Lilith, prima femeie, mama demonilor (IV) Un demon planetar – și în sângele nostru!

Lilith, prima femeie, mama demonilor (IV) Un demon planetar – și în sângele nostru!

Cunoașterea lui Lilith seamănă cu privitul în abis – fascinație, pericol, taine ascunse, o pierdere a noțiunilor trecut și viitor. După ce am văzut o evoluție contradictorie, din timpurile imemoriale ale Sumerului și până în prezentul spiritualității poporului ales, am putea, pe bună dreptate, să ne întrebăm – de ce atâta interes pentru un personaj malefic?

Ei bine, tocmai despre acest interes ciudat, misterios, vom vorbi în cele ce urmează.

Lilith reprezintă pentru spiritualitatea universală o amenințare dar și un fruct oprit. Poate fi înțeleasă ca un egregor al sufletelor întunecate – sau al părții întunecate, periculoase, din fiecare suflet. Ca un îndemn la nesupunere, la a încerca exact contrariul a ceea ce e convențional. Dar, pentru culturile antice și medievale a fost pericolul care provine… dintr-o alternativă necontrolabilă.

Ciudata variantă egipteană 

Poate cea mai ciudată ipoteză, asupra căreia voi reveni la un capitol dedicat răzvrătiților divini, este aceea că Seth, zeul întunecat și rebel, devenit din pereche și călăuzitor al soarelui, simbol al răului, ar fi… femeie. Unii cercetători fac o apel la unul din înțelesurile cuvântului în egipteana faraonică – și anume… Doamnă, Stăpână! Deși pare ciudat, totuși personal iau în seamă această idee întrucât se leagă de o altă teorie pe care am susținut-o pe site, aceea a haosului feminin (generator). Chiar dacă susțin în principal teoria feminului întunecat reprezentat prin Hathor-Shekhmet, sau femininul întunecat benefic, Nephtys, ideea divinității întunecate periculoase reprezentată de Seth, “Stăpâna” este de luat în seamă. Vă voi invita să discutăm mai pe larg acest subiect după ce voi publica materialul despre care vorbeam mai sus, dar și cel despre Asherah, perechea ascunsă a… monoteismului evreu.

Am făcut această paranteză pentru că această propunere vine împreună cu cea a asocierii “acestei” Seth cu Lilith. Oricum, complexa teogonie egipteană redefinește și repoziționează divinitățile după un algoritm misterios, cel puțin pentru mine. Făcând paralela cu contemporana Lilith sumeriană și akkadiano-chaldeeană (alter ego-ul Innanei sau a lui Iștar, ori zeița chaldeana Belili) poate fi ușor asociată cu Hathor-Sekhmet sau cu Hathor-Nephtys. 

Multele Lilith… elene 

 

Lilith trăiește în marea cultură greacă, ulterior în cea elenistică și în cea romană prin înfățișări seducătoare și letale – sirenele, lamiile, empusele, furiile, eriniile, femeile păsări – strix. Sau prin puterea damnării divine – Meduza. Sau a creatoarei de monștri – Echidna. Sau a divinității misterelor întunecate și magiei  – Hekate, Persefona…

Unele reprezentări ale sirenelor sunt de altfel identice cu imaginea sumeriană și ebraică a lui Lilith – au aripi, ghiare de pasăre în loc de picioare. Aceste ființe fie seduc și omoară bărbații, fie sug sângele oamenilor, fie fură sau ucid copii – deasemenea caracteristic pentru demonul mesopotamian. În plus, multe dintre aceste ființe au darul (pre)viziunii, calitate a demonilor sau a celor posedați, conform demonologiei ebraice și, ulterior, iudeo-creștine.

Totuși, grecii și urmașii lor spirituali, mult mai puțin misogini decât evreii și sumerienii, relevă un aspect patetic al istoriei Lamiilor. Anume că la origine ar fi existat o relație neprincipială între divinitatea supremă, Zeus, și Lilith-Lamia. Mânioasă pe această aventură, perechea lui Zeus, Hera, îi omoară eroinei noastre copiii și, într-una din variantele legendi, o condamnă la o viață infertilă. Înnebunită, Lilith-Lamia se răzbună de atunci pe toate mamele… ucigându-le copiii.

Tot în urma transformării ei vindicative, ea  devine acel succubus care atrage și omoară bărbații și, mai mult, crează o întregă rasă de demoni și vampiri.

Dar poate cea mai celebră întrupare a lui Lilith este cea care a și dus la cel mai celebru război din istorie – Elena din Troia, motivul discordiei dintre ahei și troieni, cauza războiului homeric. Asocierea este utilizată mai ales în folclorul evreu, dar ideea este agreată de cei care studiază fenomenul Lilith. 

 

Imixtiune demonică în arborele genealogic al românilor? 

 

În fine, o istorie povestită de Herodot o apropie pentru prima dată pe Lilith de… români. Iată acest fragment al scrierii ”Părintelui istoriei” repovestit de marele Nicolae Densușianu:

”Aici (zona de confluență traco – scitică a Niprului n.D.D.), locuia într-o peșteră nimfa Echidna (Vipera, Șerpoaica), care avea o natură mixtă. De la brâu în sus era femeie, iar de la brâu în jos șerpoaică, și ea domnea peste Scythia întreagă. Hercule, văzând-o, a rămas uimit, apoi a întrebat-o dacă nu cumva i-a văzut iepele sale rătăcite. Ea îi răspunse că iepele sunt la dânsa și i le va restitui, dacă mai întâi se vor culca amândoi. Hercule petrecu apoi mai mult timp la Echidna și avu cu dânsa trei fii, pe Agathyros, pe Gelonos și pe Scythes. (…) Cei trei fii ai lui Hercule și ai Echidnei au fost, dupa tradiția ce ne-o comunică Herodot, întemeietorii dinastiilor regale, a agathyrsilor (din Transilvania de astăzi), a gelonilor (din părțile Podoliei) și a scythilor din nordul Mării Negre.”

Agatârșii la care fac referire Herodot și Densușianu se numără printre cei mai misterioși strămoși ai noștri, un subiect demn de abordat – desigur, fără exagerările pe care le-am auzit în ultima vreme.

Echidna este, așa cum spuneam, una dintre cele mai spectaculoase întrupări ale lui Lilith, o prezență puternică în mitologia greacă, supranumită ”Mama tuturor monștrilor”. Dintre aceștia cei mai cunoscuți sunt  – Himera, Hidra sau Leul din Nemeea. (Ei bine, ca o glumă, cu o atare ascendență și asemenea rude iată motivul pentru care la noi se gândește atât de monstruos…)  În afara acestei legende, mitologia greacă spune că era fiica titanei Pământului, Gaia, și a zeului abisului Tartarus, locuia într-o peșteră unde atrăgea bărbații cu chipul ei extrem de frumos, de seducător… pentru ca apoi să-i ucidă sau să-i devoreze.  

 

Lilith în islam – de la regină la… Sfânta Doamnă 

 

Începuturile islamismului scot la iveală legende cu ramificații clare către religia mamă – iudaismul. Dar, spre deosebire de duritatea principiilor religiei poporului ales, islamismul permite referiri de la îngăduitoare până la elogioase despre personalități ale altor credințe. Iisus, Maria, arhanghelul Gabriel, regele Solomon, David – sunt cinstiți de islamici. La fel legendele și povestirile coranice sunt o sursă interesantă și nemarcată de excese religios-șovine.

Din ele aflăm de identificarea lui Lilith cu Regina din Saaba – și asta în mai multe episoade. Într-unul când ea testează inteligența regelui înțelepciunii

În orice caz, în toate variantele Solomon este sedus de regină și convins să se despartă de calea cea dreaptă, ridicând altare “idolilor reginei”,  finalul diferind în câteva variante. Interesante sunt două variante –una când regele pune o podea de oglindă pentru a vedea dacă regina este Lilith – și vede pe sub veșmântul lung al acesteia picioarele de pasăre. A doua se referă la seducerea lui Somon și la faptul că Lilith pleacă luând cu ea sămânța regelui ales de Dumnezeu să-i ridice templul. Astfel Lilith îl va face și ea pe Solomon să-i ridice un templu – un copil.

O altă povestire, de sorginte probabil elenistică, “Testamentul lui Solomon”, vorbește de întâlnirea lui Solomon cu demonul Obizuth, unul dintre numele demonice ce care este apelată Lilith.

În fine, în folclorul arab apare o entitate demonică și seducătoare, asemănătoare Lamiei sau sirenelor, care este identificată cu Lilith – Karina. Karina este interpretată și ca perechea negativă a fiecărui om – unii comentatori ai Koran-ului spun că până și Mohamed sau Iisus au avut propria Karina.

Trecând în zona comentariilor islamice și a sectelor, Lilith este prezentă ca și pereche a diavolului Iblis sau Șaitan și este mama spiritelor, demonilor – djinn – personaje ambivalente ca intenții, periculoase și imprevizibile, care sunt sarea și piperul poveștilor lumii islamice.

O sursă interesantă, dar singulară, este eruditul francez Moise Schwab, autor a numeroase scrieri istorice și documentare despre evrei și cultura lor. Ei bine acesta spune că arabii (în special maghrebienii) îi acordă lui Lilith titlul de Lalla – adică “Sfânta Doamnă”. Personal informația mi se pare ciudată, și o pun pe seama inamiciției istorice între cele două popoare semite. 

 

Seducătorul demon din Asia

 

 O altă zonă învecinată semiților, Persia, remarcabilă din punct de vedere religios, cunoștea, înainte chiar de apariția mahomedanismului, despre existența demonului Lilith. Cunoștea… și se ferea prin amulete magice. Aceste obiecte inscripționate încep să apară pe teritoriul pers încă din secolul șase al erei christice și existența lor va fi documentată până la finele Evului mediu. Unele dintre amulete sunt de fapt niște boluri cu inscripții magice – menite să o prindă pe seducătoarea și ucigașa făptură atunci când se va apropia… Din păcate nu au fost găsite mențiuni asupra reușitei acestei metode…

Extremul Orient, China și Japonia, au o tradiție deosebită în privința relațiilor oameni – demoni. Entitățile supranaturale se manifestă pasional, aș spune într-un mod unic – precum aceste culturi inimitabile. Pentru ei entitatea este fie o seducătoare dar este numită și “Cea care fură în timpul nopții”. Lilith, ca entitate divin-demonică asociată cu astrul nopții, este interpretată de specialiștii în cultura chineză ca fiind Shing Moo, divinitate selenară dar și o zeiță primordială a naturii.

Japonia are în primul act al creației două personaje – Izanagi, masculinul, și Izanami, femininul divin. Precum egipteana Hathor, ea,  zeița sau demonul primordial feminin, este cea care pune omenirea în fața spectrului distrugerii. Japonia are însă o istorie care începe cu o populație albă, venită cu multe mii de ani înainte sub conducerea unei femei vrăjitoare – șaman. Istoria mitică a insulei soarelui-răsare este povestea unei lupte permanente dar și a unei conviețuiri între oameni și demoni;  bătălii, posedări, vrăji dar și idile de proporții epice au loc în spiritualitatea acestui arhipelag fabulos.

–  Va urma –

 

Îmi cer scuze încă o dată, dar dată fiind cantitatea informațiilor am făcut încă o împărțire, divizând ultimul episod a serialului în două părți. Ce-a de-a doua parte a ultimului episod o voi publica în seara zilei de mâine, 24 august, și va cuprinde referiri la Lilith în creațiile marilor artiști, Lilith în astrologie, precum și prezența ei în folclorul românesc.

8 Responses »

 1. Nu conteaza cum le impartiti, conteaza sa le scrieti si sa aflam.Nu stiu daca este din cauza ca nu stim mai multe despre alte entitati dar Lilith pare coplesitoare.Poate si alte entitati sunt la fel de fascinante dar nu se bucura de aceeasi preocupare a cuiva sa le faca cunoscute.As dori sa scrieti candva despre agatarsi pt. ca nu am auzit pana la emisiunea lui O.Teodorescu despre ei.Invitatul parea ca stie multe dar a fost ceva cu emisiunea aceea ca parca-i impiedica cineva sa se exprime .Surprinzatoare ipoteza cu Seth.Statuile sale au ceva fascinant si foarte misterios.Toata religia Egiptului este deosebita si iti da senzatia ca de fapt relateaza despre o lume reala.La nici un popor nu am simtit acest lucru.Tot ce am citit despre lumea lor spirituala este asa de plina de amanunte ca si cand ar relata despre o realitate.Nu vi se pare ca impresia mea ca vechile religii sunt foarte complexe,pline de viata,personajele si destinele lor tumultoase, este reala?Poate este adevarat ca si-a facut aparitia marea stapana a rebeliunii si la noi dar nu ne-a dezvoltat spiritul rebel ci a lucrat in adancul sufletului nostru si a adus cu ea framantarea si intunericul.Poate de aceea a prins asa de mult la noi spiritul plin de lumina a lui Iisus.Pentru a lumina si alunga tenebrele din noi a fost nevoie de o lumina la fel de profunda ca adancurile tenebroasei Lilith.In unele aparitii ale ei este mai incarcata de intuneric in altele parca aduce cu ea tumultul schimbarii,revolta fata de constrangeri si dorinta de nou cu tot riscul pe care-l aduce intalnirea cu un alt univers,cu reguli,dusmani si aliati noi.Am totusi o rezerva pe care nu o pot depasi,nu pricep de unde aveti siguranta ca acele entitati poarta in ele pe Lilith?Dupa simbolistica reprezentarilor ce ni s-au transmis,dupa caracteristicile manifestarilor,ce poarta amprenta ei?

  Dragos Dumitriu: Multumesc, stiu ca exista cititori ai site-ului pentru care conteaza informatia, asa cum spuneti, iar lor simt ca le datorez respect si scuze atunci cand modific din mers ceea ce anuntasem.
  Da, de multe ori presupunerile le exprim poate cu prea multa siguranta – dar va rog sa intelegeti ca e vorba de personaje supranaturale, mistice, magice – nu se poate pune degetul pe rana… Eu va invit la o analiza comparativa – bazata si pe asocieri. Daca vi se pare ca in cazul unia dintre personaje am intins coarda speculatiei prea mult, chiar va rog sa va manifestati deschis. E si spre binele cautarii mele (pot sa spun chiar noastre) fiindca oricarui observator, oricat de atent, tot ii mai scapa cate ceva.

 2. Oare ce zeitate sau demon ii impinge pe oameni sa nu se mai opreasca sa distruga ceea ce a mai ramas nedistrus?!Tarile nordice se intrec sa obtina spatii din nordul indepartat,dincolo de cele ce le revine de drept prin legislatia in vigoare.Se pare ca exista rezerve de petrol( 30 % din rezervele cunoscute pana acum )in zona Polului Nord.Ce fericire va fi pe bietele animale care traiesc acolo,ce repede se vor topi ghetarii si se va intina acest tinut ce scapase cat de cat cand vor fora dupa petrol,cand vor marsalui petroliere,vor aparea comunitati si “civilizatia “va inflori”! Exista un demon mai puternic decat toti demonii si care a reusit sa se ascunda in inimile oamenilor si el se numeste Lacomia si el ne va distruge pe toti.

 3. Cred ca procedati bine si eu gresesc.Este o caracteristica a mea care nu se potriveste acestui domeniu.Aveti dreptate multe lucruri le simtim cu inima si stim in interiorul nostru ca acolo le este locul.Unele entitati au cu noi o relatie pe care nu o putem explica si nici nu este nevoie pana la urma.Fiecare are in acest domeniu propriul drum.A ramas in mine ceva care uneori ma obliga sa fiu convinsa cu argumente solide dar repet in unele domenii nu au ce cauta dovezile de acest gen.Urmati-va drumul ca spiritul de cercetator va va ajuta sa nu rataciti cararea.Sunt atrasa de acest univers si este si normal,fiecare incearca sa-si intregeasca fiinta cu ceea ce-i lipseste la un moment dat.

 4. I just want to mention I’m new to weblog and truly savored you’re web-site. Probably I’m want to bookmark your website . You amazingly come with superb stories. Thanks a lot for sharing with us your website page.

 5. Ca astrolog sunt foarte interesata de Lilith vazand interesul deosebit pe care il manifesta nativii cand le spun de manifestarile ispitititoare ale lui Lilith in harta lor natala. De multe ori incerc sa ocolesc acet subiect. Practic ma cenzurez in mod deosebit deoarece prima intrebare care mi se pune este “si ce e de facut?”. Vad oanemii ingrijorati.
  Testul lui Lilith in viata unei persoana se manifesta printr-o suferinta uriasa pe domeniul in care se gaseste Lilith. Dar odata testul trecut, odata ce reusesti sa sublimezi puterea pe care o are asupra ta, devii nu numai mai puternic dar si eliberat de framantarile care te-au consumat pana la epuizare aproape.
  Deci, in concluzie, ma intereseaza acest subiect in mod deosebit, si mai ales modul in care poti “lupta” cu Lilith, modul in care poti transforma tensiunea la care te supune in forta creatoare fara sa se numeasca ca “ai facut un pact…”!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *