Episodul Pilot al Cronicii Supranaturalului: Acolo unde fiecare răspuns duce la mai multe întrebări… (conține înregistrarea emisiunii)

Episodul Pilot al Cronicii Supranaturalului: Acolo unde fiecare răspuns duce la mai multe întrebări… (conține înregistrarea emisiunii)
Episodul Pilot al Cronicii Supranaturalului: Acolo unde fiecare răspuns duce la mai multe întrebări… (conține înregistrarea emisiunii)

Cronica SÎn această seară mi s-a împlinit un vis… Am dorit o ”Cronică a Supranaturalului” extinsă, cu posibilitatea de a analiza teme, a iscodi  teorii și idei tăinuite – dar mai ales de a realiza emisiunea cu invitați inteligenți, pregătiți și onești, oameni care au ce spune, ce transmite… De aceea aș vrea să-mi țin de promisiunea de a nu căuta personaje care nu au altă calitate decât notorietatea – și care de prea multe mint și înșeală spectatorul – ci căutători adevărați. S-ar putea ca, la început, să acuzați o anume tendință excusivistă; problema e de fapt pusă invers – într-un domeniu care ar necesita în mod firesc cultură, talent, studiu, calități deosebite – au pătruns prea mulți impostori. Asta pentru că spectatorii au devenit dependenți de senzațional, de soluții miraculoase obținute cu eforturi minime – chiar dacă în sinea lor poate își dau seama că li se prezintă niște gogomănii…

Pe vremuri, aceste ”miracole” erau apanajul așa-ziselor vrăjitoare țigănci, care propuneau, prin anunțuri la mica publicitate, vindecări miraculoase, eliberarea de farmece sau succes în relații… Ei bine, astăzi vezi personaje cu aparențe intelectuale, chiar doctorale, cu puteri fabuloase care în câteva ședințe te trimit pe alte planete sau în milenii îndepărtate, îți intră cu aspiratorul prin ”karmă” și ți-o curăță ca la ”Nufărul”, îți spun că ai puterea lui Dumnezeu și că oricând poți să o accesezi… doar să vrei… Sigur, și în cele din urmă să plătești sau să asiguri un rating… Sau alții care îți propun să îți pui prin casă câteva kitsh-uri chinezești și îți va merge de la foarte bine în sus; ori să ai grijă mare toată săptămâna, pentru că, din două butonări pe calculator, a reieșit că tu, telespectatorul din Ferentari, te intersectezi în destin cu planeta Jupiter iar pe undeva te pândește și nebunatica de Venus… Și exemplele ar putea continua… de la semidocți care vorbesc cu îngerii, la abulici care bat câmpii cu psihologii transpersonale și transformări spirituale, la afaceriști veroși care umplu târgurile cu toate aberațiile de ”produse” pe cât de ”alternative” pe atât de miraculoase…  Bietele țigănci, lumea le atacă aproape degeaba – propunerile și promisiunile lor conțin mai mult bun simț (poate chiar adevăr) decât ale acestor noi reprezentanți ai ”spiritualității”.

Culmea este că atât de mulți oameni cred asemenea escrocherii – sau cel puțin își pierd timpul urmărind sau citind tâmpenii de gen. În fine… În ”Cronica Supranaturalului” voi încerca să vă feresc de asemenea mascaradă… Vă propun un demers onest – iar singurul adevăr pe care îl voi susține cu tărie va fi acela că în actuala noastră viață ori de câte ori găsim un răspuns… ne punem ulterior și mai multe  întrebări. De fapt, poate că asta e și frumusețea vieții… spirituale. De această emisiune se leagă multe planuri – pe care le voi expune treptat, pe măsura unor prime etape. Am ratat proiectul inițial ”Supranatural TV” din graba extinderii, și nu vreau să mai fac aceeași greșeală.

Episodul Pilot este o introducere în temă și o declarație de intenție. De aceea am chemat alături de mine câțiva prieteni – Elis Durica, Vlad Diaconescu și George Cohal – reprezentativi pentru modul de gândire pe care îl apreciez și îl promovez – mintea deschisă și scepticismul constructiv, bazat pe studiu și respect.  În prima parte va fi prezentă și doamna Cora Niculescu Mizil, cea care va începe o altă emisiune pe 6TV, ”Puterile vindecătoare”. În săptămânile următoare vom aborda o gamă largă de teme, iar speranța mea este că voi reuși să atrag de partea emisiunii – și a Supranaturalului – nu un public foarte numeros, ci unul de calitate. Atunci când am pășit, alături de Lilith, în capcana cunoașterii, mi-am dat seama că fiecare răspuns pe care îl voi găsi îmi va aduce mai multe întrebări… Poate că acesta e rostul nostru în prezenta viață…

Dragoș DumitriuLogoDD Forum

Pentru înregistrarea emisiunii – click pe iconurle de mai jos!Partea 1Partea 2Partea 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *