Lilith – The First Eve: Historical & Psychological Aspects of the Dark Feminine

Lilith – The First Eve: Historical & Psychological Aspects of the Dark Feminine

Autor: Siegmund Hurwitz

O consider lucrarea de referință în domeniul mitologiei lui Lilith.

Cartea are 262 pagini și este structurată în două părți. Prima parte este o punere în pagină și o analiză științifică (dpdv istoric, literar, lingvistic, filosofic, teologic) a principalelor mituri ale “Primei Eve”, dar șI o urmărire a pătrunderii acestui fascinant personaj în culturile lumii. Surprinzător, dar alături de cultura arabă, de mitologia scandinavă ș.a. regăsim și folclorul român.

Tot aici autorul tratează abordarea lui Lilith în filosofia Kabbalah, în teoriile gnostice precum șI în textele magice aramaice.

In partea a doua a cărții mitul Lilith și ideea femininului întunecat sunt analizate din punct de vedere psihologic, aspectele fiind deosebit de interesant relevate. Sunt prezentate șI exemple, de la vise șI până la revelații.  

Cartea a fost editată în 1980, în limba germană, reeditarea de față, în limba engleză, datând din 1999. Nu a fost tradusă în românește, dar cartea se poate comanda on-line. Pesonal mi-am cumpărat-o on-line prin intermediul librăriei brașovene Okian  (http://www.okian.ro/carte-1483109-lilith-the-first-eve-historical.html).

Siegmund Hurwitz, medic elvețian, unul dintre marii cunoscători în misticismul ebraic și cercetător al Kabbalah. Hurwitz a studiat și psihanaliza, fiind unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Carl Gustav Jung. |n AcelașI timp Jung a apelat de fiecare dată la Hurwitz atunci când a studiat sau a scris despre subiecte legate de iudaism sau Kabbalah. Alte opere: “Motive arhetipale în mistica hassidica” – 1952, “Imaginea muribundului Messia” – 1958, “Fața întunecată a lui Dumnezeu în iudaism” – 1994.

16 Responses »

 1. Dragos Dumitriu: Este prima prezentare de carte, vor urma multe altele. Va invit sa-mi trimiteti recenziile unor carti pe care le considerati utile pentru studiul mitologiei, stiintelor oculte, ezoterismului etc.

 2. Dragos stiu ca adori acest personaj. Adoratia ta vine din faptul ca in tine poate fi regasit un familiar. Din multele emisiuni la care ai fost prezent ca autor sau colaborator reiese aplecarea ta catre o intelegere mai ampla a unor entitati subpamintene. Nu spun ca nu ai si alte cautari dar ce nu intelegi sau cel putin asa ai dat senzatia este ca un astfel de personaj nu este intunecat, originile lui nu sint cunoscute. Entitatea nu a fost nascuta de zei sau format in cine stie ce laborator. Se poate specula ca ar venii din intunericul primordial. Nu exista grade de comparatie intre un personaj intunecat si unul primordial. Stiinta ta, si fara sa intelegi gresit, este o stiinta a lumii. Am observat ca nu ai prea bine inteles, stiintific vorbim, in ce consta diferenta, ca sa-i spunem asa, dintre partea luminoasa a corpurilor umane si partea intunecata. Orice om are in structura lui atit componenta de lumina dar si componenta intunecata. Un numar mic de oameni au in structura lor si o componenta gri. Partea intunecata a omului il limiteaza in ceea ce vrea sa faca in gind si fapta la programul strict karmic. Partea de lumina a omului ii permite sa exprime liber fara sa fie supus in totalitate karmei. Nu exista o balanta intre cle dua parti. Modul de exprimare aunui om facindu-se prin alternanta celor doua parti. Asta explicat intr-un mod simplist. Maleficitatea lumii a format dea lungul timpului entitati malefice ce sint ascunse in corpuri si prin dimensiunile Pamintului. Vin cu un exemplu care sa lamureasca partial ce vrea sa spun prin maleficitate: Se spune ca intr-un razboi ceea ce ucizi pastrezi. Intr combatanti exista o strinsa legatura. Ceea ce trebiui sa cauti sa intelegi este ca la rindul lui cel ce crede ca a pastrat ceea ce a ucis va fi devorat si legat de cel ce este ucis.
  Ma intreb cum de poti face greseala sa o faci pacatoasa pe Lilith, chiar si prin faptul ca spui ca este intunecata?. Sa te intrebi cum s-a intunecat lumina corpurilor umane. Sa te mai intrebi daca Lilith este in acord cu ceeea ce afirma lumea. Lumea are intodeauna nevoie de un tap ispasitor pentru a-si motiva faptele comise de partea intunecata.

  Dragos Dumitriu: Sa fiu bine inteles – poate ca o ador pe Lilith, in sensul ca am o facut o pasiunea pentru istoria ei deosebita, pentru faptul ca legenda o transforma in primul rebel, pentru conexiunile fabuloase cu planurile mitologice din multe zone etc. Dar nu o ador pe Lilith in sensul divinizarii – venerararii unei divinitati. Ideea de entitati subpamantene este extrem de restrictiva – se limiteaza la un univers tridimensional, ori eu cred ca aceste entitati vin din alt plan, alta dimensiune. Apoi, am spus de fiecare data ca nu consider intunericul ceva malefic sau pacatos. Este o latura necunoscuta, pe care pe nedrept o acuzam atata timp cat nu o cunoastem. Iar chestiunea “maleficului” – eu sunt de parere ca trebuie sa vorbim de nepotriviri, iar in unele cazuri sa aplicam teeoria conflictului – pentru a studia sursele acestor nepotriviri, conflicte, neintelegeri etc. in dinamica si complexitatea lor. Asta daca ne intereseaza sa invatam si sa aflam ceva… daca nu, hai sa dam toti sentinte… ca pana acum! Asta apropo de ultimul tau paragraf…

 3. Lilith

  “During the 3rd century B.C. in Sumer, Lilith was known as Lil, the winged storm spirit, or spirit of vengeance. As such, she was greatly feared. This terror seems to have percolated down from ancient Sumeria into the early Hebrew tradition. The Semitic Zohar, or Book of Splendour (part of the Kabbalah and written around the 13th century allegedly using extremely ancient sources), states that she was born out of the k’lifah, “the membrane for the marrow” which in turn had been born out of the Primordial Light. It was the first century Talmudic scholar Jerimia ben Eleazar who linked Lilith with Adam, claiming that when he had been expelled from the Garden of Eden, he got on with the demoness in the wilderness and had “begot many ghosts and demons” who were called liln or lilm. These creatures accompanied Lilith on her nightly travels, just as “The Companions” had accompanied Hecate in ancient Greece, entering houses and attacking those within. Also in the second century, Rabbi Hanina ben Dosa stated: “One may not sleep alone in a house, for whoever sleeps alone in a house is seized by Lilith.” The entity then, was strongly associated with attacks on the lonely and the vulnerable. There was a strong sexual element here as well, as the demon also sought intercourse with whoever it attacked—very much in the style of the succubus. In the morning, victims were found, exhausted and drained—some were even dead—setting the tone for later vampiric entities that absorbed energy, semen, or blood.”

  (Encyclopedia of the Undead, by Bob Curran)

  Dragos Dumitriu: Mai intai traducerea>”In secolul 3 î.Hr. în Sumer, Lilith a fost cunoscuta sub numele de Lil, spiritul inaripat al furtunii, sau spirit al răzbunarii. Ca atare, ea a fost foarte temuta. Aceasta teroare pare a fi fost transmisa de la anticii sumerieni în cele mai vechi tradiţii ebraice. Zoharul, sau Cartea Splendorii (o parte din Cabala, scris în jurul secolului al 13-lea dar presupus a folosi surse extrem de vechi), afirma că ea a fost nascuta din k’lifah, “membrana de maduva”, care, la randul sau, a fost nascuta din Lumina Primordiala. Abia in primul secol al erei noastre savantul talmudic Jerimia ben Eleazar o leaga pe Lilith de Adam, sustinând că, atunci când a fost expulzat din Gradina Edenului, el s-a luat cu diavolita în pustie şi au nascut “fantome si demoni “, care au fost numiti liln sau lilm. Aceste creaturi o insotesc pe Lilith in călătoriile ei nocturne, la fel cum” Companionii “au insoţit-o pe Hekate în Grecia antică, intrans in case si atacand pe cei dinauntru. Deasemenea, in secolul al doilea, rabinul Hanina ben Dosa marturisea: “Nu trebuie sa dormi singur într-o casă, pentru ca oricine doarme singur intr-o casa este acaparat de Lilith”. Entitatea era pe atunci asociata cu atacurile asupra celor singuri şi vulnerabili. De asemenea aici avem de-a face si cu un puternic element sexual, demon a căutand si relatii sexuale cu oricare din cei pe care ii ataca – in stilul unui Succubus. Dimineata, victimele erau gasite, epuizate şi secatuite – unele chiar moarte – creand tiparul pentru entităţile vampirice ulterioare – care absorb energie, material seminal sau sange. “

  In al doilea rand, cateva cuvinte despre autor, Bob Curran:Dr. Bob Curran este om de radio, scriitor, profesor si cercetator. A scris mai multe carti, printre care Vampires, Encyclopedia of the Undead, Walking with the Green Man, Celtic Lore and Legend sau Lost Lands, Forgotten Realms. Originalul personaj s-a nascut în Irlanda de Nord, a avut o tinerete zbuciumata – abandonand studiile la varsta de 14 ani si practicand o serie de meserii precum gropar, jurnalist, muzician si brancandier. A calatorit in multe parti ale lumii, explorand culturi şi traditii. A revenit in Irlanda de Nord unde a obtinut mai multe titluri universitare in psihologie si istorie.

  Comentariu: Am si eu un pdf al enciclopediei, e interesanta, un material de studiu necesar, dar am o problema cu productiile editoriale ale ultimilor ani – sunt de multe ori superficiale si pline de greseli. De exemplu, in textul de fata, se vorbeste de Sumerul secolului 3, cand sumerienii erau de mult istorie – e vorba poate de mileniul 3 IdC. Apoi denumirea “Lil”… nu apare simplu, in aceasta forma. In scrierile sumeriene apare Ardat Lili sau Ki-sikil-lil-la-ke, iar formele ulterioare, akkadiene, o consacra si sub forma Lilitu. Spirit al razbunarii – e putin cam bombastic, ideile sumeriene variind de la demon al furtunii, la ajutorul marii zeite Innana, la fecioara disperarii sau fecioara care a furat luna/lumina (Ki-sikil-lil-la-ke) – sau chiar un alter ego al Innanei. Intradevar, sursele Zoharului sunt documentate ca fiind din sec 2-3 en, dar se banuie ca provin din traditii cu mult mai vechi. Exista multe dovezi ale originii sumeriene a traditiilor semite. Aici e loc de o alta discutie… Inca o eroare – Jeremiah ben Eleazar – cel care face asocierea lui Lilith cu primul om (dupa mine, prelucrarea unei alte istorii sumeriene despre care am vorbit intr-o conferinta) nu traieste in primul secol ci abia in a doua jumatate a celui de-al treilea e.n. Ma rog, nu vreau sa se creada ca nu e o lucrare interesanta, dar asemenea greseli apar frecvent in lucrarile din acesti ani. Am avut surprize cu carti pe care le-am comandat de la editura celebrului British Museum. Ei bine, cartile din perioada dictaturii, aparute la Editura Academiei, Editura Meridiane – Arte si civilizatii sau Editura Stiintifica erau supuse unei foarte atente verificari – si nu prea am gasit asemenea erori.

  Mutumesc pentru citat si pentru posibilitatea de a vorbi de o lucrare interesanta.

 4. Recunosc ca n-am inteles nimic din ce a spus cel de mai sus. Sa fiu eu mai nauca?

  Dragos Dumitriu: Cred ca te referi la comentariul lui Vaatenen… E stilul sau, mai aplecat catre revelatie decat catre dezbatere, catre dialectica – in buna traditie e bataliilor cu argumente din forumul antic… Si nu, nu esti nauca – si pe mine ma lasa perplex unele afirmatii sententioase cu pretentie de postulat sau axioma. Dar domnul suspomenit are chiar o pasiune, o continuitate – nu numai stilistica – si merita sa-i citesti toate comentariile. Atata i-as sugera – sa nu mai dea sentinte, fiindca suntem cu totii atat de departe de a cunoaste suficient…

 5. Mi-a povestit un prieten despre cartea “Cheia lui Solomon” (The lost Symbol) de Dan Brown si as vrea sa o citesc ,imi puteti spune cateva cuvinte despre ea inainte? multumesc.

  Dragos Dumitriu: Mai multe puteti afla de pe site-ul urmator: http://simbolulpierdut.ro/wordpress/

  Ca un comentariu personal, pot sa va spun ca ideile – dar mai ales cunostintele – expuse in cartile lui Dan Brown provin, in mod cert, din cercuri extrem de… initiate. Deci, din acest punct de vedere, Brown este o interfata a unor persoane care nu se pot expune. Am cunoscut una dintre aceste “surse” si am ramas impresionat – povestile despre transformarea oamenilor care depasesc un anume nivel al cunosterii sunt adevarate.
  “Simbolul pierdut” e o carte ce ar trebui citita de toti maestrii masoni; isi vor da seama ca masoneria a deviat de la misiunea ei spirituala – in asta consta, de fapt, simbolul pierdut. In opinia mea, acesta e mesajul pe care vor sa-l trasmita marii masoni care i-au sugerat ideea cartii lui DB si i-au oferit informatiile si anumite cunostinte.

  Oreste a realizat o emisiune deosebita pe aceasta tema cu exceptionalul scriitor Eugen Ovidiu Chirovici – el insusi un mare initiat care la ora actuala cred ca redescopera simbolul pierdut… Din pacate nu stiu cec se intampla cu site-ul pe care se puteau viziona emisiunile vechi din Cod – coduluioreste.com – acum figureaza ca virusat – cred ca e o problema trecatoare.
  In concluzie, cartea merita cumparata si citita – de altel majoritatea cartilor de gen editate de RAO nu trebuie ratate.

 6. Dragos am fost inteles gresit asta si datorita modalitatii prin care tratez un subiect. Sint sigur ca ai fost atent si ca intrebarile dar si comentariile iti sint adresate direct si nu publicului larg. Temele pe care le tratezi spui tu stiintific au la baza nu o realitate imediata ci dintr-o realitate dinaintea formarii omului. Initial dovezile pe care le numesti stiintifice au fost extrase din ADN memorie al planetei si asezate pe piatra, hirtie, etc.. .Omul de-a lungul unor perioade de timp a fost un pat foarte bun pentru diferite experiente. Cum crezi ca o entitate ar putea fi recunoscuta de un om si care crezi ca ar fi reactia oamenilor daca aceasta entitate ar spune ca este Yehova. Dar daca in lumea crestina ar apare o creatura?. Lumea ar spune ca este diavolul?. Natura raspunsurilor tale ma face sa cred ca esti mai degraba un carturar priceput dealtfel. Tinind cont de ce am afirmat mai sus ma intreb daca ai posibilitatea de a recunoaste fiinte primordiale, daca ai structura necesara pentru a putea “striga” astfel de fiinte. De ce Cronica supranaturalului care sta sub semnul lui Lilith intr-o tara In care se afirma ca ar fi presupusa “Gradina maicii domnului”. Un adevar poate fi revelat numai oamenilor care au in structura info-energetica frinturi de informatii care au legatura cu revelatia ceea ce nu este cazul meu. Stiu cine sint, cunosc baza de date a liniei de singe si stiu catre ce ma indrept. Prin natura intrebarilor nu vreau sa vad decit reactii. Se spune ca lumea este o iluzie ceea ce este perfect adevarat. Se mai spune ca atunci cind crezi ca le sti pe toate in fapt descoperi ca nu sti mai nimic. Lumea in iluzia ei cauta sa vada daca la sfirsitul timpului mai ramine ceva din ea. Realitatea in care si tu existi are o limita. Nu ai cum sa vezi limita prin corpul de om. Iluzia poate fi reinventata, pentru ea gasindu-se alti termeni de joc. Se poate polemiza la nesfirsit despre adevar si fals despre alb si negru, etc. , linia de demarcare fiind subtire. O afirmatie nu poate fi sententioasa decit daca linia afost calcata ceea ce nu este cazul meu. Cel ce se lasa prins in joc poate face astfel de afirmatii iar jocul nu afost inventat de tine Dragos. Proiectantul, regizorul si scenograful sint in culpa si nu eu. Nu stiu daca o sa-ti placa ce am scris dar oricum iti multumesc pentru raspunsuri.

  Dragos Dumitriu: Indiferent ce ai scrie, odata ce ai facut afirmatia “Prin natura intrebarilor nu vreau sa vad decit reactii” esti pe placul meu. E o atitudine – si o metoda – pe care o respect la cineva care se ocupa de domeniu – sau cel putin e pasionat. Da, eu insumi nu ma consider decat cel mult un “carturar” – eu spun un sapator prin scrieri – si nu vreau sa-mi atribui alte calitati. Daca altii vad alfel…
  Ceea ce sustin este ca afirmatiile trebuie fie dovedite, fie construite pe o logica – bazata pe stiinta, fie ea si teologica – sau puse sub semnul ipotezei, al propunerii sau al parerii personale.
  Sunt in mare masura de acord cu cele ideile tale – dar asta nu inseamna ca sunt adevarate.
  Oricum, discutiile acestea, extrem de interesante, trebuie duse pe forum, ele depasesc cadrul comentariilor destinate pastilelor.

 7. Despre Conyers-statul Georgia(USA) dati-i cautare exact asa pe youtube ” MIracle pictures of Apparitions in Conyers, Georgia 1991-1998″ Sunt poze facute cu POlaroidul anilor 90 si ami e o filmare uluitoare cu o ploaie de TRANDAFIRI..” Stunning video of the sun spinning” tot aici..EU am cercetat in amanunt fenomenul aparitiilor Maicii Domnului. revin cu amanunte curind

  Dragos Dumitriu: Multumesc, am gasit filmele. Astept si alte detalii si chiar un articol – poate pe forum sau vom deschide un capitol destinat colaboratorilor.

 8. Ca sa fiu cit mai concis va trimit pe youtube.com ptr viziona ceva cu adevarat uimitor PUTEREA DIVINA in toata desfasurarea la Medjugorje..este o filmare printre multe altele ce merita vizionate ” IL respiro del sole a medjugorje” o alta ” raggio di luce(ray of light) Medjugorge” in care se vede clar conturata in centru o forma umana. stiu ca in timpul manifestarii fenom. au avut loc vindecari si multe convertiri. la Cat Sf Iosif se gasea o carte ( eu o am de 10 ani) TRAITI IUBIREA-mesajele Mariei REgina PAcii” despre fenomenul-MEdjugorge . PE viitor poate o invitati pe Nicoleta Pasat autoare a 5 carti scrise din inspiratie divina. trebuie sa vedem mult mai departe in aceste aparitii mistice, mesajele in sine sunt mult mai profunde decit ar parea la prima vedere ptr unii.

  Dragos Dumitriu: Da, am citit despre dna Nicoleta Pasat, cred ca ar fi un invitat – si un subiect! – f interesant pentru o discutie la Codul lui Oreste. Multumesc inca o data.

 9. Va multumesc pentru ca ne ajutati sa evoluam spiritual.

  Dragos Dumitriu: Eu va multumesc, incerc sa stabilesc un dialog cu cei care inteleg serozitatea si importanta acestui domeniu – fara insa a cadea in cealalta extrema, a patimii pseudo-religioase sau a falselor revelatii. Cred ca totul se arata, se dezvaluie celor ce merita. Sub o forma sau alta. Multumesc pentru frumoasele cuvinte.

 10. Sant Nicoleta Pasat.
  Am fost la Medjugorje unde am trait momente de mare inaltare sufleteasca, alaturi de mii de pelerini veniti din toate colturile lumii.Fiecare spunea rugaciunea in limba sa,insa inimile noastre se inaltau impreuna ,mai ales la refrenul cantecului Ave Maria.Acolo am inteles ca sufletele noastre recunosc o singura religie si anume Religia Iubirii.

  Fenomenul Medjugorje s-a manifestat si in tara noastra la Seuca.
  ( gasiti amanunte si fotografii pe saitul nicoletapasat.ro)

  Dragos Dumitriu: Multumesc, sunt onorat ca mi-ati trimis acest comentariu. Sunt de acord cu ideea religiei iubirii, desi sunt mai curand adeptul religiei respectului. Ma simt mai sincer atunci cand spun ca respect fiecare om, oricat de indepartat, diferit de mine si total necunoscut, decat daca spun ca il iubesc. Iubirea, pentru mine, are un sens mult mai profund, este un cumul al mai multor vibratii.
  Cred ca muzica este unul dintre elemente de divinitate cu care ne-a fost permis sa intram in contact. Dar, luati-o ca un spirit culpabil de gluma, Enoh spune ca ingerii cazuti lucreaza cel mai bine prin muzica. In sensul acesta va rog sa vedeti pastila mea de saptamana aceasta, sambata la 21.30 pe Antena 2 (atunci incepe Oreste iar pastila mea e pe 22.05). Inca o data va multumesc pentru interventie si va mai astept.

 11. ptr Mihai…am vazut cele doua clipuri de pe youtube cu lumina de la Medjugorje si sincer n-am inteles nimic…imaginile captate de camera de filmat pot fi efectul razelor de soare, pur efect fizic…iar daca se vrea a fi o silueta in cel de-al doilea clip, nu mi se pare deloc convingator…
  Iar cele cu Nancy care vorbeste cu Maica Domnului sunt putin hilare…si as vrea sa intreb care este scopul sau ce ai vrut sa evidentiezi prin recomandarea lor spre vizionare….poate nu am inteles eu mesajul si am nevoie de traducere…oameni de genul ei care pretind ca au viziuni sunt foarte multi mai ales in SUA…
  Multumesc anticipat, iar despre site, mi se pare foarte bine documentat si te inspira sa cauti mai multe.

 12. Buna seara!De ce oare elementul feminin este considerat ceva perturbator, intunecat,reprezentand si in sexualitate latura morbida, ca si in cazul lui Lilith?In medicina traditionala chineza yangul este maculinul,lumina,partea dreapta a corpului iar Yinul este femininul,partea stanga a corpului,intunericul, teluricul.De ce se spune Lilith -prima Eva?

  Dragos Dumitriu: Voi incepe cu partea a doua – in folclorul iudaic a aparut legenda primei perechi a lui Adam. In prima faza legenda este descoperita – sau repovestita, sau poate creata de Jeremia ben Eleazar, fiind introdusa in Alfabetul Ben Sira, o povestire iudaica medievala, insa cu surse folclorice mult mai vechi. Ideea unei femei creata odata cu Adam, tot din tarana, apare chiar in Geneza,1.27, fiind ulterior contrazisa in capitolul 2. De fapt, este una dintre marile contradictii ale Vechiului Testament; cert este ca varianta Lilith este preluata si dezvoltata in Kabbalah, unde Lilith are o importanta mare, ajungand chiar… sotia (malefica) a lui Dumnezeu. De altfel, Lilith este un personaj supermalefic in mai multe religii sau povestiri religioase – de pe toata suprafata Pamantului… chiar si pe plaiurile mioritice, sub forma Avestitza dar si sub alte nume si infatisari. In fine, personajul este extrem de complex si vechi – eu o consider pe Lilith cel mai longeviv personaj mitologic. Voi vorbi in luna iulie despre aceasta adevarata regina a Supranaturalului.
  In ceea ce priveste elementul feminin aveti dreptate, este asociat cu Haosul (primordial) sau cu elemetul htonian, pamantesc. Si asta inca de la sumerieni… Tiamat, haosul primordial. In alte religii elementul feminin este la originea distrugerii omenirii – Hator pune in aplicare exteminarea omenirii la egipteni, Kali aduce sfarsitul la indieni, iar japonezii sunt urmasii celor care au scapat si nu au fost ucisi de zeitatea primordiala feminina Izanami.
  Femininul este asociat si cu intunericul si datorita misterului care a uimit intotdeuna omenirea – nasterea. Nu cu intunericul in sens negativ. Iar religiile de inspiratie sumeriana (ma refer la religiile actuale monoteiste, de sorginte semita dar avand la origine miturile sumeriene), ei bine toate duc femeia in zona haosului, a unui gen de pericol pentru barbat. Si adevarul e ca nimic nu inebuneste mai mult si mai usor un barbat decat o femeie…
  Subiectul este foarte interesant, am sa public in curand un articol pe aceasta tema. Multumesc pentru idee.

 13. Va multumesc pt. clarificari!Va simt foarte atras de aceasta personalitate complexa,Lilith,careia ii subliniati si latura malefica,intunecata.De ce suntem asa de atrasi de partea intunecata,de ineditul unei astfel de experiente,sa fie dorinta de a esxperimenta taramuri necunoscute si tulburatoare?Omul a avut mereu aceasta sete de cunoastere chiar daca a intuit ca-si poate pierde linistea si chiar viata.Cred ca fara aceasta trasatura nu am fi descoperit nimic desi pretul platit este urias. Va doresc numai bine si sa va bucurati de universul pe care vi l-ati creat!

 14. Sanda says:iunie 29th,2011, “In medicina traditionala chineza yangul….”
  Medicina Traditionala Chineza admite ca tot ceace exista in natura este format din Ynn si Yang forte opuse dar complemantare actionand una asupra celeilante si in continua miscare.Ynn si Yang este deci originea creatiei si transformarii tuturor lucrurilor si fiintelor din Univers.
  Dar: Ynn si Yang NU sunt criterii de opozite absoluta ci criterii de opozitie relativa.
  Deci: chiar daca “masculinul, lumina,” fac parte din grupa Yang iar “femininul,intunericul ” fac parte din grupa Ynn, nu putem pune semnul egal intre femenin si intuneric deoarece femininul este yang fata de intuneric.
  …………………………………………………………….etc.

 15. I just want to say I am newbie to weblog and certainly liked you’re page. More than likely I’m likely to bookmark your site . You definitely come with really good posts. Thanks a lot for sharing your webpage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *