Lilith, prima femeie, mama demonilor (II) Sacra Curvă a Babilonului

Lilith, prima femeie, mama demonilor (II) Sacra Curvă a Babilonului

Moartea unui popor, nașterea unei religii

Sumerul, marele civilizator al lumii vechi, și-a făcut datoria socială și religios-spirituală – a oferit exemplul unui stat extrem de bine organizat, cu un regim de administrare dur, potrivit unei dezvoltări rapide. Pe plan spiritual, sumerienii lasă în urmă nu nu numai o scriere extreme de avansată dar și un sistem religios complex – cu divinități, cu supraoameni mesianici, cu demoni – un întreg edificiu spiritual, religios dar și mistic, ce avea să fie fundamentul aproape tuturor religiilor – până în zilele prezentului. Mai ales în zilele prezentului.

Această transmitere a ideilor de acum cinci-șase mii de ani s-a făcut prin intermediul semiților, mai ales al triburilor evreiești. Istoria acestei moșteniri spirituale e cu atât mai ciudată cu cât sumerienii, a căror origine se limitează încă doar la supoziții, nu erau de neam semit. Ei ajung într-o Mesopotamie locuită de populații semite, se dezvoltă în câteva așezări urbane  și, în cele din urmă, sunt asimilați de (băștinașii) semiți. Limba, ca și poporul sumerian, dispare din peisajul cotidian. Dar, foarte interesant, sămânța civilizatoare rămâne la nivelul religiei. Astfel, semiții preiau legendele sumeriene și folosesc mai departe sumeriana ca limbă sacerdotală, în care se desfășurau ritualurile – limba pe care o ascultau zeii.

Evreii, cel mai spiritualizat dintre popoarele semite, sunt considerați de unii cercatători drept urmași de drept ai sumerienilor. Ei preiau câteva teme mari al Sumerului și le propun ca fundamente ale propriei revoluții religioase.

Cosmogonia, Potopul și legenda lui Noe, salvatorul messianic, alungarea din Rai și multe alte teme mai mult sau mai puțin majore trec din mistica sumeriană în religia lui Israel.

Dar poate cel mai interesant episod al acestei moșteniri este Păcatul originar. Este un fapt cunoscut că statul sumerian era unul extrem de autoritar, iar majoritatea cercetătorilor au căzut de accord că sumerienii au folosit religia pentru a întări această dominare a omului de rând de către sacerdoți dar și de către liderii laici. Ce spune legenda – de fapt, legea divină – că primii oameni au săvârșit un păcat capital neascultându-și Creatorul (creatorii), că au fost alungați din sălășul divinității și că de atunci omul trebuie să plătească pentru păcatul originar. Astfel, în credința de sorginte sumeriană, omul, de fapt pruncul (aparent) nevinovat se naște cu o datorie pe care trebuie să o plătească toata viața – și o va lăsa moștenire la rându-i, generație după generație!

Femeia – marele vinovat

Odată cu păcatul originar, evreii preiau și ideea principalei ființe vinovate pentru tot – femeia. O temă  – și o teamă –  care se va transmite peste milenii, până în zilele noastre.

Femeia misticii sumeriene este fie o divinitate schimbătoare, ambivalentă, ca Inanna, fie un demon care nu se supune nimănui și pune totul  în pericol, precum Lamashtu, fie o ființă  irezistibilă ca Lilith (Lilitu, Lil-La, Ardat Lili) – un seducător pericol pentru bărbați, o aducătoare de nenorociri pentru familii… Îngrozitoare viziune, nu? Ca bărbat, parcă te face să te trezești noaptea să te mai uiți odată pe cine ai alături!

Și, totuși, din același mănunchi sumerian va scăpa o istorisire care răstoarnă toate datele și pune sub semnul întrebării posibilitatea de a căuta adevărul în textele incomplete rămase din anticul Sumer. Menționez că este un studiu personal, pe care îl prezint în premieră și pentru care îmi asum întreaga responsabilitate.

Este vorba de legenda primului om… al pământului. Adică a omului evoluat – sau creat – dintr-o specie inferioară, cvasi-animalică – nu creat din pământ de către zei. Omul Enkidu. O variantă parțial evoluționistă avant la lettre.

Enkidu este căutat (selecționat) printre animalele sălbatice pentru a fi folosit împotriva semizeului Ghilgameș. Sau, după cum va fi urmarea în legendă, pentru a combina cele două forțe –  umană și divină, într-o mare bătălie și căutare a adevărului.

O prostituată cu totul specială

În simplismul său (aparent), textul sumerian transmis nouă vorbește despre acest primitiv ca fiind o creatură cu totul aparte, dar care era acceptat de animalele sălbatice… în compania cărora stătea și cu care… se împerechea. Pentru a-l separa de animale dar și pentru a-l transforma se apelează la o… prostituată. Așa spune textul… Singura de acest gen, în acel peisaj legendaro-divin era Lilith – în variantele Lilitu sau Ardat Lili – demonul seducției aflat în slujba zeiței Inanna.

Ei bine, “prostituata” îl seduce pe Enkidu, se împerechează cu el, fapt care are un dublu rezultat – în primul rând este secat de putere, ca în cazul atacului unui succubus, și în al doilea rând animalele nu mai vor să se apropie de el, ca și cum Enkidu nu s-ar fi atins (cuplat) cu cineva de același fel, ci de o altă natură – sau esență. Ceva ce animalele simțeau că nu este de același regn…

Mai departe, acțiunea “prostituatei” devine și mai ciudată – ea îl transformă pe Enkidu dintr-o sălbăticiune humanoidă… în om. Transformarea este atât fizică – Enkidu era inițial un biped acoperit cu blană, dar “prostituata” îi rade această blană. Apoi îl îmbracă omenește și îl învață să se poarte. Culmea culmilor, același personaj feminin misterios îl introduce nu numai în societatea oamenilor și în cetate, dar îi explică și necesitatea apropierii de regele semizeu – Ghilgameș.

Recapitulând, această apariție feminină întreprinde asupra omului primitiv (sau poate primordial) următoarele acțiuni: îl seduce, îl învață să facă sex, îi ia energia (puterea), îl transformă din animal în om (atât mental, comportamental cât și chiar fizic), îl educă, în final îl inițiază în tainele misiunii sale pe lângă messianicul Ghilgameș. Cam mult pentru o simplă prostituată, așa cum o expediază pe scurt scribul (sau poate translatorul) textului sumerian!…

Curva sacră a Babilonului

Cred că răspunsul îl găsim în textele referitoare la “mâna dreaptă a zeiței Inanna”, atât în forma Ardat Lili, cât și Lilitu, care “era trimisă de zeiță pentru a suci mințile bărbaților”. Scrierile ulterioare, caldeene, menționează chiar funcția de prostituată sacră pe lângă zeița Iștar (echivalenta babiloniană a Inannei) a demonului feminin Lilitu. Hierodulele, prostituatele sacre, îndeplineau într-adevăr mai multe roluri, între care și inițierea tinerilor – nu doar în jocurile dragostei, ci în adevărate ritualuri erotico-mistice ale celei mai importante zeițe mesopotamiene. (Și, intr-o vreme, evreiești – dar asta e o altă istorie interesantă)

Aceasta prostituată capabilă să seducă dar și să manipuleze, să inițieze dar și să înebunească a fost numită ulterior Curva Babilonului, cea care va veni călare pe Fiara apocaliptică. Ea este cea care de fapt stăpânește fiara și o dezlanțuie atunci când dorește. Fie că vorbim de fiara apocaliptică, de fiara-diavol sau, cum vom vedea, de întunericul divinității, dar mai ales de fiara din om, Curva Babilonului este temută pentru că are această putere de a dezlanțui fiara…

Asta nu înseamnă că o va face, așa cum se tem religiile de sorginte sumeriană și filieră ebraică. De fapt, în ciuda revelațiilor transmise pe calea monoteismelor, hierodulele babiloniene aveau un rol pozitiv în moderna societate a cetății lui Iștar. Dar, rivalitatea constantă între triburile lui Israel și lumea caldeo-babiloniană a dus la o demonizare a tot ceea ce se trăgea din marea cetate de pe Eufrat – de la Turnul Babel, la Curva Babilonului – răul vine de acolo!…

–  va urma –

 

Din cauza dimensiunii materialului, mai ales a acestei părți fundamentale a legendei transmise pe linie ebraică, am adăugat episodul de față care cuprinde legătura între lumea străveche sumero-akkadiano-caldeeană cu urmașii lor spirituali evreii. Mi s-a părut importantă și dezvoltarea acestui episod (puțin luat în seamă) al lui Enkidu.

În episodul următor, pe care-l voi publica în cursul zilei de mâine voi trata ceea ce înseamnă straniile legende ale primei femei și ale însoțirii demonului rebel Lilith cu Creatorul.

32 Responses »

 1. Oamenii sint pacatosi prin incalcarea unor porunci date de zeii momentului. Pacatul l-au personificat si ceea ce nu stiu ei ca acest pacat creste. Cum femeia da nastere progeniturilor, pacatul trebuia sa ia o forma feminina. Forma rezultata trebuia numita pentru a pute cumula. Deci, daca vorbim de lume sigur vorbim de un personaj care trebuie sa fie raspunsul maleficitatii omului.In fapt asa zisa L nu apare decit ca o manifestare a pacatului lumesc. Voi veni cu un exemplu care este actual si acum in rindul unor secte din Israel. In familiile cu mai multi copii cel de al cinci-lea copil este sacrificat printr-un ritual lui L. Nu este ucis dar singele lui este dat lui L. Scopul este ca el barbatul, care a participat la actul sexual, sa nu piarda saminta, iar L sa nu ii manince copii, sa ii ia in posesie. Numele de L este, cum bine ai remarcat, intrat in mentalul colectiv prin diferite scrieri care numai adevarul nu-l evidentiaza. Cum poate sa creada cinva, sau mai bine spus arice se poate vinde pentru un scop sau altul, ca un personaj ce nu are legatura cu acest plan existential si-ar dezvalui chipul si adevaratul nume unor structuri matriciale care au fost concepute intr-un laborator. Daca observi mai bine o sa constati ca nici un zeu nu vine fizic in fata oamenilor sa spuna ceva despre o astfel de personificare, dar un om poate sa-si permita sa faca orice. D-zeu a abandonat lumea demult. Dar in lume se cred multi unsi a lui D-zeu. Dar o sa fie citeva voci care o sa spuna ca “Foc fara Fum nu exista”, iar eu o sa-i indrum catre cei cazuti. Ei sigur au domnit cindva lumea. Dar totul se risipeste incet, incet, si toti o sa vada ca lumea, rezultat a unui pacat, s-a inrait. Nu o sa-i mai ajunga nimic sau aprope nimic. Nimic nu o sa o multumeasca, poate nici chiar un conflict. Si nici lumina si nici lumina pervertita nu o sa-i multumeasca. Cine sa conduca lumea care trebuie sa plateasca o factura cam mare pentru posibilitatile ei?. Cine trebuie facut vinovat pentru ca un nebun s-a crezut D-zeu?. Unde au fost zeii cind s-au facut atit de multe atrocitati dea lungul unor vremuri?. De ce ei vin fizic numai la sfirsit?. Cine vrea roadele pomului omului, un pom uscat si mincat de virmii pacatului?. Macabra piesa?.
  Ceea ce am scris nu este decit o fantezie, un moment de umor ce poate fi luata in vizor. Al cui?. Pai…, al omului?.

  Dragos Dumitriu: Cred ca la inceput faci referire la cultul Shedim – spiritele. Din cate stiu, nu mai e de actualitate. Daca ai alte date, ma intereseaza. Pentru partea a doua si mai ales pentru final, nu ai impresia ca omul e o fiinta animata de o permanenta curiozitate? Si, de multe ori, acest sentiment, pe care il consider constructiv, este prematur? Ca la copii… Poate ca soarta omenirii este sa traiasca, in acest plan, o fara-de-sfarsit copilarie.

 2. Am incercat sa explic unor femei despre Lilith ca fiind drept prima sotie a lui Adam , femei care merg la biserica in fiecare duminica si se roaga si isi dau ochii peste cap cand se inchina , era sa fiu luat la bataie caci dupa parerea lor spuneam bazaconii venite de la diavol . Suntem un popor crestin , usor de manipulat iar biserica este cel mai mare manipulator .
  Pot spune ca aceasta Lilith ma fascineaza foarte mult ,ma cucerit de la primul capitol . Ma refer la o cucerire mental ,ma gandesc oare cum era atunci totul , parca as dori sa fi fost acolo .
  Inca ceva am citit mai sus ceea ce a spus colegul/colega si intr-o oarecare masura are dreptate . Dar cum spun unii Pamantul este o planeta carcera ,adica suntem prinsi aici , condamnati . Am vazut unele emisiuni despre aceasta discutie si poate primim si un raspuns de la dumneavoastra in legatura cu aceasta teorie . Dar totusi ce pacat sa fi facut omul ? Mancand din frunctul cunoasterii a fost alungat aici pe Pamant ,sau noi suntem razvratitii care l’au urmat pe Lucifer .

  Am zis doar asa ca o teorie . Deci rog sa nu fiu luat de catre altii la jigniri si alte lucruri tampite . Macar sa priemsc un argument inteligent inpotriva a ceea ce am zis .

  Buna lucrare domnule Dragos Dumitriu .

  Dragos Dumitriu: Multumesc pentru aprecieri si pentru comentariu. Problema legata de alte credinte decat cea crestina nu poate fi acceptata asa de usor… Mai ales atunci cand vorbesti de aceste subiecte ca despre religii, nu ca despre teme istorice, legende, mituri. Si nu orice om e de abordat in legatura cu asemenea subiecte, mai ales intr-o perioada grea ca aceasta. Spuneam si in articolul anterior ca importanta este credinta si respectarea unor principii. Nu care anume credinta. In privinta preotilor, nu e bine sa generalizam, sunt multi care au har, inteleg mult mai mult decat spun.

 3. Păcatul originar este bine scos in evidenta si sigur ceea ce ati scris este si o relitate care nu este acceptata. Omului ii place sa pacatuiasca mai ales ca exista, ca sa fiu si putin ironic, cineva care sa le spele lucrurile murdare, si cred ei, vor ramine curati indiferent ce fac. Un exemplu care ar putea lamurii ar fi propozitia: Dai Cezarului ce este a Cezarului. Explicatia ar avea o suita de raspunsuri si comentarii dar…, realitatea pe care toti oamenii nu o vad este alta. Plata se afce intodeauna cu intregul nu nuami cu fata pe care tu crezi ca o alegi sa platesti.
  “Femeia – marele vinovat”…, asa este. Dar pe femeie cine afacut-o, proiectantul femeii oare trebuie scos nevinovat?.
  “Un seducător pericol pentru bărbați, o aducătoare de nenorociri pentru familii… Îngrozitoare viziune, nu? Ca bărbat, parcă te face să te trezești noaptea să te mai uiți odată pe cine ai alături!”
  Ai reusit sa ma faci sa rid… . Reiese, pentru ca asa vreau sa vad, ca animalul cu care un mascul se culca nu-i este deajuns o sigura femela vrea mai multe si, crede el, mai de soi dupa cum ii este pofta. Cei ce sunt mai mult decit un suflet cauta sa-si transmita genele prin cineva care sa nu-i altereze intreg bagajul transmis. O alta realitate este aceea ca daca nu ar exista acel contract, bine gindi, prin care se formeaza prin insemnare in oase si in bulbul rahidian un marcaj(insemnare), o familie nu isi are rostul si rolul. In alte cuvintevorbesc de modul de urmarire al liniilor de singe la modul direct sau in sub-sidiar. Bagaj genetic, sex, bani, teritoriu. Fara sa exprime toti vor ceva ce nu au avut vreo dat, altceva decit ia dotat constructorul.

  “Curva Babilonului, cea care va veni călare pe Fiara apocaliptică”
  Reiese ca cineva a stapinit fiara apocaliptica, a facut-o odata , si cind?.
  “Este vorba de legenda primului om… al pământului”
  Suna incomplet.Corect este: un om superior oricarui om din LUME si nu al Pamintului. Deci ar trebui sa aiba, sau sa fie, mai mult decit lut si apa.
  O structura de laborator tu o faci ca fiind posibil primordiala?. Nu esti exact. Primordialul nu este ceva ce poate fi discutat de om vreodata. Cum am mai spus oamenii isi permit orice asta pentru ca acel constructor nu binevoieste sa fie prezent atunci cin lucrurile o iau razna. Vorbesc de natura omului in general.
  “Enkidu este căutat (selecționat) printre animalele sălbatice pentru a fi folosit împotriva semizeului Ghilgameș. Sau, după cum va fi urmarea în legendă, pentru a combina cele două forțe – umană și divină, într-o mare bătălie și căutare a adevărului.”
  Constructorul lipsit de idei vrea un singe prin care sa-si acopere eroarea recunoscuta de lume in scrierile ei.

  În episodul următor, pe care-l voi publica în cursul zilei de mâine voi trata ceea ce înseamnă straniile legende ale primei femei și ale însoțirii demonului rebel Lilith cu Creatorul. Da…, da, bine stabilit.

  Ceea ce am scris imi aprtine neavind rolul de a jigni pe cineva, multumesc.

 4. http://www.adanima.org/2010/09/29/exista-aparate-de-vizualizat-trecutul-cronovizorul-este-unul-dintre-ele/ Ptr Tobi si altii..stati linistiti, nu suntem pe o “planeta carcera” nu suntem condamnati..suntem oameni liberi..nu va mai invinovatiti aiurea si cautati explicatii in manipulari si conspiratii..aruncati o privire atenta pe textul postat !

  Dragos Dumitriu: Cazul parintelui Pellegrino Ernetti si al chronovizorului sau este foarte interesant. Si e un subiect, desigur bazat cam numai pe speculatii. Ceea ce mi se pare suspect este ca se vorbeste de o lucrare fizica, stiintifica, precisa, in schimb se spune ca s-a “filmat” un eveniment plasat destul de incert – ca timp si spatiu – crucificarea. Aparatul mi se pare mai curand un mod de a “filma” un eveniment al mentalului colectiv – exact pe principiul cronicii akashe, care nu trebuie sa fi avut loc obligatoriu in realitatea noastra. De altfel, cartea lui Peter Krassa, cel care a scis la trei ani dupa moartea lui Ernetti desprea posibila inventie a preotului, ei bine cartea trateaza exact legatura masinii cu ideea akashica. Iar faptul ca Ernetti s-a consacrat ca exorcist si a studiat mult realitatile de dincolo ma conduce si la ideea unei inspiratii de peste… dimensiuni.

 5. Imi cer scuze daca deranjez pe cineva dar eu gandesc altfel.Eu nu as putea trai in lumea pe care o prezentati voi!Nu vedeti spre ce va duce??!!D-nul D.D se teme de fiinta langa care doarme desi sunt sigura ca a ajuns sa doarma langa dansa pt. ca o iubeste si a ales sa-i fie alaturi.Tobi..sper ca nu vezi Pamantul ca o carcera iar noi ca fiind cei care l-am urmat pe Lucifer.Cum sa ma gandesc eu la mama,la iubita,la sora mea ca la ceva care ma va distruge si-mi va ucide sufletul!!Cum mai pot trai daca asa vad lucrurile??!Unii spun ca Biblia la care noi avem acces nu este completa,ca au fost scoase din paginile ei multe,daca este asa,atunci de ce?Daca citim pildele lui Iisus sunt pline de intelepciune,pace,iubire si sfaturi care sunt valabile si pt. omul de azi si pt. cel de acum 2000 de ani!De ce nu am ramas la ce a spus El?Unde in ceea ce a spus el se ponegreste femeia,omul!Totul este lumina ca si la R.Steiner.Eu ii prefer pe ei si in jur,cand ma uit la pasari,animale,munti si ape nu vad decat ceva frumos si bine alcatuit.Orice om, ( nu ma refer la cazuri patologice care sunt un alt univers )cat de dur ar fi are ceva undeva care este dornic de iubire si mangaiere.Si atunci?Eu cred ca toti alergam dupa cei care sa ne potoleasca setea de a fi iubiti,sa ni se recunoasca macar o calitate,sa simtim ca suntem de folos si ca nu am plecat fara sa lasam macar o amintire.Cred ca asta este nemurirea,masura in care despre noi se va vorbi si dupa ce nu vom mai fi.Nu vedeti ca au fost oameni care au trait acum mii de ani si despre care stim si noi acum?Oare despre cati dintre noi se va mai vorbi dupa 10,100 ani dupa ce nu vom mai fi?

  Dragos Dumitriu: Interventiile dvs sunt stimulative pt mine, dar cred ca de data asta aveti o reactie putin exgerata, mai ales ca vine din partea unei persoane analitice ca dvs. In ceea ce ma priveste ar trebui sa fiu nebun sa ma tem de nevasta-mea, eu rezumam modul in care este descrisa femeia Lilith de mistica sumeriana. Iar celelalte interventii sunt, cred eu, exprimari de parereri, de idei, nu trebuie luate ca angajamente spirituale, religioase. Cel putin eu asa cred, de aceea si insist pe latura intelectuala a cercetarii, a cunoasterii, nu pe cea revelata. Personal nu ma simt in stare sa indrum lumea catre o zona pe care nu o cunosc decat prea putin si, asa cum am spus – si puteti auzi in clipul audio al materialului “Cronica radiofonica” – parerea mea e ca zona initiatica si cea a revelatiei nu e bine sa fie abordata in absenta pregatirii intelectuale. Cazurile HPB si R. Steiner sunt relevante in sensul pozitiv al afirmatiei mele, iar in sens negativ, din pacate gasiti destule exemple prin ospicii.

 6. Pt Tobi..Experienta pe care ai avut-o in biserica este normala si acei oameni nu au de fapt credinta sau este foarte subtire si sunt speriati sa nu se risipeasca daca le este pusa la incercare.De ce crezi ca se tem sa vorbeasca cu oameni de alte convingeri?Se tubura la gandul ca Iisus a iubit o femeie,pe M.Magdalena de parca daca a fost asa El nu s-a mai sacrificat pt.noi,nu ar mai fi adus Mila,Iubirea si Daruirea pt. altul de langa tine!

 7. Pt Mihai..ai dreptate, ce carcera,este usor sa dai vina pe altul,pe conditii si sa nu recunosti ca ti-a fost mai comod sa mergi unde te-a dus valul si sa nu traiesti asa cum crezi si sa ai curajul sa-ti urmezi convingerile.Noi si numai noi suntem raspunzatori de ceea ce ni se intampla pt. ca mereu alegem un drum.Daca alegi un drum trebuie sa-i accepti toate consecintele,si bune si rele.Nu se poate altfel.Nu poti si cu slanina-n pod si cu buzele unse.

 8. D-ul Codrin Stefanescu a prezentat in emis de pe N24plus carti- document referitoare la chronovizor.De la acea emisiune a pornit si cautarea mea.Daca intr-adevar parintele Ernetti Pelegrinno a avut acces la “arhiva akashica ” probabil a fost cea mai mare descoperire a ultimilor 100 de ani, pusa si in practica…am citit chiar in carti despre REiki referitor la Crucificare “teorii” fanteziste bazate nu stiu exact pe ce cum ca Iisus s-ar fii vindecat singur , s-a dat jos de pe Cruce si-a mai trait “fericit” pin’ la adinci batrineti in INdia la 120 de ani..lucru infirmat de Discovery cum ca cineva ar putea cauta printre mormintele miilor de Iisusi si Maria din acea perioda !..eu pot sa va spun doar atit, daca e sa iau documentele gasite de mine..ca asa cum Crucificarea e prezentata prin CRONOVIZOR coincide suspect de clar cu unul din mesajele de la Medjugorje ale Maicii Domnului in care spune ca ” In timp ce Fiul meu agoniza, Eu Eram la Baza Crucii alaturi de Ioan si alte doua femei”..nu am postat intimplator textul de mai sus. Citatul e din cartea “TRaiti Iubirea” si prezinta mesajele dintre anii 1981-2001 de la Medjugorje.

 9. …am gasit exact textul din cartea citata mai sus, mesajul dat de Maica Domnului in Bosnia in data de 13 aprilie 1990 ” ..sa stiti, dragi copii, ca la piciorul Crucii, atunci cind murea Fiul meu eram cu citeva femei si Ioan ” si repeta de citeva ori faptul ca Patimile nu sunt descrise in totalitate in Noul Testament !

 10. “Pentru partea a doua si mai ales pentru final, nu ai impresia ca omul e o fiinta animata de o permanenta curiozitate? Si, de multe ori, acest sentiment, pe care il consider constructiv, este prematur? Ca la copii… Poate ca soarta omenirii este sa traiasca, in acest plan, o fara-de-sfarsit copilarie.”
  Daca intelegi natura costructiva a omului si specific constructiva o sa-ti dai seama ca lumea este un mare orgaqnizm care este limitat, si mai mult acest mare organizm se auto distruge.Daca ai privi in ADN,lucru clar ca nu ai aceasta calitate, ti-ai fi dat seama de faptul ca de ceva timp ADN este in regresie. ADN nu mai face verigi, pomul omulului nu-i mai cresc ramuri. Mai mult apare si o degradare a unora din ramuri, omul intorcindu-se catre aspectul primar. Procesul este lent dar te asigur ca este ireversibil. Omul este o clona de-a nu stiu cit-a spita. Ceea ce spui tu este frumos, dar parca traesti, existi in propriul tau plan ideatic. Mai mult lasi de inteles ca totul este atit de frumos si ca acest frumos ar trebuii sa fie acceptat pur si simplu, cind in realitate totul este atit de murdar. Crime, violuri, carnagi, sex, prostitutie, pornografie infantila, devorarea de cadavre de ori ce fel, planeta care practic este infestata de mizeria oamenilor, etc., sint citeva atribute ale omului care a fost izgonit din Gradibna lui D-zeu tocmai pentru ca ii placea sa faca mizeriile exemplificate. Inteleg ca vrei sa scri astfel incit oamenii sa nu-ti taie rotile la masina s-au mai rau sa nu-ti faca rau familiei si in mod special unui copil la care ti atit de mult. Daca tu crezi ca poti sa stai cu fundul in doua luntre te inseli. Nu uita ca nu tu ai facut stinga si nu tu ai facut dreapta. Stiga nu stie ce face dreapta iar dreapta nu stie ce face stinga. Cu un picior o iei la stinga iar cu celalat o iei la dreapt. Dar este evident ca una o poate spala pe cealalta, atit cit poti sa o faci. Femeia cu care te culci poate sa-ti fie in alta existenta fica sau mama si exemplele pot continu. Ce daca pe aici pe acolo mai sint si lucruri pe care tu le consideri frumoase, frumosul este discontinu si mai degraba vorbeste de experienta senzual senzitiva traita de tine. Ex: Cuiva ii place de Wagnner. Frumos dar trebuie sa intelegi ca este frumos pentru cel ce nu intelege ca operele lui nu sint decit tragedi. Poti trai o copilarie frumoasa acolo unde nu te atinge nimic, in sinele tau. D-le Dragos afara este Razboi si Pamintul este plin de morminte si D-zeu e tot timpul absent. Despre prima parte o sa mai scriu dar nu acum, nu pot incurca una cu alta.

  Dragos Dumitriu: Nu am afirmat ca pot sa “citesc in ADN” si nici ca as avea aceasta intentie – las altora placerea sa faca asta si mai ales sa-si inchipuie ca pot sa o faca. Pentru ca nu e prima data cand prin interventiile tale imi atribui intentii sau actiuni cu care nu am nici o legatura, te rog cu tot respectul sa te limitezi la a comenta articolele fara sa faci aluzii ciudate la persoana mea sau a altora care intervin pe acest site. E o chestiune de bun simt, la fel ca si grija pentru claritatea exprimarii.

 11. deci la Lilith..avem trasaturile astea proeminentiate:
  seducatoare,aducatoare de nenorociri,ceva nefast…ceva benefic apare despre ea? In afara de antropogeneza,la care dupa dumneata,Lilith ea parte,educandu-l pe Enkidu,mai apare vreun eveniment in mitologie,in care se distinge clar o participare pozitiva a lui Lilit? Doar ce am citit articolul despre Hekate si acolo mi se pare ca zieta greaca are in mare parte aparitii benefice,sau cel putin tine cont de o lege,morala un principiu,chiar daca ea este responsabila ptr moartea nou nascutilor,are o scuza nu? care iar o fereste de un stigmat,ii scapa de o soarta cruda..Hekate chiar pare principiala,potrivita pentru ideea intelepciunii,virtutii si misterelor tainice.In afara de faptu ca amandoua sunt reprezentante ale femininului,deci participante la creatie in vreun fel (sa nu discreditam : )) ) nu vad cum le putem asocia.Mai astept completari pentru Lilit.Spor la treaba,si cat mai multe articole despre divinitati si religie comparata daca se poate

 12. vaatenen..despre procesele autodestructive ce se declanseaza in oameni te poate lamuri SN LAZAREV in multe din cartile lui. daca nu sunt stopate la timp, aceste stari autodestructive duc omul pe marginea prapastiei..se pare ca tot mai multi aleg drumul acesta . Degradarea umana de care vorbesti tu e in mare parte datorita societatii aberant consumiste in care traim si concurentiale la maxim. cu toata evolutia tehnologica multi au ramas la fel de primitivi in gindire si exprimare la nivelul Evului Mediu sau al Comunei Primitive( fara sa fac nici o aluzie la cineva de aici ). Atita vreme cit copilaria in prezent se limiteaza la jocuri pe computer duse la extrem, situri pornografice inca de la 10-12 ani , dezvoltarea normala a viitorului adolescent e pusa n pericol. Eu as putea scrie 10 volume sa-l intrec pe I.Creanga in povestile copilariei, ceea ce ma tem ca n prezent e imposibil la cei care intra in adolescenta fara sa fii fost copii ! nu generalizez..actuala generatie are multe virfuri si sper ca viitorul sa fie salvat de acestia si sa nu apartina celor care-n anul 2011 asculta manele pe telefoane si zbiara unii la altii pe strada !

 13. Imi cer scuze ca am interpretat afirmatia dvs…ca barbat,parca te face sa te trezesti noaptea ca sa vezi pe cine ai alaturi…ca fiind personala.Imi asum greseala si imi pare rau!Recunosc ,uneori cand subiectele abordate-mi sunt dragi ma aprind si reactionez exagerat incercand sa-mi sustin parerea. Poate nu am impartialitatea cercetatorului care este interesat doar de adevar si are o anumita detasare.

  Dragos Dumitriu: Detasare, da, am incercat sa-i gasesc punctul sensibil, sentimental, lui Mircea Eliade, n-am reusit. Vorbind de detasarea unui adevarat cercetator… Oricum, v-am spus ca interventiile dvs sunt stimulative, cel putin pentru mine.

 14. Pt Mihai..este trist ca ai dreptate in privinta copiilor de azi care sunt abandonati de parinti (terorizati de ideea ca nu sunt destul de competitivi la serviciu),de profesori care nu sunt destul de bine platiti,de societate care nu este pregatita sa-i integreze..etc.Copilaria lor este plina de privatiuni,de lipsa de alternative.Cati parinti sau bunici le mai spun povesti la culcare?Cati parinti sau bunici se mai joaca cu ei si mai au rabdare sa-i invete sa mestereasca chiar cu riscul de a strica ceva.Bietii copii nu trebuie sa faca galagie ca deranjeaza,sa nu sara ca strica,sa nu se joace cu mingia ca zgarie masina vecinului si lista continua.Este foarte adevarat ca pentru putini dintre ei,mai norocosi care au parinti responsabili exista la ora asta posibilitati deosebite de educatie si informare.Sunt si copii care te uimesc ce multe lucruri stiu,ce indemanare au si ce sete de a cunoaste au.

 15. Catre Mihai. Nu este important daca lumea este salvata este important daca tu te poti salva de la ce urmeaza. Nu exista o metoda venita din exterior prin care sa te faci inteles. Ma refer de intelegerea pe care o poti avea supra ta. Motivatia este ceea ce misca pe aici. Iti voi da un exemplu pe care as dori sa il comentezi, nu ca un raspuns catre mine ci ca o viziune care o ai asupra ta.
  La Tv un comentator, analist financiar a dat urmatorul exemplu: In luna martie a acetui an un om cu un salriu echivalent cu salariu mediu pe economie isi permitea sa cumpere un kg de rosii in valoare de 6 lei, o putea face o data pe saptamina sa zicem. In luna aprilie pretul rosiilor a scazut la trei lei/kg. Logic putea sa cumpere doua kg. In luna august acelasi om poate sa cumpere sase kg cu sase lei. Ce am constatat. Cind crezi tu ca omul era mai motivat?. Cind kg de rosii costa saselei/ kg sau un leu/kg?. Am ramas uimit ca omul ii placea ideea ca munca lui era mai apreciata cind platea sase lei/kg. Atunci el se simtea mai responsabil, mai motivat. Cind pretul era de un leu/kg il deranja pentru ca in situatia asta toti puteau sa cumpere iar el nu putea sa fie sa spunem in centrul atentiei celorlalti. Totul devenea banal. In acest caz motivatia si faptul ca el era o cantitate, un potential pentru el il misca ca un cocos ce se putea mindri. Specific ca este vorba de un exemplu care nu poate fi generalizat, dar puterea exemplului,da.
  Am scris in ideea ca nimeni sa nu fie deranjat de ceea ce scriu sau poate da in functie de aspiratiile de motivatiile de modul in care te oglindesti, ai ecou in lume.

 16. Ptr vaatenen..o intrebare : Legiunea Gri are vreo legatura cu ” cenusiii”? daca ai citit anumite texte stii la ce ma refer!…In primul rind nu pot stii ce urmeaza, viitorul e intr-o continua schimbare si incert! Fiecare om trebuie sa lucreze cu el la cit mai mult..daca consideri ca fiecare zi e la fel de importanta atunci in mod sigur nu-ti vei pierde timpul . A-ti exprima convingerile , parerile mi se pare ceva normal.Nu trebuie sa ne ferim sa spunem lucrurilor pe nume ptr ca am fii respinsi sau neintelesi…eu pot sa ti raspund cu un alt exemplu: am prins si din perioada comunista ceva ( la revolutie aveam 13 ani ) si cred ca oamenii paradoxal savurau mai mult lucrurile facute sub interdictie decit acum cind au acces la absolut tot si li se pare banal ca 30-40 de posturi tv se ruleaza pe telecomanda, ca magazinele sunt arhipline..nemultumirea si ura poate a crescut de mii de ori ptr unii.Psihologia unor oameni e greu de explicat dar acesta e adevarul : 1 meci pe luna la tv era mai asteptat decit acum zeci de meciuri pe “n” posturi…nu si ptr mine ! prefer sa am de unde alege si sa nu existe interdictii !

 17. Intrebarea corecta este Lucifer exista, si daca da, sub ce forma. Daca cauti sa fi un bun carturar cel mai indicat in cazul de fata ar fi sa-l intrebi pe D-l Dragos Dumitriu, dar daca vrei sa-ti intelegi linia de singe, descendenta, mostenirea o poti face numai tu separind adevarul de neadevar. Cunoasterea de sine trebuie sa fie o implinire a ta si nu un scop. O faci pentru ca asa simti.

 18. Vatenenen..daca vreau sa-mi inteleg linia de singe e mult mai simplu, iau studiul genealogic intocmit de un frate al bunicului meu inca din urma cu multe sute de ani si ma lamuresc..sincer, n-am avut curiozitatea! Tu intri pe situ asta ca sa ti versi veninul? sau sa te iei de liniile de singe ale oamenilor? sau sa-l cauti pe Lucifer? ” Intunecata e calea pe care merg fratii intunericului \ Neagra ca intunericul, nu ca noaptea ” citatul asta daca nu ti spune nimic, te trimit sa citesti atent Tablitele de Smarald ale lui Thoth Atlantul..poate ai o revelatie !

 19. vaatenen..daca o sa cercetezi serios ce s-a intimplat cu Atlantida, Agartha, Lemuria ( care nu sunt tinuturi de poveste cum cred unii ) o sa intelegi ce e cu “omul-de-la-suprafata” actual care “nu mai face verigi ADN-u” cum zici tu..legaturile stramosesti tre vz mult mai profund, nu la nivelul unei familii…” pamintul plin de morminte si absenta Divinitatii” e un adevar pe jumate-din fraza-doar ! Dumnezeu e mai prezent ca oricind in momentele acestea prin care trece omenirea, numai ca oamenii nu vad, majoritatea!

 20. pt vaatenen…simt nevoia sa-ti spun ca ai niste comentarii foarte bine formulate.ai pomenit de legiunea gri…te rog nu face la fel ca si cu ophiucus…si da si tu un titlu,un autor.sper sa nu fie ceva asemanator extraterestrilor atemporali …(decaderea nu afecteaza deloc curiozitatea)si vr sa ti mai transmit ca m-am regasit foarte mult in ceea ce ai transmis tu pr comentariile tale desi nu sunt de acord cu “degradarea” care tinde sa ne reprezinte din ce in ce mai mult.Poate e doar o transformare care prin manifestarile ei complexe ne depaseste in prezent capacitatea de intelegere sau cunoasterea personala.

 21. Pentru Mihai. Cenusii sint structuri genetice hibride un fel de reptilieni. Se hranesc cu fluidele altor fiinte. Reproducere in laborator. Capacitate telepatica foarte mare. Servesc pe oricine in schimbul tehnologie si nu numai. Nu au legatura cu legiunile gri. D-zeu este o notiune universala. Din acest motiv il gasesti peste tot. Cum si foamea este o notiune universala ce reclama un mod prin care vrei sa supravietuiesti. Vei vedea acolo unde esti chemat sa vezi, vei auzi numai ceea ce poti auzi si ceea ce are ecou in tine, vei vorbi in limita limbajului pe care il folosesti. D-zeu ti-a fost dat prin singe. Este notiunea cea mai simpla prin intermediul careia vei putea da un raspuns sau o motivativatie. D-zeu este un laitmotiv. Se poate spune ca d-zeu este acea forma in care tu crezi, dar de care te vei si indoii. Iti voi da un exemplu care nu este elocvent, dar puterea exemplului este. In lume se spune: “sa faci ce spune popa si nu ce face popa”. In acest caz este valabila afirmatia: sa faci ce spune isus si nu ce a facut el. Cine vorbeste despre venin inseamna ca il are in el. De fratii intunericului nu stiu mai nnimic, dar vad ca tu sti. Daca da iti inteleg revolta. Intreaba-i pe ei de ce tu esti atit de revoltat impotriva lor. Inteleg din ceea ce afirmi ca ai fost pe acolo. Ma mira faptul ca nu recunosti in fapt esti un intunecat ce cauta cu disperare lumina. Ai pierdut-o si asta se vede prin modul in care scri. Nu caut ceea ce am deja. Revelatia este un adevar asteptat pentru o cautare oarba. Nu ai capabilitatea sa intelegi ca in fapt lucifer nu este un personaj. In aceste zile lucifer nu este decit un elixir ce tulbura mentalul colectiv. Dar ce credeai tu ca este?. Curiozitatea nu este decit o stare sau o nestare. Mintea ca mecanizm te poate impinge sau nu sa fi curios. Nu cauta sa te oglindesti in mine. Nu te vei regasii. Cauta-l pe D-zeu si o sa vezi daca ve fi sau nu multumit. Inchei prin a-ti spune ca nu iti voi mai raspunde in nici un fel, nu am cum sa te ajut.

 22. Pt Goldix..Multumesc pt. link.Eu aveam numai textul cu epopeea repovestita de Virginia Serbanescu fara comentariile care sunt in acest link.Le-am citit si am regasit multe din istoriile ce alcatuiesc mitologia greaca,mitul potopului din crestinism si multe basme romanesti vechi contin acelasi filon si aceleasi idei.Cred ca sunt amintiri pe care omenirea le-a pastrat in diferite forme in functie de perioadele in care au fost scrise sau preluate de urmasii celor care au trait evenimentele.Sunt sigura ca si potopul si perioadele istorice cu traumele lor au fost la baza acestor povesti care au strabatut mileniile.Zeitatile sumeriene au aceeasi tipologie cu cele grecesti, zeii au multe probleme,se cearta,comploteaza,au protejati si regreta actiunile lor.Este particulara tipologia zeilor grece si dupa cum am vazut si a celor sumerieni.Ce este de mirare este faptul ca nu prea am intalnit ca o zeitate sa gresasca si sa regrete asa de mult gresala cum face zeita Istar care fusese de acord in Sfatul zeilor sa se distruga omenirea prin potop.Nu am inteles ce simboliza gestul celor doi sa taie asa de multi cedrii?Este fireasca prietenia puternica dintre Enkidu si Ghilgames, se completau perfect,practic impreuna erau omul perfect.Abia dupa ce a patimit atat si a suferit moartea prietenului sau Ghilgames vede frumusetea Urukului cand se intoarce.Toata experienta si suferinta l-au ajutat sa vada ceea ce a fost tot timpul sub ochii lui..adevarata lui nemurire.A fost fericit marele rege si viteazul fara seaman ca a inteles ca nu va fi uitat.Si nu va fi uitat si datorita vietii lui dar si datorita orasului minunat care s-a construit din porunca lui.A avut dreptate si acum citim povestea lui si ruinele Urukului descoperite sub orasul Warka,la 220 km de Bagdad dau la iveala frumusetea cetatii lui.Este mult de scris dar ma opresc aici.Multumesc.

 23. Vaatenen…mi-ai dat acelasi raspuns ca si lui “Ophiucus”.daca esti in pana de inspiratie nu jongla cu e idee ce o intorci pe toate fetzele ! Nici eu ( si sper nici altcineva ) nu intram pe acest site sa ne ” oglindim in tine” asa cum afirmi si nici sa-ti cerem ajutorul ! Paranoia e o boala ce se trateaza greu sau cel mai probabil deloc ! Tu probabil faci parte dintre cei ” care n-au mai gasit niciodata iesirea din camerele in care s-au incuiat”. Citatul te las sa cauti, n-o sa ti zic de unde e…

 24. Si..Vateneen..Tablitele de Smarald ale lui Thoth ce-au fost scrise in urma cu mai mult de 35.000 de ani si sunt f f actuale si de luat in seama si peste 1.000 de ani, n-au nici o legatura cu ce-ti inchipui tu ! Numai ca atita vreme cit vei ramine prizonierul propriilor scenarii si vei trai in propria (i)realitate nu vei vedea niciodata mai departe spre alte orizonturi !

 25. Sanda…saptamina trecuta la Palatul Sutu a fost targul colectionarilor…(o foarte buna sursa de carte rara)… de unde am luat un dictionar de zei eleni. Cauta – mi-a “scapat” o carte despre mitologia greceasca pe care chiar as fi vrut sa o studiez. Imi aduc aminte ca acum ceva timp chiar ma irita mitologia si “povestile” grecesti…acum, le “privesc” cu alti ochi, am alta perspectiva de “perceptie”. O alta sursa ar mai fii si targurile de anticariat care se tin pe Aviatorilor in weekend, totusi aceasta fiind o zona scumpa si rar vin cei cu cartile acolo.
  In rest … imi place evolutia ta.
  Namaste

 26. Ce rau imi pare ca nu am stiut,cand mai afli te rog sa spui ca eu in general citesc ce scri tu.Am avut acelasi sentiment despre mitologia greaca si cred ca este din cauza ca sursa cunostintelor mele despre ea a fost minunata carte a lui Al.Mitru..Legendele Olimpului.Scrisa in acea perioada clar trebuia sa fie ca o culegere de povestioare hazli pt copii si nu trebuia sa para ceva serios.Nu cred ca grecii care erau un popor asa de darz,curajos si intreprinzator sa fi inaltat asamenea temple si sa fi adorat niste zei slabuti,macinati de patimi omenesti si de intrigi amoroase si atat.Cand treci in lumea eroilor se cam schimba aspectul si ei apar in toata frumusetea si puterea lor.In vara trecuta am fost pe marele santier arheologic al cetatii Troiei.Vreau sa spun ca am avut o emotie asa de puternica incat nu puteam sa mai plec,ne-am asezat pe o piatra si mi-am imaginat toata tragedia razboiului troian.Si atunci ca si acum pentru ambitiile si trufia unor conducatori mor oameni,se distrug culturi si destine.Din pacate istoria isi are mersul ei,unele popoare pier,altele se ridica si nu conteaza suferinta si viata noastra ca indivizi separati,cu dorintele,visurile si bucuriile noastre.

 27. I just want to mention I am new to blogging and site-building and certainly loved your web site. Probably I’m going to bookmark your blog . You amazingly come with exceptional articles. With thanks for sharing with us your web page.

 28. Pt. Mihai..in “AS” este un articol interesant despre pelerinajul cuiva la Medjugorje.Daca poti sa-l citesti as dori sa-l comentam putin,daca esti de acord,fireste.A aparut mai de mult o carte a unei cercetatoare de la Academia Romana, Cristina Grigore,care a gasit niste documente vechi de cateva secole,relatari despre pogorarea in Iad a Maicii Domnului.Sti ceva despre asta, ca am vazut ca te intereseaza mult si pui mult suflet in cunoasterea cat mai multtor lucruri din viata Maicii Domnului.Daca vrei ma interesez exact cum se numeste cartea si la ce editura a aparut.

 29. Lilith este unica femeie adevarata din toate cosmogoniile. este adevarata zeita ce trebuie slavita si adorata. este adevaratul OM al acestui pamant, demonizata de urmasii neumani (a se citi inumani) ai asa zisei creeati dumnezeiesti, in realitate rezultatul experimentului genetic nenatural ai unor “extraterestrii” rauintentionati.

 30. Orice credeti,numai pe DUMNEZEU nu.Sunt foarte constient,de existenta asa zisilor ,,extraterestri”,care de la inceputul creatiei au intervenit in civilizatia noastra razbunandu-se pt faptul ca DUMNEZEU[adica acei ce ne-au creat],ia pedepsit de langa El pt razvratirea lor.Unde se vorbeste de zei,este vorba exact despre cei veniti din spatiu si faceau asa zisele minuni pt cei din vremea aceea.Ca persoane inconstiente de adevar,inchid ochii la descoperirile arheologice,cu fiinte ce semanau cu oamenii,dar inalti si pana la 11m sau 36 de picioare,o face voit si cu rea intentie de a nega un trecut groaznic al omenirii.Ce le-as dori la acestia sa fii trait in acele vremuri ca sigurat n-ar mai fii visat cu ochii deschisi.Si mai e ceva;ce parere aveti voi despre acei giganti si despre dinozauri.Cine vrea sa vada realitatea o vede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *