Lilith, prima femeie, mamă a demonilor, soția Întunericului și a Luminii (I)

Lilith, prima femeie, mamă a demonilor, soția Întunericului și a Luminii (I)

Lilith este, după părerea mea, cel mai interesant și mai contrastant personaj mitologic. Demon, zeiță, supraom, vampir, vrăjitoare, ea este în mitologie prima femeie – iar în religii – primul nume ce s-a încercat a fi șters. Trecerea ei prin istorie o nominalizează fie ca și fatala Curvă a Babilonului, fie ca și Maria Magdalena…

Din prima femeie Lilith devine mama demonilor. Lilith este regina din Saaba dar este și la originea vampirilor. Lilith este un demon de care comunități întregi se tem și se apară de mii de ani – până în ziua de azi, în timp ce alte comunități o cinstesc și o numesc protectoare. Lilith era considerată un demon ucigaș de nou-născuți și de femei lăuze, iar astăzi e considerată și onorată ca primul simbol al feminismului.

În fine, legendele ebraice o menționează ca prima rebelă, înaintea lui Lucifer, prima  care a îndrăznit să rostească Numele Lui, tocmai pentru a-I încălca porunca și a se opune creației, devenind apoi perechea diavolului, în schimb Kabbalah vorbește de aceeași demonică rebelă ca fiind pentru o perioadă… soția lui Dumnezeu!…

Un personaj fascinant dar și terifinat, în orice caz purtător al unei teribile vibrații a neliniștii. Tocmai aceste contraste totale, această rebeliune veșnică te fac să te întrebi dacă e vorba de damnare justificată sau de o mare nedreptate a memoriei umane și divine. Simt, deci, nevoia unei explicații apropierii mele de Lilith.

Sunt momente în viață pe care le numim majore. Sau de răscruce. Sau, pur și simplu, momente care îți schimbă viața. Un asemenea moment am trăit eu atunci când am cunoscut-o pe Lilith.

Câțiva inițiați în tainele artelor secrete m-au întrebat de ce nu încerc să depășesc faza cunoșterii din cărți și să mă apropii pe căile artelor oculte – fiindcă vorbim de un personaj din această zonă. Adevărul este că poate singura experiență stranie, de care sunt sigur că s-a petrecut – și drept urmare am povestit-o în câteva rânduri – a fost legată de Lilith. Nu pot spune că m-a marcat – dar, în mod sigur, m-a încurajat. De aceea sunt sigur că această cale, prin memoria scrisă, este cea care îmi e potrivită, sau poate hărăzită.

Am făcut această introducere pentru a-mi explica interesul din punct de vedere sentimental-senzorial – poate chiar transcendent – pentru Lilith. Dacă este să vorbim însă de argumente istorico-mitologice, ei bine, acestea sunt foarte multe.

În primul rând am afirmat în repetate rânduri că Lilith este cel mai longeviv personaj mitologic. Într-adevăr, paradigma temporală se întinde din anticul Sumer, de unde începe istoria recunoscută official, până în zilele noastre. Fie că vorbim de un demon malefic, fie că vorbim de o zeitate sau de un alt fel de divinitate ambivalentă, Lilith inspira teamă sau venerație unor comunități șI atunci  șI  acum. Nu există nici o altă divinitate, nominalizată și definită ca actant suprauman/supranatural  în viața oamenilor care să fi avut o perioadă de existență consemnată pe o asemenea durată de timp. Nici măcar Dumnezeu sau diavolul…

Mai mult, într-un studiu pe care-l pregătesc pentru publicare propun o ipoteză care trimite originea lui Lilith dincolo de Sumer – și s-ar putea constitui chiar într-o propunere pentru controversata origine a sumerienilor.

În Sumer Lilith apare ca nume sub mai multe forme legate de cuvântul Lil – aceasta însemnând aer. Lilith este ar fi fost deci un spirit al aerului, spun unii cercetători, asociind această imagine cu cea currentă a demonului, un spirit neîntrupat. Dar, această definire personal o consider simplistă, sau chiar eronată întrucât nu ea în seamă celelalte nominalizări ale lui Lilith în legendele Sumerului – de această dată extreme de întrupate.

 Pe scurt, variantele sumeriene sunt – Lilitu – care desemna fie un demon al deșertului, al furtunii și al aerului, responsabil de maladiile ce se credea a fi transmise pe calea aerului,  fie așa se putea numi o întragă clasă de ființe supranaturale, demoni sau spirite. Dar, cei ce propun varianta spiritelor neîntrupate omit faptul că singularul lui Lilitu, Lili sau Lil-la desemna o femeie la vârsta acuplării sau a măritișului. Forma Ardat Lili, sub care apare în transcrierile akkadiene desemnează o fecioară – ceea ce pentru sumerieni însemna femeie încă nemăritată, sau chiar văduvă cu nu mai mult de un copil. Ei bine, această Lilith este un succubus – o femeie demon, fie întrupată, fie având posibiliatea întrupării. O entitate care, prin frumusețe șI seducție tulbura bărbații, fie în vis, fie chiar în stare de veghe. Marea zeiță Inanna o folosea în acest scop pe Ardat Lili, iar legendele o numesc apropiata, slujitoarea fidelă a zeiței. O altă variantă, întărită și de aparițiile erotice ale Inannei, este că Lilith era, de fapt, un Alter ego al marii zeițe.

Dar cea mai interesantă este apariția din legendele lui Ghilgameș, mai bine zis în povestirea numită “Inanna și copacul Huluppu” . În această povestire plină de semnificații se spune că Inanna salvează Copacul Lumii – cel ce face legătura dintre subteran, pământ și cer – pentru a-și face tronul din el, atunci când va ajunge la maturitate. După alte variante, ar avea semnificație Copacul Vieții, semnificația fiind evident transcendența umană sau divină. Ei bine, cea care strică socotelile marii zeițe este “demonul” sau entitatea nonumană Ki-sikil-lil-la-ke, traducerile propunând variant “Fecioara Lili(th) care a furat lumina” . Este de reținut această ciudată acuzație și să ne-o reamintim atunci când vom vorbi de astrologie. Aici apare și descrierea fizică pe care o vom întâlni pe placa de teracotă “Queen of the Night” (cunoscută până de curând ca “Relieful Burney”). Anume o femeie care avea aripi iar picioarele se terminau cu ghiare – ca ale păsării Anzu – asociată cu bufnița, pasăre care de altfel va însoți în multe mitologii apariția lui Lilith. Lilith, demonul care strica planurile marii zeițe, este alungată de mesianicul Ghilgameș – acesta redând divinității simbolul celor trei stări sau existențe. Lilith fuge în deșert, episode pe care îl regăsim șI în ulterioara istorie ebraică – Vechiul Testament.

În fine, cea mai înfiorătoare prezență mitică asociată cu Lilith este marele demon Lamashtu. Un demon feminin, vampir și canibal, care făcea multe rele oamenilor, printre altele fiind  vinovat de moartea infantilă dar și a deceselor mamelor în perioada pre și post natală. Dealtfel, aceasta va fi și principalul motiv de teamă al comunităților evreiești de Lilith, teamă care s-a perpetuat până în zilele noastre. Alt aspect ciudat al lui Lamashtu, care din nou o apropie de Lilith, este independența ei față de marile divinități. Spre deosebire de ceilalți demoni, care acționau la porunca zeilor, Lamashtu făcea totul numai din proprie dorință. Fiică a zeului cerului, Anu, Lamashtu este asociată și cu lumea subpămâteană, iar reprezentările ei trimit nu numai la Lilith, dar și la alte divinități ulterioare (Hathor-Sekmeth, Hekate), ceea ce permite multe ipoteze de lucru. Remarcabil este și că avem de-a face pentru prima dată cu o entitate subpământeană, din afara pantheonului principal, care este cauza unui mare număr de nenorociri și este într-un permanent conflict cu divinitatea. Practic, un prototip al diavolului pe care îl vor acredita evreii, urmașii sumerienilor – cel puțin într-ale religiei. Si, așa cum vom vedea, încă o asociere cu Lilith…

Pe scurt, acestea sunt reprezentările sumeriene ale lui Lilith. Primele își au originile cu 6000 de ani în urmă, dar este posibil, așa cum spuneam la început, ca aceste cifre să fie depășite de o conexiune pe cât de interesantă – pe atât de posibilă și demonstrabilă.

În episodul următor voi prezenta extraordinarul periplu al lui Lilith prin mitologia ebraică, acolo unde va parcurge fabulosul drum de la prima femeie, la soția diavolului Samael dar și a lui Yahve.

– va urma –

 

Dată fiind dimensiunea mare a materialului l-am structurat în trei părți, pe care le voi publica în această săptămână. Lilith va avea dealtfel o pagină separată pe acest site, motivele obiective șI subiective le-am explicat la începutul articolului.

46 Responses »

 1. De cand citesc blogul dvs si mie a inceput sa imi placa sa citesc despre Lilith si chiar e cel mai controversat personaj despre care am citit din simplul fapt ca nimeni nu stie exact ce este aceasta Lilith…

  Daca ati putea sa imi recomandati niste carti despre Lilith as fi foarte recunoscator…

  Dragos Dumitriu: Nu exista o monografie in limba romana. De fapt, singura care poate aspira la aceasta titulatura este cartea lui Siegmund Hurwitz, pe care o gasiti la Okian, in limba engleza. Link-ul este in articolul despre carte. In rest, nu se gaseste mai nimic, pe plan international, care sa ofere o imagine cat mai completa asupra datelor despre Lilith. Oricum, chiar daca pare ca ma laud, cred ca am adunat mai multe date despre ea decat in oricare carte a, citit-o pe acesta tema. De aceea si sper ca in curand sa dau tiparului o tentativa de monografie.
  Saptamana viitoare finalizez pagina speciala dedicata lui Lilith si acolo voi face referinte biografice.

 2. Domnule Dragos Dumitriu, de data aceasta pot spune ca am ramas uimit de eleganta si pasiunea rafinata cu care ati descris-o pe Lilith. E foarte greu sa iesi de sub arhetipurile apasatoare ce reprezinta societatile prezente si care de altfel ne guverneaza imaginatia in proportie de 85%. Timp de cateva randuri am iesit si eu de sub tipar incercand sa-i fac si eu o descriere pe scurt. N-am reusit. Numai cat am incercat sa-mi imaginez frumusetea ei, feminitatea, erotismul debordand dar si divin. Nu reusesc insa sa inteleg cum a reusit prin filtrul gandirii umane sa fie descrisa in acest fel? (fatala curva Babilonului, mama demonilor, cauza unui mare numar de nenorociri etc.)

  Dragos Dumitriu: Vorba lui Ilarion Ciobanu – am si eu sensibilitatile mele! Iar pentru nedumerirea dvs, imi sta pe buze titlul lui Marin Sorescu – “Trebuiau sa poarte un nume”. Nenorocirile, evident. Si atunci este posibil ca societatea dictatorial-patriarhala evreiasca – si chiar inaintasa sumeriana – au gasit numele tuturor relelor, imbracat in cel mai frumos si mai seducator ambalaj – femeia. Iar simbolul femeii pe care sa o socotesti vinovata nu putea sa fie Eva, un simbol al mamei (aici am putea sa-l citam pe Napoleon – “Toate femeile sunt c…, in afara de mama mea”), deci nu Eva, ci aceasta prima rebela. Asta ca idee pro. Daca e sa vorbim contra, ei bine s-ar putea ca in unele situatii sa nu iasa fum fara foc… Dar stati sa cititi si celelalte (doua)episoade.

 3. “”Pe malul EUfratului crestea un copac huluppu, dar pentru ca vantul de miazazi tragea de crengile sale, zeita Inanna l-a luat de acolo pentru a-l resadi in gradinile templului ei din Uruk. Ea l-a ingrijit, caci voia sa faca din lemnul lui un pat si un scaun. Cand copacul ajunge la maturitate, Inanna vrea sa il taie, dar descopera ca nu o poate face deoarece in copac si-au facut acum salasul trei creaturi demonice. La radacina lui traieste un sarpe ‘care nu cunoaste nici o vraja’, pasarea Anzu si-a facut cuib in coroana lui, iar in trunchi traieste “fecioara durerii”, Lilit.

  Ghilgames omoara sarpele, dupa care Lilit si pasarea Anzu pleaca in zbor.”

  Dragos Dumitriu: Da, aceasta e istorioara, dar traducatorii moderni au apreciat ca e vorba de “sarpele care nu putea fi vrajit”, iar ín privinta sintagmei “fecioara durerii” – este contestata tot dpdv al traducerii. Copacul huluppu este asociat in unele variante cu salcia, copacul vrajitoarelor si al zanelor – ambele categorii patronate de Lilith.

 4. “”Anzu :
  In mitologia si iconografia mesopotamiana, o creatura sub forma unui vultur cu cap de leu. Numele sau poate fi scris .IM.DUGUD.MUSEN sau an-zu-u.

  Conform lui Jacobsen (1970), Anzu “reprezenta puetrea sacra in furtuna” intr-o etapa ipotetica a religiei mesopotamiene, cind era reprezentat teriomorf.In perioada sumeriana veche, Anzu a devenit umanizat (jumatate pasare, jumatate om) si ulterior forma animala s-a desprins de manifestarea antropomorfa (Ningirsu) pentru ca in final sa fie considerata nefasta.””

 5. “”Demoni:
  Sunt probabil mai vechi decit zei, si multe societati totemice recunosc existenta fiintelor neomenesti(“spirite”) inzestrate cu puterea de a influenta vietile oamenilor si ale animalelor.

  …desi uneori demonii sunt descrisi ca fiind dincolo de influenta zeilor, rugaciunile babiloniene din cel de al doilea mileniu fac apel la zei pentru a-i supune””

 6. “Galla – demoni sumerieni din Lumea subpaminteana
  Galla apar in Coborarea Inannei si in relatarile mortii lui Dumuzi, unde sunt descrisi ca niste fiinte nemiloase, care nu au atasamentele si obiceiurile fiintelor vii si care fac tot posibilul ca nimeni dintre cei destinati Lumii subpamantene sa nu scape.””
  Asta imi aduce aminte de niste personaje de prin vechiul testament, de care se foloseau ostile luminii pentru se lupta cu “intunericul” – decazutii.

 7. Cred ca ar trebuii sa scriu si despre Enlil…dar am impresia ca o sa atingeti subiectul … asa ca va las pe dvs. :)

  Dragos Dumitriu: Nu, am terminat cu zona Mesopotamiei, voi mai reveni pe scurt, in episodul doi, la influenta babiloniana asupra miturilor evreiesti despre Lilith. Erau f multe de scris – demonii Alu si Gallu, numele Lilu al tatalui lui Ghilames, asocierile lulu si lalu etc etc. Dar pe pagina dedicata lui Lilith, care va aparea saptamana viitoare, vom putea detalia multe aspecte. Oricum, preocuparea si cunostintele dvs ma bucura f mult, sunt de mare ajutor pentru acest site si sper sa continuati si cu articole. Aveti cu ce…

 8. Hm….am cumparat special acest Dictionar de Mitologie a Orientului Apropiat Antic scris de Gwendolyn Leick , insa sunt foarte dezamagit de informatiile despre Lilit.
  Clar… va trebuii sa mai “caut”.

  Dragos Dumitriu: O lucrare absolut necesara, bine scrisa – imbina stiinta (oarecum popularizata) cu un caracter comercial de bun simt. Daca nu ma insel e chiar un best seller al domeniului. GL e o austriaca specializata in antichitatea Orientului Apropiat, mai ales in Asiria, iar intr-o alta carte a ei, “Sex and Eroticism in Mesopotamian Literature”, scrisa in 1994, pe care inca nu o am, e posibil sa mai spuna ceva de Lilith. Iar de cautat, sursele sunt multe dar se axeaza pe detalii, pe zone foarte mici in spatiu si timp – deci trebuie facte multe colationari. Nu, eu cred in tentativa stergerii din istorie, din memorie, deeci regasirea adevaratei Lilith e dificila.

 9. Domnule Dragos Dumitriu m-ati lamurit complet desspre Lilith si prin aceste informati dar si la Tv :).Ador acesta parte a emisiunii.Ma bucur ca am ce sa citesc pe acest blog :).Mult succes in continuare!

  Dragos Dumitriu: Multumesc, dar nu am facut decat o introducere in tema. O tema pe care si eu o studiez de ceva vreme – si mai am multa vreme pana sa declar calatoria incheiata.

  Aveti un site foarte interesant si il voi adauga la link-uri.

 10. D-le D.Dumitriu am gasit ceva interesant incercand sa adun mai multe date despre Lilith.In traditia iudaica era obiceiul ca baietii nou nascuti sa poarte la gat o amuleta cu numele a 3 ingeri pt. a fi feriti de razbunarea lui L.Asta dovedeste ca ea exista in traditie BC si nu a fost o creatie a Evului Mediu cum se considera.Mai era o traditie la evrei sa se amane taierea parului prima data la baieti cat mai mult pt ca Lilith sa creada ca sunt fete.Este interesant ca aceasta traditie este si la noi la baieti sa nu li se taie parul pana la 3 ani cand ” li se ia motul”.Este traditie populara foarte respectata in vechime in lumea satului.In textele de la Qumran ,in “Cartea proverbelor” ea apare ca fiind o femeie periculoasa care ademenea barbatii si cei ce-i treceau pragul nu se mai intorceau niciodata. Acum vreau sa va pun o intrebare cum se poate stabili longevitatea ei de-a lungul mileniilor si a diverselor mitologii in care apare? Cum puteti sustine ca este ea si nu a manifestare a altei zeitati?

  Dragos Dumitriu: In privinta amuletelor, ele se folosesc si in ziua de azi in comunitatile evreiesti religioase. Un distins carturar al comunitatii evreiesti de la noi, dl. Hari Kuller, imi spunea ca inclusiv bunica sa folosea aceasta amuleta contra lui Lilith, cu cei trei ingeri – Senoy, Sensenoy si Semangelof. Intradevarm sursele Alfabetului Ben Sira si ale Zoharului pot trece de era noastra.
  In privinta intrebarii dvs din final, nu o inteleg decat partial. In sensul ca aparitia ei ca demon in Sumer este practic indiscutabila – si cred ca am aratat asta destul de clar – ori atunci divinitatile din ziua de azi nu faceau parte din nici un panteon, pe cand Lilith, cel putin ca demon, si-a mentinut prezenta, cel putin prin traditia ebraica. Dar, veti vedea in continuare, si prin multe alte religii sau mitologii. Ca sa nu mai vorbim de venerarea ei ca mare divinitate in New Age. Intuiesc insa ca pe dvs va incitat numele Mariei Magdalena pe care l-am trecut in introducere… Am dreptate? Oricum, anticipez ceea ce voi scrie in celelelte episoade, pentru corectitudinea demersului meu trebuie sa spun ca in timp s-au facut unele asocieri gratuite intre Lilith si unele divinitati sau entitati – sau chiar personaje umane. Or, eu consider ca daca vreau sa fac ceva pentru un personaj de care m-am apropiat, trebuie sa ma feresc de exagerari. Deci, in acesta privinta sunt de acord cu o anume circumspectie a dvs.

 11. Sunt sigura ca nu faceti parte dintre cei care aduc din condei informatiile spre a-si sustine ideile.Este foarte la moda sa aduni de pe Internet,conferinte,muzee,colectionari de carti rare etc si sa susti ceea ce dorest cu aceste date.Multi au facut averi sau renume simtind ca este la moda sa scri despre anumite subiecte care incita interesul publicului.Doresc mult sa nu cadeti in aceasta capcana oricat v-ar ademeni admiratia pe care o aveti pt. Lilith.Este foarte greu sa ai acces la sursa si te poti insela ca om obisnuit.Responsabilitatea celor ca dvs. este mare si grea.M-ati prins cu M.Magdalena si cu regina din Saba.Ma indoiesc sa fie asa pt ca este o mare deosebire de tipologie.Doar faptul ca au fost prostituate la un moment dat nu ma convinge.Este plina istoria de prostituate celebre dar nu inseamna ca toate sau unele dintre ele… M.Magdalena este o femeie puternica,inteligenta si ambitioasa,
  superioara.Ea il iubeste pe Iisus, este capabila sa-i inteleaga ideile si este alaturi de El pana la final , ea nu fuge ,nu se teme de repercursiuni, Fecioara Maria o recunoaste in fata Crucii ca facand parte din familie.Nu il impiedica sa-si duca la bun sfarsit destinul chiar daca poate ca femeie l-ar fi vrut aproape inca mult timp.Unde este Lilith aici?Lilith din Sumer,din mitologiile precrestine are o amploare cosmica,o forta terifianta,ucide prunci si femei insarcinate,distruge destine,poate si protejeaza, nu stiu dar este uriasa.Nu se potriveste.Sau se mai poate sa mai fie o explicatie care poate parea ridicola dar acum s-a ivit.Nu trageti in pianist!!Daca este sa dam crezare ca exista o Karma si pt oameni si pt zei si demoni poate a trebuit si ea sa cunoasca aceste sentimente si trairi pe care nu le-a experimentat in existenta ei de mii de ani si a devenit o femeie puternica,inteligenta capabila sa imparta idei si idealuri si sa se dedice cuiva pana la capat. Despre ce trateaza cartile ce le veti publica?Astept si celelalte pastile si nu uitati ca asteptam si despre HPB urmarea.Numai bine va dorim.

  Dragos Dumitriu: Ma bucura mult aceste interventii ale dvs care sunt in acelasi timp pline de bun simt, dar care sustin cu curaj opinii – uneori contrare cu ale autorului. Din pacate in aceste domenii sunt prea multe cazuri in care fie se minte cu nerusinare, fie se prezinta cu tupeu, unui public mai putin avizat – inventii sau ipoteze prea putin fondate drept adevaruri. Si tot din pacate un public avid parca de gogomanii cauta cu infrigurare asa ceva.
  In urma comentariului dvs am scris un articol care doreste sa puncteze nu numai conceptia mea despre analiza domeniului dar si sa afle reactii la cele exprimate in acele randuri. Tin f mult la parerea dvs si sper sa fiti printre comentatori.
  Revenind la mesaj, dvs anticipati acum chestiunea cu regina din Saaba si cred ca va referiti la asocierea ei cu cele doua Lilith (Lilith si Naamah sau Lilith cea tanara) – fiindca eu fac referire in pastila la o legenda coranica, nu la cea de mai sus, din apocrifele lui Solomon. In fine, ideea de prostituata nu e dupa parerea multora o tentativa de minimalizare, poate chiar de… demonizare a Magdalenei, ea nefiind niciodata asa ceva – dupa parerea multor cercetatori ai Noului Testament dar si a scrierilor apocrife, a celor peste 80 de evanghelii neoficiale dar contemporane cu cele patru ale NT.
  Despre carti am in pregatire una despre 13 divinitati feminine intunecate – are legatura cu articolul de pe site si o alta despre Lilith, evident. Apropo, “admiratia” nu e cel mai potrivit termen – e mai curand o relatie speciala, hai sa spunem asa. Pregatesc in paralel si un dictionar al supranaturalului si am in plan, dar sunt abia la inceput cu o carte despre divinitatile geto-dace. In plus, sper ca la anul sa scriu si o lucrare despre o alta “admiratie” cum spuneti dvs, Hekate.
  Va multumesc si va raman indatorat pt ca mi-ati oferit prilejul – si mi-ati insuflat ideea – de a scrie acel articol pe care il consider necesar si binevenit.

 12. Buna ziua!In primul rand as vrea sa va felicit domnule Dragos,pentru tot ce inseamna Cranica Supranaturalului!Ma bucura faptul ca in ultimul timp,din ce in ce mai multi oameni au inceput sa fie preocupati de cercetarea amanuntita cu privire la aceste subiecte,care mult timp au fost ocultate de diverse personaje,le numesc asa pentru ca nu vreau sa jignesc!
  Profit insa de acesta ocazie si pentru a va invita la o serie de discutii sincere si serioase,pe teme ezoterice,oculte si,de ce nu,si teme generale,pe noul forum,Ocult-Ro!
  Noi suntem o mana de oameni care avem ani buni in domeniu,si l-am studiat atat la modul launtric cat si operativ!
  Vreau sa stiu daca pot atasa un link catre forum,daca este in regula?
  Cu mult respect,Alex!

 13. Echinox … “Despre Lilith se poate spune mai nimic, despre ceea ce se crede ca ar fi Lilith se pot scrie foarte multe.” – preluata de pe forum din ceea ce afirma Vaatenen.
  Problema nu este ceea ce se gaseste “clar” despre Lilith, ci acele “conexiuni” care se pot face intre diverse personaje din mitologie si Lilith.
  Deci … urmeaza sa fiu “lamurit”. Continutul forumului il cunosteam. Te asigur ca pe mine inca nu ma lamurit, ci dimpotriva…ma determinat sa vreau sa aflu de fapt si de drept MAI MULT.
  Daca a fost sau nu “sotia” lui Dumnezeu;
  Daca a fost sotia (prima) lui Adam;
  Daca fost creata precum Adam (nu din coasta lui)
  Daca sa razvratit datorita pozitiei sexuale (a se intelege…cine domina)
  Daca este sau nu sotia lui Lucifer – afirmatia lui Elis D
  Daca a furat “lumina” … de la cine?…de ce?…in ce consta lumina?…
  De ce a devenit demon, succubus sau cum io mai spune…daca era la fel ca Adam?
  Cum de a dat nastere la demoni, unirea dintre Adam si Lilith???? -liln si lilm
  Si toate astea doar din ceea ce contine site-ul acesta si forumul, nu mai vorbesc despre alte si alte materiale care se gasesc pe net.
  Namaste
  P.S. Sa nu crezi ca nu as fi ascultat materialul audio de pe blogul tau, pentru care te felicit.

 14. Catre Echinox.

  Namaste…., lucrator in lumina?. Cauta in partea intunecata a corpului tau si vei afla cit de mult te poti abate de la principiile tale. Te rog frumos sa nu mai dai ca exemplu ceea ce am afirmat. Il rog pe D-l Dragos Dumitriu sa ma stearga din forum, multumesc.

 15. Vaatenen – cred ca mi te adresai… de fapt.
  De cind a devenit o formula de salut, apanajul lucratorilor in lumina?
  Daca si urmatoarea intrebare imi este adresata… ei bine, tocmai de aceea nu sunt un lucrator in lumina, vindecator, bioterapeut sau mai stiu eu ce. Am realizat de mult cat rau pot face , vrand sa fac bine. Eu ce-l putin mi-am “vazut” partea intunecata si nu mi-o neg, dar nici nu o incurajez. A nu se intelege ca reusesc s-o tin in “frau” tot timpul… sau ca as fi vreun fenomen – in nici un caz.
  Namaste :)

  Dragos Dumitriu: Un salut, dar de fapt o recunoastere (a partii divine) din fiecare parte. Chiar o formula de respect, daca e vorba de o discutie…
  Atentie la a doua parte a ideii “… tocmai de aceea…” -eu unul o apreciez, dar e de urmarit in timp. Namaste!

 16. Buna ziua, d-le D.Dumitriu,
  Subiectul d-voastra e unul interesant (doar) din punct de vedere teroretic.Am citit mult despre aceasta Lilith si sincera sa fiu, totul risca sa ramana la acest nivel teoretic daca nu as fi dat nas in nas cu ea, cu insasi Lilith.Intalnirea o pot descrie ca fiind aducatoare de mult intuneric si multa suferinta; prezenta ei emana groaza,durere,suferinta,tristete, intuneric,revolta,orgoliu,etc…stari deloc usor de suportat.Va garantez ca nu am simit niciun moment vreo admiratie fata de ea;nici macar nu am putut sta prea mult in preajma ei…lumina ma acapara cu totul.Negocierea la care ma invitase s-a sfarsit brusc cand i-am declarat ca niciodata, dar niciodata nu voi face parte din gasca ei.
  Asadar tot ceea ce e stiut la nivel teoretic, e pe de parte , incomplet.Doar o experienta personala va poate demonstra daca ceea ce ati citit, e corect si just. In ceea ce ma priveste, NICIODATA nu voi putea admira o asemenea prezenta.
  P.S. prin insasi invocarea ei in acest text, o invitati alaturi…ii oferiti putere…mare atentie la gandurile D-voastra…in rest, sa auzim doar de bine si mult succes!!

  Dragos Dumitriu: Cu tot respectul, comentariul mi se pare abulic: Lilith, intuneic, lumina, am citit, am intalnit-o, invocare (!!!)… Nu am invocat pe nimeni, din cate imi amintesc…
  Da, eu incerc sa raman un carturar – care are o atentie speciala pentru Lilith… Ca si pentru Kali, de altfel… Si mai ales pentu Hekate, daca va spune ceva…

 17. Cind vorbesti, scrii, despre un personaj pe care lumea la catalogat ca fiind demonic, malefic, inseamna, afirm eu, ca urmareste sa arati lumii ca esti un bun cunascator a parerilor lumesti. Din ce stiu eu, dumneavoastra D-le Dragos Dumitriu, nu ati fost botezt in singele lui KINGU ci intr-o apa, H2o, pusa intr-un cazan la care un “om”, care afirma ca este uns, ca popa, a facut o slujba prin care apucati calea “mortilor”. Deci singele nu va permite sa vorbiti in numele lui Lilith ci mai degraba de forma intunecata a femeii pe care o mosteniti. Un om ce ingroapa mortii, pe ai lui dar si pe a altora, un om ce este dat putreziciunii are curajul ca sa vorbeasca, sa scrie, ca asa este la oameni, despre Lilith ca si cum ii este nevasta. Mai este posibil sa faceti din emisiunea “Cronica Supranaturalului” o plasa prin care sa prindeti citeva idei ce ar putea sa va lamureasca asupra modului prin care trebuie sa va analizati. Da…, este posibil ca ceea ce este scris in cromozomii memorie sa va impinga catre o astfel de abordare. Ca Demonolog inteleg ca va-ti luat si masuri de precautie. Ce va faceti D-le Dragos Dumitriu daca un personaj malefic va ataca?. O sa-l exorcizati?. Ma intreb daca o s-o exorcizati chiar si pe Lilith?. Sint absolut sigur ca nu sinteti in stare sa o recunoasteti pe Lilith, ca nu aveti probatoriu pentru lume si ca tot ce faceti nu este decit sa cistigati un ban “cinstit”. Ce ma mira si mai mult este si faptul ca “Demonologul” Dragos Dumitriu este insemnat. Inteleg ca jurnalistul sa nu vada, dar ca Demonolog sa nu observi acest fapt imi spune ca de fapt experientele senzoriale nu sint decit experiente intunecate si nimic mai mult. In final voi afirma ca nu conteaza ce va spune lumea despre ceea ce am afirmat, nu conteaza daca veti raspunde sau nu la o asa zisa provocare, cind te joci cu focul sa te astepti sa te si arda si intodeauna cind nu te astepti.

  Dragos Dumitriu: Ce inseamna personaj malefic? Pentru cine este L personaj malefic? Astea sunt intrebari generale…
  pt Vaatenen – in primul rand ma bucura revenirea ta. In al doilea rand experientele pe care le-am trait sunt personale, nu cred ca am dreptul de a le fac publice, mai ales ca imi asum o anumita responsabilitate. Intunecat, da, neimportant – nu! Namaste!

  ps Si totusi raman un carturar. Dar care stie ce sa respecte…

 18. Polemica: discuție în contradictoriu, luptă de idei cu privire la o problemă literară, științifică etc. In greaca – polemikos. In general – nu va jucati cu zona demonologiei – nu este malefica, nu este deschisa, nu vrea sa fie deranjata. Este periculoasa – fiti oameni, nu incercati altceva – atata timp cat aveti aceasta misiune.

 19. In ce masura experientele sint personale atita timp cit pot fi citite de cei ce pot sa o faca. Responsabilitate in fata cui?. Omului ii place circul si pentru acest tip de spectacol,acolo unde luminile si arena sint cel mai bine apreciate, plateste bine. In circul lumii, acolo unde roata numai functioneaza, stau cei ce conduc din spatele cortinei, spectacolul plin de lumini si umbre. Adevarul este unul. Natura umana este una care nu duce prea departe. Cei ca tine cauta nemurirea. Va este frica de moartea a doua. Moarte care atinge pe absolut toti muritorii, indiferent de mesajul genetic pe care il poarta. Trebuie sa intelegi ca dupa ce acest eveniment vine, niciodata dupa stiinta lui DATA, omul va fi sters din cromozomii memorie a acestei planete. Omul nu face decit sa-si exprime temerile, sa inventeze zei si zeite poate-poate scapa de finalul inevitabil care ia fost harazit. Cautarea masonica sau a altor forme de cult au ca scop continuitatea existentiala, iesirea din aceasta temnita, folosind tehnici si metode complexe pentru a identifica si controla pachetul de gene ce contine informatie prin care ar putea sa-si implineasca scopul. Una din aceste metode este insasi manipularea prin mijloace masmedia. Toate aceste personaje mitologice nu sint decit plasmuiri ale mintii umane, forme fluidice gind vibratie ce au fost transmise sub diferite forme dea lungul unor vremuri. In fapt nimeni nu poate proba existenta personajelor mitologice. In ADN-ul uman nu sta scris numele lui D-zeu, ADN-ul fiind o exprimare neputincioasa a unui inginer stingaci ce s-a crezut un creator. Cum am mai spus omului ii place circul si de circ a avut pina acum parte. Existenta omului nu este decit o minciuna bine cuvintata de D-zeu. Si pentru acesta minciuna omul este in stare de cele mai mari aberatii existentiale. Ar trebuii sa sti ca ADN-ul uman nu mai face salturi. NU mai are cum iar asta poate fi sigur demonstrat. Singur-ul lucru posibil sint aberatile genetice, adica malformatiile sub orice forma. In alte cuvinte omul nu mai evolueaza ci involueaza, lucru demonstra de studi facute de savantii germani, studii ce, evident, nu au fost publicate. Ce sa te faci cu o masa de oameni scapata de sub control. Poti polemiza oricit dar rezultatul sub orice forma exprimat va fi acelasi.

 20. Catre D-l Dragos Dumitriu.

  Am primit un mesaj privat si in astfel de cazuri se obisnuieste ca raspunsul sa fie dat tot privat. Va rog frumos sa-mi transmiteti pe ce adresa pot trimite un astfel de mesaj, multumesc.

 21. “Vaatenen” mai cauta prin arhiva antena2\codu’ lui oreste..emis cu Codrin Stefanescu si Valentin Tirca ..NEMURITORII se pare ca nu-s chiar mituri ca si alte personaje asa zis fantastice..sirene,spiridusi etc. as putea sa ti aduc dovezi dar nu vreau sa mai intru in polemici. Nici sirenele nu exista , nu? hmmm..mai cauta! succes ! si nu in emisiunile acelea, in alta parte..asta, asa ca un pont.

 22. Si..Vaatenen..uita te la primul articol postat ca am scris ceva acolo de unu ce se crede NEMURITOR..numele lui: Pavel Corut..stie sigur ca va trai 113 sau 111 ani.gasesti inreg. emisiunii pe youtube..poti sa-l contrazici ??!!

 23. Eu nu aduc ca argument o arhiva. Arhiva nu poate sa-mi spuna ca ceea ce este scris are valoare de adevar. Cel ce a format arhiva a dorit sa transmita un mesaj pe care numai el il intelege in adevaratul lui sens. O arhiva poate fi considerata, cu usurinta, o nada in care se pot prinde fel de fel de fregvente prin care cei ce sint plecati se pot hrani cu imaginile, visele, fluidele, etc. celor ce citesc. Puntea cu trecutul celui ce citeste o arhiva poate fi facuta prin mici elemente de legatura. In astfel de conditii pot apare asocieri, comparatii, mistificari iluzii, identificari cu personaje ce in fapt nu au decit rol fictiv in modul de intelegere a ceea ce este inscris in adn-ul celui ce citeste, a matritei(sufletul uman). Nu pot accepta nici macar argumente stiintifice, nu pentru ca ele nu ar avea valoare de adevar acceptate de asa zisi oameni de stiinta ci pentru ca mai mult incurca decit sa descurce. Argumentarea stiintifica poate fi luata in considerare numai cu titlu informativ. Filozofii sint cei ce voerbesc despre lucruri ce nu au ecou in ei dar care arata bine la lume. A fi o baza de date ambulanta nu inseamna ca sti adevarat ceva. Nu am nici o parere despre D-l Pavel Corut. Daca are dreptate atunci este numai a lui si a celor care o impartasesc. Reiese din ceea ce ati scris ca altii ar cunoaste ce este moartea si nu D-stra. Ceea ce am scris imi apartine si nu are scop de a deranja pe cineva anume.

 24. Nemuritorii… ?
  Cind un corp se stinge matrita sufletului cade in Locul Tacerii, in morminte ce se regasesc si intr-o dimensiune subterana. Corpurile de carne sint supuse stingerii si putreziciunii. Singurele matrite care nu cad in morminte sint cele Gri. O mai buna lamurire asupra acestor tipuri de matrite o poate da Oreste Teodorescu. In el a stat pentru o perioada o astfel de matrita. Informatia despre o astfel de matrita o are cu toate ca matritra Gri nu o mai are. In fapt vorbesc despre Legiunile Gri. In tine Dragos nu s-a aflat si nici nu salasluieste o astfel de matrita. A avea idee nu inseamna ca sti despre ce este vorba. Ultima propozitie este adresata lui Codrin Stefanescu. Lupta lui cu moarte nu il face si posesor a unei astfel de matrite. Uite …, eu iti propun un subiect, important zic eu: LEGIUNEA Gri si rolul Ei. Sa nu se inteleaga gresit, Legiunea gri nu este o legiune eterna, dar sigur este supusa si a facut mari sacrificii.

 25. Vaatenen,
  Imi place cand vad pe cineva asa de virulent si suparat pe toata lumea.
  Ma vad pe mine cand eram mai tanar si tot ce citeam era adevarul suprem.
  Cand m-am mai maturizat mi-am dat seama ca dupa o tona de carti citite si alte ore de meditatie, workshopuri, scoli esoterice cu “kilogramele”…nu am atins nici 1% din adevar. Toate aveau dreptate doar ca spuneau acelasi lucru altfel….in functie de zona de unde provenea scoala respectiva.
  Toate sunt caii de dezvoltare personala si de incercare de obtinere a raspunsurilor. Nici una nu este mai buna, nici une nu este mai putin buna.
  Limbajul nostru nu poate explica absolutul. Sau cum citeam intr-o carte…”cuvantul este ruda saraca a gandului”.
  Fie ca imbratisam teoria civilizatiilor extraterestre, fie teoria multiversurilor, fie calea religiilor de diferite culori si denumiri sau teoriiile fizicii cuantice sau……etc…etc…..toate sunt doar franturi din adevar.
  Fiecare are acces la un timp si spatiu din infinitatea existenta. Fie ca o cautam in noi sau in afara, este alegerea fiecarui individ si adevarul lui.
  Fie ca alegi teoria incarnarilor succesive sau esti adeptul celor care nu sustin asa ceva…tot ai dreptate. Este adevarul din universul in care tu te manifesti.
  Eu personal m-am potolit si lecuit de hartza cu toata lumea. La un moment am obosit sau cred ca m-am maturizat. Fieare are calea lui….sau mai pe romaneste….”fiecare pasare pe limba ei piere”.
  Cand alergi de pe un forum pe altul, de la un blog la altul si vrei sa-ti impui o teorie inseamna ca nu ti-ai gasit calea si linistea.
  Nu incerca sa impui cu forta adevarul tau. Din istorie avem multe exemple de acest fel. NU au obtinut nimic.
  Eu urmaresc cu interes aceste discutii si ma intereseaza aceasta teorie despre a “Legiunea Gri”. Chiar nu stiu nimic despre ea. Daca poti sa dai un link unde pot sa citesc, iti multumesc.
  Toate cele bune.

 26. Pentru mine f suspecta a fost acea invazie de bioenergeticieni,vindecatori,clarvazatori de dupa mijl. anilor ’90..intre timp au disparut aproape toti.Acum la moda sunt maestrii Reiki f f multi si ei..numai ca diplomele nu sunt de ajuns, nici tehnicile se pare.Cazuri concrete de boli cu adevarat grave ptr care ei au intermediat vindecarea probabil sunt putine.Nu exista statistici cred, cu toate ca n-ar fii prins rau.PIna la urma oamenii ptr ce platesc milioane in acele cursuri+initieri ?!

  Dragos Dumitriu: Ca in orice domeniu, exista si adevar, dar si mistificare, vanzare de iluzii. Ca tanar ziarist am avut prilejul sa asist – de fapt sa fac o ancheta jurnalistica – la tratamentele lui Constantin Mudava. Nici atunci nu eram un credul, dar am ramas efectiv uimit. E mult de vorbit, dar cert este ca exista oameni-fenomen. Am fost un timp director al OTV si acolo l-am cunoscut pe Viorel Pop; pot sa va spun ca sigur acest om e inzestrat cu capacitati deosebite. In Reiki l-am cunoscut pe dl Vlad T. Popescu, iarasi un maestru cu har si stiinta. In fine, problema cu aceste puteri – sau cu tratamentele stravechi – e ca sunt destul de greu de teoretizat, de iesit din zona empirica. In plus, pacientii apeleaza cand sansele sunt minime si, mai important, netinand seama ca in general, pentru reusita, e necesara convingere (incredere) dar si un mediu de viata specific – ceea e poate cel mai greu in ziua de azi.

 27. Catre Ophiocus.
  Tot, dar absolut tot ce ai scris este valabil pentru tine si numai pentru tine. Incercarea ta de a ma corecta, dar chiar daca ai spune parerea ta, nu este tocmai inspirata. Daca spui ca te-ai lecuit cum se face ca mai vorbesti de lucruri care te-au marcat pe tine si nu numai, mai mult, conflictul, tu la-i declarat si nu eu. Despre ce criterii de maturitate vorbesti cind tu tocmai vorbesti despre tine crezind ca trecutul tau se oglindeste in asa presupusul prezent al meu. Gresit, cind afirmi despre tine ca ai o cale. Calea nu este a ta, indiferent ce consideri si afirmi si ce convingeri ai. Si ca argument iti aduc faptul ca nu tu ai construit calea, nu tu ti-ai dat corpul, nu te-ai creat. Faptul ca ai avut de dat o replica atunci cind eu nu o cer spune mai mult de faptul ca tu nu te-ai regasit nici in trecutul tau, nici in prezentul tau si nici in viitor.
  Cuvinte cum sint: lume, adevarul suprem, dezvoltare, incercare, bun, rau, impune, imi arata ca esti supus unui sistem organizat pe ierarhii unde conducatorul nevazut din umbra este un personaj absolutist. Vorbesti de pasari pentru ca ai de sacrificat un “diavol”, care salasluieste in tine.
  Ai fost si esti pus in balanta iar adevarurile despre tine nu cintaresc prea mult… , sa spunem 1%. Nu poti sa vorbesti despre mine dar poti vorbi de liniile de singe prin care vi, de stramosii tai, de strabunii tai, daca ii ai. Adevarul este ca nu ai nimic din mine in tine si este un adevar 100%. Curios, am ajuns subiect, dar am un raspuns, sigur ce am scris te-a tulburat si ti-a ridicat multe intrebari si asta este tot un adevar 100%. Mintea este atit de indoielnica(La un moment am obosit sau cred ca m-am maturizat) fiind un instrument si o interfata. In alte cuvinte cit ti-a dat absolutul atita duci. Remarc, totusi, ca ai spus si un adevar 100%: toti ai tai s-au stins, sufletel cazind in Locul Tacerii.
  Cit priveste cautarea ta, absolutul la care esti supus iti poate da raspunsul despre Legiunile Gri.
  Ce am afirmat despre mine imi apartine, ce am afirmat despre tine ca subict, personaj, intr-o piesa pe care sigur tu nu ai scris-o, este un adevar de dincolo de cortina. Rolul personajului pe care il asumi este jucat in lume sub atit de multe forme unde regizorul si scenograful nu-si arata niciodata chipul. Iti multumesc ca ai dat voie la acest personaj sa fie scos pe blog.

  • Vaatenen imi cer scuze ca ma bag dar nu ma pot abtine. Prin analiza ADN-ului cromozomului Y provenind de la bărbați din diferite colțuri ale lumii, geneticianul Spencer Wells a ajuns la concluzia că toți oamenii astăzi în viață sunt, cel mai probabil, descendenți direcți pe linie paternă ai unui bărbat care a trăit pe continentul african cu aproximativ 60.000 de ani în urmă. Drept urmare Vaatenen adevarul tau 100% sigur este distrus de stiinta. Prin acest comentariu vreau doar sa iti atrag atentia ca adevarurile mult prea sigure sunt primejdioase.

 28. Multumesc ptr raspunsul legat de vindecatorii din Romania . Numele imi sunt f cunoscute, cele enumerate de dvs…inca din anii ’90. Din ceea ce stiu vindecarea tine si de o anumita compatibilitate doctor-pacient..e important ptr oameni si unde ajung, increderea in reusita tratamentului..lucrurile-s mult mai complexe..ptr mine acea “goana” dupa senzational din anii ’90 si imediat dupa 2000 mi s-a parut exagerata. acum lucrurile s-au mai calmat, vindecatorii trebuie as dovedeasca prin diplome,experiente etc. si cei ramasi in practica sunt oricum dupa o selectie mai riguroasa.De fapt nu trateaza persoana, omul respectiv este un canal ( ideal cit mai pur ) prin care Energia Divina curge !

 29. Vindecarea,mai ales de o afectiune cronica sau de o boala grava care afecteaza organe sau chiar sisteme este un lucru complex.Vindecarea in asemenea cazuri este ca o explozie a intregii fiinte si o reasezare pe alte coordonate.Din nou medicina traditionala, (de oriunde si de oricand, pe care cei care nu pot sau nu au intelepciunea si rabdarea sa o studieze) ne-o ia inainte.In medicina traditionala exista o ultima solutie pt. cei care nu mai aveau scapare, mai ales la copii.Li se schimba numele.Abia acum intelegem ce important este tot ce inseamna fiinta noastra,alimentatia,gandurile,mediul in care traim,felul in care ne-a marcat copilaria,atitudinea fata de incercarile vietii,anul si ziua nasterii,si nu in ultimul rand numele.Ce inseamna schimbarea numelui? Devenim o alta persoana.Ce inseamna sa devenim o alta persoana?Tocmai schimbarile pe care trebuie sa le facem in fiinta noastra profunda ca sa eliminam greselile care au determinat boala sau bolile de care suferim.Cine este capabil sa faca o asemenea transformare,sa renunte la tot ceea ce a facut,gandit,vorbit o viata?Putini.De aceea sunt putini care reusesc si acelea sunt miracole.Este un miracol sa poti face ca fiinta ta sa explodeze si sa se reaseze corect si curat.Unii reusesc.Toti marii terapeuti au trecut printr-o astfel de experienta si ei stiu si ce este suferinta si ce este bucuria vindecarii,sunt capabili sa determine si in alte fiinte schimbarea.M-a impresionat un medic care se lupta de 35 de ani cu cancerul si care mi-a spus ca singurul lucru pe care-l stie cu certitudine este ca nu este o boala ci o inteligenta care nu ataca pana nu-l descoperi si nu esti constient de el.

 30. I simply want to say I am newbie to blogging and site-building and certainly savored you’re blog site. Most likely I’m going to bookmark your blog . You amazingly come with really good writings. Bless you for revealing your website.

 31. Informatiile sunt foarte interesante si foarte bine structurate , si apreciez deosebit de mult faptul ca este explicata aparitia acestei entitati/zeite/demon chiar de la inceput .
  Sunt de asemeni nerabdator sa vad continuare , cu toate acestea asi vrea sa aflu mai multe informatii despre Samael , deoarece in multe credinte el este inca un arhanghel si in mitologia noastra este Arhanghelul mortii ( din cate am citit ) , cu toate astea am gasit documentare in care el apare ca inger decazut si , chiar ca fiind alturi de Lilith , am cautat si am descoperit ca are un frate numit Metatron care este dealtfel din ordinul Tronilor in ceruri . Sunt chiar cu curios sa aflu o parere de la un om care a studiat aceste lucruri .

  Va multumesc.

  • Vaatenen
   Sebastian, da-mi voie sa te intreb: Care este sensul cautarii tale. Unghiul de cautare este diferit. Ce anume vrei sa completezi. Reformuleaza intentia ta. Studiul este bun atita timp cit gaseste ecou in ati satisface curiozitatea. Este pina la urma o curiozitate, nu este asa?
   Vaatenen

   • Multumesc pentru raspuns ,
    Este mai mult decat o curiozitate deoarece consider ingerii / demonii o concentratie de energie si doresc sa stiu daca Samael este o energie pozitiva sau una negativa .
    Sunt practicant de magie divinatorie ( la inceput ) si ocult , de aceea doresc sa aflu cat mai multe informatii despre Samael coniderand ca este o piesa importanta in “Puzzelul” Ortodox/Catolic.

    • Vaatenen
     Pentru Sebastian
     “Este mai mult decat o curiozitate deoarece consider ingerii / demonii o concentratie de energie si doresc sa stiu daca Samael este o energie pozitiva sau una negativa .”
     Principiul de la care pleci este un principiu care nu te va ajuta sa-ti dai raspunsuri corecte. Cautarile tale pot reflecta natura sferei de constiinta a corpului Tau. Vrei sa-ti prezici singur viitorul? Este simplu…, cauta in trecutul Tau si al liniilor de singe. Si pentru ca vorbesc de linii de singe este bine sa intelegi Botezul la care poate ai fost supus in religia Ortodoxa sau Catolica. De ce plec cu o astfel de cerere in ceea ce scriu? Simplu…, este vorba de imaginea interioare si de sfera de constiinta. Cumva intre logica si imaginea interioare trebuie sa existe o legatura. Este important sa menti un echilibru intre cele doua, altfel se poate rasturna si intelegerea pe care o ai despre Adam Si Eva, adica despre cele doua componente ale sferei de constiinta. Ce importanta au miturile. Sa intelegi ca Tu vi pe o linie de singe. In structura ta launtrica se regasesc inregistrate curgerile existentiale ale stramosilor Tai. Fiecare dintre stramosi a fost botezat si a facut juraminte pe oase cu alti stramosi veniti pe alte linii de singe. Astfel fiecare stramos credea intr-o Zeitate in jurul careia se construia un mit. In mitul Marii Mediteraniene notiunea de intuneric dispare deoarece oamenii sudici-liniile de singe sudice se tem de intuneric. Oamenii sudici vorbesc cu placere despre ziua si despre lumina. Miturile in care dispare rolul intunericului -deci calitatea iadului deformeaza perceptia pe care o are sfera de constiinta a omului. Componenta feminina o sferei de constiinta este atributl intunericului. Se poate observa influenta mitului. Miturile nordice apreciaza intunericul si dau o valoare mai mare componentei feminine a sferei de constiinta a omuli. Ce poti observa? In ce masura cele doua forte au aceiasi valoare? La ce a dus aceasta apreciere gresit? In alte cuvinte, ce influenta a avut aceasta apreciere gresita asupra liniilor de singe? Care a fost scopul pentru ca aceasta intelegere gresita sa fie perpetuata prin legaminte pe oase si botez??? Cine a hotarit locul si rolul componentei feminine in sfera de constiinta a unui om si astfel locul si rolul femeii in lume??? Se poate trage o concluzie…, Dumnezeul-Tatal si Adam-barbatul au hotatat ce este femeia si care va fi rolul componentei feminine in sfera de constiinta a omului. Apar astfel o tagma de oameni numiti Patriarhi(popi). Ce fac acesti Patriarhi? Construiesc un sistem de valori dual unde apare scindarea. Deci se poate afirma ca Patriarhii construiesc pe “sau-sau” sistemul de valori. Implicit apare o interpretare in trepte, pe ierahi a cunosterii. Bisericile prin Patriarhi au construit cu grija acest sistem ierarhic si mai mult se cunostea catre ce va impinge lumea folosind sistemul Patriarhilor. Aici apar Regii blestemati cu orinduirea lor. Regii blestemati aveau si calitatea de sefi ai bisericii. Apare scindarea unui limbaj in mai multe fractii, toate incomplete. O fractie, sa zicem limba vorbita si scrisa romana, nu mai trimite catre radacina ci catre o secventa ce a dat forme intr-un spatiu dat limitat . In alte cuvinte patriarhi construiesc pe o cunoastere limitata. Acest principiu “sau-sau” construieste dualitatea, si deci o cale cu sens unic, evident un sens al unui Dumnezeu care ii serveste pe Patriiarhi(popi). Celalalt princiu ce construieste pe”si-si” impune o cunoastere completa. In acest caz nu mai apare divizarea ci polarizarea. In alte cuvinte sfera de constiinta poate exprima prin polarizarea interioara. Exponentul feminin fiind egal in drepturi cu exponentul masculin al sferei de constiinta a uni om. In situatia data Patriarhii nu mai au nici o “putere”.
     Inpunind lumii acest principiu “sau-sau” puteau fi controlate liniile de singe, si deci viitorul celor ce se supuneau Patriarhilor ce vorbeau in numele Dumnezeu-Tatal. Omenirea trebuia controlata, istoria omenirii trebuia controlata, sistemul trebuia controlat. Au reusit …, Nu?
     Cine credezi ca au stiut acest joc si evident l-a controlat? Eu zic ca Ingerii Cazuti…, Nu? Toate miturile sint opera Ingerilor Cazuti si nu numai. De ce fac aceasta afirmatie? Sint peste 4 miliarde de descendenti ai ingerilor cazuti, directi sau indirecti. La sfirsitul acestor vremuri mai sint aproximativ 160 de linii de singe nealterate, despre care se spune ca sint reincarnarea descendentilor directi ai Ingerilor Cazuti. Cine este raul in acest joc al logicii, Intunericul…, Lumina…? Nu…, nici vorba, Patriarhii-omul ce se crede trimisul zeului.
     Vaatenen

     • Da..se leaga lucrurile..pbabil cealalta jumatate care nu se va lasa niciodata ‘crestinata’ e formata din locuitorii zonei Africane..a Tibetului,Indiei,China,Japonia…bastinasii din Americile de N & S….unii stiu exact de unde “au fost adusi” din ce constelatii, Chiar de pe ce Planete.mai ales triburi din Africa.Cam greu sa i crestinezi cu fortza.

 32. Oare Lilith cand a parasit raiul a luat cu ea cunoasterea ca dzeu si omul este androgin? A predat puterea Dze-ului Tata si lui Adam -barbat? Lilith avea cunostinte si si-a aratat cunoasterea si puterea inainte sa plece .A pronuntat numele lui Dzeu. De unde stia ? Prin rostirea ” numelui de nerostit a lui Dzeu ” a aratat , ca stia taina cea mai mare a creatiei . Oare omul a pierdut aceasta cunoastere prin faptul ca Lilith a plecat > Lilith si-a aratat cunoasterea dar a Renuntat la putere. De ce ? putem “ghici ” numai ..
  In orice caz prin faptul ca a plecat a miscat lucrurile . Negatia si refugiul ei era deci o initiere Prin faptul ca a refuzat sa se intoarca si-a cedat locul “patriarhilor” , cei care au blestemat-o , au alungat-o -le era teama de ea pentru ca reprezenta o forta , de care eva nu e capabila nici pana azi .Lilith avea legatura cu Eva , dar Eva nu era capabila sa recunoasca ” sora ei intunecata ” . Faptul ca omul a mancat din pomul cunoasterii arata cumva ca Lilith putea sa ii arate omului constiinta fortelor demonice .
  Prin gestul ei de a refuza intoarcerea inapoi , se pare ca a atras asupra ei furia lui dzeu.
  Blestemul era de fapt “pentru ce a fost creata ” .Se poate presupune doar (deocamdata ) ca Lilth putea ” sa slabeasca sau sa ucida acei oameni carora sufletul le era pierdut ”
  Asta la prima vedere pare sa fie un paradox , astfel poate sa spuna ingerilor ” Cum pot fi blestemata pentru ceea ce am fost creata ?” Dzeu i-a dat aceasta sarcina neplacuta lui Lilith sa reprezinte ” aspectul lui distrugator ” Poate ca astfel Lilith a devenit primul tap ispasitor al creatiei ? Intr-un fel spus noi nu mai avem acces la ” valorile lui Lilith ”
  Poate ca a venit momentul ca sa acceptam natura noastra , sa ne iubim ,ca sa gasim propria noastra etica in spatele moralei care tocmai domina .
  Asta inseamna ca dezvoltam in noi o responsabilitate morala fata de noi insine . Intoarcerea lui Lilith ne poate motiva ca sa identificam valorile ei si poate sa ne incurajeze sa nu ne supunem “patriarhilor “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *