Nemuritoarele duhuri ale farmecului: Sânzienele și Drăgaica (partea a doua)

Nemuritoarele duhuri ale farmecului: Sânzienele și Drăgaica (partea a doua)

Indiferent despre care cercetător vorbim, mi se pare că nuanța pe care o intenționează să o dea acestor manifestări dedicate unor ființe supranaturale este că ar fi ceva pe cât de strămoșesc și neaoș, pe atât de nevinovat… față de creștinism. Adică, bun e clar că avem de-a face cu un obicei păgân, dar e ceva mai mult folcloric, destinat belșugului agricol și satisfacerii curiozități șI dorinței tinerelor de la țară de a-șI afla perechea… În plus, ar fi o sărbătoare legată de horele pe care strămoșii noștri dacii le încingeau în zilele însorite când serbau belșugul toamnei, iar Drăgaica ar fi cea mai frumoasă fată, o imagine a blândei și beneficei Ceres – Demeter…
Analizând atent, îți pui imediat întrebarea – așa să fie oare?
Desigur, pesonalități precum istoricii susmenționați și-au dat seama de valoarea spirituală moștenită prin acest obicei – care, de fapt, poate fi numit cult. De aceea, cred că au închis ochii în fața unei evidențe – prin aceste manifestări se celebrează cu totul altceva decat soarele sau zeița belșugului agricol ori pețitul tineretului de la sate; au închis ochii pentru că dogma creștină nu putea încuviința adevăratele înțelesuri ale Sânzienelor.
În primul rând, Sânzienele nu sunt divinități ale Soarelui, ci ale nopții. Manifestările ce le sunt dedicate se desfășoară noaptea – noaptea dintre 23 șI 24 iunie, noaptea despre care se spune în folclor că este magică – în acele ceasuri ale întunericului poțI avea parte de cele mai benefice întâmplări… dar este la fel de posibil să ai și cele mai rele clipe din viață. Săne aducem aminte că această dublă ofertă – foarte bine șI foarte rău în același conținut – este caracteristic divinităților întunecate, păstrătoare ale misterelor care te pot face egalul zeilor… dar te pot și arunca din Rai…
Data manifestării – imediat după ce soarele (lumina) a ajuns la apogeu și începe să scadă – sugerează o manifestare a bucuriei nopții care începe să crească, să prindă putere… Este, de fapt, cea de-a treia dată în care noaptea recâștigă timpul, cerul șI pământul în fața zilei. Trei înseamnă confirmarea, acum ființele nopții se pot bucura, lumea lor nu va fi acoperită de lumină.
Să nu uităm de versul Sânzienelor – până și acesta le prezintă ca ființe ale Selenei:
“Du-te, Soare, vino, Lună
Sânzienele îmbună”

Momentele cele mai importante, mai semnificative au loc tot noaptea. Să amintim câteva:
Umblatul cu făclia, un ceremonial, poate cel mai așteptat, spectacolul cel mai impresionant și urmărit de toată suflarea. Purtătorii de torțe sunt doar de sex masculin – indiferent de vârstă – pentru că ei vor reprezenta soarele, elementul divin masculin. Urcați pe dealurile din jurul satului, se înșiră cu torțele într-un cerc ce înconjoară așezarea sau locul unde se desfășoară sărbătoarea și, cel mai important, rotesc făcliile în sensul de mișcare al soarelui pe boltă.
Alt obicei, poate la fel de așteptat, este un fel de serbare a dragostei – o ocazie pentru tineri de a-și declara iubirea șI intenția de a-șI uni viețile. Prin petrecerile și jocul din toiul nopții, această serbare seamănă cu manifestările ludice care insoțeau unele dintre misteriile antice legate de divinitățile nopții.
Fetele, la rândul lor, au propriul ritual. Mai mult, dacă ziua șI soarele sunt reprezentanții masculinului, noaptea și astrul său sunt, în mai toate religiile, simboluri ale divinului feminine. Drept urmare, în noaptea de Sânziene fetele au rolul hotărâtor – coronițele lor, împletite din florile de sânziană, sunt aruncate peste case – dacă se prind de horn, sau rămân agățăte de casă, atunci vestea e cum nu se poate mai bună – belșug peste an și, mai ales, un… măritiș foarte curând!
Tot fetele alcătuiesc hore, în care obiceiul este să joace cât mai îndrăcit – ca o manifestare a unei nopțI în care femininul dă frâu liber sentimentelor, libertății șI chiar a unei anumite nebunii.
Alt obicei important este că fetele dansează și cântă la răscruci – obicei care nu se face doar noaptea de Sânziene, dar șI după apriția zorilor. În acest fel, femeile se transpun în fiice ale divinității răscrucilor – Stăpâna nopții și a magiei, zeița Hekate.
Și pentru că tot am ajuns la cultul divinității, să îndreptăm o altă confuzie a cercetătorilor acestei sărbători. Am lămurit că nu este vorba de un cult (geto-dacic) al soarelui, așa cum susțineau unii cercetători. Este un cult al unei divinități feminine nocturne, o divinitate legată de magie, dar și de sporul casei – sub toate aspectele. Dar șI o divinitate care le face pe femei să se comporte mai liber decât de obicei, chiar lăsând la o parte orice sfială…
Am menționat mai devreme numele marii zeițe a nopții, Hekate; Mircea Eliade vorbește de Diana, menționând că însăși numele vine de la combinația de tranziție către creștinism “Sanctae Diaenae” sau “Sân-Diene”. Iar marele cărturar Dimitrie Cantemir scrie că ar fi vorba de Ceres (Demetra).
Culmea este că nici una dintre variante ar putea să nu o excludă pe cealaltă; după cum am arătat într-un material anterior, cel despre “Cea de nenumit”, cele trei zeițe formează un ciclu – fie că vorbim de cel al vieții, fie despre cel al naturii. Astfel, Hekate Trimorphos – Hekate cea cu trei forme, înfățișări, poate fi la început Diana, la maturitate Demetra, pentru ca, în final, să fie ea însuși, Stăpâna nopții.
Mai mult, Hekate era numită “Artemis a răscrucilor” – Diana a răscrucilor.
Pe lângă atributul de zeiță a răscrucilor, Hekate este zeița magiei – consacrată astfel chiar în dauna alter ego-ului său, Diana – Artemis. Spun asta pentru că șI Diana este o protectoare a magiei, se spune că a magie albe, mai bine zis a unor ritualuri casnice, a magiei feminine legată satisfacția și starea de bine a familiei, de sănătate șI chiar de dragoste. Hekate, în schimb, păstrătoarea secretelor întunericului, este stăpâna magiei puternice, magiei temute, “de nenumit”. Din această comparație s-a ajuns, în timp, ca antichitatea greco-romană să o recunoască pe Hekate ca zeiță, stăpână și protectoare a magiei. Iar magia va aparține nopții… Hekate este, până la urmă, o Diană a nopții…
Dar ce legătură au Sânzienele cu magia?
Se spune că această noapte deschide pentru oricine porțile supranaturalului. ToțI avem puteri de care nu suntem conștiențI – șI pe care nu încercăm să le punem în valoare – ei bine, în noaptea Sânzienelor, se zice că doar trebuie să vrei șI vei fi capabil să intri în lumea magiei.
Deasemenea, pentru practicanții artelor oculte, noaptea Sânzienelor este un prilej pentru a practica ritualuri, a rosti incantații sau a invoca entitățile supranaturale.
Se mai spune că porțile acestui domeniu ascuns sunt mai ușor de descuiat în această noapte… Și asta de ambele părți…
Noaptea de Sânziene este mult mai cunoscută pentru magia de leac – sau cea de noroc – bazată pe plante speciale, culese exact în acele ceasuri magice. Iată câteva exemple:
Noroc vei avea tot anul dacă vei culege șI mânca la miezul nopții petalele florii de albăstrică – floarea de grâu.
Verbina, încă din antichitate una dintre cele mai cunsocute plante de ritual, trebuie de asemenea culeasă în acea noapte. Culeasă după un anume ritual – cu un cuțit de argint – are atât un rol curativ – împotriva durerilor de cap – dar este și leac pentru dragoste. Deasemenea verbina e folosită împotriva oboselii – atât fizice – unele leacuri spun ca verbina culeasă de Sânziene, dacă e pusă în pantofi, te face să nu obosești oricât ai umbla – dar și psihice. Multe dintre aceste proprietățI terapeutice au fost demonstrate și de medicina clasică, verbina fiind una dintre puținele arme contra degradării neuronale. (un excelent articol pe tema acestei plante îl putețI citi în “Formula As” – http://www.formula-as.ro/2006/726/medicina-naturista-25/o-planta-sacra-verbina-7158).
O altă plantă sacră a nopții de Sânziene este „iarba-fia¬relor” care se spune că la ră¬sărit picură sânge. Pe vremuri se spunea că era căutată mai ales de hoți, fiindcă această plantă vrăjită poate descuia lacăte.
În fine, una dintre plantele folosite din timpuri imemoriale în ritualuri este “Nebunarița” – se spune că vrăjitoarele o foloseau pentru a fabrica o pomadă fermecată cu ajutorul căreia puteau zbura.
Nu închei capitolul înainte de a vorbi de roua de Sânziene – aceasta înfrumusețează pe cea sau cel ce se spală cu e ape față. Dar și mai valoroasă e roua strânsă chiar pe floarea Sânzienei – această întărește trupul, oasele și alungă bolile articulare.
De fapt, spun unele legende, orice obiect pe care l-ai lăsat decuseara special pentru a se înroua, devine fermecat – un fel de talisman.
Femeile pot folosi această rouă magică mult mai eficient – pentru a-și spori farmecul și a se mărita mai repede fetele trebuie sa rostogolească goale prin iarba înrouată și să se spele cu rouă dimineața devreme. Și pentr femeile măritate acest ritual este benefic – ele vor fi iubite mai abitir tot anul de soț și, drept urmare, vor fi binecuvântate cu copii sănătoși.
Întorcându-mă la magia nopții de Sânziene mai amintesc și că se spune despre noaptea de Sânziene că numai atunci poți înțelege glasul animalelor și poți învăța secretele lumii necuvântătoarelor.
Dar magia sânzienelor are și aspecte care țin de lumea de dincolo – astfel, noaptea se deschide o poartă a sufletelor – iar evocarea amintirii strămoșilor îi poate aduce, pentru acelecâteva ceasuri magice, înapoi, în familie. Sunt așa-numiții “Moși de Sânziene” – pomenirea rudelor decedate, se fac pomeni în numele lor și le este cinstită amintirea…
După această înșiruire a obiceiurilor și legendelor, să vorbim și de Sânziene, ca apariții, ca făpturi mitice.
Sânzienele fac parte din categoria numită iele – sau zâne. Aceste entitățI supranaturale apar în toate culturile și mitologiile, din cele mai vechi timpuri. Poate că prima imagine a unei iele este chiar Lilith, sub forma Sumeriană pe care o întâlnim în ciclul Ghilgameș, mai bine zis în legenda copacului Hullupu. Imaginea literară a zânei, cu izvoare vechi de peste cinci milenii, a rămas neschimbată în multe privințe – în Ghilgameș vorbim de o ființă magică ce locuiește într-un copac, o fecioară (Ardat Lili), o seducătoare care duce oamenii la disperare – după cum i se și spunea, fecioara disperării – dar în același timp o ființă care nu suportă să fie văzută de oameni – fuge în pustiu când Ghilgameș o alungă din copacul ei, și în fine, o creatură care nu se supune zeilor – o ființă magică, semidivină, care încearcă să trăiască într-o lume a ei, periculoasă pentru cei ce îi ies în cale fără voia ei. Este exact portretul zânelor, ielelor, rusalcelor din alte culturi – cu excepția faptului că acestea din urmă trăiesc în grupuri, nu izolate precum originara Lilith. Dacă este să introducem în ecuație și miturile lui Lilith, atunci este firească această singularitate, fiindcă Lilith este mama tuturor ființelor de tip iele… Dar, despre aceasta, vom vorbi mai încolo.
Ce fel de entități sunt considerate în folclor ielele? Ei bine, caracterul lor este ambivalent. Pot fi bune, aducătoare de noroc și belșug, benefice pentru femeile ce îșI doresc copii, dar șI pentru fecunditatea întregii naturi șI a tuturor viețuitoarelor. Deasemenea ielele umplu de har natura, făcând florile să miroasă sau peisajele să se umple de culoare. În ipostaza lor bună, ielele vindecă bolile dar și suferințele sufletești ale oamenilor. Am specificat “în ipostaza bună” fiindcă există și o altă față a monedei.
Multe legende vorbesc de nenorocirile celor care tulbură liniștea sau jocul ielelor. Ori de necazul celui care le întâlnește întâmplător în cale… Cel mai adesea se vorbește de “damblageala” care-l lovește pe nefericit – fie că e vorba de nebunie, paralizie, muțenie sau orbire.
Alte legende vorbesc de caracterul justițiar al sânzienelor – cei care mint de sărbătoare sau calcă stâmb sunt pedepsiți aspru.
Care este înfățișarea acestor zâne? Majoritatea miturilor vorbesc de frumusețea lor extraodinară, seducătoare. Au părul foarte lung, revărsat pe umeri, iar pe cap poartă cununi de flori. Veșmintele lor sunt translucide, contribuind la mirajul șI seducția ielei. În “Descriptio Moldaviae”, Dimitrie Cantemir le descrie ca “nimfe ale aerului, îndragostite cel mai des de tinerii mai frumoși”. De fapt, ielele par a fi, în starea lor naturală asemeni demonilor, ființe fără trup material sau ființe acorporale.
Ca și în cazul demonilor, numele adevărat al zânei rămâne un secret – iar cel ce ajunge să-l cunoască poate porunci sau avea putere asupra zânei. Dar chiar rostirea acestor nume este periculoasă șI trebuie o anumită cunoaștere a magiei, vrăjitoriei pentru a-l rosti. Tot voievodul cărturar menționează apelativele sub formă de epitete – imparțiale – Iele, Dânse, Drăgaice, Vâlve, Iezme, Irodite, Rusalii, Nagode, Vântoase – dar și epitete flatante – Domnițe, Măiestre, Frumoase, Fetele Codrului, Împărătesele Văzduhului.
Ele apar în grupuri, în general de șapte, nouă sau douăsprezece. Sânzienele, ca și restul ielelor, sunt atât entități ale aerului – zboară, au apariții diafane, transparente – dar și ale apelor sau pădurii. Mai bine zis starea lor naturală pare a fi aceea de ființe ce trăiesc în locuri ascunse sau inaccesibile ochiului omenesc dar ies la iveală în anumite ocazii cu caracter supranatural – cum ar fi noaptea de Sânziene – sau pentru a juca în poieni sau pentru a se îmbăia în lacuri, ori pentru a sta pe stânci izolate, precum sora lor germană Lorelei. Doar în asemenea momente pot fi zărite de oameni… Ca și în cazul zeiței nopții, Hekate, și a fiicelor ei, zânele-demoni Empuse, câinii sunt cei care simt apropierea ielelor și urlă.
Manifestările lor în lumea noastră sunt de multe ori exuberante – duse la extrem. Locul unde horesc rămâne ars, pârjolit, nu mai crește nimic. Poate de aceea și horile de la răscruci ale fetelor – de Sânziene – sunt pline de mișcări dezordonate, nebunești parcă.
Dar, așa cum am spus, riscurile sunt mari – aceste ființe, în cea mai mare parte benefice, nu doresc să li se tulbure intimitatea. Există legende care vorbesc chiar de nenorocirile care îi așteaptă pe cei care calcă pe locul unde, în noaptea Sânzienelor, ielele au dansat – nenorocirile se vor abate asupra lui!
Sânzienele se pot răzbuna și dacă nu le este respectată sărbătoarea – cei care nu sărbătoresc pot înebuni, gospodăriile lor au de suferit, familia va fi afectată – ca și cum păcătosul a fost lovit un cumplit blestem!…
Chiar comunitățile care păcătuiesc împotriva lor pot avea de suferit. Zânele beau din apa fântânilor și o otrăvesc – cine bea din acea apă “se damblagește”; sărută fetele sau flăcăii în somn șI aceștia se umplu de bube; strigă oamenii la poartă, iar cine răpunde înainte de a treia chemare e lovit de boală.
Dar unele legende merg mai departe, spunând că frumoasele iele sunt răzbunătoare pentru că asta ar fi de fapt menirea lor – asemeni Furiilor sau Eriniilor, dar și fiicelor lui Hekate, seducătoarele Empuse.

În episodul următor, ultimul al acestei destul de lungi incursiuni în frumoasa legendă a folclorului românesc, voi prezenta cel mai interesant personaj al lumii zânelor – Drăgaica. Și, surpriză, un obicei ciudat de Drăgaică redă fidel, legenda zoharică a primei femei…

– va urma –

18 Responses »

 1. O revenire in forta a emisiunii lui Oreste asa cum multa lume-si dorea..chiar si decorul actual e mult mai bine ales.ma gindeam la anii copilariei cind pe vremea lui Ceausescu daca abordai in gluma asemenea subiecte oamenii puteau fii inchisi, plus ca nu existau surse de informare.Regimurile totalitare au lovit exact unde doare mai tare, au privat cetatenii de orice informatie cu adevarat importanta..cei care spun ca-n 22 de ani de la Revolutie nu s-a sch. nimic ar fii bine sa se mai gindeasca.

 2. Cautati pe youtube.com FOTOS MILAGROSAS postate de “ShadowBT” ..sunt 13vol…in special 8,11 si 13vol vizionate de mine curind..vor uimi pe multi fotografiile!

 3. Ce ar fi trbuit sa vedem in filmele alea?
  Am si eu o intrebare mai tampita….
  De ce in secolul XXI, secolul Camerelor HD de marimea unui pix, Camere in infrarosu, ultraviolet….GPS, Sonare, detectoare de radiatie…etc, nu exista nici o imagine clara a unei aparitii. Toate sunt blurate sau filmate cu telfonul mobil la o rezolutie de 240 maxim. Cum o apratie anuntata, unde sunt mii de oameni, camera filmeaza o femeie care se roaga si pe fundal se spune ca a aparut Fecioara…Eu sincer as fi filemat Fecioare nu femeia care se roaga…Sa nu discutam despre lumina de Paste de la Ierusalim. Acea lumina nefilmata nici de CNN si unde un preot trebuie sa se ascunda intr-un mormant ca sa aprinda o torta. Putea a stea in fata multimii sa se roage si sa se aprinda lumanarea. De ce doar acolo si pe Athos….nu.(noi stim cum e cu turismul si cu banul la evrei…nu ?) Nu credeti ca toti s-ar fi convertit la ortodoxism ?…..Si pot continua asa zile intregi.

 4. “Ophiucus”..esti in mare eroare..”nu exista nici o imag clara??!!”..pai eu am gasit citeva zeci f f clare..mai cauta pe link-urile de care vorbesc eu in multe comentarii..chiar mai vechi comments.Sunt foto chiar ale Maicii Domnului..” Pentru cei care cred nici o explicatie nu e necesara, ptr cei care NU CRED in Dumnezeu nici o explicatie NU E POSIBILA ! “

 5. mihai,
  tu, ca multi altii, poti si ai dreptul sa creiz ce vrei. Eu nu te opresc si nu incerc sa te opresc din druml tau sau sa-ti schimb credinta.
  Schimbarea trebbuie sa vina din interior, iar ascensiunea spirituala este individuala, nu colectiva.
  Fiecare are un nivel de perceptie a realitatii si un acces la cunoastere.
  Eu am studiat putin arta fotografica si partea de video si prelucrarea imaginii (meseria). Eu fac diferenta intre un fir de praf supraexpus sau un filtru de ultraviolet cand aparatul face fotografia cu obiectivul spre lumina (soare).
  In psihologie mentalul colectiv la o anumita categorie de populatie este foarte usor de manipulat. Este de ajuns ca intr-o multiime, o personana sa spuna ca vede un spiridus reflectat in apa lacului. Toate persoanele vor vedea orice umbra sau lumina reflectata o forma de spiridus.
  Tate cele bune si……toate la timpul lor.

 6. Ophiucus..analizeaza pe youtube.com..video astea doua ” Il respiro del sole a medjugorje” si ” raggio di luce ( ray of light ) medjugorje” ..pbabil o sa spui blue beam..ha ha..unde ?. in soare ? ce e de 1milion de ori mai mare ca TErra ! sa fim seriosi. Puterea Divina se manifesta indiferent daca oamenii cred sau nu.

 7. Pentru Ophiucus Nu incerc sa te conving de nimic, iti povestesc doar o experienta pe care am avut-o in timpul sarcinii. Am visat-o pe Fecioara Maria cu un clopotel in mana dreapta din care suna. Desi cezariana era progamata mult mai tarziu, copilul meu s-a nascut in noaptea urmatoare.Oamenii spun multe, este adevarat,dar cand ti se intampla tie… Multumesc!

 8. “Ophiucus..analizeaza pe youtube.com..video astea doua ” Il respiro del sole a medjugorje” si ” raggio di luce ( ray of light ) medjugorje” ..pbabil o sa spui blue beam..ha ha..unde ?. in soare ? ce e de 1milion de ori mai mare ca TErra ! sa fim seriosi. Puterea Divina se manifesta indiferent daca oamenii cred sau nu.”

  Iubitul meu nou prieten,
  Zambesc usor in coltul gurii.
  Acea raza verticala este filtrul de ultraviolet de la obiectivul camerei de filmat. Ia o camera de filmat sau aun aparat foto mai nou cu filtru de ultraviolet si incearca sa filmezi sau sa fotografiezi spre soare. Ianaite sa apesi pe declansator misca usor in sus si in jos aparatul sa vezi ce-ti apare pe obiectiv.
  Imi pare rau daca te dezamagesc.

 9. Cred ca noi toti gresim!Credinta si Revelatia sunt fenomene asa de intime,ale fiecarui suflet in functie de tot ce alcatuieste fiinta lui.Nimeni nu va avea pareri si experiente asemanatoare.Daca vrem putem demola orice mit ,religie si figura ( istorica,religioasa,publica etc..) si asistam zilnic la asta.Eu insa cred si nu vreau sa traduc credinta mea in explicatii stiintifice.Nu am nevoie,cred ca asa doresc si sunt sigura ca in strafundurile sufletului fiecare fiinta crede chiar daca nu recunoaste.Restul este speculatie si placerea de a polemiza.Daca suntem atenti la tot ce ni se intampla,la felul in care se inlantuieste viata noastra,la persoanele care vin in viata noastra exact cand este terenul pregatit nu ne mai indoim!

 10. Sanda ai dreptate.
  Totul este interior, nu exterior!
  In momentul cand gasim acea stare de liniste interioara, inseamna L-am gasit pe El, ne-am contopit cu El si am devenit una cu El. Adica putem capata acea stare de InDumnezeire. Totul este liniste, totul este incredere si cunoastere de sine.
  Totul poate fi demontat daca ai cunoastere si gandesti! Toate scenariile sunt facute de oameni pentru ai controla pe ceilalti.
  Toate teoriile conspiratiei sunt inventate pentru a ne abate atentia de la contemplarea launtrica.
  Nimeni nu vrea sa ne omoare si nici Apocalipsa nu o sa vina. O sa ne extermnam singuri prin felul nostru de a fi, de a ne alimenta sau din dorinta de a cucerii si supune alte fiinte umane.
  Cum credem ca daca D-zeu este Totul, El a facut Totul, El este Natura inconjuratoare dar El este natura Naturii si a natura tuturor lucrurilor si Oamenilor adica daca noi suntem El pentru ca si noi suntem Natura, pentru ca tot din elemente chimice suntem facuti….
  De aici rezulta ca noi suntem El si El este Totul….cum prin Apocalipsa El se autodistruge, se sinucide ?

 11. pt..ophiucus ..nici nu iti inchipui ce m-a bucurat comentariul tau,mai ales ca putina lume imi da dreptate,iti multumesc!Dupa ce am citit “Codul lui Da Vinci” am fost sigura ca va starni furtuna mare si asa a fost!Cei care au simtit nevoia sa-l cosmetizeze dupa anumite canoane pe Iisus au cazut in propria plasa!Iisus a lasat cheia fericirii si a vietii vesnice si asta era asa de simpla, IUBIREA APROAPELUI si respectarea Legilor Divine care sunt exact legile care guverneaza Universul.Daca privim religia crestina numai prin ceea ce a lasat Iisus ea cuprinde in esenta tot ceea ce au lasat marii maestrii sau divinitatile tuturor marilor religii.Ei toti ne invata acelasi lucru dar lacomia omeneasca a inlocuit mila,trufia a inlocuit smerenia…Din aceasta cauza popoarele au preluat divinitati dintr-o cultura in alta pt. ca Dumnezeu a vrut ca fiecare popor sau civilizatie sa aiba maestri potriviti cu natura lor,cu nivelul lor de intelegere,cu locul si timpul in care au trait fiecare.Ce ma deranjeaza pe mine ca Iisus a iubit-o pe Maria Magdalena si poate au avut copii? Acest lucru intineaza cu ceva frmusetea si intelepciunea invataturilor Sale?!Pentru ca s-a casatorit sau a iubit-o pe ea nu a existat jertfa Sa care a strabatut secolele?Cati oameni in decursul secolelor nu s-au jertfit pt cei din jur urmand acest exemplu?

 12. Ptr Sanda..sa stie Ordinul Cavalerilor Templieri…Abatia Sionului etc sunt un mit , o poveste pusa la cale de un francez la sf. anilor ’60 ce a insirat pe o lista nume celebre din istorie ca facind parte dintr-o Societate secreta..a ascuns acea lista intr-o biblioteca..iar dupa 7,8 ani a facut ” marea descoperire” ce a bagat in ceata toata omenirea..Culmea, tocmai posturile ce sustin teoria evolutionista Nat Geo si Discovery si-au desfiintat propriile teorii ce le prezinta obsesiv de vreo 10 ani ptr a crea o mare nebuloasa in mintea oamenilor..ca Iisus ar fii avut copii, ca n-a inviat etc..dar nu prezinta in nici un documentar miile de dovezi din istorie palpabile ce sustin Biblia. daca vrei sa cunosti lucrurile asa cum au fost iti recomand( in caz ca se mai gaseste!) cartea “Traiti Iubirea – mesajele Sfintei Fecioare MAria , Regina Pacii la Medjugorje” mesaje adunate de Soeur Emmanuel si Cyrille Auboyneau carte ce eu am luat-o de la libraria Cat Sf Iosif din Bucuresti…situl reginapacis.ro\fenom medjugorje..putina lume stie ca adev zi de nastere a Maicii Domnului este si se sarbatoreste la MEdjugorje in data de 5 august!

 13. Multumesc mult,Mihai pt recomandarea ta.Am citit multe carti despre Cavalerii Templieri,pro si contra, celebrele carti care au avut asa mare succes ale lui D.Brown.Daca esti om cultivat sau ai rabdare sa cauti informatii,daca ai talent sa scri convingator..gata curentul,dezbaterea si tulburarea in sufletele oamenilor.Cred ca in secolul acesta ,mai ales in ultimii 60 de ani lupta pt. credinta si impotriva ei a devenit mult mai subtila si mai periculoasa.Nu mai platesti cu viata ci cu sufletul!Am citit o carte foarte frumoasa cu fenomenul Medjugorje.Nu cred ca este important daca acele aparitii sunt sau nu adevarate.Important este ce trezesc ele in sufletul oamenilor,cum le schimba viata,daca ii face mai fermi in a crede.Am citit o carte “Esenienii,copiii luminii” scrisa minunat in care erau cateva idei frumoase dar sentimentul pe care mi l-a dat a fost ca i-a venit cuiva in minte ca si asta poate fi o afacere,sa reanvie mitul esenienilor,sa preia ceva din ideile lor si gata treaba,restul tine de marketing.Poate nu imi veti da dreptate dar imi asum riscul..cred ca nu este asa de importanta religia sau credinta ce te anima ci ceea ce faci in numele ei.Am citit intr-o perioada ( simpla coincitenta )3 carti din 3 culturi diferite,din perioade diferite si toate 3 spuneau in esenta acelasi lucru.Se numesc altfel,sunt expuse altfel dar vor sa ne transmita acelasi lucru!

 14. De acord, Sanda, impartirea in religii si culte au facut-o oamenii, nu Divinitatea ! Dumnezeu sunt convins ca i trateaza pe toti la fel, nu face diferente intre rase! poate ai citit ” Profetiile de la Celestine” ..oamenii se lupta intre ei ptr a-si fura energia unii altora..numai ca asa e ..platesc cu sufletul, se rup de Divinitate !

 15. Foarte interesant articolul despre Sanziene!Este normal sa aduca binele si raul,bucuria si disperarea,sanatatea si boala,este perioada in care lumina pierde teren si intunericul isi recastiga dreptul.Oamenii din vechime erau foarte atenti la natura si ciclurile ei,le observau,cunosteau si le respectau.Cred ca zanele nu doreau sa le fie violata intimitatea pt. ca nu se cuvenea ca orice muritor sa le afle tainele .Am mers si eu prin iarba plina de roua si este o senzatie minunata,parca te mangaie iarba si roua aceea te purifica!Trebuie sa acordam mai multa atentie fiintei noastre si semnalelor pe care le primim de la ea.Totul in jur freamata de mesaje dar avem asa de putina liniste si timp sa le constietizam si sa le luam in seama.Din aceasta cauza suferim asa de mult si fizic si psihic.Ajutorul este in jurul nostru dar nu-l pretuim si nu-l luam in seama.

  Dragos Dumitriu: Sunt de acord cu tot ceea ce afirmati. Iar aceasta relatie fizic – psihic este, de fapt, esenta echilibrului. Nu degeaba grecii, apoi romanii aplicau principiul minte sanatoasa in corp sanatos. Un exemplu de care am mai vorbit este Pitagora – marele filosof si om de stiinta, in acelasi timp un sportiv pasionat, extrem de atent la forma sa fizica.
  Zanele au caracter ambivalent, asa cum au spiritele si demonii antici. Ceea ce si sunt, de altfel.
  Oricum, va felicit pentru capacitatea dvs de sinteza.

 16. Bietele Sanziene si Dragaica..au ramas singure si parasite!Nu va suparati dragelor,undeva in univers existati si veti exista mereu chiar daca nu veti mai fi pomenite de noi!

  Dragos Dumitriu: Lovitura in plin, aveti dreptate, saptamana viitoare vine si Dragaica. Lucrez la portalul media, la carti – si m-am intors acasa la Azuga, trebuia sa mai dau si regelui munte obolul…

 17. I simply want to mention I am very new to weblog and really savored you’re web page. Very likely I’m going to bookmark your website . You actually come with perfect articles. Cheers for revealing your blog site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *