Ciudata poveste a vampirilor Parisului

Ciudata poveste a vampirilor Parisului

Franţa, acestă adevărată capitală a spiritualităţii, a fost printre cele mai bântuite de spectrul vampirismului.

In fapt, reconstrucţia Parisului, realizată la mijocul secolului XIX, a reprezentat şI o soluţie de luptă – chiar o încercare de eradicare – a acestui fenomen considerat astăzi supranatural – vampirismul.

În prima jumătate a secolului XIX, marile oraşe a Europei occidentale sunt invadate de populaţia rurală sărăcită, aflată într-o căutare disperată de lucru. In Paris, rapoartele oficialilor consemnează cu această ocazie înmulţirea cazurilor de îmbolnăviri contagioase, omoruri şi… vampirism.

Zona mahalalelor promiscue situate la nord de Luvru era cunoscută în acea periodă drept “Cartierul vampirilor”.

Autorităţile încearcă o serie de măsuri pentru a ţine sub control acest fenomen, acceptând chiar şI ideea existenţei unei “populaţii de vampiri” – care însă trebuia ţinută sub control. În acest scop sunt luate tot felul de măsuri – de la izolarea unor străzi şI instituirea unor arii de carantină – până la angajarea unor echipe de… vânători de vampiri!

Măsurile nu au efectul scontat, cartierul respectiv – un adevărat labirint de alei înguste, cotloane, intrări în imensa reţea de canale a Parisului, catacombe şi ruine din timpuri străvechi – constituiau o ascunzătoare perfectă pentru vampiri, făcând practic inutile metodele autorităţilor.

În 1852, Napoleon al III-lea este impresionat de ideea unuia dintre oficialii Parisului – aceea de a înlocui inutila vânătoare de vampiri cu… distrugerea habitatului acestora. Planul lui George-Eugene Haussmann presupunea demolarea vechilor mahalale şI contruirea unor bulevarde largi, parcuri, clădiri publice – în fapt o sistematizare în acceptul modern al termenului.

|n ciuda protestelor unor intelectuali ai epocii – care susţineau păstrarea unor clădiri vechi – vestigii arhitectonice din trecutul capitalei – Haussmann trece la treabă. Străzi întregi sunt demolate şi martorii relatează cum din clădirile dărâmate ies făpturi umane ciudate, care nu suportau lumina soarelui. Haussmann apelează la armată şI sunt înfiinţate unităţi speciale care să lupte contra acestor creaturi. Planul lui Hausmann are efect imediat, cazurile de atacuri vampirice se reduc substanţial dar…

Vamipirii nu cedează – mulţi reuşesc să se refugieze în canalele Parisului – ba chiar profitând de noua şi moderna reţea de canalizare contruită tot de Haussmann – vamipirii îşi găsesc un alt habitat. |n mod ironic, ei vor fi numiţI copii lui Haussmann – tocmai pentru că acesta le oferise o nouă casă.

După 20 de ani de demolări şi recontrucţie centrul Parisului arăta cu totul altfel – o capitală modernă – un model care va fi preluat imediat de marile oraşe europene, inclusiv de Bucureşti, capitala noului regat român. Astfel, în mod cu totul ciudat, această luptă contra vampirilor, contra supranaturalului, a dus la schimbarea la faţă a Europei – şi asta nu în epoci uitate, ci chiar în contemporaneitate.

Vampirii parizieni se manifestă notabil până la începutul secolului XX, de când există consemnări despre atacuri în Cartierul Latin. Notabile sunt câteva mărturii din perioada celui de-al doilea război mondial, când grupuri ale Rezistenţei franceze, cautând să se ascundă în canalele Parisului, au întâlnit persoane cu înfăţişare de vampiri îmbrăcate cu veşminte de secol XIX…

Ca o completare, interferenţa istoriei Franţei cu vampirismul s’a manifestat şI în legătură cu două dintre cele mai cunoscute personalităţI ale culturii mondiale – Voltaire şI Jean Jacques Rousseau. Cei doi iluminişti au fost consideraţI inamici ai bisericii, Voltaire fiind chiar excomunicat, ei mor la doar câteva săptămâni distanţă, în vara lui 1778, “folclorul” spunând că aveau toate şansele să devină vampiri. |n timpul Revoluţiei coşciugele lor sunt duse la Pantheon, ceea ce stârneşte revolta multor oameni ai bisericii, iar în 1830, după ce Pantheonul redevine biserică, se intenţioneză chiar aruncarea afară din lăcaşul sfânt a celor două trupuri ale “infidelilor”. Abia în 1897, o comisie întreprinde o cercetare oficială pentru a constata dacă cele două trupuri sunt la locul lor… şi dacă prezintă semne de vampirism! Ei bine, raportul, consemnat de New York Times, vorbeşte de pielea cu aspect de pergament a lui Voltaire, de starea nefiresc de bună a craniului care îşI păstrase zâmbetul sarcastic atât de caracteristic marelui om de cultură…

Istoriile aceastea nu apare în manuale, aşa cum orice trece dincolo de convenţional este imediat negat, şters, desfiinţat – utilizând ştiinţa pentru a demonstra că nu există nimic în afara paradigmei omului comun, a mediocrului de zi cu zi.

Cred că rolul ştiinţei – sau al oamenilor care privesc ştiinţa cu mintea deschisă – este de a demonstra că paradigma în care trăim este mult mai vastă… şi deci viaţa e mai mult interesantă.

20 Responses »

 1. Foarte interesant articolul. Nu stiam ca vampirii au fost chiar atestati documentar si credeam ca sunt simple legende.

  Dragos Dumitriu:Sunt cunoscute mai multe cazuri izolate, am vorbit de ele intr-o emisiune mai veche de-a lui Oreste. In ceea ce priveste cazul de fata, al vampirilor Parisului, este o chestiune foarte interesanta. In sensul ca e pentru prima data cand se produce o contaminare – nu e vorba de o specie, propriu-zis. Filmul “Inverviu cu un vampir” este inspirat dupa acest caz. Voi reveni asupra acestui caz, e departe de a fi un caz inchis.

 2. buna, observ ca esti interesat de vampiri …. destul de interesant ce ai scris , totusi crezi ca e ceva mai concret despre ei?

  Dragos Dumitriu: Da, asa cum i-am raspuns si Carminei exista cazuri izolate, anchetate si publicate, de vampirism “sang”. Daca vorbim de alte categorii de vampiri – cum ar fi vampirii energetici, ei bine aici sunt multe cazuri, unele chiar in jurul nostru. Am participat la o emisiune de-a Alinei Badic pe aceasta tema, mi-a deschis apetitul pentru subiect si lucrez la un documentar amplu, cu cazuri concrete, asa cum spui tu. Oricum, subiectul e fascinant; coroborat cu inceputurile omenirii, cu antropologia si biologia, vampirismul nu mi se pare a fi o poveste – ci un adevar uitat sau ascuns.

 3. chiar cred in existenta lor in zilele noastre,mai ales,nu mai vorbesc de trecut. sunt din totdeauna aici,asa cum suntem si noi,o ramura a dezvoltarii rasei umane,ce a apucat un alt drum. asa cum sunt si varcolacii.

  Dragos Dumitriu: Sunt de acord cu aceasta idee, mai bine zis cred ca asa este, fiindca, stiintific vorbind, suntem inca departe de a teoretiza vampirismul. In ceea ce priveste varcolacii, nu cred ca sunt aceeasi spetza, eu apropii varcolacii de cazul nordicilor Berserkers, razboinici care si-au dezvoltat pana la monstruozitate latura salbatica, feroce, luand ca modele lupii sau ursii. Un alt subiect interesant…

 4. Ar fi interesante si alte subiecte , de exemplu : persoane care u reusit sa se salveze de la diverse incidente, bolnavii cu boli terminale cu extracorporalizari sau care au chemat sau au primit in ajutor diverse entitati nu neaparat din alta galaxie .
  Autosugestia ca si tratament pentru minte si trup cu exemple.
  Plante si remedii cu efecte spectaculoase , rolul religiei in gandirea colectiva , este bun sau nu ? cum actioneaza asupra mentalului colectiv , personal cred ca energia gand influenteaza in bine , disparand religia ce se intampla, supozitii.
  Un moment care ne-a schimbat viata ;
  Ce se intampla cu aura dupa moarte , eu am vazut la tata cateva straturi din aura , eram asa de speiata ca n-am mai urmarit ce se intampla cu ele , cert este ca se derulau de pe el ca la filmele vechi, secventa cu secventa, invitati pe cineva care stie sau vede mai mult, dar nu clarvazatori de proasta factura ci Alexandra M… si ci care au capacitati reale.
  Arme psihotronice si implicarea lor in viata sociala actuala
  Animale oameni si plante sub energii negative sau pozitive , consecinte si beneficii.
  Va sfatuiesc sa urmariti serialul care nu mai este acum la tv dar am primit si noi cateva episoade, exceptional , “forta intunecate ” cu Bill Coobs , regia si scenariul cred ca este scris de paranormali, sunt elemente pe care numai cineva care vede si are calitati paranormale poate face asa o creatie, chiar insist , discutie pe tema asta si sa-mi scrieti si mie cand o sa difuzati, este singurul serial de acest gen , real nu sunt fictiuni nici macar un fragment, pentru cei neavizati da este fictiune.
  Culturi si limbaje nedescifrate inca .
  Modificarea ADN-lui speculatii , nu le agreez , se va face dar in sute de mii de ani .
  Cine a fost si cine sunt persoanele cu cele mai bune calitati paranormale , lasand rusii, sunt o gramada, englezi, chinezi bulgari despre care nu s-a vorbit , s-a vorbit numai despre rusi. Fiecare popor are o exceptie in domeniu.
  Sper ca v-am fost de folos. Imi sunteti dragi si urmaresc emisiunile . Emisiunile cu invitati de marca ma intereseaza cel mai mult.
  Imi place logica lui Pavel Corut pe care l-as dori de mai multe ori in emisiunea dv, are ce spune.

  Dragos Dumitriu: Propuneti o lista de subiecte excelente, vom tine seama de propunerile dvs. Am urmarit mai multe episoade din serialul respectiv, este ff bun, bine ca mi-ati adus aminte, voi gasi pe net episoadele care nu le-am vazut. In curand voi inaugura o pagina de cronica de film de gen si, cu siguranta, voi prezenta si respectivul serial – plus comentarii, inclusiv de la dvs, sper. In privinta dlui Pavel Corut, are intradevar ce spune, dar cred ca oricine vrea sa cerceteze un domeniu ar fi bine sa porneasca de la premiza “cu cat stiu mai mult, cu atat imi dau seama ca stiu mai putin”. Nu-mi place ideea detinerii adevarului absolut – si nu cred in cei ce emit sentinte (definitive).

 5. DATI CAT MAI MULT SUBIECTUL ORIGINEA OMENIRII VREM SA STIM PANA LA URMA CINE NE-A CREAT, CU CE SCOP SI CARE SUNT CRITERIILE………….
  CE SCOP ARE BISERICA, RELIGIILE IN VIATA OMENIRII……
  CARE CHIP, DUPA ASEMANAREA LUI DUMNEZEU………
  TOTUL DESPRE 2012{MAI ESTE ATAT DE PUTIN}FOARTE MULTI NU CRED………. PACAT
  TREZIREA SI EVOLUTIA SPIRITUALA
  Dragos Dumitriu: Da, ceea ce propuneti dvs face parte din lista noastra de prioritati. Mai putin chestiunea cu scopul bisericii, pe care il vad ca un subiect pe care fiecare trebuie sa si-l lamureasca – dar numai dupa o atenta cercetare, mai ales launtrica. Daca vor dori mai multi vizitatori, s-ar putea deschide o discutie pe forum, dar cred ca e prematur si s-ar putea transforma usor intr-o polemica – pe cat de pasionala, pe atat de lipsita de elemente de interes (stiintific si probator). Da, 2012 e un subiect pe care din ce in ce mai multi oameni inteligenti si pregatiti il iau in seama. Multumesc.

 6. referitor la vampiri si nepotul meu este vampir , n-are un dinte sus si bea Milupa. Tot ce s-a scris despre vampiri sunt pure inventii si cu totii stim asta dar ne place sa mai hiperbolam din cand in cand , se pare ca ne face bine, nu mult ca incepem sa inventam si altele.
  Wikipedia scris asa despre vampiri : sunt personaje imaginare , cu caractere de strigoi care sug sange .

  Dragos Dumitriu: Evident, nu sunt de acord cu parerea dvs despre vampiri. Iar Wiki nu este obligatoriu o sursa de referinta, este realizata prin contributia internautilor. Asa cum am scris in cateva raspunsuri (la comentarii) anterioare, exista cazuri de vampirism recunoscute, care nu au putut fi incadrate intr-o anume patologie, exista cazul vampirilor energetici – si exista multe pagini in preistorie si in antropologie care pot justifica – nu deplin! – existentza acestei specii/rase. Mai mult, am o teorie, pe care am expus-o in Cod si o voi dezvolta si in emisiunea din 2 iulie – cu privire la “inventii” – pe scurt, ca sunt preluari din realitati alternative sau prin accesarea (involuntara) a unei axe a timpului. Vom mai discuta pe aceasta tema. Si inca o chestiune de logica: sunt persoane care cred intr-un supranatural maxim, cum ar fi Atoatefacatorul, dar li se pare imposibil un caz cu o doza infinit mai mica de supranatural, cum e, de exemplu, vampirul. In plus, in acest domeniu al supranaturalului e mai valabil decat oriunde dictonul “Niciodata sa nu spui niciodata”.

 7. Cunoaste natura intunecata a corpului uman si vei intelege vampirul. Dorinta lui de a depasii bariera mortii il face sa adopte mijloace diverse prin care sa acceada la putere si nemurire. Omul este ca un animal ce este incitat si de folclor. In om baltoseste apa mortilor pe linia lui de “singe”. Omul se hraneste cu corpul si sufletele celor morti(carnea cadavrelor animalelor si nu numai). Omul se hraneste cu ceea ce vede la altii. Sacrificiul de sine si al altora este in natura lui. Un om nu poate fi original asta pentru ca este un concept cu scop clar de a se clona. Omul este pervers, nu recunoaste ca maninca dintr-un cadavru iar daca o face intodeauna trebuie sa fie alcineva vinovat. De fapt omul este malefic fiind incitat si motivat de maleficitate. Putem vorbi de vampirizm la nivel mondial formele de vampirizm fiind diverse. Omul nu recunoaste decit ceea ce vrea sa recunoasca. Omul este partea intunecata a Demiurgilor. O exprimare atit de elocventa a neputintei lor de a crea.

  Dragos Dumitriu: Ma rog, e o viziune cam prea artistica, comentariul tau mi se pare o fresca gothic. Nu cred ca omul este malefic, ci doar mare amator de nepotriviri si actiuni pentru care nu e pregatit. Intunericul – sau natura intunecata – nu o privesc ca pe ceva negativ, dimpotriva, ca pe ceva care se cere a fi studiat – dar cu mare atentie si respect… si fara prejudecati, fie rele, fie prea bune. O sa ne mai scriem pe aceasta tema.

 8. eu am copilarit langa cimitir, dar nu am vazut nimic !

  Dragos Dumitriu: Cred ca vezi ceva legat de supranatural… atunci cand iti este dat sa vezi asa ceva. Apoi chestiunile le gate de vampiri si cimitire au legatura mai mult cu povestile – si poate cu un obicei al unor asemenea creaturi de a se ascunde, dar asta in alte timpuri. Oricum, faptul ca nu ati vazut nimic dar sunteti interesat de domeniul supranaturalului e laudabil, asta inseamna ca aveti o atitudine pozitiv-critica.

 9. nu exista vampiri dar daca ar exista ar face viata sa fie mai putin plictisitoare

  Dragos Dumitriu: O parafraza binevenita, dar cred ca viata poate fi extrem de atractiva daca nu ne-am stabili niste bariere de tip “nu exista”. In decursul timpului s-a stabilit ca nu exista miscarea de revolutie a Pamantului, ca tremurile nu pot merge cu peste 40 de km pe ora fiindca ar muri pasagerii, ca universul a fost creat acum 6000 de ani s.a.m.d. Cred ca, utilizand argumentele stiintei moderne, as putea demonstra ca orice afirmatie din Supranatural poate fi demonstrata, in sensul ca poate fi dovedita ca posibila. De altfel voi vorbi pe aceasta tema atat in Codul lui Oreste de pe 2 iulie, cat si la conferinta TMA care se va desfasura la ROMEXPO. Eu voi conferentia sambata, 24 iunie, la ora 13.30.

 10. Eu am invatat ca in viata orice este posibil. Niciodata sa nu spui niciodata. Chiar daca ceva pare imposibil poate deveni posibil intr-o secunda. In ceea ce-i priveste pe vampiri, stiu sigur ca exista vampiri energetici. Cat despre cei atat de speculati in filme, orice este posibil…nu cred ca atatea legende nu au nimic real la baza. Pana si povestile simple din folclorul nostru sunt pline de elemente cat se poate de reale chiar daca nu fac parte din dimensiunea noastra sau pur si simplu noi nu le putem vedea in stadiul de somnolenta a consttiintei in care ne aflam.

  Dragos Dumitriu: Ai concretizat perfect in cateva randuri ceea ce altii au scris in sute si mii de pagini. Este exact ceea gandesc si eu – si ceea ce cred ca se poate demonstra astazi folosind Metastiinta. Alternativa, posibilul, multiversul… Felicitari, mi-as dori sa comentezi cat mai mult.

 11. Mi-a placut foarte mult acest articol si accea emisiune in care ati vorbit despre vampirism. Sper sa faceti mai des niste emisiuni despre vampirism. Nu pot spune eu ca exista (sau au existat) sau nu exista, nu sunt in masura sa afirm un lucru sau altul, dar cred ca ceva e adevarat totusi. Probabil in legende se vorbea de vampiri si la modul figurat, dar cu siguranta si la propriu. Sper sa va mai vad invitat la Oreste la o emisiune despre vampirism.

  Dragos Dumitriu: Multumesc pentru apreciere si va felicit pentru atitudinea “Open Mind”. Si eu cred ca atitudinea deschisa fata de marturiile trecutului – incluzand aici legendele si miturile – este un punct de plecare, dar nu trebuie excluse logica dar si probatoriul bazat pe cunostintele stiintifice pe care omenirea le-a dobandit intre timp. Sigur, nu trebuie sa absolutizam nici stiinta, fiindca legile ei si-au dovedit de prea multe ori caracterul trecator, de aceea stiintele de varf accepta la ora actuala POSIBILUL ca principiu de lucru – sau de teoretizare.
  Apropo de emisiunea despre vampiri, vom realiza in toamna o emisiune pe aceasta tema fasinanta, dar pana atunci voi trata subiectul pe acest site. Anume, voi aborda tema pe forum dar voi prezenta mai multe carti care trateaza acest subiect. In plus, asa cum am spus intr-o emisiune, am o colectie impresionanta de filme despre vampiri si voi prezenta o selectie (comentata) – apeland si la prietenul Codrin Stefanescu pentru comentarii, domnia sa fiind un alt pasionat si cunoscator al genului.

 12. Eu sunt absolut fascinanta de tot ce inseamna supranatural si sunt absolut de acord cu dumneavoasta ca nimic nu a pornit de la pura fantezie a oamenilor si as dori daca se poate sa descrieti vampirul in cateva cuvinte va cer asta pt ca am urmari toate filmle serialele si toate ii prezinta diferit in unele filme soarele nu ii afecteaza in altele da in unele filme ei sunt niste fiinte dominate de setea de sange in unele aceea sete si-o pot controla.

  Dragos Dumitriu: Multumesc pentru comentariu. Aceasta idee a posibilitatilor limitate doar de gand a fost formulata de personalitati marcante din toate timpurile. Am scris un material despre o abordare stiintifica a acestei idei – in Axa gandului – si am pomenit de cei doi mari teoreticieni ai gandului – Swami Shivananda si Ervin Laszlo – cu a sa teorie a campului akashic. Lucrarile lui Laszlo mi se par relevante.
  Da, si eu am o colectie impresionanta de filme cu si despre vampiri – la mare concurenta cu amicul Codrin Stefanescu – din pacate majoritatea sunt filme de categorie B, extrem de proaste.
  Vampirul a fost poate cel mai fascinant personaj supranatural – cel putin pentru artisti. Este o intruchipare a dorintei de viata fara sfarsit, dar si de traire la extrem a tuturor sentimentelor umane. Deci, o mare contradictie – o fiinta “fara suflet” – asa cum se spune – dar care simte mult mai mult decat un om, un posesor de suflet. Vampirul clasic este o fiinta frumoasa, eleganta, culta, o prezenta fascinanta, o infatisare perfecta menita sa seduca si sa ascunda adevaratele sale intentii de pradator…
  Desigur au aparut in film si variante de vampiri apropiati mai curand de zombi sau de canibali. Chiar daca varianta aceasta distruge imaginea vampirului, ei bine ea are o baza reala – canibalismul. Practic, vampirismul din Paris se apropie, in mare masura, de aceasta forma. Sigur, cazul e mai complex, dar un fir este acesta…
  Vampirul in cateva cuvinte: Intunericul rebel si patimas al Creatiei.

 13. Domnule Dragos daca imi pemiteti o intrebare :de unde pasiunea dv pentru astfel de subiecte ?Nu stiu daca aveti copii dar ma intreb daca ar exista vampiri cu adevarat si un astfel de vampir ar stoarce sangele din copilul dv ati mai fi atat de pasionat de subiectul asta ? Sau , lilith care putea fi demon sau nascatoarea de toate “relele” daca ar exista real in acest plan dar nevazut ptr ochii dv si var deposeda de “ceva” , nu stiu , sa zicem fluide ati mai fi atat de pasionat de acest personaj .Sincer mie poza mi se pare macabra , o fetita plina de sange Sper sa nu intelegeti gresit intrebarile mele iar daca nu imi raspundeti la intrebari nu e nici o suparare voi considera ca santeti prea ocupat …cu atatia vampiri in preajma , e normal. .Am cerut permisiunea amicului meu sa va scriu acest mesaj .Va salut .Bogdan

  Dragos Dumitriu: Ma grabesc sa va raspund acum, se intuneca si abia de-acum incolo am treaba cu vampirii… Lasand gluma la o parte, va spun ca nu ma supar pentru intrebarile dvs. Mi se pare insa ca va supara ceva pe dvs… E cu atat mai ciudata atitudinea data fiind prietenia dvs cu cel mai fidel comentator (si mai pasional!) – de pe mail-ul caruia imi transmiteti mesajul. Da, raspunsul e da, as fi cu atat mai interesat cu cat realitatea vampirilor ar fi mai evidenta. De altfel, eu cred in existenta acestora – sau cel putin in existenta lor intr-o anumita perioada. In plus, asa cum am mai comentat, dupa stiinta mea exista mai multe tipuri de vampiri. Si o precizare fosrte importanta: nu am o pasiune doar pentru vampiri, sunt interesat -sau pasionat – de intreg acest domeniu al Supranaturalului, ca de o ramura a spiritualitatii. De altfel mi-am expus “crezul” in pastila “O noua poarta catre Supranatural”. In afara de asta vorbim de pasiune pentru studiul personajelor in cauza, nu de adoratie. Despre Lilith – este intradevar subiectul de maxim interes, este marea mea pasiune – ca sa folosesc termenul dvs. Ce ma leaga de ea – ar fi multe de spus… si de nespus. In plus, eu nu consider demonii ca fiind niste entitati malefice – prima mea pastila pe aceasta tema va fi pe 9 iulie. Ca si anticii, cred ca au caracter ambivalent, maleficul lor fiind, in opinia mea, nepotrivirea cu omul, mai ales cu omul nepregatit. E mult de vorbit.
  Da, aveti dreptate, poza e macabra si poate ar trebui sa o schimb. Multumesc pentru observatie. In rest, va spun sincer ca ma intereseaza mai curand sa ridic nivelul de cultura al celor cu care corepondez decat sa iau in seama mici tentative de ironie.

 14. Lucrurile supranaturale exista doar daca crezi in ele uneori mintea umana poate naste adevarti monstri.

  Dragos Dumitriu: Nu stiu de ce si de unde aveti aceasta siguranta – eu cred ca supranaturalul exista si fara sa crezi… Credinta in Dumnezeu nu-L face pe Dumnezeu sa existe – asta ca sa vorbim de maximul supranaturalului. Si cred ca e valabil si in cazul altor elemente mai mici ca importanta. Premonitia, clarviziunea, spiritismul, posedarea, magia etc. sunt fenomene (suprnaturale) a caror existenta a fost dovedita – si este acceptata (chiar daca in unele de cazuri damnata) chiar de barile biserici.
  Da, mintea umana naste monstri, dar acestia nu sunt din zona supranaturalului – ci mai ales din “mijlocul poporului” – dictatori, escroci care au nenorocit tari intregi, mincinosi populisti, gangsteri si criminali etc. Si stiti de ce naste mintea umana asemenea monstri? Fiindca uneori e tare, tare proasta! Sau, parafrazandu-l pe Goya, fiindca doarme.

 15. Cred ca povestle astea sunt un fel de val ce ne acopera ochii de la lucrurile care conteaza cu adevarat.

  Dragos Dumitriu: Apropo de raspunsul anterior – scopul acestui site – si al acestor “povesti” – este de atat acela de a oferi celor pasionati de domeniu un spatiu pentru informare si dezbateri dar si acela de a trezi din adormire mintile oamenilor. De fapt, acesta e mobilul oricarei activitati din domeniul spiritual, ceea ce este si cazul initiativei de fata. Sunt de acord ca fiecare are o lista de prioritati in viata – si considera ca unele aspecte sunt mai importante decat altele – dar cred ca nimic nu e mai important decat sa-ti pastrezi mintea treaza si deschisa la nou, la dezbatere, la alternativa, la parerea altora… Scara “lucrurilor care conteaza cu adevarat” poate varia de la un individ la altul… enorm – pentru unii conteaza in primul rand banul, pentru altii orgoliul, pentru multi – familia, pentru altii propria persoana, multumirea de aface bine, altota, dimpotriva, satisfactia de a se impune permanent in fata cuiva… Si, atunci, ce ne poate sub semnul umanitatii? Evident, evolutia umana – evolutia spitirituala. Asta cred ca ajuta si sa ne dam seama cand am atins cu adevarat starea de bine, cand am asigurat familiei o situatie corespunzatoare, copiilor o educatie buna etc.

  Va multumesc ca ati intrat pe site si poate veti intelege, de la un om teribil de angrenat de-o viata in “lucruri cu adevarat impotante” – cum ar fi politica, presa, afacerile, studiile – ca nu putem da la o parte din viata spiritualul, chiar si sub forma acestei pasiuni pentru Supranatural.

 16. Acest subiect mi se pare cu totul interesant si ma bucur ca exista oameni care pot sa ne ofere mai multe informatii(corecte).Felicitari!

  Dragos Dumitriu: Multumesc pentru aprecieri, e un subiect interesant, putin cunoscut – si care comporta o dicutie mai ampla. E vorba de o categorie de vampirism mai aparte, de care voi vorbi in alt material.

 17. Nimic din ceea ce a dat nastere atator legende in aproape toate culturile tuturor timpurilor nu poate fi o simpla imaginatie.Traditia populara nu pastreaza si nu transmite decat ceea ce merita.Legendele fac sa primim pastila, altfel nu am lua in seama avertizarea.Din pacate nu agreez subiectul si nu pot urmari filme cu vampiri dar este o sensibilitate personala care nu are importanta.Intr-o emisiune trecuta invitatul care ma uimeste mereu cu multimea cunostintelor sale,d-nul Codrin Teodorescu a lansa o ipoteza pasionanta..cea a nemuritorilor.Mi-a placut motivarea existentei lor..in univers exista materie-antimaterie,Yin -Yang,viata-moarte…deci trebuie sa existe si muritori-nemuritori.Ar fi interesant acest subiect,nu?

 18. I simply want to mention I am just new to blogs and absolutely liked this web blog. Most likely I’m likely to bookmark your blog post . You certainly come with impressive writings. Thanks a bunch for sharing your webpage.

 19. Interesant. Pacat insa oameni din ziua de azi nu vor acepta aceste lucruri nu vor acepta acesta posibilitatea! Si nu ma refer doar la existnta vampirilor ma refer la tot ce implica supranaturalul! si tot ceea ce nu poate fi explicat. Nu conteaza cat veti incerca cat de multe persane vor incerca sa explice sa arate ceea ce este cu adevarat real! Pentru oameni acest lucru nu conteaza ei nu doresc sa recunoasca lucruri care mai tarziu le-ar putea strica viata modul de viata! Iar acest lucru tine si de Ei vampiri nu este in interesul lor si nici al oamenilor sa se afle de existenta lor! Niciodata nu a fost! Deci multa bafta in continuare !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *