Regina muzicii magiei despre… magie

Regina muzicii magiei despre… magie

Pentru că tot am vorbit în pastila din „Codul lui Oreste” despre zeiţa Hekate, marea divinitate a vrăjitoarelor din trecut şi de astăzi, vreau să vă prezint un adevărat fenomen muzical al curentului spiritual New Age şi mai ales al Wicca – artista australiană Wendy Rule. Considerată cea mai importantă cântăreaţă de gen, este şi o practicantă a vrăjitoriei, adeptă a politeismului – neopagan şi adeptă a Wicca. De fapt, foarte multe ritualuri se desfăşoară pe muzica lui Wendy Rule.

Cariera sa muzicală a început în zona jazz-ului, ulterior explorând această muzică spirituală. A compus un număr impresionant de single-uri şi a înregistrat şase LP-uri. Este, ca multe femei puternice, Scorpion – element pe care îl consideră definitoriu pentru propria evoluţie. Pentru că este un caz aparte ce merită cunoscut de persoanele interesate de supranatural, mi-am permis să traduc acest autoportret literar al artistei.

(Click pe imaginea cu Hekate pentru a asculta melodia dedicată zeiţei)

 

„Compoziţiile mele sunt o expreesie a sufletului meu. Ca vrăjitoare practicantă, în mod firesc muzica mea conţine o mulţime de referinţe la această zonăspirituală. Vrăjitoria (modernă n.tr.) este o tradiţie frumoasă şi sălbatică (naturală) care venerează şi întăreşte legătura noastră profundă cu Cosmosul – şi mai ales cu aceastăplanetămagică, Terra. Muzica mea aprofundează multe din temele şi simbolurile vrăjitoriei moderne: dragostea de natură, dorinţa de a explora cele mai adânci emoţii, cunoaşterea lumii spiritelor, precum şi o recunoaştere a înţelepciunii cuprinse în mitologiile lumii. În acest sens, Întunericul şi Lumina sunt văzute ca fiind la fel de puternice şi frumoase. Ciclurile Naturii – schimbarea permanentă a anotimpurilor şi a fazelor Lunii – devin ghidul marii şi profundei călătorii  a sufletului.

În privinţa muzicii, nu este chiar atât de neobişnuit ca aceasta să aibă un scop, un efect magic şi spiritual. De fapt, oricare muzică rituală a unei culturi tradiţionale – fie ea a aborigenilor australieni, a şamanilor indo-americani, chiar muzica de inspiraţie folclorică, cântecele religioase creştine – toate au acelaşi ţel: săne modifice conştientul şi săne pună în contact cu Divinitatea.
Vrăjitoria modernă este o formă a spiritualităţii Pagan (pagâne) care se trage din vechea înţelepciune a strămoşilor şi este într-o relaţie permanentă cu natura. În nici un caz nu are vreo legătură cu Diavolul! De fapt, muzica – atât cea pe care o scriu cât şi cea pe care o interpretez – este principala mea legătură lumea divină a Naturii şi Magiei. Multe dintre cântecele mele cercetează, caută adevărata natură – sau cunoaştere – a Zeiţei sau a Zeului prin intermediul mitologiei anticilor celţi sau greci. Prin aceste mituri încerc să găsesc complexa divinitate a Iubirii. Magia, Dragostea, Muzica – toate sunt de fapt acelaşi…

Interpretările mele „Live” sunt ritualice, invoc elementele, mă las cuprinsă de ele şi simt fiecare cântec. Călătoresc într-un fel de transă.

Muzica a fost o parte a spiritualilităţii încăde la începuturile civilizaţiei. Undele sunetului pun în mişcare materia… Suntem afectaţi de sunetele pe care le auzim. Ritmul ne schimbă uneori conştiinţa. Melodiile ne transpun în alte lumi. În timp ce cânt intru, în mod conştient, în rolul şamanului. Îmi place sădeschid, în felul acesta, uşi cătretărâmuri neexplorate. Săsimt vibraţia celulelor, atomilor, luminii… Şi să aud macrocosmosul – Soarele, Galaxiile, Universul… Fiecare cântă, în unicitatea sa, propriul cântec!”

Iată în final şi câteva cărţi despre Wicca pe care Wendy le recomandă celor care doresc să se familiarizeze cu acest fenomen:

„Positive magic”, autor Marion Weinstein
„Wicca, a Guide for the Solitary Practitioner”, autor Scott Cunningham ( ca şi alte cărţi ale acestui scriitor)
„Spiral Dance”, autor Starhawk
„Book of Shadows”, autor Phillys Curot
„Working with Angels, Fairies and Nature Spirits”, autor William Bloom
„Illusions”, autor Richard Bach

Mai multe informaţii despre Wendy Rule, despre muzica şi ideile sale le gasiţi pe site-ul artistei: http://www.wendyrule.com

14 Responses »

  1. Mihai, multumesc, prima piesa – si stilul respectiv imi plac foarte mult. Adevarul e ca, odata cu varsta, gusturile se schimba. Ii scriam si lui Adi ca am crescut cu Beatles si Elvis, apoi in adolescenta cu disco, in liceu si facultate am descoperit muzica progresiva si hard-ul. Metalul nu l-am ageat prea tare, cu exceptia ACDC. Acum nu prea mai imi suport fostele preferinte – Jethro Tull sau chiar Pink Floyd. Rar ascult Purple sau LedZep, foarte rar EL&P – pentru care chiar am avut o pasiune. M-a bucurat venirea la Bucuresti a lui Ian Gillan, care a fost si este vocalistul meu preferat ever – si mi s-a parut in continuare foarte bun.
    La ora actuala ador muzica celta – Loreena McKennitt, Enya, The Corrs, The Chieftans s.a.m.d. Imi plac si experimentele telentate – gen Lady Gaga – ma rog – si multe, multe altele. Am uitat sa spun ca, pe langa genurile si formatiile de care am vorbit nu am incetat sa ascult muzica simfonica. In plus, imi palce muzica populara de calitate – printre pritenii mei cei mai buni sunt cantaretii maramureseni sotii Rednic, Gheorghe Turda sau legenda folclorului Stefan Petreus. De fapt, toata muzica e frumoasa, si nu exista incompatibilitati intre genuri muzicale – cu conditia ca muzica sa fie facuta sau interpretata cu pasiune, cu har. Ca un exemplu, Stefan Petreus este invitat sa cante la cetera in fata studentilor la conservator de la universitati din Occident, din Paris, Copenhaga sau Bruxelles. Si a ramas toata viata un taran morosan, cu mainile ca ale unui tzapinar. A studiat in permanenta muzica simfonica pentru a compune – si la ora actuala asculta Bach pentru a se inspira. Asta inseamna pasiune pentru arta, nu faptul ca faci parte dintr-un gen de cantareti mai mult sau mai putin nobil, mai trendy sau mai nu stiu cum…

  2. I just want to mention I am newbie to weblog and actually loved you’re web site. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You definitely come with beneficial article content. Regards for sharing your web-site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *