trufia si a gasit moartea.

  Acest talc ar trebui sa ne dea de gandit:

  “Oare nu stii,omule,,ca din prima si pana in ultima zi a vietii tale tu alergi mereu?Ca iti transporti sufletul spre limanul Imparatiei lui Dumnezeu,in caruta trupului tau?”

 5. Pingback: Boli cu transmitere spirituala | Totul Pentru Noi

 6. asa cum fluturii metg spre flacara luminarii si se ard si mor crezind din instinct ca merg spre creator asa si omenirea vrind nevrind merge spre pieirea materiala intrind in viata spirituala mai buna mai frumoasa spre lunga cale a vesniciiei asa cum toate stelele cu tot cu planete sii fiintele vii de pe ele sint atrase de gaura asa zis neagra vrind nevrind intra in ea si toata materia se intoarce la singularitate si informatia nu dispare in gaura neagra care este stadiul final de evolutie al materiei ci este concentrata in atomul atoate creator de unde peste atita timp cit materia a fost manifestata va sta in nemanifestare dupa care se va naste un nou univers material spre binecuvintarea LUI HAUM dan initiatul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *