O ambiţie: Conferinţa ideilor care nu s-au mai spus vreodată

O ambiţie: Conferinţa ideilor care nu s-au mai spus vreodată

Cred că este una dintre cele mai importante conferinţe pe care le-am organizat. Spun asta nu numai datorită importanţei temei şi a participării de excepţie, dar mai ales pentru că este o conferinţă a ideilor care nu s-au mai spus.

Organizarea, deasemenea, va fi altfel. Am învăţat din greşelile trecutului şi cred că vă va satisface ceea ce veţi vedea şi auzi.

Acestea fiind spuse, îmi face plăcere să vă prezint câţiva dintre participanţii la conferinţa de duminică, 26 februarie, ora 14.00, la sala Dalles. Aşa cum ştiţi, Conferinţa are titlul “Moştenirea hindusă, de la Dumnezeul ascuns, karma şi yoga, la reîncanare” şi se vor ţine prelegeri şi prezentări pe teme istorice şi mitologice, lingvistice şi filosofice, psihologie, artă şi tradiţii.

 

Iată, pe scurt, temele pe care le vor aborda unii dintre conferenţiari:

 

Pentru prima oară o veţi vedea pe mama lui Oreste, prof. univ. dr. Ioana Lipovanu, o persoană extraodinară, un om de cultură profund, cu gândire originală. În opinia mea, doamna Lipovanu este cel mai important exeget al lui Lucian Blaga dar şi o mare cunoscătoare a gândirii hinduse. Ambiţia doamnei Lipovanu este de a prezenta mereu ceva nou – aşa încât, la conferinţa de duminică,  va vorbi despre o idee în premieră: Dumnezeul ascuns, credinţă a brahmanilor, din care s-a inspirat cultura iudaică. Doamna Lipovanu va vorbi despre arieni şi operele sanskrite, despre ideile vedice şi despre minunatele creaţii din marile poeme hinduse. De altfel, cred că doamna în cauză mai are o ambiţie – să arate cine e şeful în familia Oreste! Iar privind problema de familie cu detaşarea filosofului, poate fi şi un fel de revanşă faţă de atitudinea lui Oreste cel antic şi original faţă de personajul matern…

Un tânăr maestru care ne-a impresionat, pe mine şi Oreste, cu înţelepciunea lui. Se numeşte Majumdar Avisek, este originar din zona Calcutta, a deprins de copil Yoga şi a ajuns să fie apreciat de cei  mai de seamă guru indieni. A predat Yoga atât în India dar şi în Hong Kong, unde a cunoscut o româncă… de care s-a îndrăgostit şi au hotărât să-şi unească destinele în România. Duminică vine tocmai din oraşul de adopţie, Timişoara, pentru a ne vorbi despre Budhism şi filosofia Yoga, dar şi despre cum se împacă anticul mod de viaţă indian cu Europa de azi.

 

Personal vreau ca la fiecare conferinţă să vă prezint ceva nou. Omenirea stă sub semnul a trei întrebări fundamentale: de unde venim, cine suntem, încotro mergem. Ei bine, subsemantul, Dragoş Dumitriu, vă voi preyenta o ipoteză originală cu privire la prima întrebare – Valea Indusului. Este o ipoteză originală, argumentată, bazată pe cerecetări arheologice şi de mitologie. Voi explica de ce şi cum marile miracole ale antichitaţii, Egiptul şi Mesopotamia, au ca izvor… Indusul. Iar pentru că totul stă sub semnul ciclicităţii, al Samsarei, veţi vedea cum sacrul indian de astăzi stă sub semnul celui mai mare european al tuturor timpurilor…

 

Una dintre cele mai puternice filoane filosofice ce izvorăsc din antichitatea indiană este Reîncarnarea. Contestată de religiile monoteiste, reîncarnarea îşi face loc printre dogme şi, susţinută de foarte multe cazuri misterioase, rămâne o enigmă a zilelor noastre. Psihologul Ciprian Bojan ne va vorbi despre acest fenomen dar şi despre forma modernă, ştiinţifică ce pare a investiga vieţile trecute – regresia hipnotică.

 Tot în ideea probării acestui mister, am făcut propriul nostru experiment, organizând un workshop pe tema regresiei hipnotice. De altfel, am numit  workshop-ul partea practică a conferinţei. Colegele nostre Ylva Hathag şi Simona Stoicescu, subiecte ale experimentului, vor prezenta un film realiyat cu ocazia acestui Workshop.

 

Cunoscuta artistă şi terapeută RazaRa are o pasiune extrem de frumoasă – arta şi tradiţia ceaiului în India. Ştiaţi că există o legătură între apa ceaiului şi apa din corpul uman? Că vechii indieni au gândit ceaiul după ştiinţa chakrelor? Că există un cod al ceaiului, un mod de comportament specific fiecărui tip de ceai, veselă pentru variile categorii ş.a.m.d. Ei bine, RazaRa vă va prezenta pasiunea sa şi vă va invita sa gustaţi ceaiurile pe care le va aduce în foaierul sălii Dalles pentru a fi încercate de doritori.

 

Am lăsat la urmă marea invitată a conferinţei – prinţesa şi scriitoarea Shivani Sing.  Descendenta rajahului din Madhupur, romanciera Shivani Singh ne va vorbi despre filosofia Karmei, de conceptul Dharma dar şi despre interferenţe culturale ale budhismului şi hinduimului cu Taoismul şi Kabbalah (intervenţie directă prin Skype, din New Delhi). Cei prezenţi vor putea pune întrebări şi vor afla dintr-o sursă cât se poate de originală despre cele mai importante concepte ale gândirii hinduse. Prinţesa va prezenta şi noul său roman, despre ideea 2012, lucrare ce o va lansa în luna mai şi în România.

 

 
Pentru doritorii de literatură bună, Editura Taj vă va prezenta mai multe cărţi ale unor mari scriitori indieni moderni şi contemporani – Rabidranath Tagore, Amitav Ghosh, Vikas Swarup, Saratchandra Chattopadhyay, Satyajit Ray ş.a.

 

În concluzie vă aştept la cea mai frumoasă conferinţă, sper,  pe care am organizat-o până acum.

30 Responses »

 1. As dori sa rezerv 4 locuri pentru conferinta.
  Va multumesc, anticipat. Astept raspuns daca am obtinut aceste locuri.

 2. ce frumos e OMUL cand zambeste………cata liniste degaja desi stim ca fiecare am avut momente in viata cand ne-a fost dificil,,si totusi ce frumos si magnific este cand ne pastram zambetul pe buze si linistea in suflet…….acei oameni degaja o tinerete a sufletului si ii vedem frumosi indiferent cat sunt de tineri sau in varsta in exterior….privirea deja s-a mutat din exterior si vedem doar ZAMBETUL:)frumos zambet are doamna LIPOVANU….

  • Intr-adevar, Laura, asa este dna Ioana L. Dar ce se intampla cu tine, imi lipsesc excelentele tale comentarii?

 3. Buna seara!
  Cum as putea si eu sa particip la conferinta? E prea tarziu pentru a ma inscrie?
  Multumesc,
  Raluca

 4. Buna seara ! Va rog mult de tot sa-mi pastrati 2 (doua) locuri la Conferinta din 26 februarie 2012. Daca se poate sa-mi cfm. inainte de Duminica, ar fi bine. Cu stima si respect, Dorin.

 5. Buna dimineata! Sunt nespus de incantata asupra temei alese si a descrierii realizate detaliat a conferintei, imi pare insa rau ca are loc doar in Bucuresti si in acest sens doresc sa va intreb daca puteti tine aceasta conferinta si in Timisoara? As fi deosebit de incantata sa particip si cu siguranta nu sunt singura doritoare!
  Cu stima si respect, Christine.

  • Da, cred ca vom face anul acesta si la Timisoara, cel mai probabil in vara – iunie sau iulie. Sunteti ruda cu ziaristul Harald Z?

   • Ma bucur sa stiu ca veniti si aici, ma gandeam initial sa iau trenul in seara aceasta sa vin, dar sunt in debutul unei viroze si ma temperez in a crede ca nu este o idee inteleapta in acest caz. Posibil sa fim rude indepartate, nu stiu sa va spun sigur. Ma incumet in rabdare asadar pana in vara cand veti fi singurul motiv pentru care-mi voi prelungi sederea aici. Va multumesc pentru raspuns si va astept cu bucurie.- Christine Z.

 6. Buna dimineata! Am vazut postarea lui Oreste pe Facebook despre conferinta si m-am speriat in prima faza crezand ca are loc astazi :) .Spre bucuria mea este maine…as dori daca mai este posibil sa-mi rezervati si mie 2 locuri, nu as vrea sa pierd asemenea ocazie. Va multumesc !

 7. Buna ziua,

  Urmaresc cu interes de ceva timp emisiunile lui Oreste si pastila dvs din cadrul emisiunii! Ne ajutati sa evoluam in plan spiritual si sa devenim mai buni, mai luminosi. As dori sa ma alatur cercului dvs prin participarea la conferinta din 26 feb, cu 2 locuri.

 8. Buna Dimineata,

  Sper ca nu este tarziu, doresc foarte mult sa particip la Conferinta; daca se poate
  2 locuri mai sunt posibile?
  Va multumesc anticipat

  Dr.Radu Iroftei

 9. Vaatenen
  Fiecare cauta sa se implineasca, sa gaseasca calea catre sine, sa regaseasca acele elemente care ii lipsesc si care pot sa il completeaza. Putin sint aceia care sint deschisi catre o comunicare sincera, deschisa, fara prejudecati. Pot sa afirm, fara sa gresesc, ca unul dintre Cautatori care au avut curajul sa expuna si alte idei decit cele pe care deja le cunoasteti, este D-l Dragos Dumitriu. Credeti ca este usor sa expui idei noi intr-o lume care este gituita de Dogma? Eu va spun ca trebuie multa pricepere, mult tact, inteleciune si spirit pentru a veni cu ceva nou. O idee noua poate sa aiba un impact devastator asupra siguranetei auditoriului, siguranta pe care nimeni nu vrea sa o piarda. Dar…, de ce sa nu recunosc, si poate voi auditoriul sa nu recunoasteti ca aceste idei va pot impinge catre voi, catre o cunostere ce poate fi abordata din multe unghiuri de vedere. Fiecare participant simte nevoie de a gasi portite prin care sa evadeze din banalul cotidian, din societatea care il inlantuie, care il face sa nu mai visezi, care ii ostracizeaza copilaria. Citi dintre voi recunosc in copilul din voi viitorul eliberat de orice lanturi ale existentei? La cele spuse mai sus voi adauga,:cei care au conferentiat incepind cu dr. Ioana Lipovanu, Majumdar Avisek, Printesa Shivani Sing, Simona Stoicesc, Majumdar Avisek, RazaRa, au avut rolul de a va implica in a cunoste, in a experimenta, in a va desprinde chiar si pentru citeva ore de exsitenta banalului cotidian.
  Dar …, fiecare este motivat de ceea ce il poarta. Eu…, spre exemplu mi-am format citeva unghiuri de vedere in urma interactiunii spatiilor fluctuante a celor prezenti cu spatiul format dintre D-l Dragos Dumitriu, dr. Ioana Lipovanu si Printesa Shivani Sing.
  Pentru mine a fost o placere sa vad acest joc pe care il voi compara cu o opera muzicala. Consider ca fiecare din voi s-a regasit intr-o oarecare masura in propria sfera de constiinta.
  Vaatenen

 10. Cred ca daca renumitii brahmani v ar spune adancul sufletului lor vati lamurii de intelepciunea omeneasca satanica a orientului . mai cititi ca dumnezeul lor e ce mancati voi adca pe milca pe vaca milca
  asta e cu orientalii.
  mai ducetiva pe acolo sa va convingeti

 11. domnului oreste si acolitii
  cititi 1 ioan 4cu 3
  şi orice duh care nu mărturiseşte pe Isus nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist, de a cărui venire aţi auzit. El chiar este în lume acum.
  nu le mai amestecati
  sa nu credeti ca am ceva cu voi dar trezitiva
  voi credeti ca sunteti initiati si ajutati populatia
  dar cei mai multi sunt ca niste oi nestiutoare si poate va cred
  si nui vad bine
  pentru voi personal va rog si ma rog ca Dumneyeu sa aiba mila de voi sa vedeti ca Domnul isus nu e unul ca buda shiva sau orice mai credeti voi ci e unic
  va dau un sfat multumitiva cu putin
  ramaneti la biblie si va fi de ajuns
  harul meu iti este de ajuns a spus Isus
  fiti constienti, trezitiva inteleptilor
  desteptilor
  nu va mandriti
  va ascult de fiecare data
  in primul rand vindecativa pe voi
  Domnul sa aiba mila
  nici eu nu sunt m bun dar ramaneti la Isus numai el e mantuitor
  nu mai cautati paralele satanice la culturi pagane
  Satan exista
  o sal vedeti
  cat de curand
  dar sa nu avem parte cu el sa ne reancarnam in iad
  fiti intlelepti ca serpi
  nu va lasati ademeniti de puterile lui satan in care nu credeti
  nam ce sa va mai spun
  decat in numele lui Isus Hristos
  POCAITI VA!

 12. Poate a sosit timpul sa fim toleranti….

  Nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni….

  Si mai ales ,nu in numele lui Iisus….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *