Necunoscuții și stranii primi ani ai unui geniu – Helena Petrovna Blavatsky

Necunoscuții și stranii primi ani ai unui geniu – Helena Petrovna Blavatsky

Articolul de față a pornit de la o carte. O carte scrisă în timp dar dată tiparului de curând de o pasionată a spiritului – doamna Irina Cupe. Efortul filologului român stabilit la Londra a meritat fiindcă o nouă carte despre viața marelui om de spirit Helena Petrovna Blavatsky va merita întotdeauna – indiferent câte alte mii s-ar fi scris până atunci.

 “Scurta introducere în Teozofie” prezintă pe scurt atât bazele acestei interesante doctrine și sistem de gândire, dar face și o trecere în revistă a principalelor momente biografice.

Spuneam că am dorit să plec de la recenzia acestei cărți. Ulterior însă mi-am schimbat decizia. Am ales să scriu în acest articol doar despre copilăria șI adolescența Helenei Blavatsky, pentru că de aici pleacă totul – elemente de dezbatere, mister șI controversă – în fond, chiar trei caracteristici ale viitorului demers spiritual al marii ocultiste.

Helena s-a născut în nefastul an 1831, primul an a marii epidemii de holeră ce avea să îndolieze întreaga Europă.

Data nașterii, noaptea dintre 30 și 31 iulie, era și ea semnificativă pentru vechile credințe ruse – legată fiind de cifra 7. O cifră cu puteri magice – iar copii născuți în ultima noapte  a lunii a șaptea (30-31 iulie), spuneau tradițiile vechi ruse și cazace, au o legătură profundă atât cu lumea de dincolo cât și cu cea a vrăjitoarelor – a vidmelor, cum li se spunea în popor.( Într-adevăr, și în ziua de atăzi, ziua de 31 este una din marile sărbători ale vrăjitoarelor – Lammas, preluată și de Wicca, o manifestare altfel benefică, a belșugului naturii și recoltelor)

De fapt, chiar în primele zile de viață ale Helenei se va petrece un incident mai mult decât ciudat. La botez, slujit în mare grabă, așa cum era obiceiul vremii, chiar înainte de a se rosti “Te lepezi de satana”, un copil, o rudă a Helenei, jucându-se, a dat foc sutanei părintelui. Slujba a fost întreruptă, dar incidentul a înspăimântat comunitatea.

Familia Helenei era una dintre cele mai nobile din Rusia, descendența din partea mamei fiind din legendarul prinț Rurik, varegul al cărui sânge se gasește și azi în mai multe case regale și imperiale – inclusiv cea a Romanovilor. Pe linie paternă, Helena se trage dintr-o nobilă familie germană, von Hahn.

Dar cea mai interesantă moștenire a primit-o probabil de la mama ei, Helena von Hahn, scriitoare de mare talent, pe care mari critici ai epocii au numit-o “o George Sand a Rusiei”. Sub pseudonimul “Zeneida R-va”, Helena Andreieva a publicat nuvele care au încântat epoca prin talent dar șI prin curajul exprimării în favoarea emancipării femeii. În plus, HPB a citit în nuvelele mamei sale șI primele teze mistice, pe care ulterior le va dezvolta în doctrina sa.

Misticul – de fapt Helena s-a născut într-o atmosferă de poveste, pe malul Niprului, într-o zonă în care legendele cazacilor vorbeau de rusalce, de ondinele pe care le va canta  Ceaikovski, despre piticii și gnomii pământului, a spiritelor casei (Domovoi), o lume a vrăjitoarelor – vidmele în care mujicul rus sau cazacul liber aveau mai multă încredere decât în doctor.

De mică Helena avea înclinații către supranatural. Le vorbea celor din jur de o lume ascunsă pe care numai ea o vedea, uneori vorbea sau se juca cu ființe imaginare… Alteori povestea despre un protector, un adult pe care îl cunoscuse în lumea de dincolo… Sigur, nu ar fi fost ceva absolut ieșit din comun pentru un copil dacă descrierile nu ar fi fost extrem de realiste, de convingătoare. Mai mult, Helena vorbea de reîncarnare și se povestea cicluri ale metempsihozei prin care trec șI se transformă oameni sau animale din jur  – chestiuni despre care apropiații spun că nu putea să le fi auzit în casă… Mărturiile vorbesc deja despre viziuni ale lumii de dincolo, ca și de simptome specifice acestora – somnambulism, dureri de cap în urma unor astfel de “povestiri”.

În privința vorbitului în somn există multe mărturii – uneori vorbea coerent, purta discuții ore întregi în timpul somnului. Alteori era găsită dormind la distanță de patul în care se culcase.

Dar cea mai înspăimântătoare manifestare era prezicerea nenorocirilor. Fetița se uita în ochii străinilor cu care se întâlnea și le spunea că în data cutare vor suferi un accident, sau se va întâmpla o nenorocire sau… chiar vor muri. Evident, a fost suficient ca doar câteva prevestiri să se împlinească și  Helena și-a căpătat un renume teribil.

Helena a fost un copil răsfățat și independent. Dar, această perioadă avea să se sfârșească odată cu un eveniment tragic. Moartea prematură a mamei – la 28 de ani este răpusă de tuberculoză – o va marca atât pe Helena cât și pe sora ei, Vera – aceasta din urmă devenind la rându-i o excelentă scriitoare și biografă atât a celebrei surori cât și a mamei sale. A avut deasemenea legături cu lumea ocultă, fiind o cunoscătoare și o adeptă a lui Cornelius Agrippa.

Helena va fi crescută de bunica din partea mamei, prințesa Helena Pavlovna Dolgorukov (sau Dolgoruki), de la care va primi o educație strălucită și cunoșterea mai multor limbi străine. De altfel, familia Dolgoruki era una dintre cele mai strălucite familii nobiliare din Rusia – protagonistă în capodoperele lui Dostoievski sau Lev Tolstoi – și, culmea pentru viitoarea reformatoare religioasă, legată, prin ascendența din Rurik, de marele sfânt al ortodoxiei ruse, cneazul Alexander Nevski!

Dar iată ce spune doamna Irina Cupe: “Aici va întâlni un mediu cultural șI spiritual (…) o bogată bibliotecă cu cărți ale unor ocultiști vestiți ai lumii care aparținuseră străbunicului ei, un vestit mason.” Dar, cred eu, influența majoră a avut-o bunica sa. Prințesa Dolgoruki era o femeie absolut neobișnuită pentru Rusia țăristă – era pasionată de științe natural, de istorie, de arheologie, era o mare colecționară de numismatic și  vorbea fluent cinci limbi străine.

Din cartea doamnei Cupe aflăm șI că tot atunci, în perioada adolescenței, Helena începe să-și manifeste capacitățile paranormale în fața nobilimii șI chiar a autorităților: “Era consultată de nobilime pentru diferite momente propice în a începe afaceri șI chiar de poliție în găsirea vinovaților pentru diferite crime”.

Tot în acea perioadă se va întâlni cu o altă persoană căre o va influența mult – guvernanta franțuzoaică, Henriette Peigneur, cunoscută în Paris drept una dintre cele mai frumoase femei ale Revoluției franceze – ce fusese aleasă de parizieni să o reprezinte pe “Zeița Libertății” – symbol important al Revoluției. Ei bine, Madame Henriette îi va povesti cu atâta har despre acele evenimente, astfel încât adolescenta a exclamat că vrea să fie o “Zeiță a libertății” toată viața ei.

Ceea ce se va șI întâmpla – atât pe planul creației spirituale cât și în politică sau în viața socială.

Închei aici acest articol, care cred că și-a justificat prezența într-o cronică a supranaturalului. Am dorit să vă prezint aceste aspecte stranii – sau mai puțin cunoscute despre viața unui om… atât de cunoscut.

Totul, de fapt, pleacă de la origini – de la copilărie. Iar cercetarea unui fenomen, cum e și cazul Helenei Blavatski, cred că trebuie luată de la început, cu multele sale detalii – cred eu – relevante.

Subiectul Helena Blavatski nu se încheie pentru mine aici. Voi reveni pentru că sunt mult prea multe chestiuni interesante de scris și dezbătut. Despre această femeie genială s-au scris, fără exgerare, multe milioane de pagini…

P.S. Am plecat de la carte, pe care v-o recomand cu toată căldura; faptul că am vorbit foarte puțin de ea se datorează intenției de a separa foarte curând recenzia de carte de pagina principală a site-ului, cu o altă abordare.

Cartea o puteți găsi dând click pe coperta alaturată

12 Responses »

 1. Desigur…saptamina trecuta am terminat de citit o carte care a prezentat-o pe Madame Blavatsky si “nebunia” generata de Teosofie. Cartea se numeste “Europa mediumitatii spirituale si a ezoterismului crestin. Europa marelui secol supranatural 1850-1950 – Mari mediumi si initiati” scrisa de Jean Prieur de la PRO Editura si Tipografie.

  Dragos Dumitriu: Ma bucur ca exista deja reactii, HPB merita intr-adevar interesul dvs. Teozofia a insemnat o abordare complexa si avangardista, potrivita spiritului acelor timpuri – de dupa schimbarile extraordinare aduse de curentul revolutionar din 1848. Apoi aparitia dinamicului imperiu german – si a spiritului acestei mai natiuni – a statului italian si impunerea definitiva a republicii in Franta – toate astea au impulsionat gandirea si libertatea spiritului in Lumea veche. HPB a adus exact ce trebuia acestui spirit – o abordare complexa – mistica, stiintifica, fara limite – o orientare catre adevar fara oprelisti dogmatice.

 2. Pe cand va fi vreo emisiune despre Tesla ? Mi se pare un personaj extrem de interesant, fiind implicat in multe domenii…

  Dragos Dumitriu: Desigur, e un exemplu de om de stiinta vizionar – dar inteles si acceptat mult mai tarziu, in multe privinte. Un subiect extrem de interesant pe care il voi aborda curand, probabil in cursul lunii august.

 3. Interesanta propunere!Am recitit cateva date despre aceasta deosebit de puternica personalitate.Impresionanta femeie mai ales la sfarsitul sec.19. Sangele albastru ( mama descindea din primul conducator al Rusiei ducele Rurik ),educatia deosebita si se pare o dotare suprasenzoriala iesita din comun au facut-o sa acceada la o cunoastere spirituala inalta.Calatoriile pe care le intreprinde in Egipt,Grecia,India ,Japonia,America de Sud si accesul la bibliotecile secrete ale maestrilor tibetani cred ca i-au prilejuit adevarate revelatii .Am insa niste nelamuriri in legatura cu personalitatea ei.Nu stiu ce a suparat-o mai tare in scandalul scrisorilor pe care sustinea ca le primeste de la maestrii indieni Kuthumi si Morya. Rusinea ca a fost descoperit un fals cand mottoul Societatii teozofice infiintate de ea era ” Nu exista nimic mai presus de adevar”, sau faptul ca nu a fost aparata de nimeni din cadrul societatii? Dupa acest scandal pleaca in Europa unde infiinteaza revista”Lucifer”.O face ca spirit ranit si rebel, se revolta fata de tot si de toate?R.Steiner a fost secretarul sectiei germane a Societatii de teozofie din Germania dar el a urmat o metodologie si o cale diferita, ce a dus la retragerea decretului de fondare de catre Annie Besant,( succesoarea HPB dupa moartea ei.).Sunt interesata de ideile ei in ceea ce a scris si a sustinut de-a lungul activitatii in cadrul S.T.Rudolf Steiner este unul dintre preferatii mei si as dori sa imi spuneti daca stiti cum a murit.Ceea ce stiu eu este foarte curios avand in vedere structura sa ce reiese din ceea ce a conferentiat si scris o viata.Poate stiti mai mult.Sunt sigura ca ne veti spune mai multe lucruri nestiute despre cele doua mari personalitati. Multumesc.

 4. Sanda , cartea este cumparata “de curind” – vreo 2-3 luni, dar datorita “treburilor” si a altor materiale am citit-o cu mari intreruperi. Nu este proaspat editata, e destul de veche. Am cumparat-o de la un “om al strazii” care-si vinde biblioteca pentru a trai. Mi sa facut mila vazind-o ( e o femeie) si am vrut sa-i dau bani fara a o jignii. Am aruncat un ochi fugitiv si printre mormanele de… carti de dragoste…am dat de aceasta carte. Mai avea si alte carti interesante (Dictionarul Diabolic) dar pe multe deja le aveam.Ce nu aveam, erau rupte , dezperecheate, ma rog, nu mai conteaza. Ideea e ca daca o vrei, ati recomand (daca esti din Bucuresti) anticariatul de pe platoul fantanii de la Facultatea de Arhitectura. Acolo au o groaza de carti vechi si noi, de foarte buna calitate (al continutului) si chiar stiu ce contin ceea ce vind, si bineinteles, ca si pretul este pe masura de fiecare data.
  Fiind un client relativ fidel, au inceput sa-mi faca si reduceri. Au inteles ca-mi “aloc” o suma de bani si ca incerc sa ma incadrez in ea. Mai poti cauta la “anticariatele” de pe marginea Universitatii, din curtea Palatului Sutu, pe str. Academiei (la coloane sunt 2), de pe Doamnei si acolo sunt 2, de la intrarea in Facultatea Dalles, la Bucur-Obor linga parcul primariei. Daca “Providenta” (cum bine spunea cineva pe aici) vrea ca tu sa ai acces la aceste informatii …vei avea.
  Mai multe detalii despre personajele respective, nu-ti dau, lasind placerea domnului Dimitrie care scrie muuult mai bine decit mine. :)
  Namaste

  Dragos Dumitriu: Un link de unde o puteti cumpara, la un pret redus – si vad o oferta intersanta si de alte carti: http://www.adevardivin.ro/?detalii&idOb=2122&label=Mari-mediumi-si-initiati—Europa-mediumitatii-spirituale-si-a-ezoterismului-crestin.-Europa-marelui-secol-supranatural-1850-1950

 5. “Error 404 – Not Found” atunci cind incerc sa intru pe “Scurtă introducere în teozofie” din lista mea de lecturi. Continutul ar trebuii sa fie “Autor Irina Cupe Scurtă introducere în teozofie de Irina Cupe (absolventă a Facultăţii de filologie din cadrul UBB Cluj-Napoca, secţia limba şi literatura engleză) este o privire atentă şi responsabilă, c…” …dar cin intru pe site erorr.
  Daca incerc sa il gasesc in cardul siteului nu exista. Ori la-ti sters, ori …?!?… nu conteza. Ideea este – ca nu se vede.

  Dragos Dumitriu: Iata link-ul de unde o puteti cumpara: http://www.casacartii.ro/detalii_1214_Scurta-introducere-in-teozofie.html
  Google trimite intr-adevar la o varianta a paginii de recenzii – Cartile Supranaturalului – care se afla in lucru.

 6. Pt. .Goldix..iti multumesc pt. indrumare.Si noi suntem clienti fideli ai celor de la Universitate si de la Arhitectura.Despre aceasta personalitate asa de controversata nu am citit decat ceva foarte sumar.Este interesant ce scriu altii despre cineva dar cel mai bine este cand poti citi din scrierile proprii.Asa este ,cand trebuie sa citesti ceva iti iese in cale.Adevarul este ca sunt asa de multe carti interesante si pe care doresc mult sa le citesc incat fac un adevarat slalom ca sa nu ratez timpul zilnic pt. bucuria lecturii.

 7. Este interesanta abordarea si absolut necesara pt. intelegerea personalitatii H.P.B.Nobilimea rusa a avut fata de nobilimea franceza,engleza,germana…un plus de sensibilitate si preocupare pt. spiritualitate.Basmele si legendele rusesti sunt de o rara frumusete si unele sunt absolut unice.Nu degeaba nobilii rusi faceau senzatie la Paris si Londra,aveau un anumit mister si starneau pasiuni arzatoare.De remarcat cat de emancipate si cat de serios preocupate de educatia solida a femeilor erau cei din familia doamnei HPB.Daca a avut asa o bunica,mama ,bona si pasiunea pt lecturi in domeniu,cunoasterea unui nr. impresionant de limbi straine, plus o inzestrare de exceptie nu este de mirare ca a fost asa de speciala.Daca era de la o varsta asa de frageda recunoscuta ca prezicator de valoare este foarte important.Darul nativ este de necontestat cand se manifesta in anii copilariei ca nu este intinat de ratiuni meschine.Imi pare bine ca ati selectat aceasta prima parte a vietii ei, este relevanta pt. mine.Astept cu nerabdare urmatorul material.

  Dragos Dumitriu: Ma bucur ca v-a placut, ma gandeam la o abordare mai altfel… Da, si eu cred ca manifestarile din copilarie – ca si intamplarile acelei varste – sunt interesante. Ca si povestea familiei, mai ales a mamei. Chiar vreau sa gasesc acea carte biografica scrisa de sora HPB sau o alta bigrafie. Ma gandesc la un alt material despre felul in care HPB a influentat mai multe personalitati – adica introducerea acestora in zona spirituala. Am asistat la o conferinta pe o tema asemanatoare despre Aleister Crowley. Foarte interesant ce influenta poate avea un asemenea personaj… Plus viziunile ei – si toata teoretizarea asupra unor teme majore – spiritism, alte realitati, trecutul preuman etc. E o tema imensa, si dvs ati subliniat asta intr-un comentariu. Sunt multe de spus, chiar mi-as dori ca una din conferintele pe care le vom tine – din septembrie incolo – sa fie pe tema HPB.

 8. Ar fi minunat!Voi incerca sa gasesc si eu ceva despre HPB,mi-ati starnit interesul pt. personalitatea ei.Eu sunt o admiratoare a lui R.Steiner si este interesanta diferenta dintre modul lor de abordare a domeniului.Are R.S. intr-o conferinta o relatare interesanta despre evolutia fiintei omenesti ( intreaga fiinta cu corpurile energetice alcatuitoare ) pe diferite planete.Ca si cum omul a parcurs in evolutia sa, pt. a se definitiva ca fiinta cu toate partile componente nu numai evolutia corpului fizic,o intreaga evolutie pe diverse planete iar pe Pamant a evoluat corpul fizic.Poate asta sa fi fost alungarea din gradina Edenului si pt. el planul material sa fi fost o experienta dureroasa.Descrie foarte frumos toate etapele.Ce mi-a placut la RS este ca el descrie toate lumile planului spiritual ca si cum ar fi reporter la fata locului,el nu presupune,nu speculeaza,nu emite o ipoteza,relateaza ceva ce stie din proprie perceptie.Acelas mod de relatare am intalnit-o la S.Demetrescu.Iti dau senzatia ca au capatat cunoasterea prin revelatie .V-am intrebat daca stiti cum a murit R.Steiner eu am auzit ca s-ar fi sinucis.

 9. I simply want to mention I’m newbie to blogging and certainly enjoyed you’re web-site. Very likely I’m want to bookmark your site . You absolutely come with tremendous well written articles. Thanks a lot for sharing with us your webpage.

 10. Sanda, sunt surprins de ce scrii legat de moartea lui Steiner. Intr-adevar, el a fost puternic afectat de distrugerea criminala a edificiului originar al Goetheanumului. Sanatatea sa a avut mult de suferit. Totusi, moartea sa e misterioasa, in sensul ca pe 31 decembrie 1924, mancand cateva fursecuri cu o ceasca de ceai la o serata, s-a simtit brusc foarte rau. A crezut ca e otravit, dar nu s-a putut dovedi niciodata otravirea. Cert e ca, din acel moment, sanatatea sa era tot mai fragila, suferinta curmandu-se cu moartea lui pe 28 Septembrie 1925. Pentru referinte, iti propun lectura carti: “Rudolf Steiner-O epopee a spiritului in secolul XX” de Simonne Rihouet-Coroze (2002, Univers Enciclopedic). Desigur, autobiografia sa e esentiala: “Povestea Vietii Mele”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *