O ”înlocuire” prea puțin subtilă: Sfântul Dumitru în locul zeiței Demetra

O ”înlocuire” prea puțin subtilă: Sfântul Dumitru în locul zeiței Demetra

Am introdus această idee (teorie) poate cam brusc, în articolul „Sânzienele și Drăgaica”. Cum era și firesc, un cititor a fost intrigat și a cerut câteva explicații. Iată, pe scurt, pe ce se bazează teoria preluării de către creștini a numelui – și prin aceasta a popularității – zeiței Demetra  și a înlocuirii cu sf Dimitrie – sau Dumitru.  Ideea nu imi aparține, o găsiți în monumentala „Istorie a religiilor” de Mircea Eliade. Nu numai datorită credibilității marelui istoric dar și datorită unor argumente evidente îmi permit să susțin această idee și să o completez.

Dar, pentru început, să-i dăm cuvântul lui Mircea Eliade:

(Chiar) „… dacă ritualul inițiatic a dispărut la Eleusis, Demeter nu și-a abandonat locul celei mai dramatice dintre teofaniile sale. Este adevărat că, în restul Greciei, Sfântul Dimitrie i-a luat locul, devenind astfel patronul agriculturii. Dar la Eleusis se vorbea și se vorbeste încă de Sfânta Demetra, sfântă necunoscută în alte părți și care nu a fost vreodată canonizată. Până la începutul secolului al XlX-lea, o statuie a zeiței era ritualic împodobită cu flori de țăranii din sat, deoarece ea asigura fertilitatea câmpurilor. Dar în ciuda faptului că localnicii s-au opus cu arma în mâna, statuia a fost ridicată în 1820 de E. D. Clarke și dăruită Universității din Cambridge. Tot la Eleusis, în 1860, un preot a povestit arheologului F. Lenormant istoria Sfintei Demetra; ea era o femeie bătrână din Atena: un “turc” i-a rapit fata, dar un viteaz pallikar a izbutit să o elibereze – iar în 1928, Mylonas a auzit aceeași istorie de la o nonagenară din Eleusis.

Episodul cel mai emoționant al mitologiei creștine a lui Demeter a avut loc la începutul lui februarie 1940 și a fost pe larg comentat și relatat de presa ateniana; într-una din stațiile cursei de autobuz Atena-Corint s-a urcat o batrână, “slabă și uscată, dar cu ochi mari, aprinși”. Cum femeia nu avea bani ca să-și plătească biletul, controlorul a dat-o jos la stația următoare; era chiar stația din Eleusis. Dar șoferul nu a mai putut face autobuzul să pornească; în cele din urmă călătorii au hotărât să facă o chetă ca să-i plătească bătrânei biletul. Ea a fost urcată iarăși în autobuzul care, de astă dată, a pornit. Atunci, bătrâna le-a spus: “Ar fi trebuit să faceți asta mai devreme, dar sunteți egoiști și pentru că sunt între voi am să vă mai spun ceva: veți fi pedepsiți pentru felul în care trăiti; veți duce lipsă până și de verdețuri, și de apă!”. “Nu își terminase bine amenințarea, continuă autorul articolului publicat în Hestia, când a și disparut. Nimeni nu o văzuse coborând. Iar oamenii se tot uitau și iar se uitau la cotorul chitanțierului ca să se convingă că biletul fusese cu adevărat vândut”. (Istoria Religiilor, vol II, Crepusculul Zeilor, „Autobuzul care se oprește la Eleusis”)

După cum remarcați, „legenda sfintei Demetra” este exact povestea răpirii Persephonei, fiica zeiței Demetra, de către Hades, și regăsirea ei cu ajutorul soarelui – Helios, „pallikarul” din poveste.

La un moment dat vorbisem cu Oreste să facem o emisiune despre figurile și miturile politeiste care au fost preluate de creștinism. Demetra – Sf. Dimitrie este printre aceste cazuri; practic s-a mers pe identificarea numelui, creându-se un sfant creștin pe notorietatea și respectul unui nume. Nu conta că numele era al unei zeițe (păgâne) – nume cu care, de altfel, a și fost botezat respectivul sfânt.

Însăși legenda sfântului nu sună logic din acest punct de vedere; se zice că Dimitrie s-a născut pe la sfârșitul secolului III în familia unui potentat al Salonicului, și a fost botezat în taină de părinții săi în religia creștină. |n primul rând, cum a fost botezat creștinește cu numele celei mai importante divinități păgâne a zonei?!

De altfel, nici activitatea lui nu ar putea justifica notorietatea actuală și consacrarea ca “patron spiritual al Balcanilor”, cel mai important sfânt al zonei și protector al soldaților. |ntrebați-i pe nenumarații Mitică și veți constata că 99,99% habar n-au ce a făcut sfântul lor patron. Nu mai vorbesc de soldați…

Pe scurt, activitatea lui s-a rezumat la prozelitismul tipic creștinilor înflăcărați ai acelei perioade – chestiune care l-a enervat pe împărat – mă rog, pe asociatul la domnie al împăratului  Dioclețian, Maximilian, probabil – și acesta l-a întemnițat pe Dimitrie. |n inchisoare se apune că ar fi continuat munca de convertire printre deținuți și, cel mai important, l-a susținut moral pe un alt viitor sfant, Nestor, întărindu-l, din acest punct de vedere, pentru o lupta cu un super soldat sau gladiator al împăratului. |n urma acestui ajutor dat de Dimitrie, outsider-ul a obtinut o victorie ce părea imposibila.

Finalul a fost că împaratului nu i-a convenit înfrângerea favoritului său, drept pentru care i-a tăiat capul lui Nestor și și-a trimis garda să-l ucidă pe Dimitrie în celula .. cu sulițele! Am pus semnul mirării fiindcă și aici legenda mi se pare discutabilă, fiindca normal era să se folosească săbiile scurte într-o încăpere mică, o celulă. Dar în iconografie martiriul Sf. Mare Mucenic Dimitrie e reprezentat printr-o execuție cu niște sulițe scurte, armă care nu nici măcar nu se afla în dotarea armatei romane. Sulița romană era greul Pilum, de circa doi metri, total impropriu (și nefolosit) pentru o execuție în spațiu închis.
Lăsând aceste elemente tehnice deoparte, întrebați pe cale oficială – Biserica Ortodoxă – ce date există despre viața sfântului – vi se va raspunde că… foarte puține și toate sub semnul… poveștii.

În afara celor spuse mai sus, se pare că viitorul sfânt, fiu al unei familii înstărite, ar fi ocupat fie funcția de guvernator al Salonicului, fie pe cea de pro-consul al Greciei, chestiune mai puțin probabilă fiindcă atunci ar fi existat date mai concrete, menționări în documentele vremii – așa nu se știe nici anul martiriului, darămite data…
Rezumând, nu poți compara notorietatea unui personaj cu o biografie de câteva zeci de rânduri – și asta făcută cu îngăduința lipsei de dovezi – cu recunoașterea de care se bucura Demetra, cu siguranță una dintre cele mai iubite divinități ale Balcanilor – și chiar ale Imperiului.
|n privința ariei de protecție – Mircea Eliade menționează că Sf. Dimitrie e cconsiderat patronul agriculturii într-o parte a Greciei. Dar și la noi, în sud și est, ca și în alte zone din peninsula Balcanică, Sf Dumitru e și patronul păstoritului, o activitate agricolă, de fapt singura activitate agricolă a macedonenilor din Balcani și din zona Salonicului. Aici eu fac legătura cu afirmația Bisericii Ortodoxe că Dimitrie se trăgea dintr-o familie de macedoneni – iar înlocuirea cultului a fost răspândită prin acești vajnici păstori care umblau neobositi cu turmele – din Balcani și până în Câmpia română. Cu alte cuvinte, Sf. Dimitrie asigura belșugul agricol – pentru singura ramură agricolă a celor prin care s-a răspândit varianta creștină – ca să nu-i spun mistificarea…

De altfel, dincolo de arealul pătrunderii macedonilor cu turmele (pe teritoriul românesc), numele Dumitru nu are o mare răspândire. Desigur, ulterior, odată cu apariția slavilor, numele are o mare priză în rândul acestora, datorită bisericii răsăritene. Așa se și explică faptul că slavii de rit catolic, polonezii și cehii, folosesc foarte rar acest nume. Cam la fel de rar ca Atena, Ares, Afrodita și ceilalți zei ai Greciei – cu excepția Dianei (Artemis), dar aceasta e o alta poveste.
Dar chiar și în privința datei sărbătorii se pot face comentarii  –  ziua sfântului Dumitru e trecută în calendar pe 26 octombrie. De ce? Așa cum am spus, nu există o certitudine – nici măcar o bănuială de bun simț – asupra datei martiriului sau a nașterii sfântului. Datarea sărbătorii are legatură cu încheierea ciclului agricol – socoteala dinaintea iernii. Dealfel, tradiția spune că atunci se încheie și socotelile ciobanilor iar oamenii mulțumesc sfântului Dumitru pentru… recolta de vin! Deci singurele obiceiuri legate de “Protectorul soldaților”, de “Sfântul soldat”, sunt de fapt legate de… agricultură! Cred că încălcarea „drepturilor de autor” iese și aici la iveală.
O precizare necesară: cultul zeiței Demetra avea ca apogeu manifestările – misteriile și sărbătorile de la Eleusis. Acestea aveau loc toamna, în septembrie-octombie – tot la finele ciclului agricol.
Încă o completare – Demetra era considerată cea mai generoasă zeitate a Olimpului, era singura care intervenea (benefic) în viața de zi cu zi a omului simplu. |n plus, ea reprezenta și speranța – istoria maisusmenționată cu pierderea fiicei sale, Persephona, și regăsirea ei cu concursul (zeiței) |ntunericului, Hekate, și al Luminii (zeul-soare), Helios, sugerau ca dacă vrei ceva cu adevărat nimic nu este imposibil – un îndemn la speranță și încredere. Oare nu cumva seamănă prea bine cu “întărirea morală” pentru care e slăvit sf. Dumitru?

 Închei această scurtă analiză a unei subtile înlocuiri religioase, repet, mă feresc să scriu mistificare pentru a nu jigni pe cineva. Dar mai îmi îngădui o precizare – nu numai creștinismul a procedat în acest fel. {i în cazul altor religii, multe din vechile zeități, oricât ar fi fost de benefice, erau demonizate, sau dispăreau, pur și simplu. Oare a fost bine pentru oamenii locului să facă periodic aceste trădări religioase – sau spirituale? Chiar au crezut că nu se află nimic în spatele imaginii sau al numelui pe care ei acum îl pângăreau, dar în care au crezut, timp de sute sau mii de ani, atâția oameni? Istoria se repetă, ca și greșelile. Din păcate.

88 Responses »

 1. Pacat ca multi nu vor sa vada padurea … de pomi.In general religia a devenit o piedica in calea omului catre Divinitate. In general oamenii se simt mai “ocrotiti” de dogme si alte tampenii de reguli precum oile intr-un staul.Asta le ofera siguranta, sa li sa impuna calea, nu sa fie liberi. Omul in nu stie ce sa faca cu libertatea, il deruta si se simte pierdut. Ai trebuie o “cale”, mai mult sau mai putin impusa. Majoritate religiilor nu realizeaza ca ideealul este acelasi (uniunea cu Divinitatea Suprema) indiferent de denumirea divinitatii.
  Cu respect si la cit mai multe materiale relevante.
  Namaste.

 2. Pai de ce va mira ce se intampla cu zeitatile ?
  Avand in vedere ca religia noastra este iudeo-pseudocrestina, totul este posibil.
  Noi am importat totul de la ei. Ei erau o societate patriarhala. Incepand de la D-zeu pana la ultimul Arhanghel, toti au fost masculinizati.Oare cand vorbim de un Tata nu ne gandim automat si la o Mama ?
  Au mai scapta cateva femei care au devenit sfinti, pentru ca nu au avut ce face. Au fost atat de populare incat, daca nu le canonizau, isi puneau lumea-n cap.
  Daca aceste “probleme” ale istoriei le inteleg….actualitatea nu o inteleg deloc. Daca in Romania femeia este egala cu barbatul si eu lucrez intr-o institutie de stat (de ex) si jignesc, abuzez, discriminez, injosesc o femeie…etc, aceasta ma poate da in judecata pentru calomnie, tratament discriminator….si multe altele. OK ?
  Daca intre timp legea nu s-a schimbat, biserica romana este o institutie de stat, cu angajati platiti de la buget. De ce femeia este discriminata si nu se autosesizeaza nimeni ? Nici macar o scocietate a drepturilor femeilor?
  Incercati la coada la cafea la serviciu sa dati o femeie la o parte si intrati in fata, ca la biserica sau interziceti-i accesul intr-o incapere doar ca acolo intra doar barbatii….doar incercati :))
  De ce biserica de 2000 de ani, face nota separata de societate si i se perimite sa discrediteze femeia , inclusiv pe muntele Athos? Oare femeia este spurcata? Oare popii nu se nasc din femei (spurcate si pacatoase)? Daca stiti altfel sa ma anuntati si pe mine, eu pana acum stiu ca doar femeia poate da nastere “la pui vii si sa-i hraneasca cu lapte” … :)
  Daca apare Fecioara la un moment dat,in viitor, o sa o primeasca in altar ?
  Concluzie:
  Sper ca adevarul o sa iasa la iveala pana la urma.
  Femeia isi va capata locul cuvenit in istorie indiferent de zona din care provine.

  Dragos Dumitriu: Da, e o traditie mostenita de evrei chiar de la sumerieni. Aceasta teama de femei (mai bine zis de forta de seductie) a insotit toate creatiile religioase ale evreilor – ca si cele inspirate de ei, cum ar fi islamismul. Chiar si in structiri initiatice nedogmatice, ca de exemplu masoneria, derivata din traditii ebraice, se mentine, in mare, aceeasi situatie. In ultima vreme masoneria a inceput sa accepte mixtitatea, dar… mai e mult pana departe. Cred ca perpetuarea acestei gandiri poate fi comparata cu cea a unui om sanatos fizic, care are de urcat un munte, si hotaraste sa-l urce doar intr-un picior. In timp, cred ca s-a ajuns la o schilodire a mentalitatii umane, in general. In Noul Testament femeile au un rol in general auxiliar, cu o exceptie notabila – culmea, atunci cand vine vorba de relatia cu Messia; El, in forma Sa divina, i se arata DOAR Magdalenei, celorlati aparandu-le in forma pe care apostolii o cunosteau, deci forma Sa umana. Care este politica bisericii crestine in privinta Magdalenei, aici sunt multe de discutat.

 3. Ptr ” Ophiucus” sa stie ca nu tre’ sa fii specialist in arta fotografica ptr a face diferenta intre real si fals..te vei convinge analizind imaginile din “1968,Zeitoun Egipt” sunt citeva docum. pe youtube…comparativ cu o mare frauda la Warraq in 2009 in care s-au proiectat holograme..or fii crezut toti, dar eu nu! insa 1968 e bulversant de REAL ce s-a intimplat acolo ! foto cu porumbei de lumina in plina noapte si Fecioara Maria deasupra bisericii in fata a zeci de mii de oameni. e alegerea fiecaruia, insa parerea mea e ca prea mult scepticism duce in timp la ateism…iar despre ceea ce se intimpla la Medjugorje-Bosnia se vor convinge multi care nu cred in viitorul nu prea indepartat de autenticitatea aparitiilor si mesajelor. am acasa o carte rara ce nu stiu daca se mai gaseste la Catedrala Sf Iosif Bucuresti.

 4. Pentru domnii profesori de istorie as avea o intrebare : de ce nu s-a scris in nici o carte de istorie de la scoala despre lumina imensa, rosie ce a cuprins o mare parte din Planeta in anul 1938 si-a anuntat inceputul celui de-al doilea razboi mondial intocmai cum spusese la Fatima Maica Domnului despre “o lumina misterioasa” ce s-a intins pe 500.000 de km la o alt. de 700km conform cercetarilor de atunci???..LOndra fusese alertata ca la un imens incendiu.Evenimentul a fost prezentat inclusiv in New York times si alte ziare ale acelor ani.Semnul acesta s-a vazut intr-o noapte de iarna din 1938 din America pina n Asia si se pomeneste despre el in secretele de la Fatima.

 5. Apropos de Zeite si zeitati uitati-va pe situl doamnei nicoletapasat.ro la capitolul mai in dreapta jos “Master Tanpai Rinpoche la Sibiu in 2010″fotografia cu Zeita conturata clar in timpul ceremoniei focului…detalile sunt uluitoare..dinti,nas,gura,maini!! cititi si articolul ca sa intelegeti ce reprezinta Aparitia DIN FOC !

 6. IN continuare la ceea ce am scris mai sus despre LUMINA ROSIE DIN 1938 iata citatul din Profetiile de la Fatima “…Cind veti vedea ca noaptea este iluminata de o lumina misterioasa si necunoscuta atunci sa stiti ca acesta este marele semn pe care Dumnezeu vi-l da anuntind ca prin aceasta el va pedepsi ptr crimele ei lumea prin razboi , prin foamete si prin persecutarea bisericii si a Sf parinte” s-a facut referire ca razb al 2 lea va incepe in timpul pontificatului lui Pius al 11-lea..insa tre sa cititi in totalitate textele ca sa intelegeti contextul si cum s-au intimplat toate.

 7. va multumesc pt minunatele emisiuni si curajul de a spune lucrurilor pe nume.
  pe linga faptul k va urmarim emisiunile,ne transmiteti informatii,ne ajutati sa ne lamurim in anumite privinte,ar trebui,de fapt va rog mult sa ne spuneti dak unii dintre invitatii D-lui Oreste au si cabinete de consultatii,un nr de tel.,o adresa a D-lui MIHAI VOROPCHIEVICI,DRAGOS ARGESEANU,STEFAN GHEORGHIU…….sau poate Domnul Oreste ne-ar putea ajuta.uneori raspunsurile din emisiuni nu sunt suficiente sau nu pot fi date in intregime pe post,nu e valabil raspunsul pt toata lumea…..va rog mult sa luati in seama acest mesaj si sa nu inchideti poarta cum o fac preotii,apoi suntem nevoiti sa recurgem la escroci{vrajitoare de 2 bani}.

 8. Melfior Ra a explicat f bine cum sunt posibile unele coincidente, asemanari in istorie…noi ne tragem dintr-un fel de Baza Spirit din care se ramifica zeci si sute de entitati-suflete asemanatoare , pbabil si acele asemanari fizice uimitoare intre oameni din colturi diferite ale lumi isi gasesc aici explicatia..in prezent exista in Germania stabilita o pers. ce se spune ca este incarnarea Mamei Divine..se numeste Mother Meera..veti gasi multe pe net incusiv situl ei.. a ajutat f mult o persoana ce o cunosc eu.ma intrebam cum e posibil incarnare a Fecioarei Maria?! se pare ca este posibil din moment ce entitatile multidimensionale superevoluate permit ca scintei din spiritul lor sa vina pe Pamint si sa se intrupeze in oameni ce-si ajuta semenii..

 9. mihai, asta vrei sa vad? Un foc unde fiecare isi imagineaza ce vrea? Cand este furtuna, norii se inghesuie in diferite forme. Fiecare vede in functie de imaginatia personala.
  Eu cunoasc in Romania 5 Iisusi incarnati. Vre-o 3 au scris carti.

  Pasajul de mai jos l-am preluat de pe site-ul Doamnei Pasat.

  „Este corect ce face Nicoleta aici, prin mâinile ei se revarsă lumina aurie şi aceasta se întâmplă datorită faptului că Buddha şi Iisus nu au uitat că Nicoleta le-a fost cândva discipol. Chiar dacă în această viaţă Nicoleta a uitat, iată că marile spirite celeste nu au uitat aceasta şi acum o susţin în împlinirea menirii sale. Nicoleta este susţinută de lumina Mamei Maria, de înţelepciunea lui Buddha, de iubirea Domnului Iisus, iar Milarepa o îndeamnă la meditaţie spre împlinire şi iluminare.”

  Vad ca este all-in-one ca Ness-ul la plic.
  Din fericire pentru tine, le cunosc pe cele doua doamne, Pasat si Melfior, chiar si pe persoanele care apar in pozele de pe siteurile celor doua.
  Nu comentez si nu neg anumite perceptii extrasenzoriale ale doamnelor.
  Dar,doar atat spun, fara sa comentez mai mult.
  Daca citesti printre randuri intelegi.

 10. NU trebuie sa cautam incarnari in Romania sau alte zone..chiar n-am avut de gind vreodata asa ceva. pur si simplu am prezentat ceva ce mi m-a parut veridic, spre deosebire de anii ’90 cind era invazie de ” vindecatori”…si la Fatima in 1917 se uitau la Soarele ce cadea peste ei privind prin aparate de filmat ultramoderne?!

 11. ptr “ophiucus”.. nu cauta, ca nu ma intereseaza situri de calitate indoielnica pline de virusi..si nici persoane ce se autointituleaza Iisus! cei care au avut ceva se spus au iesit in fatza , n-au stat ascunsi..

 12. Din citatul de pe situl doamnei NPasat pe care l-ai ales f. bine se poate trage o alta concluzie mult mai importanta decit cea pe care o insinuezi tu,,,si anume ca persoanele cu o misiune importanta ptr semenii lor afla prin alti maestrii de trecutul lor ancestral, sa zic asa, deci nu-si acorda ei meritele…mai este un text ce te poate lamuri si mai bine tot pe site…comparatia ta..” ca nesul la plic” cred ca nu e deloc potrivita.

 13. A spus f bine Oreste in 2 emisiuni chiar, ca ” poporul roman e intr-un permanent conflict civil, ne razboim unii contra celorlalti”….constat ca romanii sunt tot timpul f banuitori cu cineva care le face o recomandare, le da o sugestie, le arata ceva..ca si cum ai avea un interes ascuns..poate vrei sa-i furi din buzunare eventual. Nu stim sa primim , s-a uitat de gesturile facute dezinteresat, ptr ca asa ai simtit in momentul acela. Razboiul civil purtat in Romania e mai periculos decit cel din Irlanda dE Nord cu armele pe fata . Nu vom ajunge nicaieri, eventual se vor umple spitalele si asa suprapopulate de oameni cu probleme psihice care nu se cunosc pe ei si nu stiu in ce sens merge viata lor !

 14. Am citit o marturie absolut socanta a unei fete pe situl reginapacis.ro\fenom medjugorje\marturiile pelerinilor care ridica mari semne de intrebare asupra multor tehnici si practici yoghine+ascultarea de muzica new age-metal..nu spun mai mult..las pe fiecare sa citesca si va intelege mai multe decit dintr-o biblioteca de carti intreaga/

 15. mihai , tu esti din ala imbracat in costum, care imparte pliante cu Apocalipsa pe strada. Asta e un blog despre paranormal, demonologie, zeitati….”chestii, socoteli” (daca ai auzit de Secretul lui Bachus).
  Vezi ca sunt bloguri de rugaciuni si propaganda crestina.
  Pe bune…iti pierzi timpul pe aici. Cel putin eu am trecut de varsta convertirii si eu cred ca ne insulti inteligenta…..

 16. Ptr Goldix..daca vei citi interviul-marturie de care spun mai sus vei vedea ca nu toate drumurile(caile) duc la Dumnezeu ! PErfect de acord ca omul nu stie ce sa faca cu libertatea..cauta sa se complice inutil..repet, interviul acela va deschide mintea si chiar inimile celor ce-l vor citi !

 17. Sunt trista pt ceea ce ati scris despre Sf.Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir!Practic nu gasesc nici o legatura intre povestea sa si a zeitei Demetra.O iubesc si eu pe inteleapta si mult incercata zeita.Cand eram copil am citit cu multa placere cartile lui Homer si Legendele Olimpului .Nu stiu daca nu erau prezentati zeii in cartea talentatului scriitor Al.Mitru usor ironic.Ma uimea diferenta dintre personalitatea sfintilor si a Sfintei Treimi in crestinism si superficialitatea , preocuparile destul de terestre si caracterul ciudat al zeilor Olimpului. Dintre toti Demetra si Atena se distingeau prin inteligenta, putere, generozitate si mai ales aveau cu adevarat statura divina si iti inspirau veneratie.De multe ori Zeus parea un biet om depasit de certurile dintre subalterni si mai ales subalterne,de multe ori inspaimantat de teribila sotie Hera, incapabil sa reziste ispitelor atat olimpiene cat si terestre.Nu pot contesta cele spuse de Mircea Eliade, marele expert in istoria religiilor!In povestea marelui mucenic crestin m-a impresionat ca era tanar,bogat,avea o cariera stralucita,era in gratiile regelui si a renuntat la tot si la viata si a murit pentru credinta sa.Interesant este ca pe sluga sa il chema Lupu, un nume destul de romanesc ,sluga ce va avea pe mana intreaga avere a stapanului dar care ii indeplineste porunca de a o imparti saracilor si va fi si el prins si decapitat.Azi poate lua banii si pleca linistit in lume fara nici o probleme.Domnule D.Dimitriu astept sa ma convingeti cum a devenit zeita Demetra – Sf.Mucenic Dimitrie??!Pana atunci El este sfantul care ne apara de cutremure!!

 18. Pt Mihai…am o nelamurire si poate ai tu o idee in acest sens.Cand am citit o carte despre E.Cayce, la inceput m-a uimit apoi nu am inteles cum de a avut el parte sa vina la el ca pacienti sfintii si persoanele prezente in Vechiul si Noul Testament?Stiu ca sunt momente dificile pt. omenire cand se reancarneeaza multe divinitati in aceeasi perioada,dar totusi…Eu mi-am raspuns ca poate pentru a fi mai atenti la mesajele transmise prin el si a-i da mai multa forta i-a fost data aceasta experienta.Poate tu ai o alta opinie si esti mai aproape de adevar.

 19. ptr Ophiucus: in mod cert nu sunt eu cel cu pliante imbracat la costum..poate vreunul din cei 4,5 reincarnati cunoscuti de tine !

 20. Pentru cei care l-au confundat pe “mihai” cu vreun adept al unui cult ce imparte pliante pe la colturi le transmit doar atit, ca s-au inselat grav..”mihai” are cu totul alte preocupari:asculta muzica electronica, merge prin cluburi si pub-uri,se uita la fotbal britanic, n-are cont pe facebook si daca n-ar fii aparut niste probl. de sanatate sigur ar fii facut mai multe cu viata lui ! Ptr Sanda : am scris undeva aici despre ceea ce cred ca repr.acele posibile reincarnari in istorie..cu toate ca e f greu sa ne facem o parere clara.Am obs anumite similitudini intra cazul E.Cayce si “Fenom. Valentina” care a dat si titlul cartii cu acelasi nume..poate multi ati citit-o…sg mea dilema e legata de acele “entitati” cu care vin in contact vizionarii..chiar si in regresiile hipnotice lucrurile nu stau chiar cum pare la prima vedere de simplu…de asta am tras unele semnale de alarma aici ( e si sg. site unde am facut-o !) ptr ca am cunoscut multi oameni si am vz ce poate insemna DOAR o alegere gresita in viata lor..aici credem ca putem spune orice, ca nu ne vede si nu ne va judeca nimeni! ceea ce m-a uluit in citeva declaratii ale unor persoane ce au trecut Dincolo de asa zisa “moarte clinica” e ca nici ele ca spirit in lumea cealalta nu puteau intelege si concepe ceea ce repr. de fapt Divinitatea..dar ii simteau si ii coplesea PUTEREA ! iar cei care s-au lipsit de iubirea lui Dumnezeu in viata aceasta si-au continuat intr-un anume mod iadul si Dincolo! numai bine la toata lumea !

 21. ptr Ophiucus sa stie ca ceea ce el numeste convertire dureaza toata viata..nu exista o virsta pina la care avem nevoie de prezenta Divinitatii in viata noastra dupa care putem spune ” Nu, multumesc! mi-ajunge!”.

 22. Multumesc,Mihai!Sunt sigura ca fiecare dintre noi este bine intentionat si aici este bine sa schimbam informatii si pareri nu sa ne jicnim,avem asa de multe de invatat unii de la altii pt. ca fiecare venim cu personalitatea noastra,cu educatia pe care am primit-o si mai ales cu dorinta de a cunoaste si de a experimenta.Cred ca fiecare am avut experientele noastre pt. ca altfel nu am fi interesati nici de ezoterism si nici de credinta crestina care nu cred ca se exclud decat la extremisti.Fiecare simte in sufletul lui daca acea revelatie pe care a primit-o este adevarata sau este o iluzie.Cand este ceva adevarat sufletul este asa de fericit,de plin de pace si iubire ca parca nu mai esti decat senzatie de implinire si ai dori sa simti starea la infinit sau macar sa se mai repete,ramai cu un dor dupa ea.Din pacate ea se poate sa nu se mai repete nicicand.Mie mi se pare ca esti tu o fire mai vulcanica si traiesti intens si-ti susti ideile cu ardoare,nu cred ca esti un exaltat!

 23. pt..Ophiucus..poti sa-mi spui de ce ai luat acest pseudonim, ce semnifica? Am citit acum ce ai scris tu la inceput despre discriminarea femeii si nu am gasit un raspuns satisfacator,si in med. tr. chineza Yinul=principiul feminin, este intunericul, umezeala,tulburarea,frigul,slabiciunea; Yangul= principiul masculin, caldura,lumina,puterea..Am avut un schimb de pareri cu d-ul D.Dumitriu in acest sens si subiectul ramane deschis.Tu de unde crezi ca vine aceasta atitudine,nu cred ca este numai o inlaturare fara rost a femeii, fenomenul este mult mai complex mai ales ca se intinde si in timp si pe un areal geografic remarcabil.Astept parerea ta.

 24. Ophiucus ?
  Este cea de-a 13-a zodie. Nu se lucreaza cu ea pentu ca este greu de impartit cercul de 360 de grade la 13. Unii astrologi nici nu recunosc Ophiucus ca fiind o zodie. Le este mai comod sa imparta anul la 12.
  Problema este ca odata cu impartirea la 12 s-a stricat ciclul natural, cel lasat e cel care ne-a creat.
  Acest ciclu este de 13 luni pe an. Soarele nu sta egal in zodii. Una dureaza 15 zile una 20 , alta 28….daca vrem sa fim exagerati corecti.
  De asta eu nu cred in zodiacul actual, care este un can-can.
  Cum poti sa verifici corectitudinea divina ? Simplu.
  Femeia sanatoasa si nederaglata, are 13 cicluri menstruale pe an. Unul la 28 de zile. Acesta este ciclul natural de 28.
  Bine…..mai este o chestie ….. de cand socotim zodia CORECT ?…..de la nastere sau din perioada conceperii. Cand vine sufletul la inrupare? Bebelusul are suflet? Sau sufletul vine cand ne nastem?
  Eu cred ca zodia ar trebuii calculata de cand sufletul vine din astral cu o anumita amprenta energetica. Cand ne nastem poate fi si alegerea noastra…a parintilor (ma refer la zi).
  Despre femeia si discriminarea ei, ar trebuii sa avem o discutie poate incepand de la Maria Magdalena si despre gelozia Apostolilor. Putem vorbii despre Isis si despre sexualitate. Preotilor le-a fost intotdeauna frica sa elibereze aceste energii necontrolabile pentru marile mase de oameni. De aceia au propovaduit abstinenta si absenta femeii.
  Subiectul este foarte larg sipoate il abordam impreuna cu domnul Dumitriu….intr-o rubrica separata.

 25. D-lui D.Dumitriu…Si eu o iubesc pe Demetra,alaturi de Atena poate singurele zeite care merita acest nume.Eram indragostita de Legendele Olimpului a lui A.Mitru,era mereu sub geografie sau sub alta carte de scoala ca mama exasperata de cate ori ma gasea cu ea in brate ma ameninta ca mi-o incuie pana se termina anul scolar.Eu cred ca s-a facut o asociere de nume,prea multe in comun nu au ca poveste dupa cum reiese si din faptele pe care le relatati in articolul dvs.Eu cred ca zeitatile sufera si ele transformari in functie de modificarea perceptiilor omenesti,de caracteristica epocii,ce anume este la un moment dat mai important pt. o anumita colectivitate.Pe masura ce timpurile se schimba si cerintele spirituale sufera transformari.Crestinismul a adus cu sine o intreaga pleiada de martiri si sfinti fiecare cu povestea sa.Sunt sigura ca traditia orala a adaugat fiecaruia de-a lungul timpului virtuti sau defecte dar nu cred ca s-a facut pur si simplu o preluare fara nici un fel de suport real.Singurul exemplu pe care il stiu a fost modul in care romanii au preluat majoritatea zeitatilor grecesti si le-au schimbat doar numele.Ei nu au avut pretentia de originalitate si nu au schimbat nici fisa postului si nici caracteristicile,numai numele.Va doresc un frumos sfarsit de saptamana,asteptam emisiunea si sa ne citim cu folos!

  Dragos Dumitriu: Stimata doamna, asa dupa cum ati putut vedea, am raspuns foarte putin in aceste zile – am pana duminica un proiect foarte dificil de finalizat si efectiv nu am avut timp decat sa aprob interventiile de pe site si sa public partea a doua a Sanzienelor. Promit sa nu se mai repet aceasta situatie, fiindca marea mea pasiune se regaseste mai curand in acest site, in discutiile noastre si, evident, in emisiunea lui Oreste. De saptamana viitoare insa ma eliberez de alte griji – asa incat vom putea combate la intensitate fireasca. Pana atunci ma bucur sa vad ca subiectele genereaza dezbateri intense – si purtate intr-un stil extrem de civilizat, caracteristic unor persoane de calitate.
  In privinta “supararii” dvs, ei bine cred ca am adus suficiente argumente ca sa va… supar. Imi pare rau, dar acesta e adevarul; ca si in cazuri mai importante – cum ar fi nasterea Domnului, 25 decembrie – crestinismul, impreuna cu diriguitorii Imperiului, au pus la punct o metoda foarte pragmatica, nicidecum morala, de a introduce noua religie “populara”. Asa cum spuneam, istoria sf. Dumitru nu se sustine prin nici o proba, are o multime de elemente de fals – e o creatie cosmetizata, poate chiar inventata – in genul star system-ului american de azi. In material nici nu am mai pomenit de ciudata si mai rar pomenita calitate de sfant care ne protejeaza de cutremure! Sincer, va rog pe dvs sa-mi spuneti si mie, avand in vedere povestea sfantului – de unde pana unde aceasta calitate?! Ma gandesc la surse autorizate in materie de sfinti ortodocsi, cum ar fi BOR. ca o curiozitate, biserica cea mai veche din Salonic, cu hramul sf Dumitru, a fost distrusa complet de un citremur in 1913… In fine, eu vreau sa spun, in esenta, ca religia crestina este a lui Hristos, nu a personajelor interesate sa faca din ea un instriment de supunere si manipulare. Toate aceste mistifcari – unele mai mari, altele mai mici – nu au insemnat decat ca oamenii pusi sa raspandeasca Cuvantul nu au crezut in el – sau nu l-au inteles – si au recurs la asa ceva.
  Inca o data imi pare rau si ca v-au suparat cele scrise – si ca nu am putut fi prompt in raspunsuri, dar promit sa ma revansez.

 26. pentru “ophiucus”:esti adiminstrator pe acest blog?nu uita ca esti doar un utilizator,la fel ca toti ceilalti.Ar trebui sa fii mai responsabil in privinta contradictiilor pe care le produci prin manifestarea unei inteligente agresive de care incerci sa-ti dai dovada…crestinii de care te iei tu…sunt niste oameni care vor sa se exprime sincer printr-un limbaj si o cunoastere mai mult sau mai putin modeste…sunt un reper foarte inportant in dezbateri…nu uita ca si tu ai fost crestin “cu totul”.ca te-ai mai luminat e foarte minunat, numai ca… lasa-i si pe ceilalti sa evolueze.acei oameni “imbracati in costum negru au nevoie de feedback pozitiv,incurajator,de intelegere nu de repulsie si frustrare…iar despre crestinism pot sa-ti spun (ca si despre comunism) ca este o utopie spirituala spre care noi oamenii am incercat sa tindem.Urmarile au fost si bune si devastatoare.Iata de ce in prezent socializam pe un blog de genul acesta……pt a evolua draga “ohpicus”,nu pt a ne materializa frustrarile…ma gandesc ca stai la fel ca mine in fata unui laptop intr-un mediu personal,intim.iti recoman sa faci niste schimbari la camera din care tst.,pt ca stii deja de la Oreste ca mediul in care stam ne influenteaza f mult.Poti de exemplu,sa aprinzi un betisor parfumat si niste muzica TUNGUSKA ELECTRINIC SOCIETY …etc.

 27. In principui ai dreptate. Dar asa cum eu am inteles ca trebuie sa evoluez si sama adaptez, toata lumea trebuie sa o faca. Nu vom progresa daca unii semeni ai nostrii (si crede-ma sunt destul de multi) ne trag inapoi. Omului in general, daca ii este bine, ramane acolo unde este. Chiar daca se minte pe el. Nu-si va tulbura linistea interioara si exterioara (familiala) daca este bine pentru el. DUpa cum am mai spus, evolutia spirituala este pesonala dar evolutia umanitatii este colectiva. Deja depindem unii de altii in procesul de supavietuire pe aceasta planeta. Nu mai putem sa ne izolam si sa traim singuri. Degaba eu ma duc intr- padure sau la munte sa-mi traiesc viata daca altii la oras polueaza sau arunca cu bombe atomice cinestie pe unde.
  Aceasta involutie a omului modern este evidenta si periculoasa. Nu ne mai permitem sa asteptam pe cineva din afara sa vina sa ne rezolve problemele generate de noi. Nu vine nici D-zeu nici Superman.
  Daca nu intelegem ca totul este in noi si ca trebuie sa ne schimbam o sa ne autodistrugem,
  De asta sunt un pic mai dur….sper sa nu fiu judecat gresit din exprimarile mele, dar nu mai este timp pentru a tolera ignoranta si prostia autoimpusa in mentalul nostru de 2000 de ani.
  Cum spunea Einstein:
  “Nu putem iesii dintr-o criza prin mijloacele care aiu generat-o !!!!”
  Sau…..
  Einstein despre criza:

  “Sa nu pretindem ca lucrurile sa se schimbe daca tot timpul facem acelasi lucru. Criza este cea mai binecuvantata situatie care poate apare pentru tari si persoane, pentru ca ea atrage dupa sine progrese.”

  “Cine depaseste criza se depaseste pe sine insusi, fara a ramane “depasit”. Cine atribuie crizei esecul, isi ameninta propriul talent si respecta mai mult problemele decat solutiile. Adevarata criza este criza incompetentei.”

  “Fara criza nu exista valoare. In perioada crizei infloreste ce-i mai bun in fiecare, pentru ca fara criza orice vant este o mangaiere. Daca vorbim de criza o promovam, iar tacerea este o exaltare a conformismului.

  O sa incerc sa o gasesc pe Fecioara Maria sau IIsus, pe Cer, in poze, in prjituri, in copaci taiati, in fructe taiate in 2 parti, in umbre pe pereti si in forme de nori…….
  Crezi ca asta e solutia ?

  Daca am lezat pe cineva prin comentariile mele mai virulente imi cer scuze si o sa incerc sa ma abtin. O sa public comentarii de lauda si pupici cu fundulite si o sa ma minunez cand o sa-mi posteze cine o rugaciune sau un email care daca nu-l dau mai departe o sa am 7 ani de ghinon.

 28. http://www.youtube.com/watch?v=sxOwsjlomOQ “La cruz en sol” o filmare despre care poate astronomii si specialistii pot oferi explicatii sau chiar nici ei ! e sg. link care l-am trimis direct pe site ptr ca asa ceva n-am mai vazut filmat vreodata.nu vreau sa intru in polemici vis a vis de semne in Soare , dar stiu ca ceea ce am mai recomandat nu sunt filtre de ultraviolet” si alte explicatii de genu “se reflecta lumina”. Sunt filmari in care sute de oameni se uita in aceeasi directie si filmeaza, deci nu toti au pus la cale o inscenare asa cum se crede de catre unii…inclusiv la Knock,Irlanda 2009..dar acele filmari nu pe trimit, cei interesati sa caute !

 29. http://www.reginapacis.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=88%3Amarturie&catid=54%3Amrturii&Itemid=13&lang=ro iar acesta e textul-marturie recomandat acum citeva zile ce arunca cu siguranta o alta “lumina” asupra acestor initieri,ritualuri,practici care-s la moda in ultimii ani in Bucuresti, mai ales..initieri in care multi se arunca cu ” capu’nainte” si nu stiu exact de ce forte ajung sa fie controlati ! in a2a jumatate a interviului fata respectiva va da toate lamuririle vis a vis de sahaja yoga, kundalini, satanism etc. !

 30. Felicitari inca o data ptr calitatea articolelor postate pe acest site..chiar daca comentariile mele par ca deviaza de la subiectele initiale, nu inseamna ca nu le citesc cind am timp cu atentie!

 31. Scuze ptr repetarea termenului ‘ vis a vis’ trebuia sa-l mai inlocuiesc cu ” legat de…”.

 32. Parerea mea este ca sub masca aceasta a “universalitatii” se ascund multe capcane , iar fostul ofiter DIE Stelian Andronic intr-un interviu privat in 5 parti pe youtube vbeste despre lucruri traite de el la mijl. anilor ’70 pe care noi de-abia le descoperim recent.Ceea ce vedem acum in lume era pregatit cu zeci de ani inainte . noi vbim aici sa comentam doar, insa altii au participat cu 30, 40 de ani in urma la congrese si au dovezi in acest sens…in alta ordine de idei ” calea spre iluminare ” pe care cred unii yoghini din diverse ramuri cred ca merg e probabil drumul sigur spre iad pavat f frumos ! am motive sa scriu asta ptr ca am cunoscut oameni pacaliti intrati in diverse secte.

 33. D-lui D.Dumitriu..nu va contrazic pt ca nu am argumente solide ( nu am date probate de documente care sa ateste existenta Sf.Dumitru Izv.de Mir ).Am spus doar ca m-ati intristat cand am citit articolul dvs.Nici despre trecerea Apostolului Andrei pe teritoriul tarii noastre se pare ca nu exista atestare clara dar folclorul abunda de balade,povesti si datini referitoare la trecerea si chiar reantoarcerea lui pe meleagurile noastre si ele se inlantuiesc firesc alcatuind o adevarata saga.Aveti dreptate,este interesanta discutia care se poarta in urma subiectelor pe care le propuneti sau cele care sunt generate de fiecare in parte.Cred ca prin acest dialog aflam fiecare mai multe lucruri si poate ni se clarifica unele nelamuriri.Puteti fi multumit de evolutia pe care a capatat-o site-ul cu conditia sa ne limitam la schimburi de idei pt. ca nimeni nu are de pierdut!Proiectul la care ati lucrat are legatura cu emisiunea Codul lui Oreste sau este altceva?Imi pare bine ca va pasa de efectul pe care ceea ce scrieti il are asupra celor care citesc articolele dvs.Asta denota responsabilitate si nu numai atat!Va doresc succes in ceea ce faceti si sa va bucurati de ceea ce va implineste!

  Dragos Dumitriu: Da, doamna, cred in responsabilitatea autorului, fie el administrator sau titular al site-ului, fie colaborator sau vizitator. Mai ales ca nu am abordat cele mai usoare si nevinovate teme. Pentru ca oricat as vrea eu sa ma mentin in zona istoriei religiilor, a unor consemnari documentare, tot intram in zona spirituala – si asta inseamna o implicare a unor forte pe care nu avem cum sa nu le luam in foarte serios. Decat daca suntem inconstienti – ceea ce nu e valabil in cazul meu sau al dvs. De aceea atrag atentia celor ce se joaca de-a viziunile sau contactele sa aiba grija – nu stii cat de aproape esti de ceea ce nu poti stapani.

 34. Pt ophiucus…Multumesc pt. raspuns mai ales ca m-am codit mult daca sa intreb sau nu.Cred insa ca mai bine este sa te lamuresti decat sa treci pe langa.Cred ca este mai greu socotit o data care este incerta.De unde se poate sti cand vine sufletul din astral cu o anumita amprenta energetica.Iti dai seama ca asa ceva nu este la indemana oricui si o zi de nastere trebuie sa stie fiecare cand o are.In legatura cu conceptia ta ca trebuie din cand in cand sa fim treziti la realitate prin dusuri reci depinde de persoana careia ii aplici tratamentul.Unii se inhiba si se blocheaza,fug si i-ai pierdut.Altii cu adevarat se dezmeticesc si sunt fericiti ca s-a gasit cineva sa-i trezeasca la viata.Cu perioadele de criza ai dreptate,si eu cred ca in perioade de maxima tensiune afli de fapt cum stai,pe ce treapta esti ( chiar daca de multe ori scapi din nou pe treapta anterioara,uneori te duci de-a berbeleacul si urcusul este luat de la capat..iar si iar ).Se pare ca marii initiati din America de Sud erau foarte onorati cand divinitatea le trimetea dusmani foarte puternici.Ei stiau ca dusmanul este pe potriva puterilor tale si daca dusmanul era puternic era o apreciere onoranta a propriilor calitati.Cand ai o controversa sau o provocare a vietii toata fiinta ta isi ascute simturile si circuitele functioneaza la turatie maxima.Daca fugi de provocari si de cei ce te pun in situatii dificile,este caldut dar iti cam irosesti darurile cu care esti inzestrat si te condamni la mediocritate.

 35. pt…Mihai.Imi plac comentariile tale si mai ales imi pare bine ca dai o multime de adrese unde putem vedea lucruri interesante.Nu trebuie sa crezi ca nu esti in ton cu subiectul ca nu sti cui ii foloseste ceea ce spui tu, poate nu stia unde sa caute si ai dat o cale.Fiecare este liber sa urmeze un drum sau altul si ai dreptate ca unii se ratacesc.Eu am observat insa ca se ratacesc cei ce afla ( din diverse surse ) unele sau altele,chiar capata unele abilitati, superioare celorlalti si incep sa faca din ele o afacere.Sunt unii care chiar ajung sa exploateze credulitatea si naivitatea oamenilor si aceia o incurca rau.Cand primesti un dar nu faci comert cu el.Fiecare este liber sa faca ce vrea dar nu trebuie sa se planga dupa aceea.

 36. Salut! Mihai cauta pe net icoanele pictate in Serbia in sec. XII-sper sa nu ma insel care infatiseaza rastignirea lui Iisus!

 37. Scuze….era sec. XIV!!!!ttp://www.mondonews.ro/OZN-uri-pe-icoana-Rastignirea-lui-Iisus-expusa-intr-o-biserica-din-Serbia-(Video)+id-24536.html

 38. Si ,,mihai,, cauta pe net ca o gasesti in format pdf cartea ,, Noi mu suntem urmasii Romei,, scrisa de Napoleon Savescu!!! Probabil ca in librarii nu mai exista!

 39. Ptr ‘lance du lac” : ok..am vizionat..nu trebuie sa ne mai mire nimic..si Oreste a prez. in 2 emisiuni din seria noua pe antena2 pe marginea acestor subiecte trimise de tine destule marturii clare…in noua religie mondiala ‘new age’ Iisus e programat in a face parte din cele citeva mii de zeitati, undeva p-acolo deloc important.

 40. In contextul Rastignirii greu de imaginat asa ceva..au transpus in imagini ceea ce vedeau pe CER si e clar c-am fost survolati inca de mii de ani poate si mai mult.acum dilema se leaga de provenienta actualelor UFO..poate ne lamureste Oreste in seara asta..

 41. ptr cei interesati 1531..Guadalupe Mexic..poate cea mai mare minune din ultimii 1.000de ani..imaginea Maicii Domnului aparuta pe imbracamintea acelui locuitor din zona..in prezent intacta ! se gasesc multe docum. pe net.Convertirea mexicanilor se leaga de acel eveniment.

 42. pt mihai:am obervat din ultimul tau mesaj ca esti nemultumit de felul cum este perceput isus de catre ceilalti.Tocmai asta este una dintre greselile fatalale pe care
  cred eu ca le-au facut crestinii si din care ar trebui sa invatam noi acum.Daca pentru tine este foarte importanta credinta in Isus,nu inseamna ca trebuie sa fie la fel de importanta si pentru ceilalti.Cunoasterea Hristica este o cunoastere intrinseca ce porneste din interior spre exterior.Prin Hristos devii un exemplu demn de urmat sau nu(asta depinde de capacitatea spirituala de asimililare si manifestare a conceptululi hristic).In momentul in care un crestin isi face griji de felul cum il percep altii pe Isus Hristosul,(vb lui oreste:) ), va transmite subconstient semne de “slabiciune” cu privire la modelul lui spiritual…semne de slabiciune ce nu-l caracterizeaza pe Isus ,in cazul de fata, ci pe cel care-l reprezinta in plan “fizic” pe Isus….Legat de aceasta problema de perceptie si reprezentare a unui model spiritual,pot sa spun ca nu esti singurul.Sunt organizatii la nivel ocultist care se confrunta cu aceeasi problema,si anume:Una dintre organizatiile ocultiste suntine ca Isus va reveni cat de curand pe pamant ca Imparat al Omenirii,si ca pana la venirea lui nu ar trebui ,spiritual vorbind,sa facem altceva decat sa ne raportam la NOUL TESTAMENT,pe cand cealalta organizatie considera ca Isus se afla in noi,e ca un “instinct”,sau mai bine zis o manifestare a personalitatii noastre spirituale mostenita genetic de la Isus incoace.Vezi tu,nici una din ambele tabere nu neaga existenta sau importanta lui Isus,numai ca eu consider ca prin aceasta diferenta de “reprezentare” al lui Isus,ambele tabere se indeparteaza de adevarata esenta a conceptului hristic.

 43. mihai…imi cer scuze, intrebarea chiar era rautacioasa….recunosc. Ideea era ca ceea ce spune fata aia acolo, sunt mai mult sau mai putin aberatii cu tenta partinitoare. Din descriere reiesea clar un comportament cu caracter care poate parea a fii de sectanti.TE ROG, studiaza putin filozofia orientala vis-a-vis de relatia ucenic – guru si, mai, ales Sahaja Yoga. Sa nu intelegi ca sunt de acord cu genul asta de comportament (cel din descriere).
  Kundalini… am tot spus in stinga si’n drepata – nu va jucati cu FOCUL, problema fiind nu raul care ti-l faci tie, ci celorlati de linga tine. Sunt energii cu care daca nu esti pregatit (psihic si fizic) sa te “joci”, te arzi, si arzi si pe altii. Ideea era ca fiecare are… sau trebuie sa-si gaseasca CALEA , cea care i se potriveste, fara a ponegrii pe “cealalta”. Ceea ce pentru tine e ok…pentru altii e “paganism”, blasfemie sau mai stiu eu ce aberatii. TREBUIE sa studiezi si celalalte “optiuni” deoarece “ADEVARUL” este unul…dar are mai multe fete.
  Divinitatea … fiecare o simtim, mai mult sau mai putin, alaturi de noi, in noi, cu noi, etc. Unii chiar L-au “vazut”, altii au stat de vorba, ce mai… ai simtim prezenta tot timpul – dar nu asta este scopul. Si acum…ma repet , scopul este UNIUNEA cu Divinitatea Suprema.
  Ok, ceea ce vrea sa spuna si “ophiucus” (si il rog sa ma corecteze daca gresesc)ca nu trebuie sa te blochezi in aceste aparente, efecte mai mult sau mai putin puerile ale “credintei” generate din necunostiinta si dogmatica.(De ce nu dai “dovezi” si din hinduism,budism,taoism,yoga – indiferent de gen, samanism,etc).Trebuie sa treci si sa vezi dincolo de ele, sa nu te multumesti cu asta si gata…sa crezi ca asta e.De ce crezi ca crestinii (toti) sunt mai cu mot?
  Un “cautator” tinde catre Divinitate, cauta uniunea cu EL(EA – Divinitatea), un “credincios” se limiteaza la cereri cu un final, mai mult sau mai putin – material, ceva fizic , palpabil, vizibil.
  Divinitatea este… Totul sau Nimic (amindoua odata), indiferent de nume, nu ceea ce ni se povesteste prin Vechiul sau Noul Testament.
  Inca odata… TE ROG… studiaza si alte unghiuri – nu puncte – de vedere.
  Ai sa fii surprins cit de nelalocul ei este religia din ziua de azi. Asta daca vei reusii sa ramai obiectiv. Sa nu ma intelegi gresit …nu iti cer sa iti renegi credinta, departe de mine ideea asta, ci sa cauti Divinitatea indiferent de denumirea care i se da, indiferent de calea pe care te indruma cautarea, si mai ales scopul final.Vei reliza ca scopul – e acelasi indiferent de denumirea religiei sau ce-o fii.
  De ce nu-L cauti prin matematica, prin fizica, chimie, astronomie,etc. Si acolo sunt o groza de “dovezi” dar pe care omul de rind nu le vede sau nu vrea.
  Imi pare rau daca probleme de sanatate te-au determinat sa cauti dovezi ale divinitatii si divinitatea in sine. Pe mine personal – chiar daca am studiat (de copil fiind ) o groaza de religii, yoga (pentru puteri paranormale-atat ma ducea capul :)), filosofii, bla-bla-uri, fiind un ateu convins,care se certa cu preotii si credinciosii- ei bine astronomia si fizica m-au “convertit”. Ciudat nu?
  E o tehnica veche (care nu inteleg de ce nu se mai practica fiind foarte eficienta):”Pentru a vedea lumina trebuie sa cobori in intuneric”
  :) Inclusiv domnul Dragos Dumitriu o “practica” prin pasiunea dansului.

 44. N-am stat sa stii departe de textele din budhism, din contra ..in ultimii 2 ani am incercat sa inteleg si partea terapiilor gen Reiki..insa sirul milioanelor de reincarnari de la molie , la musca pina la elefant nu m-au convins prea tare, chiar deloc.Eu aici am scris niste chestii concrete in care am prezentat si unele dovezi.Voua de ex. vi se pare normal modul in care scriitorul Pavel Corut arunca cu noroi asupra crestinismului-a religiei in general- de cite ori are ocazia pe la diverse dezbateri tv?!?!..repet, daca am scris anumite lucruri, a fost ptr ca am avut motive serioase…iar multe din tehnicile orientale nu fac altceva decit ca omul sa si piarda timpul cu ele !..din pacate multi coboara in intuneric si ramin acolo !

 45. Si-n sprijinul la ceea ca am scris mai sus..va recomand tuturor cartea doamnei INdra MIhaita ” Sa te casatoresti cu vintul” aparuta la DAO PSI..o cunosc personal, altfel n-as fii facut aceasta recomandare..asta ptr cei care inca mai cred ca vbesc aiurea..sunt de acord cu f multe principii si idei din culturile si religiile tibetane etc..insa asupra multora am dubii si mi le mentin !

 46. PT MIHAI,”GOLDIX” SI “OPHIUCUS”:vreau sa va spun ca in cazul in care eu citesc un comentariu sunt foarte atent la ce vrea sa transmita persoana respectiva.Va spun spun asta pt ca am observat ca voi cititi comentariile cu “ochii inchisi” sau cu “ochiul inchis”…Reformulez ca: prin nemultumirile pe care le ai fata de cum iti percepe cineva modelul spiritual sau apartenenta religioasa,nu faci decat sa transmiti(la nivel subconstient) ideia ca ai un model spiritual slab(ESTE DE FAPT SLABICIUNEA MENTALA A FIECARUIA) ,malefic,exploatator,manipulant,et.c.Modelele spirituale(puratorii de lumina) nu s-au certat niciodata intre ei si nici nu o vor face.Noi oamenii ne certam intre noi din mandrie,prostie,interes,et c. “TREZEZESTE-TE OMULE”

 47. Domnule Dragos Dumitriu,este fantastic blogul dumneavoastra,va rog sa sa aveti o reactie pe tema aceasta,macar o parere,care sa inspire intr-un anumit fel persoanele in cauza.
  va multumesc.

  Dragos Dumitriu: Eu va multumesc, nu numai pentru aprecieri dar si pentru care dvs dar si ceilalti participanti la aceasta dezbatere ati inteles sa va sustineti punctele de vedere. Pentru mine este o incantare sa vad ca oameni de asemenea calitate si atat de pasionati de domeniu citesc acest site. Asa cum i-am spus si dnei Sanda, din pacate am avut – si mai am sper doar pana marti – un proiect de finalizat. Un proiect care nu are legatura cu site-ul sau cu emisiunea, dar care imi ocupa tot timpul. De aceea m-am multumit ca in clipele de relaxare – destul de putine – sa ma delelectez cu lectura comentariilor dvs si sa public doua-trei articole. Singura mea mirare este ca nu s-a mutat aceasta dezbatere pe Forum, fiindca acolo puteti publica direct, fara sa fie nevoie de aprobarea mea – asa cum se petrece in cazul comentariilor.
  In privinta parerilor mele, eu sunt gata sa accept orice varianta care tine seama de doua aspecte: respectul pentru opiniile si convingerile celorlalti – si, in al doilea rand, constientizarea unei diferente intre mesajul divin – o manifestare sacra, subtila – si promiscuitatea revelatiilor pe banda, a adevarurilor chipurile “simtite” – dar, de fapt, lipsite de bunul simt al cunoasterii dobandite/mostenite de omenire.
  Am intervenit de foarte putine ori in aceasta dezbatere, v-am spus si motivele, dar, repet, sunt incantat de ceea ce ati realizat – si nu stiu cate emisiuni TV au avut parte de dezbateri in platou de acest nivel si atat de civilizate. Acum am intervenit din respect pt dvs – si la solicitarea dvs – dar ma intorc la lucru.

 48. “Metamorfoza…” ti se pare , nu mi-am ales nici un model spiritual si nici de alta natura..aceeasi informatie poate fii perceputa diferit de oameni! nu mai traim in comuna primitiva, acum avem de unde ne informa, d-asta am si prezentat aici ceea ce mi s-a parut credibil.multi oameni traiesc in asteptare tot timpul, asteapta apocalipse,dovezi,messia incarnati sau nu..etc..eu am depasit de mult nivelul asta..aici am vrut sa aduc lucruri concrete ..CRONICA SUPRANATURALULUI.asa se numeste situl..in nici un caz “Filozofia filozofarii” !!

 49. metamorfoza spirituala … “ochiul” , in ultimul timp, mi se deschide doar cind vrea el (destul de rar) sau cind vreo informatie – ceva – imi surescita creierii, eu unul, nereusiind sa-l mai folosesc cum trebuie “la cerere”.Am un blocaj (sau mai multe) pe “undeva”.
  Purtatorii de lumina … s-au certat, asa au aparut ingerii decazuti.
  Si….inca am ramas un biet “om”.
  P.S. – am inteles ceea ce vrei sa spui. :)
  Mihai … Reiki exact cum afirmi, este terapie… si nu mai este ceea ce era de fapt, cindva.
  Cred ca nu prea reusesc nici eu nici ophiucus sa te facem sa intelegi care este ideea. Diviniatea nu are nevoie sa ni se reveleze sub forma de aparitii “hocus-pocus” in chip uman, ea exista peste tot in jurul tau…doar “priveste”. Nu mai cauta Divinul in genul asta de dovezi…doar pentru ca sunt inexplicabile si supranaturale.
  Namaste

 50. N-am prezentat nimic aici ptr mine , ci pentru ceilalti ! asta n-ati priceput voi ! ar fii fost mult mai comfortabil sa nu scriu nici un rind, sa pastrez tot ce stiu ptr mine. Uita te in jur- voi probabil stati in BUcuresti, eu undeva intr-un oras apropiat- cit haos si incertitudine e in majoritatea oamenilor !am specificat Bucuresti ptr ca am stat f multi ani si aglomeratiile urbane creaza un haos si mai mare! Crezi c-am intrat pe acest blog ca sa aflu ca ” totul e din interior” ?! stiam de mic asta ! numai ca trairile si experientele personale nu se dau publicitatii..oamenii CRED LA NIVEL DE POVESTE ! aici e problema si sunt tot mai multi de genu’ asta.D-asta pe unii tre’ sa-i sochezi si sa le arati ceva cu caracter supranatural ca sa se trezeasca,poate!..da am impresia ca unii n-ati inteles nimic.

 51. pentru “metamorfoza spirituala”….
  “Modelele spirituale(puratorii de lumina) nu s-au certat niciodata intre ei si nici nu o vor face.”
  ————————————–
  Da-mi cateva exemple de modele spirituale, purtatori de lumina.
  Sincer eu, in afara de Creator nu prea am cunostinta de purtatori de lumina. De Canale, de Avatari, care reflecta lumina divina…da….am auzit si eu. Inclusiv Iisus era un canal. Ceea ce facea…nu facea El ci Tatal prin El.
  Se spune ca si Lucifer a crezut ca are lumina proprie. Cand D-zeu nu i-a mai transmis lumna….”a cazut” in “intuneric”. Luna lumineaza, reflectand lumina Soarelui. Fara Soare …. este doar un corp ceresc fara lumina.
  De aici si mitul balantei, a lui ying si Yang. Lumina si intunericul trebuie sa se completeze.
  Daca tu ai cunostinta de asa ceva…vreau si eu.

 52. Mihai….nu fii dezamagit, nu renunta :)
  Ideea este sa nu ramai “blocat” la acest nivel. Si aceste metode asi au rostul lor, insa nu trebuie sa ne cramponam si depasim faza asta. Pe mine personal ma intereseaza ( :) poftim ca are dreptate metamorfoza spiritual – e cu interes ) ca TU sa vezi dincolo de aceste “dovezi”. Ceilalti se documenteaza.. momentan, sunt mai “putin importanti”.TU insa, ai devenit formator, asa ca ai grija pe ce cale ai indrumi. Trebuie sa le arati TOATE (relativ) fatetele. Nu insista doar pe una. Asta e si ideea acestui site, de cultura si informare spirituala, spiritualitate care nu inseamna doar ce “trebuie” sa stim, doar ce este crestineste. Magia , demonismul, paganismul, religiile orientale, samanismul, numerologia, astrologia si mai nou stiinta cu aproape toate subramurile,etc, fac parte din SPIRITUALITATE, sunt ele insesi o “cale”.Deci … nu totul este din interior.
  “Nebanuite, incurcate si misterioase … sunt caile Domnului”
  Faptul ca locuim in Bucuresti…nu prea este un atu …dar nici nu ne “blocheaza” foarte tare.
  Te rog sa arunci un ochi si pe http://strasihastrii.blogspot.com/ , http://vremuialavremii.blogspot.com/ , este un bun exemplu de a vedea “minuni” si in alt mod – cu alti ochi. Ambele bloguri sunt realizate de domnul Grigore Rotaru.
  Chiar asa … Domnule Dumitriu, va rog sa va “documentati” putin referitor la domnul Grigore si la ceea ce studiaza dansul – Sihastriile de la Intorsura Buzaului, ar fi un bun material pentru emisiune – spiritualitatea postcrestina de pe teritoriul tarii noastre care abunda in dovezi in zona Buzaului.
  Namaste

 53. Cred ca ar trebui scoasa la lumina si spiritualitatea autentica, romaneasca,cat mai este inca .Incet incet ea se stinge si va duce cu ea dincolo multa intelepciune si raspunsuri mult mai simple si mai aproape de adevar decat putem noi aduna.Sunt mestesuguri care mor,care nu mai sunt ” rentabile”, care nu mai sunt cautate de omul modern si care erau nu numai mestesuguri ci contineau in ele o intreaga filozofie si mai ales transmiteau mesje de la stramosi care au strabatut secolele.Daca stai de vorba cu un mester olar iti va povesti despre cum se alege lutul,despre legendele stravechi in care se facea o rugaciune valvei ( vilvei) muntelui de iertare ca se ia din pamantul ei.La fel si pietrarul avea entitatile carora le cerea iertare ca disloca piatra pentru a face din ea ce avea nevoie.Nu escavau tot muntele si nu defrisau linistiti toate dealurile sa faca banci si suporturi de cosuri de gunoi in orasul Bucuresti care se sufoca de gaze de esapament si s-a acoperit tot pamantul cu asfalt.Pomii sunt pusi in ghivece care sunt tot din lemn gros de iti vine sa plangi de mila pomilor taiati ca sa se faca ce??Nu pot sa ma bucur de ele desi sunt frumos lucrate dar cand ma gandesc ce pret vom plati si noi si copiii nostri imi trece.A plecat Sfantul parinte A.Papacioc, a mai ramas parintele G.Puiu de la manastirea Caraiman, parintele Iustin Parvu si cine stie cati altii despre care nu stie nimeni vor lua cu dansii tainele pe care le-au adunat.La Muzeul Taranului Roman sunt niste sculpturi in lemn si niste motive populare care nu prea seamana cu ceea ce stim noi ca fiind din spatiul nostru obisnuit.Oricat s-a dorit unele lucruri au scapat cenzurii din lipsa de interes si mai ales din gresita subapreciere a subtilitatii culturii traditionale taranesti.Moromete in doua cuvinte spunea ce nu putea sa inteleaga oricine si se juca cu mintea celui din fata lui.

 54. pt ophiucu:cu alte cuvinte vrei sa spui ca Isus nu era constient de ce facea?sau Isus a fost unul dintre cei care nu a avut liber arbitru?

 55. Ce te-am intrebat eu si ce mi-ai raspuns tu.
  Nu am replica. Nici nu stiu daca si ce sa-ti raspund.
  NU e locul pentru o polemica crestina, exista forumuri pentru asa ceva.
  Dar poti sa citesti pe un site unde cred ca este facuta o analiza ok.
  http://www.heavensfamily.org/ss/romanian/tdmm/tdmm_romanian_16
  Sper sa te coafeze explicatiile de pe acest site.
  Daca nu vorbeste cu “mihai” sa-ti dea un link de pe youtube.
  :)

  Dragos Dumitriu: De data asta nu sunt de acord, aici e locul pentru orice polemica, in limitele argumentului si ale respectului. Poate nu e loc pentru propaganda, dar nu cred ca putem vorbi de asa ceva. Poate ca unii repeta, fara sa-si dea seama, argumentatii dogmatice. Nu-mi plac nici mie, dar eu unul nu pot sa-i spui omului ceea ce crezi tu e gresit, trebuie sa ajunga singur la o concluzie.
  Pe de alta parte cred ca polemica e unul din cele mai bune mijloace de aflare a unui adevar, oricat de mic.

 56. metamorfoza spirituala:”pt ophiucu:cu alte cuvinte vrei sa spui ca Isus nu era constient de ce facea?sau Isus a fost unul dintre cei care nu a avut liber arbitru? – “Pacat ca multi nu vor sa vada padurea … de pomi.In general religia a devenit o piedica in calea omului catre Divinitate.”

  Dragos Dumitriu: “In general religia a devenit o piedica in calea omului catre Divinitate”. O afirmatie cam dura, care generalizeaza, in opinia mea, cam mult – dar si plina de (prea) mult adevar. Da, si eu cred ca majoritatea religiilor care au ajuns la putere – religii de stat – au elaborat asa zise-dogme nu pentru scopul lor initial, acela de apropiere a omului de Divinitate, ci pentru a stapani mai bine omul. In scopuri materiale – politice, economice, militare etc. Asta s-a intamplat inca din Sumer… Or, atunci cand o religie se indeparteaza de la ratiunea ei de a exista – aceea de abecedar al divinitatii, al devenirii spirituale – ea nu mai este decat exact “o piedica in calea omului catre Divinitate”.

 57. Ptr ophiucus , cred ca ar trebuii (pe forum) detaliat termenul de Avatar. Mie personal mi-a atras atentia si ma lamurit destul de mult ce semnifica un Avatar, personajul Trance Gemini din filmul Andromeda. Un film exceptional din punct de vedere al informatiilor de astrofizica, matematica, ezoterism, istorie a religiilor, psihologie, fizica, etc.

 58. sa fie oare spiritualitatea cel mai profund plan al gandirii?

  Dragos Dumitriu: Spiritualitatea, ca si creatie, este un rezultat al gandirii. Spiritualitatea caracterizeaza de fapt creatia, cultura – rezultate ale gandirii. Se poate face o paralela – cultura, creatia = rezultatul planului profund al gandiri, deci spiritualitatea ar putea fi/reprezenta caracteristica planului profund al gandirii.

 59. Despre religii stiam si eu ca sunt un “alfabet” al spiritualitatii. Au devenit ele un sablon bine conceput pe care instinctul curiozitatii nu a mai reusit sa-l sparga de vreo 2 mii de ani incoace?

  Dragos Dumitriu: In primul rand eu am scris “alfabet al divinitatii, al devenirii spirituale”. E cu totul altceva. Si de ce de doua mii de ani? Daca ne referim la crestinism, atunci ar fi vorba de dogma ca sablon, in mare; dar si pe plan local – in spatiu si in timp – s-au facut exagerari mult peste dogma.

 60. culmea e ca de vreo 2 mii de ani incoace nici tinutul dacic nu a mai avut parte de “liniste”…ce coincidenta?!!?

  Dragos Dumitriu: Sincer, la asta nu stiu ce sa raspund – si nici nu pot sa confirm. Asa cum am scris in introducerea “Sanzienelor”, cred ca zona aceasta a Romaniei (mai curand tracica decat dacica) a fost dintotdeauna la intretaierea de mari popoare, culturi si religii. Nu doar de doua mii de ani. Deci, eu unul nu prea vad vreo coincidenta.

 61. “Dragos Dumitriu: De data asta nu sunt de acord, aici e locul pentru orice polemica, in limitele argumentului si ale respectului. Poate nu e loc pentru propaganda, dar nu cred ca putem vorbi de asa ceva. Poate ca unii repeta, fara sa-si dea seama, argumentatii dogmatice. Nu-mi plac nici mie, dar eu unul nu pot sa-i spui omului ceea ce crezi tu e gresit, trebuie sa ajunga singur la o concluzie.
  Pe de alta parte cred ca polemica e unul din cele mai bune mijloace de aflare a unui adevar, oricat de mic.”
  ——————————————–
  Sunt si nu sunt de acord cu ce ati spus.
  Sunt de acord cu polemica si cu o contradictie de idei care este constructiva si aduce cunoastere adevarata.
  Nu sunt de acord cu polemica pe subiecte tip Biblie de nivel biserica.
  NU avem nimic de invatat din asta. Biblia este o carte relativ noua in comparatie cu alte scriericare nu poate fi demonstarta. Ca si povestile cu Greuceanu si Zemul.
  Polemica pe Biblie nu a adus decat cearta si discordie intre oameni.
  Majoritatea (atat preoti cat si unii “civili”) se chunuiesc sa explice si sa justifice ceva ce poate nici nu a existat, este gresit tradusa si modificata de sute de ori dupa “cum a batut vantul”.
  Se stie ca cei puternici si conducatorii fac si schimba istoria dupa propriul interes.
  Si eu am inceput de jos. Am studiat din toate. Am trecut si de istoria religiilor.
  Eu cred ca am reusit sa inteleg natura si misiunea, binelui si raului. Nu mai cred in rai si iad si alte chestii bisericesti.
  De asta ma aflu aici pe blog. Ma intereseaza sa acumulez cunoastere de la cineva care are acces la documente.
  Acelasi lucru il simt si in emisiuna lui Oreste cand apare domnul Codrin Stefanescu, cu acele carti deosebite.
  Ca sa ma ridic desupra binelui si raului trebuie sa cunosc si lumina si intunericul. Trebuiesc studiate fara frica.
  Nu-mi place cand cineva intra intr-o discutie de un nivel diferit si incerca sa-si impuna niste idei care nu-si au locul.
  Nu trebuie sa-mi demonstreze nimeni existenta Fecioarei sai a lui Iisus. Poate aceia doresc sa le vorbim despre cum se proiecteaza spiritul entitatii numita Fecioara prin nivele de constiinta si cum se manifecsta prin extensiile sale in aceatsa dimensiune D3.
  Trebuie sa cunoasca cele 12 extensii principale ale spiritului si cele 144 secundare, care la randul lor se proiecteaza in 1728 de manifestari. Din acestea doar jumatate se intrupeaza.
  Daca studiaza istoria adevarata acesti dogmatici or sa descopere diferite rase de extraterestrii, care si ei se impart in multidimensionali, atemporali si cei din aceasta dimnesiune.
  Fiecare are interesul sau pe Pamant si se manifesta ca atare.
  Aceste civilizatii aparand acum 5ooo de ani… inchipuiti-va cum arata un cosmonaut sau un avion acum 3000 de ani… cum a fost descris.
  Haideti sa nu mai credem orice bazaconie fara sa incercam macar sa studiem…
  Sa incercam sa ne eliberam sufletul de informatia si algoritmii care ne impiedica ascensiunea. Sa incercam sa aducem inapoi toate extensiile sale, legate de diferite intrupari si manifestari energetice. Doar asa putem gandi lucid si nu mai putem fi manipulati.
  Nu stiu daca m-am facut inteles.
  Nu am nimic cu nimeni, dar asa cum eu accept sa invat si citesc, caut si ma perfectionez, asta doresc si de la partenerii de discutie.
  Nu eu sa vorbesc despre fizica cuatica, fotoni, vibratia materiei si fractali si el sa incerce sa ma convinga ca a vorbit cu Fecioara.
  E frustrant. Ma lasa fara replica.

  Dragos Dumitriu: Unora le place mai mult sa imite stilul si gandirea altora decat sa indrazneasca sa vina ei cu ceva propriu – nu neaparat original, pentru ca e foarte greu, ci cu o sinteza. O sinteza care sa dovedeasca o cercetare si o intelegere a domeniului, din mai multe puncte de vedere. Mai ales in privinta exprimarilor din zona crestin-ortodoxa exista un anume mimetism, o copiere a unor discurcuri scolastice preotesti. Si sunt frustrante acele momente, recunosc. Mai ales cand incepi o discutie aparent libera, fara ingradiri, si brusc te izbesti ca de un zid de un argument tabu, de tip “asa cum spune parintele x” . Sigur ca atunci nu mai e vorba de polemica, de dialectica – decat e poate de una incorecta. Eu ma refeream insa la polemica adevarata.

  Eu insa nu as sfatui pe nimeni care are o pasiune pentru domeniul supranaturalului – analizat din punct de vedere documentar si coroborat cu varii stiinte – sa gandeasca ceva de genul: “Nu am nimic de invatat din asta (polemica din Biblie)… Am studiat din toate. Am trecut si de istoria religiilor. Eu cred ca am reusit sa inteleg natura si misiunea, binelui si raului.” Cred ca nici Mircea Eliade sau, stiu eu, Karen Armstrong, sau Culianu nu ar fi spus asa ceva.
  Cred ca intotdeauna avem ceva de invatat – chiar de la cei mai slab pregatiti ca noi. E ca o poteca de munte pe care am urcat-o de n ori, dar de fiecare data cand o parcurgem mai gasim ceva ce ne-a scapat.
  Si in privinta Bibliei, daca ne referim la VT, ascunde multe chei inca. Faptul ca a fost in mare parte preluata de evrei de la sumerieni si chiar de la altii nu inseamna ca ea nu transmite o mostenire demna de studiu. In privinta NT, da, ras-tradusa, compilata, taiata – si totul sub comanda unui dictator (Constantin) extrem de interesat de o sinteza mistica – nu prea vedea el lucrarea in sensul in care o vedem noi azi – prin care sa poata domina mai bine popoarele Imperiului. Dar NT contine o manifestare – as spune divina – a frumusetii spiritului, fie el uman, fie de-a dreptul divin, ceea ce nu trebuie neglijat.
  Si daca polemica pe temele Bibliei a dus la cearta si discordie, proasta interpretare – sau rauvoitoare, interesata – a dus la crime greu de imaginat. Da, mostenirea asta – reprezentarea materiala, printr-o carte, a Cuvantului – seamana cu marul oferit omului. Adica iti da senzatia ca esti in posesia Cuvantului, esti un fel de dumnezeu, si tot ce faci in numele cuvantului materializat, a Bibliei, e vrerea Lui. Fals, criminal de fals.
  Va inteleg frustrarea, dar de dragul excelentelor calitati intelectuale pe care le dovediti – folositi-o ca pe un dus scotian – intaritor, revigorant.

 62. pt ophiucus:nu ma simt impresionat deloc de ultimul tau mesaj(este doar punctl meu d vedere).In scimb pot spune ca are un gust foarte bun.sunt multe detalii noi care mi-au starnit curiozitatea si despre care am sa incerc sa-mi fac o parere documentata(as dori o bibliografie accesibila care sa fac trimitere la cele 12 extensii,).
  Termenul “extraterestii atemporali” ma dat peste cap.Banuiesc ca prin “atemporal” ai idee cum arata si cum se comporta o matrice temporala.Fii dragut si da-mi si mie niste detalii pe scurt intr-un mesaj viitor.(eu am reprezentat geometric o matrice temporala si sincer am avut niste surprize…)

 63. sa nu-ti mai spun ca cineva caruia i-am spus ca omul are o problema legata de felul cum percepe timpul,stii ce mi-a zis…?
  “providenta nu-ti va permite…”
  acuma ma intreb si eu ce vroia sa spuna pr.”PROVIDENTA”?!

 64. Ophiucus..tocmai aici e problema ta..te complici prea mult!..n-ai avut inca acces la toate documentele credibile, sau de fapt adevarate!..sau nu le-ai inteles..serios!..n-am dat intimplator niste “trimiteri exacte” in mesajele trecute.vezi c-am postat si niste muzica atmosferica,introspectiva..prinde bine!..parerea mea despre Biblie este ca e adevarata 100% plus inca multe care lipsesc.procentu poate deveni mult mai mare.

  Dragos Dumitriu: Sigur, fiecare are dreptul la propria parere. Iar in privinta Bibliei incercarea de a transforma fiecare cuvant, fiecare fraza in adevar aplicabil a dus la interpretari eronate, rauvoitoare sau interesate – si de aici la crime mostruoase, inapoiere, constructii spirituale aberante. Hristos vorbeste in pilde tocmai pentru a transmite oamenilor un mesaj – asa cum spui, pe intelesul lor – nu un ordin militar sau o lege in care fiecare virgula conteaza. Dogmatizarea excesiva a dus si duce la erori – cel putin in opini mea. O alta paralela as face-o cu o lege; sunt multi incepatori sau necunoscatori intr-ale legiferarii care se chinuie sa faca legi complicate, cu n articole, sa poata acoperi fiecare caz, fiecare situatie. Complet gresit, nu se poate sa cuprinzi totul, si vei face o lege super-stufoasa, practic inaplicabila. De aceea in sistemele care functioneaza exista legi simple si se apeleaza la cutuma – procedura nescrisa, principiul de aplicare a legii. Asa si in cazul lui Iisus – el ne trimite la cele zece porunci, ne ofera cateva parabole – pilde de intelepciune, fara pretentie de lege – si ne ofera procedura nescrisa, cutuma, principiul, cheia spre rezolvarea tuturor problemelor – iubeste-ti aproapele! Atat. Si noi ce-am facut si ce facem? Am renuntat la original – Cuvantul spus de Iisus, Iubirea – si ne-am apucat de cuvantul materializat – “cartea sfanta”. Interpretam fiecare cuvant din ea ca un adevar – dar un adevar care ne convine noua – ca individ, ca om al bisericii, ca invatat, ca imparat, ca epoca… Si cu adevarurile astea ne-am certat, ne-am acuzat unii pe altii, ne-am condamnat, apoi ne-am omorat intre noi – si tare mi-e teama ca se mentine o ciclicitate. Pentru ca, de fapt, impotant era Cuvantul, principiul fara de care nimic nu functioneaza, cu toate legile si adevarurile noastre.
  Mai spun doar ca iubirea presupune si toleranta, mai ales in fata unor fiinte shturlubatice precum noi oamenii – deci inclusiv termenul de 100% nu poate fi luat in calcul.

 65. Ophiucus..si bibliotecile din capitala sunt o sursa nesecata de documente..in anii ce am locuit in Bucuresti am gasit chestii rare de care sunt uimit si acum cind mi-aduc aminte..dar nu am mai lansez in polemici ca sa creda lumea ca vreau nu stiu ce sa demonstrez..fiecare-si croieste drumul si-i sunt descoperite exact lucrurile de care are nevoie in cunoastere.Codrin Stef. mi-a fost coleg in facultate, intr-adev detine raritati in domeniu ! nu stiu cite televiziuni din strainatate au adus asemenea subiecte+dovezi in discutie ca in Romania!

 66. Parerea mea este ca Biblia poate fi citita in 10 D.Fiecare om care citeste Biblia (in functie de calitatile personale, educatie,credinta,intuitie, sensibilitate )simte si afla altceva.Daca o citim azi si o recitim peste un interval mai lung sau mai scurt,in functie de ceea ce suntem noi in acel moment intelegem mai mult si mai mult de fiecare data.Si nu numai atat, nu numai ca intelegem altceva dar ne patrunde in suflet si ramane acolo transformandu-ne fiinta. Ceea ce s-a intamplat cu cele scrise acolo nu au fost decat orgolii omenesti si sete de putere.

 67. Din cite stiu la sf. cap despre profetul Daniel este descrisa exact stema Romaniei in prezent..nu am o BIblie acum sa verific dar stiu la vremea respectiva cind am aflat informatia , am fost f surprins sa constat asa ceva..bine’nteles codat , cifrat nu va asteptati sa descrie cineva stema ca la stiri la meteo..dar indiciile duc exact la asezarea animalelor-simbol de pe steagul Romaniei..si contextul putin..da tre’ citit !

 68. pt mihai:mesajele tale incep sa “evolueze”(n-o spun in nume de rau),eu personal am tendinta sa cred ca undeva acolo…in mine,ma reprezinta un adevar absolut,pe care de multe ori am impresia ca-l constientizez prin cuvant si imagine.spun asta considerand ca toti oamenii se lovesc de aceasta stare.Numai ca de cele mai multe ori mi-e teama sau ceva ma retine sa-i raportez(intr-un mod mai mult sau mai putin intentionat) si pe ceilalti la ce simt eu.

 69. Domnule,Dragos Dumitriu,am senzatia ca participam la un brainstorming,si dac este adevarat,poate-mi explicati si mie functia prestabilita pe care o au acele mandale care sunt atasate langa username…maacr o parere din partea dumneavoastra…va multumesc.

  Dragos Dumitriu: Sper ca prin brainstorming intelegeti ceea ce e normal – un stil de lucru in grup, stimulativ pentru creatia individuala. Daca asta intelegeti, atunci da, vad ca deja s-a constituit un grup care dezbate, comenteaza, uneori chiar fara contributia mea. Ma refer la dvs, dna Sanda, Mihai, Ophiucus, Joanna, Goldix, IsiSays s.a. Si imi face o sincera placere modul in care evolueaza dezbaterile. Mai mult, acum ca m-am eliberat de proiectul care m-a retinut ceva timp, sper sa va propun si mai multe subiecte. In plus, repet, astept si de la dvs articole.
  Eu sper ca la asa ceva v-ati referit si nu la vreo conspiratie, grup de illuminati sau alte aberatii pe care le-au aruncat unii pe site.
  Eu cred ca am fost destul de sincer in interventiile si explicatiile mele, fac acest site din pasiune – si vreau sa-l dezvolt intr-un spirit logic, analitic, deschis la orice posibilitate in acest sens. Ma deranjeaza cand aud teorii ale conspiratiei – chestii care nu fac decat sa se piarda timp si efort.
  In privinta mandalei, nu eu am facut designul site-ul, vorbiti de cea de langa titlul site-ului? E doar un simplu fond, designer-ului i s-a parut adecvat. Oricum site-ul se va schimba fiindca vor aparea multe rubrici si pagini noi.

 70. “Domnule,Dragos Dumitriu,am senzatia ca participam la un brainstorming,si dac este adevarat,poate-mi explicati si mie functia prestabilita pe care o au acele mandale care sunt atasate langa username…maacr o parere din partea dumneavoastra…va multumesc.”

  Foarte tare…… :)
  Mandale…… :)
  Acele “Manadale” sunt locurile unde apar pozele in caz ca ai blog cu poza.
  Daca nu ai asa ceva, se generaza automat o imagine individualizata pentru tine. O sa vezi ca peste tot unde ai raspunsuri ai aceiasi imagine.
  LOL…..Mandale….Manipulari prin NLP…. :)
  Ce citesti tu in timpul liber ?

 71. extraterestii atemporali…temporal-atemporal?!!?si poate daai si niste titluri pt cele 12 extensii…te rog frumos.in ziua de azi n-ar trebui sa te mai mire nimic…

 72. Domnule Dragos Dumitru, din ce imi mai aduc eu aminte de la cursul de Istorie a Religiilor, aceasta “inlocuire” nu este valabila doar pentru cazul de fata, crestinismul a preluat foarte multe rituri si ritualuri de la credintele “pagane”. Crestinismul a fost preluat de masa celor multi nu de clasa conducatoare, daca nu ma inseala memoria “elita” a preluat aceasta credinta ceva mai tarziu si a facut-o din necesitate. Astfel ca cei multi si fara “cultura”, cand au trecut la crestinism au pastrat si adaptat cate ceva, ceva mai mult ce este adevarat din riturile pagane. Pe cand vad si eu o dezbatere pe tema Cartii lui Enoch spre exemplu, Subiectele sunt interesante si dezbaterile si mai interesante. Mi-ar placea sa vad punctele de vedere ale catorva persoane aici prezente privind anumite subiecte.

 73. I just want to say I am new to blogs and really liked this web-site. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You surely have really good posts. Cheers for sharing your web page.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *