Originea extraterestră a omenirii

Originea extraterestră a omenirii

Teorie – viaţa inteligentă a fost adusă pe Pământ de pe alte planete. Argumente – vestigii inexplicabile din trecutul străvechi dar mai ales evoluţia rapidă, chiar explozivă, a primelor civililizaţii.

Idei premergătoare apar încă din antichitate, când Herodot exprimă o primă ipoteză a condiţiei umane a unor zei, pentru ca ulterior, la începutul secolului IV î.C., filosoful macedonean Euhemeros să provoace gânditorii şi sacerdoţii epocii printr-o întreagă teosofie privind provenienţa muritoare a zeilor anticei Elade. La început, euhemerismul, cum a fost numit curentul deiclast, afectează numai zeii-eroi, pentru ca mai apoi întreg Pantheonul grec să fie supus umanizării.

Mileniile creştine stau mărturie unor vizite ciudate – obiecte, care seamănă izbitor cu OZN-urile pe care le vedem în ficţiunile moderne, apar în multe picturi medievale, mai ales în perioada Renaşterii.

Europa ia cunoştinţă de straniile mituri ale unor triburi amerindiene despre “Învăţători din cer” – care nu aveau character divin, în spiritul culturilor sau religiilor asiatice şi europene. În acest context, una dintre cele mai controversate dar şi interesante minţi ale secolului XIX, Helena Blavatski, fondatoarea Societăţii Teosofice şI aflată la originea curentului New Age, formulează ideea aducerii vieţii inteligente din cosmosul locuit de fiinţe asemănătoare nouă.

Ideea are ecou printre scriitorii epocii şi apar nuvele şi istorisiri de genul întâlnirilor cu extratereştrii.

Cel care adună toate aceste idei şi ficţiuni sub forma unei teorii coerente este americanul – de origine rusă – Zecharia Sitchin. Bazându-se pe o profundă cunoaştere a vechilor texte mesopotamiene şi ebraico-aramaice, Sitchin propune o nouă şi originală interpretare a lor, rescriind practic trecutul primordial.

Totul se leagă de existenţa unei planete misterioase, Nibiru, un corp ceresc locuibil, care evolueză pe o traiectorie eliptică extrem de amplă – şi revine în zona sistemului nostru solar cu o periodicitate de cca 3600 de ani.

Acum câteva milioane de ani Nibiru ar fi dat naştere Terrei şI Lunii, prin ciocnirea cu o planetă acum dispărută, iar la o revenire mult ulterioară, acum cca 500.000 de ani, locuitorii acestei planete, extrem de avansaţI din punct de vedere ştiinţific şi tehnologic, ar fi fost autorii mutaţiei genetice numită homo erectus iar ulterior lui sapiens.

De fapt, această teorie a unei ciocniri cosmice în urma căreia ar fi apărut Pământul aparţine savantului evreu – tot de origine rusă – Immanuel Velikowski, cel care formulează această ipoteză cu câteva decenii înaintea lui Sitchin.

Originea propunerii cosmogonice se află tot în textele şi basoreliefurile mesopotamiene – nou venitul zeu Marduk, asociat de Sitchin cu planeta Nibiru, ajută zeii locali – sistemul solar – şi învinge marea zeiţă (planetă) Tiamat, formând din trupul ei Terra şi atmosfera terestră (cerul).

De pe Marduk coboară zeii Anun-naki cei care procedează la facerea omului. Ca o paranteză, studiind sistemul religios Sumerian din punctul de vedere al oricărei filozofii a religiei, cu greu poţi spune că Zeii fac un act divin – de fapt, ei crează un om destinat muncii şI încadrării într-un sistem social foarte strict.

În concepţia lui Sitchin, timpurile protoistorice sunt marcate de crearea, de către locuitorii planetei rătăcitoare, a primelor civilizaţii – aşa cum le redescoperim astăzi pe calea cercetărilot isorice şI arheologice.

Astfel, conform autorului, regii şi eroii Sumerului – prima civilizaţie – erau hibrizi nibiro-pământeni iar primii regi-zei ai Egiptului, patriarhii biblici, în frunte cu Avraam, sunt fie extratereştrii, fie trimişii extratereştrilor –“zei”.

Între zei apar conflicte armate – duse la un nivel pe care strămoşii noştri nu îl înţelegeau decât prin supranatural.  Relatările în acest sens abundă – în Vede, în Vechiul Testament, în legendele sumero-akkadiene…

În fine, planeta Nibiru s-ar părea că se va întoarce în fatidicul an 2012… împreună cu ai noştri creatori care vieţuiesc acolo… Aici nu vorbim doar de o afirmaţie a lui Sitchin ci de un lait-motiv al partizanilor teoriei 2012.

Vorbind sincer dar şi ştiinţific, împotriva ideilor lui Sitchin s-au adus argumente puţine, majoritatea insistând pe lipsa argumentaţiei tradiţionale, scolastice. Cu toate acestea, o ştiinţă mult mai evoluată, fizica, admite teorii non-experimentabile, admite probabilitatea şi, atenţie, principiul “posibilului”!…

În cazul de faţă sunt multe argumente şi probe pe care Sitchin nu le inventează – ele există în scrieri autentice, apar în sculpuri străvechi sau în lucrări pe care numeni  nu le poate explica astăzi.

Desigur, teoria lui Sitchin este una materialistă şi aş aduce în discuţie faptul că evoluţia umană este în primul rând o chestiune spirituală, chiar metafizică, iar o evoluţie prin mutaţie genetică, obţinută pe o cale pur tehnologică, îmi lasă multe semne de întrebare.

Dar hai să privim teoria lui Sitchin ca o poartă pe care savantul ucrainean a deschis-o către orizonturi noi ale cunoşterii umanităţii, această mare necunoscută.

10 Responses »

 1. Va rog sa vorbiti si despre illuminati si despre motivele existentei acestei societati infiltrata in TOATE domeniile !

  Dragos Dumitriu: E cam la limita tematicii mele, mai curand e pentru Codul lui Oreste. Am studiat si eu cate ceva, sincer va spun ca momentan as aborda tema pe forum. M-ar bucura, daca sunteti pasionat de subiect, sa deschideti chiar dvs dezbaterea pe forum.

 2. Aceasta teorie este dezbatuta pe larg in documentarul Ancient Aliens ( Stravechi Extraterestri )
  Dragos Dumitriu: Corect, un documentar excelent. Recomand si cartile si filmele lui Erich von Danikan, precum si cartille lui Velikovski. De altfel, foarte curand voi deschide alte doua capitole ale site-ului – destinate recenziilor de carte de gen (stiinta, ocult, ezoterism etc.) si cronicilor de film, tot de gen. Am si doi colaboratori de marca, Oreste si Codrin Stefanescu, dar ma bazez si pe alti pasionati, mai ales dintre cei care viziteaza acest site.

 3. Urmaresc eforturile dvs. si ale d.lui Oreste si apreciez stradania.Cred ca discutia despre Lilith va fi foarte interesanta data fiind eruditia dvs.Va doresc mult succes in continuare.

  Dragos Dumitriu: Va multumesc, meritele sunt ale lui Oreste – datorita pasiunii, talentului si caracterului sau da un alt sens emisiunilor – si chiar cercetarilor – din domeniu. In ceea ce priveste subiectul Lilith, da, e marea mea pasiune, deci ma consider mai curand un pasionat decat un erudit. In orice caz, vor fi mai multe episoade dedicate ei si voi crea un capitol special in site. Lucrez si la cartea despre Lilith, pe care am anuntat-o de ceva timp (aproape un an), si sper sa fie gata in toamna. Oricum, editorul, Oreste, ma tine in priza…

 4. Un subiect pe care eu il consider interesant ar fi: Cum sa intelegem asuprirea omului de catre om prin forme de cult; Cum poate fi furata viata unei entitati dindui-se in schimb un zeu la care sa se prosterneze.
  Numai daca ai rele intentii sau esti idiot nu iti dai seama de iluzia costruita cu multa migala de cei ce au fost interesati sa o faca. Scriu despre faptul ca d-zeul oamenilor nu este unul ci doi. Monoteismul este o inventie. D-zeul cel rau apare ca o motivatie a inexistentei d-zeului cel bun(noul testament-vechiul testament). Cum a luat forma aceasta gindire?. Afirm ca tocmai datorita existentei zeilor s-a putut forma. Explicatiile si argumentele pot fi si simple dar si complexe. Interesele celor cazuti, interesele constructorilpr omului, aliantele ce s-au facut, modul cum a fost construit omul, lipsa puterii de aface, ect. pot fi considerate argumente.

  Dragos Dumitriu: subiectul e interesant, tine de metoda stiintifica a materialismului dialectic – care trebuie luata in seama in orice cercetare serioasa. In rest, sunt o serie de afirmatii care contravin nu numai opiniilor unor cercetatori importanti ai religiilor, Eliade sau Culianu, ca sa vorbim doar de romani, dar sunt contrazise chiar de elita oamenilor de stiinta – ma gandesc la Einstein, Heissenberg s.a. In orice caz, cred ca nimeni nu stapaneste adevarul – daca acesta nu e cumva decat doar o alternativa – si asta face si viata (cercetatorilor) mai frumoasa. Ceea ce propuneti e un super-subiect pt forum. Multumesc.

 5. Urmaresc demult pe Oreste si mai nou pe Dv. Ma bucura preocuparile ce la aveti.

  Doresc adresa Dv. ptr a va trimite o “Scurta introducere in teozofie” care va apare in curand la Casa cartii de stiita din Cluj. Aici fac analiza cartilor lui Blavatsky si ideile principale ale cartilor ei.

  Isis si Doctrina nu au fost traduse in l. romana dupa cate stiu. Poate in perioada interbelica o fi existat o societate teozofica si la noi. Poate aveti Dv vre-o informatie?

  Putini stiu insa ca Blavatsky a fost si la Bucuresti in peregrinarile ei spre Balcani.

  Incerc sa fac dreptate si sa-i redau locul cuvenit in randul ocultistilor respingand detractarile intalnite pe internetul din tzara noastra.

  Poate imi raspundeti la mailul dat,

  Va doresc numai bine,
  Ana Pintea (pseudonim)din pacate nu sunt sigura de confidentialitatea de la noi.

  Dragos Dumitriu: Multumesc, v-am trimis un mail, sunt foarte interesat de cartea dvs. In curand voi deschide si un capitol in site dedicat recenziilor de carte de gen si cartea dvs este binevenita. In privinta Helenei Blavatsky, sunt de acord ca e o personalitate fundamentala – nu numai a ocultismului – dar chiar a gandirii moderne. In plus, fiecare om mare a facut si unele gesturi care pot fi contestate, e normal, dar asta nu afecteaza valoarea operei.

 6. Sunt foarte interesata de subiectele pe care le anuntati ca fiind in atentia dvs in viitor!Ce extraordinar sa putem avea acces la aceste carti si dezbateri tv,sufletele noastre tanjeau dupa asa ceva dar nu erau decat putine carti si nici nu se punea problema de dezbatre tv.Nu am o cultura deosebita in domeniu dar alerg strans in urma dvs.Este adevarat ca si eu am o retinere vis a vis de Blavatsky,mai mult intuitiva decat bazata pe un argument logic.Ciudata personalitatea lui Lilith despre care stiu foarte putine dar ma incita subiectul.Ce m-a impresionat (din putinele carti pe care le-am citit) a fost ca atunci cand maestrii sunt autentici indiferent de cultura,epoca din care fac parte,nivelul spiritual la care se gasesc,religia careia ii apartin si zona geografica spun in general acelasi lucru,ei nu se contrazic.Astept sa vad daca festinul pe care ni l-ati promis se va realiza!

 7. Am asistat de-a lungul timpului la schimbarea deosebita prin care a trecut colegul dvs si gazda noastra mereu indatoritoare,Oreste.Ne uitam la emisiunea pe care o facea cu Mircea Badea si era placut ,ca un meci de tenis al ideilor, dialogul dintre ei doi.A urmat o pauza si apoi a aparut “Codul lui Oreste”.Parca nu mai era aceeasi persoana!Stateam intr-o zi pe iarba,la poalele Caraimanului si am descoperit privind in urma cat de mult ne schimbasem si noi si cei din jurul nostru!Poate am avut un avantaj ca am avut aceasta lume a cartilor inca din copilarie care a creat in jurul nostru o protectie,un spatiu in care am fugit mereu cand ne coplesea uratul lumii din jur.Este si o capcana in asta,nu trebuie sa ne izolam,trebuie sa simtim mereu pulsul cetatii si sa fim atenti la cei din jur care nu pot sa fuga si sunt loviti in plin.Nu cred in evolutia personala si de ceilalti sa nu ne intereseze.Pentru ca eu sa am posibilitatea sa citesc,sa meditez si sa evoluez cineva a muncit sa scrie,sa tipareasca,sa vanda cartea,mi-a pregatit mancarea,imbracamintea,mijloacele necesare traiului indiferent cat este de simplu.Deci …..asteptam cu drag subiecte interesante si dezbateri spumoase,sa fiti sanatosi si sa va bucurati de tot ce este frumos,cinstit si drept!

 8. DACA PUTETI COMENTA CEEA CE SCRIE OVIDIU TUDOR MOLDOVAN IN CARTEA SA
  MA INTERESEAZA IN MOD SPECIAL ORIGINILE OMULUI SI EVOLUTIA SA
  VA MULTUMESC

 9. sal,oreste omule esti cel mai tare fara sa te ridic prea mult in slavi.multumim pt hrana sufleteasca cu care ne hranesti prin intermediul televiziunii.prea multe cuvinte nu isi au rostul ,multumim ca ,,, existi

 10. I just want to mention I am just new to blogs and seriously enjoyed you’re web page. Likely I’m want to bookmark your blog post . You actually come with beneficial writings. Cheers for sharing your blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *