Inocenţa înţelepciunii

Inocenţa înţelepciunii
Inocenţa înţelepciunii

de Andra DUMITRIU ♥

“Bunăvoinţa altruistă şi iubirea, ele sunt cele care cer ca noi să trăim pentru altul pȃnă la ultima noastră suflare şi pȃnă la cea din urmă expiraţie a respiraţiei noastre, pȃnă la ultima picătură de sȃnge şi pȃnă la ultima globulă a acestei ultime picături, pȃnă la ultima sistolă şi pȃnă la cea din urmă diastolă!” Vladimir Jankélévitch

L-am descoperit pe Vladimir Jankélévitch (1903-1985) participȃnd in Italia la un seminar cu titlul  „Adevăr si minciună in filosofie”. Am fost atinsă pe loc de profunzimea acestui prea puţin cunoscut filozof, care prin scrierile sale a reuşit să cuprindă vaste domenii cum sunt: filosofia, psihologia, politicul, socialul. Prin expunerile sale se întrevede o luptă continuă cu ceea ce reprezintă lumea materială, ȋn care suntem angrenaţi cu toţii, şi dorinţa sa acerbă de a face să se nască din nou  „Il primo mattino nel mondo”, lipsit in adoptarea de măşti din partea fiecăruia pentru a putea supravieţui durităţii societăţii. Dacă ne aruncăm privirile ȋnspre scrierile biblice, ne dăm seama că bucuria deplin trăită, aşa cum este ea percepută ȋn grădina Edenului, era un efect al inocenţei simţirii, ȋn lipsa conştiinţei. Adam şi Eva sunt exponenţii perechii ideale care, prin manifestarea lor, trăiesc în comuniune perfectă cu Tot Ceea Ce Este. Sunt expresia „fiintei androgine”, au Totul în Unul, ca două picături ce poartă şi ȋşi exprimă ȋn trăire, esenţa divină. Paradisul era creaţia lor prin Dumnezeu-Tatăl, deorece Dumnezeu le-a dăruit-o, iar ei şi-o  hrăneau  prin puritatea lor în simţire. Răsplata era Fericirea Absolută de A FI ȋn Unul.

Odată cu ademenirea din partea şarpelui, odată cu acea cădere din eternitate în vremelnicie, omul a „muşcat” din pragul conştientizării, căpătȃnd ȋn dar puterea de a raţionaliza , de a face distincţie ȋntre bine si rău. Ȋn acest fel au trecut ȋntr-un alt plan existenţial, asemenea copiilor care-şi părăsesc căminul părintesc pentru a se lua la trȃntă cu destinul, lipsiţi fiind de permanenta căldură a ȋmbrăţişării de acasă.  În consecinţă, lumea vizibilă trebuie să fie alcătuită din bine şi din rău, căci în caz contrar nu ar putea fi recunoscută Realitatea, ar fi imperceptibilă pentru noi. Servindu-ne de simţurile din lumea senzorială, noi putem accede la Realitatea Supremă. Dacă la ȋnceput totul se trăia ȋn expresia Iubirii şi a  Inocenţei, a Unităţii, ȋn definitiv, dar fără s-o conştientizezi că tu eşti parte din Ea, acuma tu te naşti pentru a ţi-O găsi ȋnlauntrul tău şi a te uni cu Ea, găsindu-te pe tine tot ca El şi astfel a te uni într-un sens mult mai complex, cu Sinele Divin. Astfel, noua formă ȋn care vom accede după realitatea fizica , se spune că va fi una asemănatoare celei anterioare fizice, o formă astrală dar mult perfecţionată, deoarece noi vom păstra şi cunoştinţele dobȃndite din experienţa senzorială.

Atunci trăiam în Paradis, eram fericiţi, deşi nu ştiam Cine Suntem, acum trebuie să aflăm ca Suntem – cu adevărat şi bine – pentru a ne putea trăi fericirea; e doar un alt mod de a contribui ȋn evoluţia Creaţiei Universale, prin puterea noastră de co-creatori şi ascultători de drept al liberului arbitru, găsindu-ne adevărata cale spre ceea ce noi vom cunoaşte ca fiind Acasă. Căderea în minte furnizează omului instrumentul bun al conştiinţei, de care se poate servi, ȋn spiritul esenţei lui divine, adică a iubirii, pentru a putea accede spre o Realitate Superioară. Realitatea manifestă acum este cea a lumii materiale, unde apare şi  fenomenul iluziei separării ȋn mintea noastră, fenomen cu care noi ne luptăm ȋn permanenţă, ȋn ideea experimentării cum trebuie a liberului arbitru, despre care putem spune ca nu este altceva decȃt un mijloc de refuz al Răului. Fiind inzestraţi după chipul si asemănarea lui Dumnezeu, avem toate posibilităţile de a contribui la schimbarea in Bine; ȋn noi zace aceaşi sursa cu posibilităţi infinite de manifestare. E nevoie doar de  conştientizare ca suntem si trăim ȋn Unul, fără a da naştere unor false separatisme, bazate pe ignoranţa că am putea chiar şi fără Voia Tatălui. Motivul ignoranţei este acela că omul e convins că trăieşte din forţe proprii fără o constantă dependenţă de Cauza Primă a Vieţii. Dacă omul ar crede, cum de fapt este adevărat, că întreg binele vine de la Dumnezeu, nu ar face din bine un merit propriu. Aşadar, dacă omul va trăi în acord cu Ordinea Divină, după moarte se spune ca el va devini un înger şi se va bucura de înţelepciune angelică. Când vorbim despre unirea omului cu raiul vorbim despre unirea lui cu Dumnezeu şi de asemenea despre prietenia sa cu îngerii; căci raiul nu este rai în virtutea a ceva ce ţine de îngeri, ci în virtutea Sferei Divine a lui Dumnezeu” (Emanuel Swedenborg).

Societatea de care aparţinem este purtătoarea diferitelor maşti impuse de la naştere fiecarui om pentru a se putea apăra de lumea din jur. Suntem nevoiţi să disimulăm, să fim mereu altfel, minţind cu orice ocazie pe care o percepem ca fiind pericol ȋn viaţa noastră. Jankélévitch demască puterea iluzorică a minciunii, determinându-ne să ne ȋntrebăm: Cum putem rezista ȋntr-o societate care ne impune să adoptăm mereu propriile măşti? Este sinceritatea un antidot de renaştere a Lumii? Suntem astfel pe calea de a ne ȋntoarce la origini la acea inocenţă trăită de Adam si Eva ȋn Paradis? Lipsa sincerităţii ne determină pe toţi să devenim opaci faţă de tot ceea ce ţine de exterior, să ne închidem, să ne izolam, trăindu-ne frica, angoasa.  Pierzȃnd din vedere Faţa lui Dumnezeu, din lipsa trăirii ȋn  iubire si sinceritate, ceilalţi din jurul nostru au ajuns să ne creeze jenă. Am uitat că el, tu, sunt tot o reflexie a noastră ȋn oglinda Creaţiei, că toţi eram cȃndva Unul reduşi la Fiinţa Primordială, şi nu manifestam sub niciun „chip” minciuna sau ruşinea.

Aceasta este poate calea spre trăirea ȋn inocenţa înţelepciunii. “Inocenţa este esenţa întregului bine, iar binele este cu adevărat bine doar în măsura în care există inocenţă în el; tot aşa, înţelepciunea este cu adevărat înţelepciune doar atâta timp cât este inocenţă; ea este acelaşi lucru cu dragostea, mila şi credinţa” Din acest motiv nimeni nu poate pătrunde în rai dacă nu posedă inocenţă, cum spune şi Dumnezeu: „Fiţi înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii”(Matei 10; 16).„Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei. Adevărat vă spun că, oricine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş, cu nici un chip nu va intra în ea!” (Marcu 10: 14, 15; Luca 18: 16, 17). Aici, copilaşii semnifică inocenţa, ca pretutindeni unde apare cuvȃntul în Biblie. De aceea, spune Swedenborg, “Adevărul nu poate fi unit cu binele, nici binele cu adevărul, decât prin intermediul inocenţei”. În viziunea lui, “uniunea adevărului cu binele este numită căsătorie cerească, iar căsătoria cerească este raiul”. Adevărata dragoste în căsnicie îşi derivă existenţa din inocenţă, pentru că se înalţă din uniunea binelui cu adevărul în două minţi, adică în cea a soţului şi în cea a soţiei; iar această uniune, când coboară într-o sferă inferioară, ia forma dragostei din căsnicie; căci partenerii însuraţi se iubesc pentru că sunt uniţi în minte. De aceea există o anumită desfătare în dragostea maritală asemenea celei a copilăriei şi a inocenţei.  Animus si anima le purtăm fiecare din noi, atât femeia cât şi bărbatul, dar le descoperim cu adevărat doar în “reîntregirea Fiinţei primordiale”.

Salutul din timpurile străvechi era „Pacea fie cu tine”, salut ce mai e folosit şi astăzi. Dumnezeu însuşi, când a apărut în faţa apostolilor, a spus: „Pacea fie cu voi” (Ioan 20: 19, 21, 26). Că inocenţa şi pacea există împreună se poate vedea la copii, care, aflându-se în inocenţă, trăiesc şi în pace; şi pentru că trăiesc în pace, totul are la ei aparenţa de joacă, însă “pacea copiilor este exterioară, căci pacea interioară, la fel ca inocenţa interioară, există doar în înţelepciune, şi deci în acea uniune a binelui cu adevărul care este sursa întregii înţelepciuni” (Emanuel Swedenborg).

52 Responses »

 1. . La intelepciune inca nu am curajul, nivelul, sa reflectez, in schimb reflectia asupra inocentei a rasarit spontan . Ce este de fapt inocenta? Inocenta este neprihanirea, este lipsita de rationament bazat pe vre-o increngatura de idei “murdare”. Gandul inocent este gandul lipsit de premeditarea cu vre-o intentie ce are la baza altceva decat pura bucurie. Inocenta este egala cu puritatea. Inocenta, de asemenea, nu cred a ar trebui alaturata binelui. Inocenta, fiind puritate, exprima, de exemplu, actiunea libera de orice fel de idei preconcepute… actiunea pe baza a ceea ce spune ce-a mai intima parte a noastra, cea mai adanca, fara a fi umbrita de ceea ce este adaugat in noi de ceilalti. In general, cand spunem inocent, avem tendinta de a ne gandi la bine. Un copil exprima cel mai deplin inocenta… el… nefiind foarte aglomerat, inca, cu bagajul celorlalti, se lasa purtat, in actiunile sala, de sinele sau, actioneaza in conformitate cu dorintele sale cele mai intime fara a fi rusinat, fara a avea indoiala, fara a se gandii daca face bine sau rau, pur si simplu acctioneaza si se bucura … atat, fara bine sau rau, acestea fiind adaugate, actiunilor lui, de cei cel ingrijesc. Daca ma uit la inocenta din aceasta perspectiva nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva aceasta este esenta vietii in lumina. Adica… intreaga idee ar fi urmatoarea: “Traiti liberi de orice idee preconceputa, fiti voi insiva in acord cu dorintele voastre intime – cand spun dorinte intime nu ma refer la acele “dorinte” implantate de societate ci la bucuria oferita de actiunile intreprinse, adica,urmarea dorintei intime = bucuria resimtita in actiunea intreprinsa. Daca privesc viata prin prisma gandului meu inocent, lipsit de “murdarie” notiunea de rau dispare… atata timp cat urmez gandul meu intim, cat sunt racordata la el, actiunile mele, in mine , nu mai au rezonanta negativa, chiar daca, daca le-as privi prin prisma “celor invatate” ar putea parea actiuni bune sau rele, insa… in momentele in care actiunile mele nu au parte de “ideile insamantate de ceilalti in mine” linistea si bucuria, armonia, se astern in mine si traiesc cu adevarat toate actiunile mele, toate momentele vietii. Cand actionez tinand cont de altceva in afara inocentei mele, cand ceea ce “am invatat” sta la baza actiunilor mele, dezechilibrul, nemultumirea, lipsa bucuriei apar in mine. Uneori, dupa ce actiunile mele au la baza inocenta mea, daca privesc aceste actiuni cu ochiul gandului “invatat”, actiunile mele au tot felul de conotatii cuprinse intre bine infinit si rau infinit, insa in momentul actiunii acestea nu au o valoare de bine sau rau ci doar de clipa traita. Actiunea , gandul, pornite din inocenta, nu contin premeditare, nu au un plan de actiune, dorinte de viitor, sunt doar in clipa prezenta, aici si acum.

 2. Sa traim pentru altul…adica,dumnezeu ne-a dat viata ca sa traim pentru altul?…noi venim aici,pe pamant,ca sa traim pentru altul ?…lupta cu lumea materiala nu duce la ridicarea nivelului de constiinta…venim in lumea materiala,ca sa luptam cu ea ?…suna a nonsens…venim in lumea materiala ca sa ne folosim de ajutorul pe care ni-l da,prin specificul ei…prin liber arbitru nu refuzi raul,ci faci o alegere constienta…poti alege raul,poti experimenta raul…pentru ca stii ca este doar o alta fata a realitatii…
  ,, Cum putem rezista ȋntr-o societate care ne impune să adoptăm mereu propriile măşti?’’…simplu,acceptand-o…
  ,, Inocenţa este esenţa întregului bine..’’…poti face si rau cu inocenta…

  • Vaatenen
   Nicu Suciu da-mi voie sa adaug.
   ,, Inocenţa este esenţa întregului bine..’’…poti face si rau cu inocenta…
   Bilbe: suflet fara pacat; declarat nevinovat; declarat nestiutor; dezvinovatit; ignoranta; candid; naiv si smplu; neprihanire; etc. .
   Cuvinte ce stau pe muchie de punal, cuvinte ce sint rostite de Avocatii-Diavoli ce pindesc talantii, cuvinte ce sint rostite in fata celor Opt Judecatori rinduiti sa dea viata sau moarte sa dea.
   Damnatii nu pot decit sa-si incerce norocul, Avocatii isi clatesc privirea, Judecatorii se bucura de privilegii.
   Vaatenen

 3. Vaatenen
  “Adevăr si minciună in filosofie”
  Pina unde a putut sa mearga gindirea unui om pentru asi umple golul ce tot il mistuie?
  Filozofia este acea stare de profunda neputinta ce caracterizeaza pe cei ce au fost pierdutui sau singuri sau pierdut in cea mai grea temnita. Stau si ma intreb-cit de inutil este sa atingi un astfel de pierdut? Ore ce se poate intimpla cind atingi un om ce sta sa contemple ceea ce il aseaza pe El in raport cu El intr-o temnita perfecta? Din spatele zidurilor temnitei razbat zgomote ce par cuvinte ce completeaza propozitii construind fraze ce vor fi asezate ca drept caramizi pentru a impiedica licarul de viata sa pote exprima. Ma tot uit la acest om ce balbaie cuvinte ce frinte sint, cuvinte ce cad in el tragindu-l in ceea ce poate il vor ridica vreodata. Privesc zidurile ce se tot ridica, ziduri ce stralucesc in privirea tivelor ale caror orbite sint goale. Sa stai sa-ti umpli golul privirii cu straluciri efemere, asta sa fie omul?Vede oare omul camerele temnitei ce stau sa se prabuseasca-acele cuvinte ce completeaza propozitii construind fraze uitate, semn ca putrziciunea sta cloaca.Eu zic ca Da. Omul nu poate fi judecat, pentru ca nu ai ce judeca. Numai cel ce este judecat are sanse, restul sint Damnatii. Omul nu poate fi ajutat, pentru ca el singur nu s-a ajutat pe El vreodata. Privesc catre temnita si imi dau seama de singurul adevar ce poate fi rostit-nu o sa-i cinte Zeii vreodata maretia, dar o sa vina si semnu ce va sa aduca Urgia si peste Zeii si peste maretia cuvintelor goale-temnita Damnatilor. Atunci…, cind?! Cind…, Cind… !? Sa lasam filozofii sa graiasca adevarul venit din miciuna si minciuna venita din adevar? Atunci cind cuvinte nu vor mai fi, si golul va inghite ce omul tot bilbie… .
  Vaatenen

 4. Timpul este fara de inceput si fara de sfarsit ,fiind o iluzie sa crezi ca s-ar afla in miscare ori ca este o cauza a schimbarii .De fapt aceasta este adevarata iluzie , caci din perspectiva fiintelor traind intr-o lume cu dimensiuni limitate exista notiunile de prezent , trecut , viitor.Oamenii nu au sentimentul timpului decat atunci cand pornesc de la ceea ce ei numesc schimbare , dar si aceasta este o iluzie .Tot ceea ce a fost este si va fi exista simultan. Deci care intelepciune ? Locuitorii zonelor cu trei dimensiuni numesc schimbare ceea ce este o functie a constiintei lor , constand in aprecierea lumii exterioare din diferite unghiuri cosmice .Formele obtinute prin sectionarea unui con par sa varieze in functie de unghiul sectiunii: ele sant cerc , elipsa , parabola sau hiperbola ,in functie de acest unghi , fara ca totusi conul sa fie modificat in vreun fel. pare ca oamenii sunt aserviti acestei diversitati a unghiurilor constiintel lor , pe care nu pot sa le controleze. Cine poate lua in stapanire timpul si schimbarea ?…Dar mai mult ca sigur ca sunt entitati ce traiesc dincolo de portile acestei lumi si care pot lua in puterea lor toate unghiurile si pot vedea dupa vointa lor fie miriardele de fatete ale cosmosului intr-o perspectiva fragmentara , supusa schimbarii fie in afara oricarei perspective , totalitatea acestuia , sustrasa schimbarii.
  Toate liniile de descendenti ai fiintelor apartinand dimensiunilor limitate nu sant decat manifestari ale unei fiinte arhetipale ce locuieste intr-un spatiu exterior oricarei dimensiuni . Fiecare fiinta :fiu , tata , bunic ,copil , adolescent ,matur nu sant decat etapele infinite ale aceleiasi fiinte arhetipale , etape determinate de o variatie a pozitiei unghiului din planul constiintei in raport cu aceasta fiinta arhetipala .
  Inocenta poate fi inteleapta dar…intelepciunea si inocenta nu fac casa buna intotdeauna.

  • Subscriu si eu la teza ca “timpul” este o iluzie a omului, rezultata din faptul ca percepe “binele” si “raul” si, cu aceasta ocazie, percepe lumea in schimbarea starii sale de dezordine (entropie) de la punctul A (mai organizat) la punctul B (mai haotic)…. Daca omul a avut, la inceputurile lui, o stare primordiala, paradisiaca, ca cea descrisa de Biblie, in Rai, el, in acele momente nu avea cum sa perceapa trecerea timpului.. pentru ca nu avea habar de cresterea spontana a entropiei in Univers.

 5. @nicusuciu..pai da…atunci cand ne dam seama ca toti suntem dumnezei creatori si cand ne vom vedea pe noi in toti ceilalti nu se mai pune problema ca traiesti pentru altul.caci acel altul tot EU sunt…….ce e mai frumos decat sa te vezi pe tine peste tot ca manifestare ..sa te uiti la o floare si sa-ti spui :”ce frumos sunt” sau la un nor,sau la un om sau la cerul plin de stele sis adesoperi infinitul din tine????……

 6. sau intelepciunea inocentei. pt ca numai inocenta e inteleapta. trairea inocenta este cu adevarat inteleapta, adica trairea doar in prezent, fara conditionarile mentale ale trecutului. probabil ca fara curatarea trecutului nu putem redeveni inocenti…
  :) sau putem? sa ne pastram atentia doar asupra prezentului? cum ne controlam aceasta atentie? incepand de la intentie…

 7. Vaatenen
  “Cred ca viata pe pamant va suporta transformari”
  Acest cuvint delicat-viata este supus indoieli de catre autor.
  “Mai cred ca aceste transformari sunt consecinta directa a civilizatiei pe care am construit-o”
  Curios cum raporteaza “viata” la civilizatia umana, Se poate deduce cu usurinta ca omul nu are legatura cu viata dar face tot posibilul sa duca o existenta care distruge ceea ce ar putea fi viata.
  “Mai cred ca nu exista o DATA EXACTA … 2012 poate fi la fel de important ca si 2013, 2014, etc. ”
  Nestiind cum sa abordeze anul 2012 autorul construieste o stratagema a gindirii prin care sa repozitioneze un eveniment pe care il priveste ca definitoriu.
  “TIMPUL NU EXISTA IN ACCEPTIUNEA IN CARE L_AM DEFINIT NOI
  „Timpul este o formă de energie” Trebuie să studiem proprietăţile timpului dacă dorim să descoperim ce forţă este răspunzătoare de fenomenul vieţii pe pământ. (Kozarev)””
  “Timpul este elementul cel mai important şi cel mai enigmatic din univers. El nu se propagă precum undele luminoase, ci se manifestă peste tot, în mod instantaneu; este omniprezent. Timpul ne leagă unii de alţii şi leagă toate lucrurile din univers.”
  De ce sa fie asezat timpul intr-o stratagema de abordare in care sa fie inclusa si umanitatea?
  De ce sa defineasca omul timpul? Credeti ca omul constientizeaza timpul? Cind un om parcurge o existenta pe care o constientizeaza, existenta find o succesiune de veniment pe care omul le percepe prin sfera de constiinta si prin minte, credeti ca constientizarea este continua sau este punctuala? Sa explic mai clar punind o intrebare. Cum se pastreaza la nivel constient un eveniment parcurs? Evenimentul se diminueaza ca intensitate, ramine constant sau se amplifica? Raspunsul ar putea fi-intensitatea este srict legata de natura legaturilor existente in timpul evenimentului.
  Se poate observa o succesiune de segmente legate ce formeaza un eveniment. Aceasta eveniment se desfasoara intr-un spatiu limitat. Marimea spatiului fiind legata de natura legaturilor intre segmente. Segmentele trebuie sa completeze ansamblul. Segmentele ce nu completeaza ansamblul nu vor intra in spaiul alocat.
  Mergind pe aceasta logica ma intreb-unde este timpul? Timpul nu poate fi perceput de cel ce parcurge evenimentul. Exponentul uman fiind in fapt o structura pe care se pot aseza astfel de evenimente.
  Vaatenen

 8. Vaatenen
  Eonii zodiacali
  Considerati ca epocile urmeaza un tipar liniar?
  Credeti ca epocile urmeaza un tipar ciclic?
  Cum sa intelegem epocile astrologice?
  Stim ca aceste epoci corespund celor 12 semne ale zodiacului. Citi dintre voi au luat in considerare o a 13-a zodie Ophiuchus? Citi dintre voi au luat in considerare o schimbare a vibratie planetei? Citi dintre voi au luat in considerare o schimbare de masa aplanetei, o schimbare de poli magnetici a planetei, o schimbare a pozitiei axului planetei?
  Si acum cea mai importanta intrebare-cum raportati toate raspunsurile la ceea ce sinteti? Sinteti urmasii unor linii de singe, unele principale altele secundare. Sinteti purtati de aceste linii de singe. Corpul poate fi o casa sau o inchisoare pentru entitatea ce o lociueste.
  Ultimul dintr-o linie de singe trebuie sa caute pe primul din linia lui de singe. Cum sa o faca tinind cont de epocile care au avut o influenta clara asupra liniilor de singe asupra primului nascut si a urmasilor lui.
  O alta intrebare importanta-credeti ca puteti parcurge in sens invers liniile de singe?
  O sa observati ca Timpul in adevaratul sens al cuvintului nu a fost atins, nu este atins si nici nu va fi atins. Nu poti definii decit ceea ce poti parcurge. Tot ceea ce a fost cineva pe o linie de singe poate fi restrins la o sfera. Asta nu inseamna decit un miez ce este inconjurat de informatii ce plutesc in fluide si care iau forma conform naturii informatiilor. Acest cumul nu inseamna si timp. Poti cumula rapid sau o poti face lent, parcursul nu inseamna “timp”. Ceea ce este existential nu are legatura cu timpul. Ceea ce este existential poate fi sters printr-o declansare de energie care poate rupe, distruge sfera. Ca exemplu putem da o explozie atomica care poate distruge si sterge complet un suflet.
  Voi continua cu un alt episod.
  Vaatenen

 9. Asteptam cu interes,,, Vaatenen…” O sfera ce cuprinde liniile de singe, toti stramosii intr-o sfera ” ?? adica propriul suflet ce se desprinde…si pluteste incotro?..poate fii distrus…Totusi pe o linie genetica..sunt sute de oameni cu propriul suflet care normal se desprinde la iesire din corp..aici ceva nu prea inteleg…Si daca l gasesti pe primul din linia de singe?? ppunind ca faci o regresie ..altfel nu prea vad cum…poti salva intreaga LINIE ?…am inteles ce-ai vrut sa spui mai demult cu ” a-i inalta pe stramosi” si recunosc ca e f important sa constientizezi asta…merci ! tare !

 10. Inocenta este acel dar pe care Tatal l a facut lui Adam si Evei….starea de fericire continua in viata de pe pamant si glorie in viata de dincolo…si pe care ei au pierdut o cazand in ispita…noi purtam aceasta “gena a inocentei” care, din fericire, a fost doar ratacita , pierduta ci nu “anulata” din sistemul nostru spiritual…

  • Vaatenen
   JoannaMBS ceea ce propui tu este o idee…, dar… ?
   Unde vezi tu aceasta gena in cadrul structurii ADN? Inocenta o vad mai degraba ca o pozitie pe care ar fi putut-o avea Adam si Eva in raport cu Tatal. Tatal a fost motivat motivat in sinele lui sau poate nu atunci cind a hotarit sa supuna facerilor pe om sub cele doua asteptari. Eu propun sa vedem daca nu cumva “inocenta” este un scop ce scuza mijloacele. Raportari…, raportari…, raportari… .
   Vaatenen

   • Nu am spus ca inocenta se regaseste in ADN….era, mai degraba, o metafora….ADN-ul “spiritual”.Spui ca vezi inocenta ca pe o pozitie pe care Parintii nostri ar fi putut s-o aiba..in raport cu Tatal. Eu cred ca ei au detinut-o deja…din moment ce nu stiau ce e rusinea (nepurtand haine)…asta, evident, pana au cazut in isipita…cunoasterii. Nu vad ce scop ar putea fi inocenta si ce mijloace ar putea scuza. Sau care ar fi putut fi obiectivul lui Dumnezeu…pentru indeplinirea caruia ar fi folosit inocenta ca miljoc?! Poate ne luminezi tu…si cand zic “luminezi”..evita stilul tau caracteristic…nu de alta dar unii suntem mai “saraci cu duhul” (folosesc aceasta expresie desi stiu ca ea nu a fost menita sa se refere la..prostime).

    • ideea ar fi,de ce s-au rusinat?…de ce nu au cunoscut natura lor,si de ce nu au admirat creatia?…asa cum o fac copiii…oare era mintea lor deja contaminta cu idei preconcepute?…oare venim deja cu o minte programata?…copiilor nu le e jena sa stea goi,pana li se interzice…

     • Daca am veni deja cu mintea contaminata, asa cum te exprimi tu, inclusiv copiilor ar trebui sa le fie rusine sa stea goi….din contra, ei stau asa pana noi, societatea ii “contaminam”. De aici, putem concluziona ca singura care aduce preconceptiile e socitatea umana…spiritul reincarnandu-se inocent, daca putem spune asa.

 11. Vaatenen
  Stand pe o banca in parc si privesc cum oameni parcurg un drum. Ma intreb, oamenii oare stiu ce strabat sau se lasa purtati de asa zisele probleme cotidiene? Cati din participantii la spectacolul lumii sint constienti de primul pas pe care il aseaza in spatiul pe care il parcurg? De ce marea majoritate face primul pas si anume stangul? Da…, poate o sa considerati lipsit de importanta. Pina la urma, de ce sa stai sa te gindesti putin si la tine, la gesturile tale?
  Dar…, oare ce rol are mana stanga, de ce marea majoritate iau cu mina stanga? Ce rol are mana dreapta si de ce majoritatea dau cu mana dreapta? Privesc cum doi oameni se opresc unul linga celalalt. In urma unei discutii unul ii intinde o bancnota celulilalt tinind-o de un capat, iar celalalt intinde mina si o prinde de celalalt capat. Hm …, mi-am amintit cum se semnau in trecut contractele. Stiti si voi ce deget se folosea pentru a semna. Oare cei doi sint constienti de gesturile pe care le fac? Sint constienti ca sint participantii la semnarea unor contracte? sint constienti de pozitia corpului pe care o au la semnare? Ma intreb cui ii este dat vestul, cui ii este dat estul, cui ii este dat nordul, cui ii este dat sudul? Va intreb si pe voi-va pasa sau tratati totul cu lejeritate?
  Cit de mult s-a inradacinat in structura unui om acest contract-banul? Oare mai este distinct omul de ban ? Cine credeti ca mai participa la semnarea unui contract? Pe unele bancnote scrie-In god we trust. Oamenii fac afirmatia -banul este ochiul dracului? Se poate intelege ca insa-si acest tip te contract este “ochiul dracului”? Si atunci…, cine recunoste pe cine? Ce din om recunoaste contractul? Cu ce semne a fost insemnat omul de poate sa foloseasca contractul? In fapt…, pe ce pasiti? In fapt…, opera cui este omul? Cui apartine in fapt stinga si cui apartine dreapta?
  Sa nu spuneti ca nu stati intr-un plan, plan care va ia totul?
  Vaatenen

 12. @Vaatenen,

  Nu numai ca majoritatea oamenilor nu sunt constienti de ei, cand umbla pe strada (Zombie), dar nu sunt constienti de statutul lor de SCLAVI in societate, adica de oameni aflati in anumite forme de dependenta economica care le anuleaza libertatea propriilor decizii.

  Majoritatea oamenilor pe care i-am intalnit cred ca sunt independenti si ca lucreaza pentru ei, desi admit ca muncesc din greu pentru asigurarea unui trai normal, de supravietuire. Ei nu isi dau seama ca valoarea adaugata pe care o produc, practic ii imbogateste pe unii (stat, banci, corporatii, etc.) si ca ei primesc de fapt firmiturile care raman, in final, de la masa acestora, iar acestea nu le pot asigura in niciun caz o existenta demna, daramite progresul…

  De ce nu isi dau seama? Pentru ca in mintea lor ruleaza programe atent setate care le induc comportamente de docilitate si obedienta fata de sistemul ticalosit. Ca si in antichitate si Evul Mediu, progresul spiritual al individului se pare ca e apanajul aristocratiei adica oamenilor care au timp si bani sa se cultive pe acest drum. Restul sunt robotzei.

  Cui vrea sa aprofundeze acest subiect ii recomand un drum pana in America sa vada cu ochii lui oameni “trasi la xerox”, sclavi corporatisti si alte specimene carora nu le lipseste decat cipul si codul de bare, sa poata fi identificati fiscal cand merg la cumparaturi.

  • Vaatenen
   Da…, Krysden ceea ce propui este un punc de vdere. Ceea ce vreau eu este ca Tu sa-mi aprofundezi acest punct de vedere prin a indica clar legaturile care nu sint constientizate. Vino cu un exemplu, chiar daca asezi exemplu intr-o naratiune.
   Multumesc
   Vaatenen

 13. dar oamenii nu sunt sclavi doar societatii,celor ,,de sus”…multi oameni sunt sclavi altor oameni…sau unor idei,lucruri,idealuri…

  • VaatenenKadath
   Privind din multe unghiuri de vedere, o privire ce o vei face din afara Ta, o sa ajungi la concluzia ca multele legaturi pe care le generezi constient sau inconstient au rolul de a-ti da procupari. Eu le numesc obiceiuri proaste. Cei ce sint animati de “viata” din Ei inteleg natura legaturilor. Pe unele le mentin, pe altele le desfac. O importanta deosebita o are constientizarea vietii din fiecare. Constientizarea este simtita cu greutate, fiecare avind bine intiparite la nivelul sferei de constiinta amintiri trairi care nu fac decit sa mentina legaturile.
   Se spune ca omul pierde orice legatura cu cei care s-au stins. Nimic mai neadevarat, conteaza din ce unghi de intelegere privesti. De legaturi facute cu martori nu vei scapa de ele nici in mormint. De ce sint radical in exprimarea unei idei? Simplul motiv, omul isi lasa in pamant oasele si asta iti poate spune aproape tot. Acceptiunea unui astfel de eveniment si poate sa-ti arate natura legaturilor cu mortii. Juramintele facute in casa unde omul este botezat, este casatorit, si i se face slujba de inmormintare iti pot da o viziune asupra legaturilor-juramintelor facute pe oase la care se mai adauga si martorii. Toate acestea in numele zeilor pe care nici un om nu-i vede, dar ii pomeneste. Nu doresc sa intru in polemica, nu ma intereseaza, vreau sa gasesc acele elemente care sa-mi completeze intelegerea. Nu ma intereseaza cuvinte frumoase care te duc catre nicaieri. Este o idee care o propun spre dezbatere.
   VaatenenKadath

 14. VaatenenKadath
  Eonii sint acele sfere de constiinta ce sint tinute pentru a fi martor la judecata lumii. Se spune ca doi strajeri tin loc la intrarea in Eoni. Unul dintre strajeri se arata pe 21 martie a unui an, iar celalalt se arata pe 21 septembrie a aceluias an. Mai stiti ca strajerii pot fi observati la intretaierea de drumuri, acolo unde drumul pe care il parcurge Pamintul in visele lui se intersecteaza cu drumul pe care il parcurge Pamintul cind paseste in gradina Regelui Soare. Strajerii impart cu grija ziua dind Pamintului posibilitatea de a simti lumiuna Soarelui asa cum o simte pe cea a Lunii.
  Cititorule esti marcat de semne. Cite din aceste semne le vezi? Pe cite le bagi in seama? Sti tu oare ca ai fost insemnat de semnul ce sta rasarit in fata Soarelui.
  Cit de mult iti pasa tie cititorule de cei doi strajeri? Cit de mult dai valoare Pamintului care te hraneste? De ce lasi pamintului oasele Tale? Oare nu esti vrednic de ceea ce te tine. Sa fi faurit Paantul lanturi grele?
  Vaatenen Kadath

 15. ….”insemnat de semnul ce sta Rasarit in fata Soarelui”..aici m-ai dat gata n-am mai inteles nimic !

  • Vaatenen
   Din Cartea Sheol
   Ierarhii stau sa-si verse ultima sudoare.
   Privesc in golul tigvelor lor…,
   Sint arsi din prima lor nascare.
   Gituiti de pedeapsa ce le sta
   In singele care le curge ca o duhoare.
   Frica le mistuie sufletul pironit in…,
   In constructia grotescului ce se vrea iertare.
   Gurile ce vind cuvinte
   Celor ce cumpara iluzia izbavirii de morminte.
   Da…, Ierarhii ce tot aduna suflete pe care calca,
   Calca crezind ca pot sa urce catre Case primitoare.
   Ei nu trag dupa Ei nici macar o frimitura din Speranta,
   Speranta-Himera sufletului ce nu-si gaseste cale.
   Se apropie Ziua,
   Ziua cind ierarhii stau sa cada
   Din prea sigura lor Armada.
   Gura-Golul se deschide
   Inghitindu-i pe Ei si truda.
   Din Cartea Sheol
   Vaatenen
   Vaatenen

  • Vaatenen
   Catre djMihai
   Este semnul Celui ce sta ca drept marturie a nasterii Tale, este semnul ce este sprijinit de Cel ce sta in stinga Ta. Nu-l vezi, dar Te sustine de vrea Ea Stapina Apelor. Ea Te poate lasa sa stai in grija Celui ce sta ca drept marturie a nasterii Tale si atunci vei sti plata ce trebuie sa o faci…, cu sau fara voie.
   Fi intelept si vorbeste-i. De Ea depinde eliberarea de povara celor ce te tin legat de morminte. Asculta-i pe Zeii ce se lafaie in Gradina Regelui Soare. Sa stai nemiscat cind ei isi joaca Piesa pe scaunul in dreptul nasterii Tale Vei observa ale lor ginduri ascunse de mastile duale. Priveste piesa din alt unghi, sa nu fie mai mare decit o ora. Sa te asezi in stinga nasterii Tale.
   Vaatenen

 16. Vaaten,sau cum te numesti…esti intr-o grava eroare.Nu stiu ce carti ai citit,sau citesti,dar ai grija prietene ca nu-i a buna!!!Aberezi cu niste strajeri!!!cu notiuni de samanism…ma rog.Nu inteleg nimic din ce spui si te rog sa te mai duci macar duminica pe la biserica si sa participi la Sfanta Liturghie si sa vezi ce simti in inima.Daca o faci deja,cinste tie.Continua!Daca nu…te rog sa incepi chiar de duminica!Semnat-Unul care-ti vrea binele,crede-ma!

  • Vaatenen
   Foloseste cu intelepciune cuvintele. Poti fi analizat prin modul cum asezi cuvintele intr-o propozitie, propozitia intr-o fraza. Am analizat ceea ce ai vrut sa transmiti din diferite unghiuri de vedere.
   “Nu inteleg nimic din ce spui si te rog sa te mai duci macar duminica pe la biserica si sa participi la Sfanta Liturghie si sa vezi ce simti in inima.”
   “Nu inteleg nimic din ce spui” Tocmai aceasta afirmatie ma face sa afirm ca tu vrei sa ai o intelegere privitor la cea ce sciu, dar nu esti pe fata.
   “te rog sa te mai duci macar duminica pe la biserica si sa participi la Sfanta Liturghie si sa vezi ce simti in inima.”
   Atlantule…, vrei sa intri cu biserica ta in intimitatea mea. Din afirmatie rezulta ca ne cunoastem, vrei sa fi personal?!? Tu esti confuz. Biserica ta nu are ce cauta in curtea mea. Unghiul tau de vedere este legat de credinta Ta si de biserica Ta. Eu zic sa fie in curtea Ta, asa este intelept
   Sa luam urmatoare propozitie-“Daca o faci deja,cinste tie” Se poate intelege ca cei care nu fac ca tine, nu se raporteaza la biseruca Ta, nu au probitatea morala necesara pentru a scrie, nu sint onesti, nu sint corecti, nu sint stimati, nu sint pretuit, etc. ? Mai mult, prin afirmatia Ta arati perversitatea gindirii tale. Asezi cuvintele “daca” si “cinste” in aceasi propozitie? Se pare ca vrei un rol. Eu zuc sa incerci la teatrelor. Se pare ca ai multe pacate in sufletul tau si nu sti pe cine sa mai faci partasi la ale tale pacate?
   Mai reiese ca ai o gindire perversa si din-“Vaaten,sau cum te numesti…”. Nu esti corect…, tu Atlantul sau cum te numesti tu…, Un unu…?!
   Tot a gindire perversa reiese si din-“Unul care-ti vrea binele,crede-ma!”.
   Unu care iti spui Atlantul…, nu sti ca lumea asta este duala? Eu zic ca sti, si atunci pot intelege ca tu in fapt imi vrei raul., si mai esti si credincios nevoie mare? Sa te indoiesti de tine…, este cazul, cel ce stie nu are nevoie de credinta.
   Poate intelegi…, ca poti fi analizat din foarte multe unghiuri de vedere.
   Intelept este sa vi cu o idee constructiva care sa ajute intr-un fel sau in altul. Nu cauta la mine ce nu ai gasit in inima ta. Nu te cunosc si nici nu imi face placere sa te cunos. Nu intelegi ceea ce scriu…, nu este nici o problema. Cauta intelegere in alta parte.
   Vaatenen

 17. Ptr Atlantul : fa o incursiune prin arhiva Cronicii si vei citi de la Vaatenen multe care ti vor fii de folos…nici eu n-am inteles din prima…dar am legat informatiile de multe din ce stiu alte surse..asta e insa numai in functie de cautarile tale ! Nu arunca vorbe grele ca nici unul nu stim ce purtam in spate sau pe cine ! De cind crezi tu c-a aparut Viata pe Pamint ? de 6.000 de ani cum au vrut sa ne invete preotii de exemplu !?..chiar si ei se contrazic in multe spuse…si ti zice asta unu ce are tangente cu Sfinta Biserica !

 18. ne dorim valoarea si performanta, rasplata a muncii serioase, sustinute. de ce sunt apreciate non-valorile si incompetenta? citeam ca lumea exterioara releva de fapt lumea noastra interioara…asa este?

  • Vaatenen
   Da-mi voie sa adaug un alt unghi prin care se poate privi.
   Incepi interventia Ta prin prin cuvintele-ne dorim. Se poate intelege ca stiinta Ta nu este rodul Tau ci o stiinta cumulata, secventiala, in trepete. Munca nu trebuie sa fie implicata in cautarea pe care o faci cu Tine. Se poate intelege ca doresti atingerea unui scop. Luind in considerare cuvintele cu care ai inceput interventia se poate intelege ca poate fi vorba de un scop comun. Da…, se poate si asa. Si pentru ca vorbesti de non-valoarea si incompetenta, este posibil ca acel scop comun sa nu mai fie considerat comun decit prin prisma celui ce reuseste sa impuna un interes comun. In aceasta situatie se poate vorbi de principiul oglindirii, al rezonantei. Recunoasterea vine prin mai multe cai. Una din cai este recunoasterea oficiala prin care se poate intelege ca esti “inobilat”-functie, drept de semnatura, stampila rotunda. Alta cale este recunoasterea neoficiala. Esti recunoscut pentru calitatile tale dar nu poti fi “inobilat” oficial. Se mai poate spune ca cineva poate fi inobilat la nastere cu voie sau fara voie, urmind sa fie purtatorul unui destin aparte. “Valoare” spune daca vrei…, care este sistemul tau de valori, catre ce crezi ca te impinge sistemul de valori, este propriu, venit pe linie de singe, este un sistem cumulat. Dar…, cel mai important este intrebarea-unde vrei sa fi plasat , ce ti s-a dat sa alegi…, ce ai hotarit Tu sa faci?! Sint intrbari la care nu trebuie sa raspunzi decit Tie.
   “citeam ca lumea exterioara releva de fapt lumea noastra interioara…asa este?”
   Tu ai o parere? Da…, sint mai multe modalitati de a raspunde prin care poti avea o intelegere. Citesti…, deci cauti, iar cautarea ta tine de stiinta lumii. Poate ai citit in tine…, si atunci cumva esti in acord cu idea-citeam ca lumea exterioara releva de fapt lumea fiecaruia interioara. Dar…, ceea ce am afirmat mai sus tine de corp, de linia de singe…, Nu? Ce pare au strabunii tai care nu au nici o legatura cu stramosii liniei de singe?
   Un lucru este cert pentru mine-intr-o lume duala se poate afirma-interesul poarta fesul, recunoasterea vine de multe ori cu un sacrificiu, toti sint tributari liniilor de singe pe care vin si a alegerilor facute de stramosi, cel mai bun spectacol si cea mai buna reverenta este si cel mai bine platit, omul este inrobit de la primul la ultimul, etc. .
   Tu ce parere ai?
   Vaatenen

   • vorbele spuse din batrani au atata intelepciune. cred in aceste vorbe asa cum cred ca “ce iti este scris…” in general, ne resemnam dar mai avem, prinsi de valurile vietii, momente de revolta. dupa o munca sustinuta ne trezim ca altcineva a castigat locul pentru care ne-am sacrificat. este nedrept pentru ca nu a fost o competitie ci furt si minciuna. poate ca e mai bine si regasim bucurie in altceva. poate ca nu a fost sa fie. cred ca este important sa avem intelepciunea si curajul sa ne gasim locul …nu stiu…

    • Vaatenen
     Da…, daca asa vezi Tu. Pentru mine inteleciunea unui stramos nu duce mai departe de o groapa acestuia. Viata este implinirea pe care o poate avea o fiinta prinsa intr-un corp de carne si plasma. Adevarul pe cae eu il percep este-omul este sclavul omului. Nimic nu-l poate multumi pe om, absolut nimic. Cind te sacrifici nu vei putea sa ajungi mai departe decit iti da voie cel ce iti cere sacrificiul. Adevarul este sustuinut de minciuna si minciuna sustine adevarul, notiuni de context. Omul nu cunoaste Adevarul ci argumente ce sustin partile inclinind balanta de o parte sau de alta. Viata este sigurul tel pe care-l cauta cei ce au viata in ei. Daca vorbesti de locul pe care ti l-au randuit altii…, ma indoiesc. Locul fiecaruia tine de alegerile pe care le face la indemnul stapanului, stapan caruia ia jurat credinta.
     Viata Vie nu cere sa faci alegeri, Viata Vie nu accepta stapani, Viata Vie este un dar al Creatiei si nu al cuiva anume sub orice nume.
     Unghi de vedere pentru unii, certitudine pentru mine.
     Vaatenen

     • Exista vreo legatura intre ultimele tale postari si ceea ce se spune despre Cei Inscrisi in Cartea Vietii ?? de ce unii vor fii stersi din orice Carte ? asta presupune ca dispar definitiv ! Cei care ajung “tinutul” Sheol pbabil…

 19. Prietene,poate ca Vaaten este un om de buna credinta si-mi cer iertare daca l-am jignit,sau l-am suparat(Vaaten te rog sa ma ierti pt. purtarea mea rautacioasa si grosolana) si poate este un om pregatit,sau superpregatit,poate mai pregatit ca multi dintre moderatori,asa cum spunea dl.Dragos D.,dar depinde si ce fel de pregatire ai!Pt. ca vrei sa-ti spun ceva?Un om poate fi academician-profesor-doctor-docent,eminent om de stiinta si cultura,o adevarata enciclopedie umana,daca nu gandeste in cea mai mare parte cu inima,daca nu filtreaza informatiile prin inima si nu raporteaza totul la Dumnezeu,prin care se face totul,atunci este egal cu zero.Pe mine ma intereseaza esenta invatamintelor lui Hristos,decriptarea pildelor prin care a vorbit Hristos,intelegerea cuvintelor lui Hristos si tot ce tine de credinta in Dumnezeu,dar nu numai prin cunoastere poti accede la evolutie si purificare.Daca nu recurgi la spiritualitate care nu poate fi creionata in cuvinte,ci doar simtita in interior,esti ca un aparat de uz caznic,fara curent.Adica esti nefolositor.Iar cat priveste aparitia omului,aparitia culturii,a civilizatiei,a tehnologiei,este mult de vorbit.Personal am o teorie pe care am postat-o pe forum la intrebari catre moderatori.Pe cine il intereseaza,il rog sa citeasca.Inca o data Vaaten imi cer iertare pt. badaranismul si rautatea mea.

  • Nu e vorba de badaranie sau rautate, dar cred ca ar trebui sa revezi invatatura lui Christ si atunci nu ai mai fi atat de categoric si nu te-ai repezi sa arunci cu piatra sentintei. Chestiunile legate de inima si minte… hm, daca e asa simplu, atunci hai sa renuntam la marile spirite ale omenirii si sa ne apucam de tot felul de “trairi”, experimentari, initieri – de care e plina lumea… Da, experimentarea e poate finalul, dar pana acolo cred ca e cale lunga. “Egal cu zero”, “nefolositor”, “aparat de uz casnic fara curent” – sincer, daca asa crezi tu ca “filtrezi” cu inima, atunci personal ii prefer pe cei ce filtreza cu mintea.
   In privinta lui Vaatenen este chiar un traitor, un experimentator – poate ca nu urmeaza litera evangheliilor dar si tu spui ca te intereseaza “esenta” invataturilor… In fine, ceea ce ar trebui sa intelegi este ca incerc sa creez un loc al dialogului, al dezbaterii, nu al modificarii sau modularii convingerilor spirituale. Si nici al afirmatiilor sententioase.

  • Vaatenen
   Atlantul important este cum Te vezi in raport cu Tine, cum Te oglidesti si in ce Te oglindesti. Nu conteaza pregatirea mea, nu am vrut, nu vreau si nici nu voi voii sa ma aseze cineva pe undeva. Ma asez acolo unde-mi gasesc locul, pasesc catre ce ma imping. Am mai scris cindva-prezenta mea la un astfel de blog are rolul prin care eu imi formez un limbaj complex. Cit priveste intrebarile-nu pot pune o intrebare la care sa nu am un raspuns. Vreau si alte unghiuri de vedere. Eu ma raportez numai la mine si nu cer cuiva altceva. Credinta unui om tine de un aspect personal sau colectiv. Nu voi pune in discutie decit unghiuri de vedere. Ceea ce cauti tu iti va da raspunsuri tie. Fi implinit asa cum ti-ai dat.
   Vaatenen

   Vaatenen

 20. Vaatenen
  Cum poate fi testata reactia cuiva care fi considerat un potential ce poate modifica curgerea unor evenimente?
  Simplu si banal.
  Sa fi fost ora 19 atunci cind purtam o discutie cu un distins colectionar de carti vechi. Nu conteaza numele. Fiecare isi exprima ideile despre anumite scrieri vechi si in mod special urmaream semnificatia pe care autorii doreau sa le transmita. Experienta a aratat ca este bine sa fi atent tot timpul asupra a ceea ce vine catre tine sub orice forma ar fi venit-fizica sau energetica. Il las pe amicul meu sa-mi spuna in timp ce atentia mea trecuse deja catre ceea ce venea catre mine. Doi indivizi, asezati unul in urma celulilalt impingeau catre mine un cimp de energie plin cu fel de fel de informatii. interesant modul cum au pus in aplicare planul. Ce faceau ei-informatiile ar fi venit catre mine si au crezut ca eu o se preiau ca drept valoare de adevar. Clar ca doreau sa-mi testeze reactiile la tipul de informatii pe care le-au trimis. Clar ca doreau sa gaseasca brese, slabiciuni prin care sa fiu manipulat. Exemplu-te poti intilni cu cineva si iti atrage atentia. Tu in loc sa-ti vezi de treaba ta esti deturnat cu totul catre altceva. Se pune intrebarea-ce semnificatie poate sa aiba? Este simplu-ai tu idee ce urma sa faci, si catre ce ducea? Stiti si voi ca poti sa faci anumite lucruri intr-un moment anume, in alt moment impactul este mult diminuat. Si uite asa putin aici, putin acolo, si mai mult maine si mai mult poimaine ajungi sa formezi intine scari din inconstienta, scari pe care tu cu mult ego orgolios te bati cu caramida altuia in cap.
  Ce am facut Eu-am lasat sa se inteleaga ca sint manipulat si am citit cu usurinta intentia, cine a generat intentia si care este scopul. Mai mult de atit nu voi afirma.
  Voi credeti ca aveti vietile voastre!? Daca Da de ce sa va contrazic. Daca Nu…, invatati sa nu mai face alegeri la colt de strada.
  Daca este adevarat sau nu ceea ce am scis…, nu conteaza, conteaza puterea exemplului.
  Vaatenen

 21. Vaatenen
  Mihai sint forte in univers pe care nic macar un Zeu in trupul lui nu le intelege. Asa cum am mai spus timpul nu este perceput de catre om. Omul este o suma a trairilor constientizate pe o linie de singe. Vorbim de un cumul existential. S-a demonstrat ca omul nu a depasit sub nici o forma natura lui. Evolutia despre care vorbeste un om nu este decit un proces de repozitionare a unor scari de valori. Indiferent de ce va spune omul, de cit de mult spera, de cit de mult se agata de seamanul lui, de cit de mult se repozitioneaza in raport cu alt om, de cit de mult sacrifica, rezultatul final va fi acelasi.
  Aceste forte, pe care nici un om nu le stie si nici un zeu nu le vede, sint atemporale. Nu cunosc notiunea de bine si de rau, notiuni care tin de apanajul existential. Se pare ca aceste forte au format Sheolul. Nimeni nu s-a mai intors din Sheol pina acum. Nimeni nu poate povesti ce se intimpla acolo. Odata intrat nu mai ai scapare. Am vazut interactiuni dintre fiinte ce conduc sufletele pe ultimul lor drum. Numai prezenta lor naste o frica viscerala. Am vazut suflete care au murit la propriu in prezenta acestor fiinte. Cu cit un suflet era mai pacatos cu atit frica era mai mare. Nici o ruga catre nici un zeu nu te ajuta atunci cind esti in prezenta acestor fiinte. Totul ingheata si totul arde. Amintirile se desfac . Nu poti sa vezi mai mult decit iti este permis sa vezi. Daca ii vezi si ei te vad. Nu urmaresc ca cineva sa ma creada. Eu zic ca aceia care citesc ceea ce am scris sa vada mai bine Ei cum sta treaba…, Nu?
  Vaatenen

  • Grele ganduri,incep sa se *asorteze* cu prezentul.Si totusi este o diferenta mare intre viitor si necunoastere.Omului nu i-a fost frica nici de cuvintele si faptele lui pr.care L-a descris pe Dumnezeu.Crezi ca sperie pe cineva spusele tale?Vaatenen cum arata o entitate atemporala?(raspunsul nu este obligatoriu).

   • Vaatenen
    George nu anul 2012 ii sperie pe oameni. Buna intrebare,daca Eu cred ca sperie pe cineva spusele mele?
    Nu…, nici cum. Omul se sperie de ceea ce vede, de ceea ce constientizeaza. Am afirmat ca nimeni nu s-a mai intors de acolo, deci cum ar putea un om sa constientizeze? Dar…, uite iti voi da un alt element care este parte a constiintei umane. Despre ce este vorba?! In constiinta umana, in sfera de constiinta a oamenilor este inregistrata o informatie care a terifiat omul atunci cind a avut loc. Este vorba De BABILON, BABILON, BABILON. Numai cenusa si oase au ramas ca drept marturie a pedepsei ce a cazut peste om. Intreaba prea sfinti parinti, intreaba ingerii si intreaba Zeii ce s-a intimplat atunci. Dar mai corect este sa intrebi cind se va manifesta in viitor BABILON, BABILON, BABILON.
    O sa ai intelepciunea sa-ti dai seama pentru citeva clipe de Puterea celor atemporali.
    Vaatenen

 22. A fi parinte, o mare provocare a drumului catre spiritualitate

  “Imi iubesc copilul mai mult decat orice pe lumea asta!!” – propozitia pe care am auzit-o atat de des incat a devenit un cliseu. In aceeasi masura, desi nu sunt parinte, cred ca iubirea pentru propriul copil este cea mai “curata” de pe aceasta planeta. Am folosit ghilimelele pentru cuvantul “curata” din mai multe motive: primul ar fi faptul ca nu stiu exact sa caracterizez acest sentiment unic…altul – pentru ca iubirea pentru propriul copil ma duce instantaneu cu gandul la Divinitate. Am citit mai multe opinii legate de faptul ca oamenii procreeaza si toate aveau cam aceeasi concluzie : acest fenomen se intampla pentru perpetuerea speciei. Eu sunt de alta opinie…una care e proprie si fara a avea pretentia de adevar. Cred ca oportunitatea de a avea copii este mult dincolo de o simpla modalitate de a asigura supravietuirea speciei umane. Aceasta sansa cred ca ne este oferita pentru a putea intelege , trai , simti acel sentiment de iubire neconditionata pe care un parinte ar trebui sa o simta pentru copilul sau. Cred ca rolul acesta nu este pe deplin inteles de om …Nu stiu ce parere aveti voi dar eu ma simt iubita neconditionat de Tatal meu…simt in fiecare secunda cum imi sopteste “Esti copilul meu…te iubesc indiferent de ceea ce faci…ma doare cand te lovesti in cazaturile tale…desi as putea sa te asez intr-un glob de cristal pentru a nu simti bataia vantului rece, nu o fac …stii de ce?….pentru ca acele batai te fac mai puternic, mai stapan pe tine si mai constient de adevarata ta natura…Fiul Meu!”. Cam asa cred eu ca este iubirea neconditionata, lucru care nu se intampla in multe cazuri din viata reala. Ma refer aici la acele tipuri de parinti care, desi spun ca-si iubesc foarte mult copiii, o fac in mod total conditionat : “te iubesc…te sustin…doar daca faci cum spun eu” sau “trebuie sa ma asculti!…fa ce spun eu pentru ca sunt parintele tau si iti vreau binele!” desi binele cuiva nu inseamna neaparat ceea ce credem noi ….chiar daca dorim din tot sufletul sa fie fericit. Foarte multi parinti incearca sa faca din copiii lor ceea ce ei nu au realizat in propriile vieti..isi proiecteaza in mod inconstient, desigur, toate asteptarile neimplinite asupra viitoarelor vieti ale copiilor. Evident este faptul ca aceasta nu reprezinta, nici e departe, acel sentiment de iubire sincera si neconditionata de care vorbeam la inceput. Noi, oamenii nu suntem in stare sa lasam copiilor nostri liber arbitru si ne folosim de scuza “perfecta” ca “te iubesc si nu vreau sa suferi” fara a intelege ca evolutia inseamna experimentare iar experimentarea nu se poate face stand intr-o colivie de aur, evitand contactul cu soarele arzator sau vantul aspru. Cred ca asta e diferenta dintre ceea ce noi, oamenii, numim iubirea fata de copiii nostri si ceee ce manifesta continuu Tatal nostru pentru noi : libertatea de e experimenta , cu riscul de a gresi si a “te lovi cu capul de sus” dar fara a pierde nici macar o secunda iubirea si sprijinul Parintelui. Asa ca, toti avem sansa de a invata si a simti ceea ce presupune adevarata iubire….odata cu marea provocare de a fi parinte.

  Stiu ca nu prea are legatura cu subiectul …:-P….dar nu am vrut sa pierd ideea…de moment.

 23. Un alt subiect ce cred ca ar merita dezbatut sau desfasurat intr un articol e cel al numelor secrete din legamintul Ingerilor ( Cartea Lui Enoh ) !! Sunt citeva pasaje greu de interpretat probabil si de catre cei mai buni cunoscatori ai documentelor !
  ” …lucrarea lui Kasbeel stapinul Legaminului…numele lui este Beqa”
  ” El i-a cerut lui Mihail sa reveleze numele secrete ptr a se folosi de ele in legamintul Lui ” ” Akael a depus acest legamint…prin el a fost suspendat cerul inainte ca lumea sa fii fost Creata ”
  Sa fie numele cunoscute de noi ale Ingerilor cele reale sau..nu ?? acest legamint a avut urmari la nivel cosmic si planetar ??

 24. pentru Vaatenen si djmihai
  Daca dau semnale la viata si viata imi raspunde fix cum am stabilit inseamna ca s-a intamplat ceva candva, undeva si/sau exista conditii si/sau scopuri puse? Ar mai fi intrebarile la care vreau sa le aflu raspuns? Cine? Ce? Care? Unde? Chiar si de ce? Cum le raspund? As putea? Adaug niste elemente: in cadrul semnalelor am pus logica, statistica si elemente de bun simt. Posibil sa lipseasca lucruri. Raspunsurile au imediate. Cum se incadreaza si acestea?

 25. Salut Dragos,salut tuturor !st Jahhhre,in caz k m-ati uitat :))imi lipseste site-ul,imi lipsesc dezbateriile.Am prins putin internet si m-am gandit sa va transmit toate cele bune.uneori te simti parasit de divinitate pe Oceanul Planetar,dar e o iluzie “optica mentala”,o capcana a superficialitatii spirituale,o enigma ce nu poate fi cuprinsa cu mintea.15027950733@globei250.com,asta este adresa mea de pe nava,cn doreste sa imparta vreaun gand cu ratiunea mea,il astept,dar sa nu sperati ca puteti spera la speranta :).si in principiu as vrea sa fiu tinut la curent cu ce se mai intampla,sa mai evadez din lumea nociva.numai bn !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *