Axa Supranaturalui în Teoria Corzilor

Axa Supranaturalui în Teoria Corzilor

Puteri magice, apariţii misterioase – sau, dimpotriva, dispariţii – transformări, dedublări, levitaţie şamd şamd.
Pentru a crede în realitatea unor astfel de fenomene trebuie să fim neapărat nebuni?
Ce aţI spune dacă aţi auzi genii ale ştiinţei – de talia unui Albert Einstein, Werner Heissenberg sau Stephen Hawking marturisind că tot ceea ce povestesc legendele lui Merlin, Aradia sau Morgan LaFey ar putea fi demonstrat, într-o bună zi, prin fizica modernă?
De altfel, spuneam într-o ediţie anterioară că ştiinţa modernă tinde să împlinească visul lui Einstein – acela de a asculta gândul lui Dumnezeu.
Ei bine, chiar şi numai această intenţie (poate) pune sub un mare semn de întrebare delimitarea dintre Natural şi Supranatural.
Fizicienii, matematicienii, chimiştii – ba chiar şI filosofii încearcă, de câteva zeci de ani, găsirea unei teorii unice, de fapt a unui cumul de principii în care să se încadreze tot ceea ce există – de la cuarci, fotoni, neutrino şI prezumtivii gravitoni – şi până la planete şi galaxii.


Ştiinţa şi-a dat seama, cu mulţI ani în urmă, că fizica Newtoniană, acea filozofie deterministă bazată pe motto-ul “Nullis in verba” – nu crede pe nimeni pe cuvânt – şi pe subterfugiul “Nu fac ipoteze”, ei bine, o astfel de gândire degenerează în fatalism.
Spiritual, dacă se poate spune aşa, maşinăria deterministă, cu cât evoluează, cu atât nu mai are nevoie de Dumnezeu. De fapt, în momentul atingerii perfecţiunii angrenajului, Dumnezeu, marele inginer care a proiectat maşinăria, este pasibil de pensionare.
Din toate punctele de vedere, oamenii de ştiinţă ai epocii contemporane dezaprobă acest tip de gândire.
Apariţia fizicii cuantice şi a principiilor corzilor înseamnă evidenţierea a tot ceea ce există – de la corpuri şi corpusculi, la poziţionarea lor, la vidul care le înconjoară – dar mai înseamnă şI evidenţierea a ceea ce există matematic, teoretic – chiar dacă nu putem realiza cu ajutorul celor cinci simţuri – alte dimensiuni, alte universuri, multiversuri.
Cel mai important, noua gândire ştiinţifică introduce un element nou şi esenţial – principiul posibilului.
De fapt, posibilul intervine permanent în existenţa noastră cotidiană, determinându-ne 90% din viata de zi cu zi.
Ne stabilim obiective sau destinaţii, facem alegeri, luăm hotărâri în funcţie de ceea ce considerăm că e posibil.
Posibilul e cuantificat, măsurat prin propria apreciere, bazată pe elemente de obiectiv şI subiectiv – în proporţii dependente de mulţI factori.
De fapt, putem reuni sub o singură noţiune toţi aceşti factori, precum şi toate elementele de subiectiv şi obiectiv care generează aprecierea în baza căreia stabilim, determinăm şI măsurăm posibilul. Această noţiune atotdeterminantă este chiar propriul gând.
Putem deci, fără să fim mari oameni de ştiinţă, să ne dăm seama fiecare de faptul că gândul are, de multe ori, o putere mai mare în viaţa noastră decât celelalte dimensiuni cuantificabile – spaţiul şi timpul. Faceţi un exerciţiu de logică şi memorie şi veţi fi uimiţi să realizaţi ce importanţă capitală a avut gândul în activitatea curentă – dar mai ales în situaţii ieşite din comun.
Ei bine, revenind la teoria unică, dacă se imaginează un sistem atotcuprinzător format din 12 dimensiuni, de ce nu să nu s-ar avea în vedere o dimensiune atât de importantă cum este gândul?
Dacă s-ar accepta o asemenea propunere, ar însemna că există părţi ale multiversului – universuri ca al nostru – în care toate legile şi aplicaţiile, inclusiv cele ale fizicii sau chimiei, sunt dependente de gând, aşa cum în Universul nostru sunt dependente de timp sau de dimensiunile spaţiului.
Tot acolo, deplasarea s-ar face pe axa gândului, aşa cum o facem curent pe axa lungimii, de exemplu. Practic, o deplasare de la minus imposibil la plus imposibil, trecând prin origine, punctual zero, posibilul.
Chestiunea unităţii de măsură a gândului comportă o altă discuţie. Pentru a depăşi acest pas, voi spune acum doar că poate fi un impuls mental de tip “Clipă, opreşte-te!”, însă cu character secvenţial şI mai ales repetabil, fără însă a avea sensul unui pact cu diavolul.

Revenind la deplasarea în dimensiunea gândului, e posibil ca toate acele fenomene pe care le denumim astăzi inexplicabile – dar în care strămoşii credeau – să fie, pur şI simplu, deplasări pe axa gândului.
De la experienţe magice şi previziuni extraodinare, tip Nostradamus sau Cayce, până la idei care au depăşit, la fel de inexplicabil, epoca în care au fost emise. Să nu uităm că atomul a fost descoperit în antichitate, că teoria M, cea mai avansată formă a teoriei corzilor, se regăseşte în imaginarul pantheonului egiptean sau că Pitagora, acum 2500 de ani, formula practic o teorie a cuantelor…
Nenumăratele efecte extraordinare, chiar supranaturale ale gândirii pozitive, ale credinţei, chiar ale iubirii, au ridicat problema căii alternative…
Să ne imaginăm această cale într-un model spaţial – sunteţi înconjurat din 359 de grade de o masă impenetrabilă, de beton, să spunem. Pentru a vă putea deplasa în spaţiu ar trebui să găsiţi exact acel unghi, de un singur grad care să vă permită trecerea. Aşa poate fi imaginată şi deplasarea pe axa gândului…
Mari filosofi moderni au imaginat o teorie a gândului – ca şi entitate supusă unor legi – să le spunem fizice. Astfel, Swami Shivananda propune mediul de deplasare al gândului, iar Erwin Laszlo teoretizează Câmpul Akashic şI Metaversul, exact în contextul teoriilor cuantice.
S-ar putea ca aici să se afle poarta către înălţare, către planul fiinţelor superioare. O cale ştiinţifică. Dar, în orice caz, axa gândului poate fi o altă poartă către supranatural.

15 Responses »

 1. Frumos blogul, frumos si forumul, care din pacate nu este functional… deocamdata sper.
  Constat ca sunteti o persoana sensibila si implicata in salvarea omenirii.

 2. Mă bucur mult, Dragoş, pentru că faci (în sfârşit!) ceea ce îţi place. Voi fi un cititor fidel şi un comentator activ pe acest site. Dincolo de circul cotidian în a cărui menajerie am fost absorbiţi, ne mai rămâne spiritul. Jucăm “in the next level”, o lume atât de vie şi de provocatoare încât merită să ne trezim cu noaptea-n cap pentru a vedea Răsăritul. BRAVO!

  Dragos Dumitriu: Multumesc, Adi! Sunt incantat ca un jurnalist si realizator TV de talia ta urmareste acest site. Poate vom realiza impreuna si materiale despre legendele – extrem de interesante – din zona Muscelului si mai ales ale Campulungului. In plus, cred ca tu si Ema aveti multe de spus despre minunatiile Deltei, spatiu atat de drag voua – si despre care ati realizat atatea documentare frumoase.

 3. Am inteles ca de curind chiar S. Hawking a confirmat existenta anumitor obiecte metalice(nave) de marimea TErrei ce graviteaza in jurul Soarelui plus a fiintelor solare-solarienii..pe net am gasit chiar poze facute de sateliti a obiectelor sferice ciudate din apropierea Soarelui.ceae ce e f clar din foto e deplasarea acestora.

  Dragos Dumitriu: Nu am auzit, daca imi puteti trimite informatii sau link-uri v-as ramane indatorat. Sunt fascinat de ideile, personalitatea si creatia lui Hawking, ma gandesc sa fac o emisiune despre oameni care si-au depasit cu mult conditia, au invins soarta practic, printre ei aflandu-se la loc de cinste Hawking, Erik Weihenmayer (alpinistul orb care a urcat circuitul Seven Summits – cele mai inalte varfuri de pe fiecar continent) s.a.

 4. Despre “Obiecte in jurul soarelui” se gasesc pe youtube imagini,foto “UFO around the sun”..mai e o filmare posibila a lui Armstrong pe LUNA ” Evidance about ruins found on the moon by Apollo 11 mission”. cred ca e o filmare reala scapata printre degete de cei de la Nasa.calitatea e excelenta. DEspre ceea ce a confirmat S.Hawking am auzit la emis lui Emil Strainu pe N24..sunt lucruri pe care persoanele cu capacit extrasenzoriale le stiu de mult, recent se dovedesc si stiintific anumite ipoteze.Devine clar ca au existat civilizatii atit pe Marte cit si pe Luna ..sunt poze facute de sateliti plus filmari..piramide, structuri ciudate pe care nu le-a facut vintul!De ce nu s-au ami intors pe LUna din 1969 pina n prezent?! pbabil ptr ca au fost socati de ceea ce au gasit acolo !

 5. salut Dragos..ti-am descoperit blogul de curand… totusi eram fan al expozitiilor de genu asta de foarte mult timp. Pe mine a ajuns sa ma intereseze istoria religiilor si mitologia dupa ce am cunoscut cate ceva despre Jung, totusi desi pentru mine psihologia analitica e preocuparea centrala cred ca oricum ai putea sa raspunzi la cateva intrebari ce tin de domeniu mult mai bine ca mine,una dintre ele ar fi : ce crezi ca reprezenta pentru Jung continutul mitului?..o povestioara care descrie o fenomenologie psihica prin evenimente paradigmatice din viata obisnuita a oamenilor (care au clar o de valoare de adevar) ma refer la miturile cu tricksterul sau altele de gen in care vb despre integritatea psihica si de dezvoltarea personalitatii…si mai sunt si miturile cosmogonice si teogonice si teologia…care ce rost au?..sa ne dezvaluie o realitatea concreta explicata in termeni specifici unor primitivi… parca ceva in genu asta vrea sa zica erich von daniken? Deci chiar sa ne gandim la un mit cosmogonic ca la o cunoastere despre univers valabila dar explicata slabut?..ce rost are mitul creatiei lumii din apele primordiale vis a vis de stiinta empirica, stiinta care vrea sa explice aparitia universului? Sper sa-mi fi inteles intrebarea… is incepator posibil sa imi scape cunostiinte elementare

  Dragos Dumitriu: Da, pentru Jung mitul este rezultatul unui proces intrapsihic, in mare, cel putin. Pentru ca, in cazuri particulare – cum este cel al Lilith, Jung isi aduce aportul (chiar daca minor) la realizarea lucrarii prietenului sau Hurwitz (lucrare pe care am prezentat-o in acest site), creionand un arhetip Lilith. Interesanta este insa participarea, chiar sub aceasta forma, la o monografie care in nici un caz nu o defineste pe Lilith ca o productie a constiintei – nici macar colective. Deci cred ca Jung isi construieste argumentatia aducand/reducand totul la o constructie a dinamicii intrapsihice, dar el nu este capatul stiintei pe care tu o studiezi. Scriam pe forum despre calitatea de vizionari a marilor oameni de stiinta; Jung e unul dintre acestia, cu siguranta ca ideea constructiei psihice bazata pe evenimente paradigmatice nu putea sa-l satisfaca. Sa luam cateva cazuri extrem de diferite: cum poti sa crezi ca persoane care au dus o viata izolata social – gen Svedenborg – sau izolata senzorial – gen Homer – sau, mai recent, intrand in zona fanteziei pentru tineret, izolata din cauza sanatatii – gen Karl May (autorul celebrei serii Winetou) au creat opera in baza paradigmei create de evenimentele prin care au trecut? Nu, asa cum am mai spus, visul, revelatia. viziunea mitica eu cred ca sunt chestiuni mult mai complexe. Intrepatrunderi dimensionale, temporale – sau poate acea axa a gandului si un drum catre alte realitati.
  Stiinta moderna nu mai este empirica, mai bine zis nu mai are ca ultima granita a teoriei dovedirea prin experiment. De aceea isi permite sa teoretizeze inceputul universului – si chiar pe Dumnezeu. Si nu vad nimic rau in asta, chiar in sensul gandirii lui Jung – “Stiinta nu e decat arta de a fauri iluzii adevarate”.
  Cred ca Danikan sau Sitchin incearca/au incercat sa judece neconventional, sa descopere adevarul impotriva celor care au spus, de-a lungul timpului, ca Pamantul nu se invarteste in jurul Soarelui, ca Troia e doar o poveste, ca… multe alte aberatii convetionale sau empirice.
  Ma bucura interventia ta si sper sa intri si pe Forum.

 6. foarte interesant blogul, bravo, cu siguranta o sa revin sa citesc noutatile

  Dragos Dumitriu: Multumesc pentru apreciere. Apropo de noutati, initial ma gandeam sa ma rezum la adugarea pastilelor odata cu emisiunea tv – deci dupa difuzarea Codului lui Oreste, sambata 21.30 – 23.00.
  Dar, vazand interesul pentru acest domeniu – si pentru site – voi face asta mai des – la 2-3 zile. Astept si colaboratorii, de genul excelentului si originalului articol scris de Alin – “Metal si mitologie nordica’. Am deschis si un capitol special pe site – (Co)Laborator Supranatural. Nu ma grabesc, vreau sa public articole cat mai bune.

 7. Buna seara!Interesanta idea articolului!Am apreciat felul aparte in care abordati aceste subiecte care au dat nastere de multe ori unor aberatii si exaltari morbide.Asa incearca si Oreste Teodorescu in emisiunea sa.Cred insa ca unele lucruri nu pot fi explicate neaparat pe baze stiintifice.Acum 40 de ani oameni de la tara au fost speriati de primul aspirator pe care l-au vazut..fugi mama cu el, ca este necuratul,nu vezi ce te trage la el?!..Unele lucruri care acum sunt mistere se pot explica usor mai tarziu.Altele poate nici nu este bine sa le explicam prea mult…sa nu strivim corola de minuni a lumii..Este clar acum ca gandul + sau – este o forma de energie care are o putere teribila si chiar functioneaza.Eu cred ca in vechime omul avea dezvoltate simturile mai mult decat noi,cred ca se considera parte din intreg si traia ca atare,la toate popoarele sunt basme cu eroi care inteleg glasul animalelor si limbajul plantelor,care primesc atentionari si ajutor de la ele.Pretul civilizatiei si al departarii de natura si de pamantul din care am plecat si in care ne vom intoarce este pierderea acestor abilitati.Pierderea acestei legaturi este cauza afectarii intregii noastre fiinte,multimea bolilor psihice,tristetii si pierderea bucuriei de a trai pe care o resimtim cu totii.

  Dragos Dumitriu: Da si eu cred ca optiunea omenirii pentru dezvoltarea tehnologica a insemnat calea usoara – dar si pierderea unor capacitati. Multi copii au capacitati extrasenzoriale pe care le pierd in timp…
  Sigur, eu cred in valoarea spirituala a farmecului mitului. Nu incerc nicicum sa distrug acest farmec, ci sa le demonstrez scepticilor ca totul e posibil si ca valorile pure ale copilariei – inclusiv basmele si mitologia – sunt extrem de posibile. Ca visul omului nu trebuie sa se opreasca la modelul american – munca la patron, hambuger-ul, rate la casa, berea cu vecinii, copiii integrati in sistem…
  Da, cam asa ceva – repet, visul geniului stiintei, Albert Einstein, era sa auda… un gand! Gandul lui Dumnezeu. Asta e ceea ce vreau si eu, asta cred ca e adevarata stiinta moderna. Printre altele sunt abonat la o revista de mare prestigiu – “Science et vie”. V-ar surprinde sa vedeti cu cata dezinvoltura este abordata stiinta la nivelul de sus al cercetarii. Cate teme pe care unii le numesc bazaconii, altii povesti, sunt abordate serios de varfurile stiintei. Cu cata deschidere este privita legatura intre ramurile cunosterii, de la stiinte exacte la filosofie. In fine, incepi sa crezi ca visul lui Einstein se va implini si ca omenirea are o sansa.

 8. Ati atins o zona f. dureroasa!!Cred ca si asta ,alaturi de alte aspecte arata distanta enorma ce ne separa!In cartea “Emotiile distructive”,( de fapt rezultatul dialogului stiintific cu Dalai Lama consemnat de Daniel Goleman) am citit consternata denumirea unor institutii din aceasta lume ce aratau ca aceste preocupari deja sunt obiective nationale,au fonduri alocate intr-o societate care buchiseste fiecare banut. Dr.F.Varela,cofondator al Inst.pt.Minte si Viata;dr.P.Ekerman, profesor. la Lab. pt. Interactiuni Umane,Univ.California,cel mai mare specialist din lume in cercetarea si interpretarea faciala a emotiilor,dr.Owen Falangan,Filozofia Mintii si rolul emotiilor in viata mintii,de la Wellesley College, dr.D.Goleman copres. al Consortiului pt. Cer.Inteligentei Emotionale-Universitatea Rutgers…Cartea relateaza preocuparile in domeniu la nivelul anului 2000 cand a avut loc evenimentul.Acesti oameni sunt din alte sfere.A fost o experienta unica intalnirea unor somitati din lumea stiintifica si tehnicile si experienta spirituala a calugarilor tibetani.Va dati seama ce a fost acolo,cred ca este un semn si cred ca aceasta imbinare dintre stiinta moderna care sigur este remarcabila si medicina traditionala de oriunde trebuia facuta de mult.Acum exista aparatura necesara pt. separarea imposturii de practicile de valoare care au strabatut secolele si au rezultate deosebite.

 9. “Fizicienii, matematicienii, chimiştii – ba chiar şI filosofii încearcă, de câteva zeci de ani, găsirea unei teorii unice, de fapt a unui cumul de principii în care să se încadreze tot ceea ce există – de la cuarci, fotoni, neutrino şI prezumtivii gravitoni – şi până la planete şi galaxii.”

  http://antiiluzii.blogspot.com/2011/06/nassim-haramein-intregul-negru.html

  Dragos Dumitriu: Cunosc blog-ul, e exceptional. Despre Nassim pot spune ca ma uimeste – dar imi da o senzatie… cam ca atunci cand pleci in concediu si ai senzatia ca ai uitat ceva, dar nu stii ce. Concret, teoria fractalica a Universului Holofractografic il conduce la ideea – cheia universului este Geometria. La fel cum o inscriptie gasita intr-o piramida vorbea de un secret al tuturor lucrurilor din univers; in urma nenumaratelor cercetari arheologice, lingvistice etc – ei bine si-au dat seama ca textul cu pricina vorbea de o ecuatie de gradul unu… Tipul e senzational si cred ca e printre primii care s-au pronuntat pentru acest studiu complex pentru aflarea teoriei tuturor lucrurilor – inclusiv a mitologiei antice.
  Oricum, sa nu se inteleaga din superba retorica a lui Nassim ca teoria lui este acceptata ca multcautatata teorie a tuturor lucrurilor.

 10. :) ideea era ca … e unul dintre cei care cauta o teorie “All in one”.
  Ca suntem sau nu de acord cu el… e partea a doua. Iarasi ce este de subliniat faptul ca nu neaga Divinitatea, ci vine sa o “demonstreze” sub alta forma si nu neaparat in mod direct.

 11. I just want to tell you that I am beginner to blogs and absolutely loved you’re page. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You absolutely have fantastic writings. Many thanks for sharing your web site.

 12. brava tinerilor ma bucur ca sint fiinte pe terra care mai incearca sa scoata capul dincolo de nori dar nu va obositi pentru ca teoriile de mai sus sint vechi astfel ; universul este holografic , este o fiinta vie in care noi stam astfel 1 sistem solar 2 galaxie 3 roi galactic 4 super roi galactic 5filamente galactice 6pina aici am ajuns sa l vedem PE EL ;7tesuturi galactice 8organe 9FIINTA VIIE OMM DECI UNIVERSUL ESTE UN OM URIAS IN CARE NOI STAM vezi siiva samita ;zoharul ; bagavat gita ; filozofia lui hermes trismegistul etc in zohar purtatorul de univers se numeste mercantrop ; in siiva samita se numeste HAUM DECI IUBITII MEI FRATI UNIVERSUL ESTE VIU SI DACA EU RACESC IN SISTEMUL MEU PULMONAR VIRUSII FAC SEX SE INMULTESC EU IAU ANTIBIOTICE SII OMOR CA ALTFEL MA OMOARA EI PE MINNE dan initiatul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *