Nemuritoarele duhuri ale farmecului: Sânzienele și Drăgaica (prima parte)

Nemuritoarele duhuri ale farmecului: Sânzienele și Drăgaica (prima parte)

Motto

Bogăția spiritualității noastre populare e impresionantă; faptul că noi și nu alții ne-am născut în această veșnică întretăiere de mari popoare, de mari culturi – și chiar de mari religii – ei bine, asta spune multe. Ca și Poporul ales, avem parte de un Ierusalim. Sigur, al lor e mai cunoscut; dar al nostru e, de fapt, (cât) o țară.

 

 

Satul românesc iese din cenușiul vieții de zi cu zi prin tradiții și obiceiuri. În acele momente, cei ce au parte de aceste manifestări pășesc parcă pe acea axă a gândului pe care o propuneam acum ceva timp.

Un extraordinar cumul spiritual este sărbătoarea Sânzienelor, marcată în calendarul folcloric pe data de 24 iunie. De fapt, solstițiul de vară anunță începutul acestei sărbători, ceea ce introduce acest foarte important eveniment (astronomic și nu numai) în paradigma Sânzienelor. Si din această cauză se poate pune logic o întrebare: despre ce fel de tradiții discutăm în cazul Sânzienelor?

De la bun început este clar că nu avem de-a face cu o sărbătoare creștină – deși data este cunoscută în creștinătate drept ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Între  altele, fără a-i nega importanța în creștinism, Ioan Botezătorul este mult mai important pentru unele secte gnostice – care îl consideră și îl venerează drept adevăratul Hristos.  Dar Sânzienele noastre, prin tot ansamblul manifestărilor, obiceiurilor, obiectelor folosite, zicerilor etc. nu au absolut nimic în comun cu creștinismul – ci sunt, mai curând, una dintre cele misterioase lumini dintr-un trecut politeist, păgân, magic –  purtând pașii căutătorului către o lume străveche, dar niciodată apusă…

Vorbim de mitologie aparținând acestui spațiu –dar nu obligatoriu românilor, fiindcă rădăcinile mitului sunt mult mai vechi, foarte probabil traco–greco–romane, iar în anumite zone din nord  – Maramureș – apare și elementul spiritual celtic. Ulterior datinile sunt îmbogățite de excepționalul folclor slav, dar și de omniprezenta influență ebraică.

O opinie destul de des întâlnită este că sărbătoarea Sânzienelor și-ar avea originea într-un cult geto-dacic, probabil al Soarelui.

Mircea Eliade face raportarea la numele Sânziene – Sanctae Dianae (Sânte Diene – Sfintele Diane) și formulează ipoteza că originea ar fi un cult roman al marii zeițe a vânătorii și magiei albe Diana.

Dar sărbătoarea Sânzienelor mai este cunoscută în unele zone din țară – est și sud, arealul influenței slave – drept sărbătoarea Drăgaicei. Un personaj extrem de interesant, care luminează – sau completează – misterul originii acestei sărbători – cult.

În acest sens, reproduc și opinia marelui cărturar Dimitrie Cantemir; în Descriptio Moldaviae: „Drăgaica pare a arăta numele zeiței Ceres”.

Ceres este echivalentul roman al celei mai importante și iubite zeițe a zonei traco-elene a Balcanilor, Demetra (Demeter). Ea era divinitatea belșugului, a culturii pământului. Fac precizarea că Demetra a supraviețuit creștinismului prin preluarea popularității sale imense și prin identificarea numelui său cu al inițial anonimului sfânt Dumitru, actualmente sfântul patron al Balcanilor.

Un alt autor și cercetător de referință, Romulus Vulcănescu, propune formularea „o datină de străveche proveniență autohtonă, al cărei nume dac s-a pierdut, însă s-a păstrat cel daco-roman de Sânziene. Numele Drăgaica s-a suprapus peste cel de Sânziene în feudalismul timpuriu, în perioada influenței slave în vocabular.”

În același stil materialist-dialectic Romulus Vulcănescu completează definiția: ”Sânzienele sau Drăgaicele sunt un fel de vestale care amintesc riturile protecției și fecundității agrare ale zeiței Ceres.”

Încă un indiciu pentru descifrarea misterului acestei sărbători cult – data de 24 iunie  apare în calendarul roman ca sărbătoarea Fors Fortuna – o divinitate a norocului neașteptat, întâmplător, o divinitate la care apelau cei fără speranță, suflete pierdute…

– va urma –

18 Responses »

 1. Am auzit si eu o legenda care spunea ca,in seara de Sanziene fetele si baietii adolescenti isi puneau busuioc sub perna sa isi viseze ursitu/a ,trebuia sa posteasca in ziua aceea si inainte de somn sa se roage si sa isi manifeste dorinta de a visa ursitu/a …ce imi puteti spune despre legenda aceasta ..va multumesc

  Dragos Dumitriu: Da, e unul dintre foarte multele obiceiuri de Sanziene. Dar e vorba de florea numita chiar Sanziana, aceasta se pune sub perna, in general de catre fete – pentru a-si vedea ursitul in vis. Aceasta se face in noaptea dintre 23 si 24 iunie. Alt obicei e aruncatul de pe casa al unei cununi din flori de sanziene pentru a afla daca si cand se va produce maritisul. Despre multe din aceste obiceiuri veti citi in partea a doua a materialului, in cusul zilei de luni.

 2. Am crezut ca ati plecat in concediu! Foarte interesant subiect.Sunt unele traditii populare in diverse regiuni ale tarii de o frumusete si un dramatism aparte.Ma impresiona cand eram copil si mergeam la bunici cu cata seriozitate erau tratate aceste sarbatori.Nu era intamplatoare nici alegerea celor care simbolizau diversele personaje ale ritualului .Obiectele pe care le tineau in mana,decoratiunile costumelor si mai ales podoabele din parul fetelor si de pe palariile barbatilor aveau un rost si simbolizau fiecare cata ceva.Este interesant cum s-au pastrat aceste traditii stravechi dupa 2000 de ani de crestinism.Imi aduc aminte de un ritual la care am fost martora in copilarie ( cred ca aveam 6 ani,oricum inainte de scoala )si care nu l-am uitat nici acum.Bunicii aveau un pom care nu mai rodea de ceva ani si se punea problema sa-l taie.Inainte de a-l taia i s-a mai dat o sansa.Ritualul era asa…bunicul venea cu toporul si cu voce tare spunea ca trebuie sa taie pomul ca n-o sa faca umbra pamantului degeaba.El venea furios cu toporul in mana si de fapt asta m-a speriat pe mine ca nu-l vazusem niciodata pana atunci si nici de atunci in colo furios si mai ales cu toporul in mana.Bunica ii iesea in cale si se ruga de el sa nu taie pomul ca e si el fiinta.Cand bunicul a ajuns in dreptul copacului,a ridicat toporul si bunica s-a asezat in dreptul lui l-a aparat cu corpul ei si a spus..nu-l taia omule ca sa vezi ca la anul va rodi!A rodit multi ani de atunci si il atingeam cu palma a mangaiere cand imi aduceam aminte de spaima prin care credeam ca trecuse.Acum stiu sigur ca a trecut prin spaima mare ca bunicul era hotarat sa-l taie dar a vrut sa impace inima buna a bunicii care-i ceruse pasuire pt. “lenes”.Abia astept sa ne povestiti despre Sanziene si Dragaica!

  Dragos Dumitriu: Foarte interesant obiceiul, chiar ma gandesc sa-l fololosesc intr-un alt material. Din ce zona provine?
  Are legatura cu un ritual al fecunditatii pamantului, asa cum si Dragaica sau sanzienele au la origine un mit al unei divinitati a belsugului si renasterii naturii – Demeter sau Artemis – Bendis in varianta traca. Multumesc pentru contributiile dvs deosebite. V-am raspuns si la unele comentarii mai vechi la care nu apucasem sa fac acest lucru.

 3. Nu reusesc sa postez comentarii pe situl antena2 la emisiunea lui Oreste..probabil nu merge.Excelente emisiuni..am vazut recent cea in care fost invitat Codrin Stefanescu- fost coleg de facultate al meu la sf. anilor ’90- si cea cu Valentin Tarca..despre aceasta discutabil..dar cert sunt unele lucruri care se leaga.nu stiu daca ,cartea se poate cumpara in vreun fel!? inteleg ca nu a aparut pe piata.omul pare ca stie ce vorbeste si plus ca uriasii din Bucegi am vazut de curind tot pe net o inregistrare Acces Direct” , se pare ca inca exista. E o filmare despre Agartha pe youtube.O filmare dintr-o misiune spatiala ce surprinde locul de la POlul Nord unde se face intrarea intr-o alta dimensiune a Pamintului.

 4. Sanziene si Dragaica, unul din multele subiecte interesante legate de sarbatorile pagane. Se pare (sper sa nu gresesc), Sanzienele este singura sarbatoare pagana pastrata in calendarul ortodox. Este interesant ca este pe 24 iunie. Cei care au studiant un pic paganismul vor observa ca sarbatoarea incepe pe 21-22 si tine 3 zile. Adica in timpulsolstitiului de vara. Dupa cum se cunoaste in religia Wicca pricipalele ritualuri se desfasoara la cumpana dintre anotimpuri, in paduri sau pe mardinea apelor.
  De aici superstiile lagate de Sanziene in padure si Dragaica legata de ape.
  La noi difera zona de manifestare.Mircea Eliade are o nuvela legata de Noaptea de Sanziene si William Shakespeare in Visul unei nopti de vara, unde totul se intampa intr-o noapte atemporala la lumina lunii.
  Este foarte interesant de studiat, de ce au disparut sau au foat facute disparute toate zeitatile stramosilor nostri.

 5. bv,d-le dragos,v-ati tinut de cuvant si ati abordat spatiul dacic,drag mie.tre sa ne stim cultura si traditiile,sa constientizam k suntm magici.pace!

 6. geniala emisiune,a moderat oreste,impecabil subiect,despre agartha.stiu k adevarul este compromis si invaluit cu folie,dar emisiunea a fost o revelatie,cred k papa de la vatican a avut cel putin o indigestie.baietii astia care au ocultat atat amar de vreme adevarul care te face liber,deja sunt panicati.dar dak am incepe sa cercetam si sa punem intrebari unde percepem neconcordante,cu privire la punctul 0 al umanitatii,cu privire la stramosi etc,nu am mai fi atat de subjugati,bn,asta tre facuta la scara mult mai larga,k sa se simta unda.dar d-l teodorescu si cu dvs,ati dat tonul,imi place k aveti “balls”.asta lipseste romanilor,sangele din instalatie.scuza-ti-mi limbajul mai neacademic.vazand emisiunea, m-am”speriat”,ce s-a declansat in interiorul meu,de park spiritul,captiv in carcasa mea,i s-a tresarit o amintire,de care nimeni nu am mai vb de f mult timp.oricum,am fost resuscitat bn,simt k mi se termina ratiunea,cand incerc sa fac acest rebus,cu agartha.d-l dragos aveti toata stima mea,pt k sunteti singurul detinator de site,care raspundeti constat si cu perseverenta la toate comentariile,asta denota ce vibratii nobile,vibreaza in fiinta domniei voastre.sa nu va schimbati,d compasiune avem nevoie.sunteti geniali!

 7. Asa e jahhhre..iti recomand cartile si situl nicoletapasat.ro…sa fii si mai uimit!!!..citeste de pe site cap ” cele 24 de piramide primordiale” ca sa mai ai o revelatie..ca s piramide construite de milioane de ani pe Terra!..piramide energetice, e adev dispuse intr-o simetrie perfecta, acum reactivate, dar si piramide in interiorul pamintului si in afara !

 8. Citeva indicii ptr domnul Dragos Dumitriu ptr un eventual subiect: ” Our Lady of All Nations”-Amsterdam anii ’40 si ’50..aparitii ale Fecioarei maria si mesaje F F IMPORTANTE PTR OMENIRE..situri reginapacis.ro ladyofallnations.org marypages.com cred ca oamenii ar trebui sa ia cu multa responsabilitate in seama ceea ce Maica Domnului ne transmite la Fatima< La Sallete, Amsterdam, Medjugorje si Seuca(Romania)..ptr ca din ignoranta clericilor catolici si a oamenilor, multe din evenimentele anuntate n-au putut fii evitate..acum exista riscu' de a ne pierde intre subiecte si chestii putin importante si ESENTIALUL ramine deoparte..Daca DUmnezeu a trimis mesageri si n-a lasat lumea in bezna ar fii bine sa tinem cont ptr ca viitorul poate fii sumbru asa cum reiese din mesajele arhanghelilor si Maicii Domnului ! timpul alocat ne-a cam expirat, acum faptele vorbesc!"acum e o pace aparenta pe Pamint".

 9. Si inca ceva…”Profetiile uluitor de exacte ale Sf. Malachia”..cu un search gasiti ceva care care va va uimi vis-a-vis de vremurile pe care le traim …si de cit de mult s-a tinut cont la Vatican de brosura aparent inofensiva a SfMalachia de pe la anii 1200 , cam asa..in care descrie cu lux de amanunte toti papii ce s-au succedat pina n zilele noastre..din ce-am inteles eu acesta de acum instalat e ultimul sau in cel mai fericit caz penultimul papa( dupa unele traduceri) ceea ce implineste profetia Maicii Domnului de la Garabandal” vor mai fii doar 3 papi!!!” ..”Vremurile din urma” nu inseamna apocalipsa, ci timpul schimbarii radicale a vietii pe Terra, cel putin asa am priceput eu.

 10. :) nu stiam ca Demeter traieste sub numele de Sf Dumitru in crestinism…totusi Sf Dumitru prezinta ceva din trasaturile zeitei,in mare fecunditatea,cum sarbatoreau crestinii ziua de Sf Dumitru oare?

  Dragos Dumitriu: Foarte corecta interventia! Asta pentru ca e o teorie pe care am introdus-o poate cam brusc, ea nu imi apartine, dar am motive sa o sustin si sa o completez. Si, credeti-ma, o voi face. La un momenta dat vorbisem cu Oreste sa facem o emisiune despre figurile si miturile politeiste care au fost preluate de crestinism. Sf. Dumitrie este printre acestea; practic s-a mers pe identificarea numelui, creindu-se un sfant crestin pe notoritatatea si respectul unui nume. Nu conta ca numele era al unei zeite pagane – nume cu care de altfel a si fost botezat respectivul sfant. Insasi legenda sfantului nu suna logic din acest punct de vedere – se zice ca acesta era fiul unui potentat al Salonicului, si a fost botezat in taina de parintii sai in religia crestina. In primul rand, cum a fost botezat crestineste cu numele celei mai importante divinitati pagane a zonei?! In fine, nici activitatea lui nu ar putea justifica notorietatea actuala si consacrarea ca “patron spiritual al Balcanilor”, cel mai important sfant al zonei si protector al soldatilor. Intrebati pe nenumaratii Mitica si veti constata ca 99,99% habar n-au ce a facut sfantul lor patron. Nu mai vorbesc de soldati… Pe scurt, activitatea lui s-a rezumat la prozelitismul tipic crestinilor inflacarati ai acelei perioade chestie care l-a enervat pe imparat – ma rog, pe asociatul la domnie al imparatului, o idee a lui Diocletian – si acesta l-a intemnitat pe Dimitrie. In inchisoare l-a sustinut moral pe un alt viitor sfant, Nestor, intarindu-l pentru o lupta cu un super soldat sau gladiator al imparatului, outsider-ul obtinand o victorie imposibila. Dupa care imparatul si-a trimis garda ucigandu-l pe Dimitrie in celula .. cu sulitele. Si aici legenda mi se pare dubioasa, fiindca normal era sa foloseasca sabiile scurte intr-o incapere mica, o celula. Dar in iconografie asa e reprezentat martiriul Sf. Mare Mucenic Dimitrie.
  Mai mult, intrebati pe cale oficiala – Biserica Ortodoxa – ce date exista despre viata sfantului – vi se va raspunde ca… foarte putine. In afara celor spuse mai sus, se pare ca viitorul sfant, fiu al unei familii instarite, ar fi ocupat fie functia de guvernator al Salonicului, fie pe cea de pro-consul al Greciei, chestie mai putin probabila fiindca atunci ar fi existat date mai concrete, mentionari in documentele vremii – asa nu se stie nici anul martiriului, daramite data…
  Rezumand, nu poti compara notorietatea unui personaj cu o biografie de cateva zeci de randuri – si asta facuta cu ingaduinta lipsei de dovezi – cu recunoasterea de care se bucura Demeter, cu siguranta una dintre cele mai iubite divinitati ale Balcanilor – si chiar a Imperiului.
  In privinta trasaturilor – Sf Dumitru e si patronul pastoritului, o activitate agricola, de fapt singura activitate agricola a macedonenilor din Balcani si Salonic – aici fac legatura cu afirmatia Bisericii Ortodoxe ca Dimitrie se tragea dintr-o familie de macedoneni iar inlocuirea cultului a fost raspandita prin acesti vajnici pastori care umblau neobositi cu turmele din zona lor pana in Campia romana. Deci el asigura belsugul agricol – pentru singura ramura agricola a celor prin care s-a raspandit varianta crestina – ca sa nu-i spun mistificarea… De altfel, dincolo de arealul raspandirii macedonilor, numele Dumitru nu are o mare raspandire. Sigur, ulterior, odata cu aparitia slavilor, numele are o mare priza in randul acestora, datorita bisericii rasaritene. Asa se si explica faptul ca slavii de rit catolic, polonezii si cehii, folosesc foarte rar acest nume. Cam la fel de rar ca Atena, Ares, Afrodita si ceilalti zei ai Greciei – cu exceptia Dianei (Artemis), dar aceasta e o alta poveste.
  Si in privinta datei sarbatorii se pot face comentarii in sensul celor spuse de tine – sf Dumitru e in calendar pe 26 octombrie. De ce? Asa cum am spus, nu exista o certitudine – nici macar o banuiala de bun simt – asupra datei martiriului sau a nasterii sfantului. Datarea sarbatorii are legatura cu incheierea ciclului agricol – socoteala dinaintea iernii. Dealfel, traditia spune ca atunci se incheie si socotelile ciobanilor iar oamenii multumesc sf Dumitru pentru recolta de vin. Deci singurele obiceiuri legate de “Protectorul soldatilor”, de “Sfantul soldat” sunt legate de… agricultura! Cred ca mistificarea iese si aici la iveala.
  Cultul zeitei Demetra avea ca apogeu manifetarile – misteriile si sarbatorile de la Eleusis. Acestea aveau loc toamna, in septembrie-octombie. Tot la finele ciclului agricol.
  Inca o completare – Demetra era considera cea mai generoasa zeitate a Olimpului, era singura care intervenea (benefic) in viata de zi cu zi a omului simplu. In plus, ea reprezenta si speranta – istoria cu pierderea fiicei sale, Persephona, si regasirea ei cu concursul zeitei intunericului, Hekate, si al zeului-soare, Helios, sugerau ca daca vrei ceva cu adevarat poti sa reusesti, un indemn la speranta si incredere. Nu crezi ca seamana cu “intarirea morala” pentru care e slavit sf. Dumitru?
  Despre nemurirea zeitei Demetra este o cu totul alta poveste, o chestiune foarte interesanta si serioasa pe care deasemenea intentionez sa o public in aceasta vara.
  In final doresc sa iti multumesc ca mi-ai dat prilejul sa fac aceste completari, ma gandesc chiar sa transform acest ultra ling raspuns intr-un aticol. Astept curand si alte interventii.

 11. Sunt incantata ca abordati subiecte mai putin cunoscute si despre care s-a pastrat o neanteleasa tacere.Cand mi-am exprimat nedumerirea ca avem scrieri de la popoare ce au avut arealul la mii si zeci de mii de km de noi si care au atins apogeul acum mii de ani si despre scrierea dacilor si documente ramase de la ei nu exista mi s-a raspuns ..ei erau mai mult cu bautura..!!!Traditiile populare si basmele populare, care au clar caracter initiatic ,sunt de o mare subtilitate.Este adevarat ca atunci cand vorbim sau citim despre daci este o stare de emotie profunda si de pace sufleteasca adanca.Ce mult or fi asteptat stramosii nostri sa aflam cate ceva despre ei,sa simta ca ne pasa de ei si de universul lor!Asteptam cu nerabdare cat mai multe comentarii cu acest subiect.

 12. Cat de frumoase sunt sarbatorile Dacilor.
  Si cat de usor se poate pierde o identitate nationala…..

  Apa de Stele

  Si roua din noaptea de Sanziene are tainice virtuti; in multe parti ale lumii se crede ca daca te stropesti cu ea pe trup, acesta va deveni frumos si suplu, iar daca te speli cu ea pe fata, vei fi chipes si mandru. Daca roua se aduna pe frunze de sanziene si o culegi dimineata, ea va indeparta de mana care a atins-o artroza si durerile osoase.

  Orice obiect impregnat cu pretioasa “Apa de Stele” devine un talisman: este de ajuns sa-l lasi in seara de dinainte si sa-l iei dimineata, inainte de a-l vedea Soarele.

  Culese inainte de ivirea primei raze de soare, atunci cand sunt inca pline de roua (apoi se usuca si se tin intr-un saculet de matase alba), frunzele de dafin si ierburile capata proprietati magice: zarna (sau iarba de dragoste), maghiranul salbatic, salvia, musetelul, sporisul, levantica, rozmarinul, varnantul, nalba, pelinarita (care, in unele parti ale Americii de sud, mai precis in Costarica, este socotita una dintre cele sapte plante magice. Indeparteaza fortele raului: indienii din America o foloseau, arzand-o in timpul ceremoniilor lor).

  Puterea ierburilor

  Cea mai cautata planta, pentru puterea ei, este cea cunoscuta ca “iarba Sfantului Ion”: este vorba de sanziana, cea cu florile de culoarea soarelui, cunoscuta la unele popoare ca “iarba ce alunga diavolii si duhurile necurate”. Uscata la focul Sfantului Ion si agatata la fereastra, indeparteaza de casa strigoii si pe toti cei cu ganduri rele; arsa, ea alunga spiritele si diavolii. “Pusa sub perna, floarea de sanziene ii va arata in vis fetei cine va fi viitorul ei sot”.

  ” Pentru a fi feriti de boala, copiii mici sunt dati de mamele lor in bratele Dragaicelor, pentru a fi “jucati”.

  Noaptea Sanzienelor,

  Intre cer si pamant…

  Iubite de Luna si vant,

  Plutesc peste plaiuri…

  Alaiuri de zane cantand.

  Cunune-mpletesc…

  …din razele Lunii,

  Din florile-alese

  Proaspat culese…

  Din roua de seara…

  Cunune-mpletite.

  Soarele si Luna…de-or purta cununa…

  Fi-vor numai Una

  Apoi…, in padurea batrana…

  Zane la fantana

  Aseaza pe ape,

  Iubiri arzatoare, din raze de floare.

  In noaptea minunata…

  Se-arata atunci…

  .odata…

  Din dragoste-ntrupat,

  Stejarul fermecat…

  Razele Lunii,

  I-au despletit cununa,

  Si zanele-i teasa

  Din lumina-aleasa.

  La radacina lui te-astept,

  Zburator purtat de vise.

  In miez de noapte un sarut,

  Pe buze iti voi pune.

  In brate sa ma tii…

  In ochii-ti sa ma pierd…

  …pana-n zori de zi…

  Si zane sa ne cante,

  Pe aripi sa ne poarte,

  De mana sa ne tinem,

  Iubind in miez de noapte,

  In noaptea fermecata.

  Cat de frumase sunt aceste cuvinte….
  Sa aveti cu voi lumina calauzitoare spre adevarul suprem….

 13. ms mihai,akum k am terminat si cu licenta,poate am mai mult timp sa mai lecturez,si sa mai completez puzzel-ul adevarului.va doresc doar cunoastere!

 14. Splendid comentariu…ophiucus..!Ce frumos stiau sa se ingrijeasca de suflet si de trup cei din vechime!Ei traiau in legatura totala cu Dumnezeu ,cu natura ,cu mortii si cu cei vii.Cred ca acceptau mai usor decat noi venirea si plecarea din aceasta lume,bucuriile si necazurile.Ele erau considerate firesti mersului vietii si mergeau mai departe.Sunt sigura ca le era greu dar nu deznadajduiau.Iti doresc numai bine si o saptamana plina de surprize placute si de pace!

 15. Multumesc d-le D.Dumitriu pt raspunsuri,le astept mereu chiar daca stiu ca nu aveti cum sa raspundeti mereu.Obiceiul nu stiu de unde provine,eu l-am vazut in sudul Munteniei de unde erau bunicii mei.Credinta lor era profunda,discreta ,fara efuziuni spectaculoase.Vorbeau putin si educatia se dadea prin exemplu personal.Degeaba spui copilului ce e bine rau si tu faci altceva!Nu am auzit in casa lor si a parintilor nostri un cuvant urat sau rastit,munceau de dimineata pana seara,nu era numic greu si nici obligatoriu,fiecare avea locul si rostul lui.Cartea era comoara cea mai de pret si pt. scoala copiilor parintii si toti din familie faceau orice sacrificiu.Astea erau principiile in care erau crescuti mai toti copiii si se transmitea totul mai departe.Nu indrazneau sa ridice ochii la profesor,la preot ,la medic,ei erau cei care conduceau si de ei depindea viata si moartea,viitorul si bunastarea colectivitatii.Pe umerii lor era si prezentul si viitorul.Sunt si acum oameni daruiti care se lupta sa pastreze increderea si dorinta tinerilor de a face ceva frumos in viata dar de cele mai multe ori este greu sa susti principiile unei vieti cinstite cand exemplele pe care le vad in fiecare zi sunt cu totul altele!Va doresc un frumos sfarsit de saptamana !

 16. Eu stiam ca in ajunul Sanzienelor, pe 23 iunie, fetele culegeau de pe camp flori de sanziene si impleteau cununi pe care le aruncau peste case. seara, se intalnesc fetele care vor sa se marite cu flacaii care doresc sa se insoare. Baietii fac ruguri, aprind faclii si le invartesc in sensul miscarii soarelui, strigand: Daca acestea se agatau de horn, era semn ca se apropie cununia. Cei in varsta aruncau coronite peste casa, pentru a afla cand vor muri. Se credea ca atunci cand coronita va cadea de pe acoperis, moartea este aproape..Pacat ca traditia nu se mai pastreaza peste tot..

 17. I simply want to say I am just very new to blogging and site-building and honestly savored this page. More than likely I’m going to bookmark your site . You definitely have exceptional writings. Many thanks for sharing your webpage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *