VISUL – gândirea ce nu se oprește…

VISUL – gândirea ce nu se oprește…

Așa cum am anunțat, public un articol interesant al psihologului clinician Anca Boalcă, un material care poate va părea unora destul de arid, de tehnic, presărat cu termeni specifici științei psihologiei. Am considerat însă că zona Visului, pe care vă invit să o parcurgem împreună în conferința de sâmbătă, trebuie cunoscută sub cât mai multe aspecte. Și cred că unul dintre cele mai importante este cel științific. În opinia mea, lectura acestui articol va fi utilă – și poate lămuritoare  – pentru cei ce sunt pasionați de atât de misterioasa lume a visului. (D.D)

 Motto: “Mai cerești ca stelele ce scânteiază ni se par ochii pe care-i deschide în noi noaptea”  

Novalis

Visele conțin de cele mai multe ori imagini din viața reală, fragmente petrecute în starea de veghe. Preocupările mintale diurne ocupă un spațiu semnificativ în conținutul visului. În vis aspectele cognitive, raționale sunt ignorate, uneori evenimentele, imaginile, simbolurile apărute în vis sunt ilogice, ireale, frizând imposibilul.

Cel mai fascinant și  mai derutant aspect al visului este aspectul său neprevăzut…

 În ce etapa a somnului apare visul?

 Creierul comandă producerea unor substanțe chimice, serotonina și  noradrenalina. Aceste substanțe ajută la transmiterea impulsurilor nervoase în, înspre și dinspre creier.  Activitatea electrică a creierului se realizează pe baza descărcărilor impulsurilor nervoase.

Pe baza acestor descarcari, somnul înregistrează mai multe stadii. Există  patru stadii de somn, care se succed în cicluri de 60-90 de minute pe toata durata noptii.La finalul celor patru stadii de somn apare stadiul de somn REM (rapid eye movement – mișcări ocupare rapide). În acest stadiu creierul înregistrează o temperatură crescută, cresc bătăile inimii și  respirație neregulată.

Chiar dacă avem un somn adânc sau suferim de insomnie (în perioadele în care “ațipim”), somnul își urmează același tipar în fiecare noapte.

În primele 10 minute de somn ne aflăm într-o zonă de graniță dintre starea conștientă și  starea inconștientă.

În prima oră de somn ne afundăm tot mai mult în somn, pe măsură ce trecem de la un stadiu la altul. Când ajungem la stadiul al patrulea de somn relaxarea este maximă iar somnul este profund. La nivel fiziologic bătăile inimii și  respirația sunt rare și regulate, tensiunea arterială și  temeperatura corpului sunt scăzute, mișcarea în timpul somnului este redusă, activitatea electică a creierului este scăzută.

După 45 de minute de somn, începe traseul invers, se trece prin fiecare nivel până când se ajunge la primul nivel.
Aceasta revenire la primul nivel se numeste “somn paradoxal” pentru că nu prezintă o logică. Denumirea de stare REM este cea mai des întâlnită. În starea REM, ochii se mișcă în sus și în jos, dreapta, stânga parcă ar urmări desfășurarea unor acțiuni. În faza REM visăm, dar există  situații când visele apar și în fazele non-REM.

Fiecare fază REM durează între 15 și 20 de minute, fiind urmată de somn profund  timp de 60 – 90 de minute. După cele 60-90 de minute de somn profund urmând o nouă fază REM.

Stadiile de somn REM sau non REM se succed  în cicluri de aproximativ 90 de minute. Într-o noapte sunt între patru și șapte asemenea cicluri, ultima fază REM fiind cea mai lungă  și culminând cu trezirea.

Cercetările au arătat că un om doarme între 20 și  25 de ani din viață, dintre care somnul REM înseamnă cinci până la șapte ani.

În cazul fetușilor de 24 de săptămâni, faza de somn REM este permanentă. În situația nou-născuților, somnul REM reprezintă 60-70% din durata totală de somn. De menționat că faza de somn REM ajută la dezvoltarea creierului copilului.

Cele mai importante funcții ale somnului sunt:

-funcția adaptativă;

-funcția reglatorie;

Aceste funcții reprezintă nevoia eului de a-și completa o experiență  organizată și  semnificativă. Există o diferență foarte clară între nevoia fizică de somn – satisfacută în fazele non REM – și  nevoia psihologică de somn care se manifestă în faza REM, de aici rezultând visul.

Limbajul visului

 Activitatea onirică se desfașoară pe structuri clare morfofuncționale și  pe coduri de memorie. Fără jocul engramelor mnezice (urme lăsate de activitatea unui excitant asupra sistemului nervos central – în acest caz  referitoare la memorie – Nota DD), nu ar putea să existe vis.

Același principiu de descifrare a codurilor se regăsește în muzică, dans, artă, toate se construiesc pe coduri specifice comunicării interumane.

Visul este o experiență subiectivă care prezintă o serie de caracteristici – cele mai nesemnificative fiind neconcordanțele spațio-temporale.

Spațiul visului se înrudește cu spațiul fantasticii, imaginația în starea de veghe. În vise și  în delir forma este imaginea, timpul și  spațiul fiind nerelevante.

Visul este o activitate mentală care continuă activitatea mentală conștientă fiind legat puternic de latura emoțională.

Analiza conținutului visului reprezintă relația directă dintre evenimentele reale și  reprezentarea simbolică în vis. În vis sunt incorporate elemente conștiente  – proces involuntar… dar și voluntar.

Gândirea, în vis, scindează simbolic timpul. Pe axul prezent-trecut-viitor, persoana reportează experiența la trecut sau viitor.

Pentru a înțelege mai ușor somnul REM și activitatea mentală REM, trebuie să analizăm  relaxarea din starea de veghe – relaxarea indusă prin modalități de sugestie.

Imaginiile mentale produse de sugestiile hipnotice fragmentează gândirea activă analitică, producând un conținut asemănător visului.

Experiențele și  trăirile personale sunt la baza construcțiilor onirice. De fapt, în felul acesta, gândirea nu se oprește niciodată…

 

psiholog Anca Boalcă

24 Responses »

 1. Interesant e ca niciodata nu putem sa ne amintim exact momentul cind adormim-sau cel putin eu n-am reusit.Poate altii au reusit performanta !putem apreacia un interval 15-20min ,poate 30min pina ne “fura” somnu, dar exact momentul in care se instaleaza starea de somn mi-a fost imposibil sa-mi amintesc! A mai existat de citeva ori o senzatie ciudata greu de descris , parca “ieseam prin talpi” afara din corp..sau mai bine zis era impresia ca cineva sta la capatul celalalt al patului si ma trage de picioare jos din pat..o senzatie atit de reala de m-am trezit-cu toate ca nu mai dormeam profund- tinindu-ma de cearceaf sa nu cad..f. aiurea ! si nu stiu pe seama la ce sa pun situatia..s-a repetat poate de 7, 8 ori intr-un interval cam scurt de timp..Interesant articol, pacat ca nu pot ajunge la conferinta 1

 2. Si a mai fost o chestie ciudata dupa operatia de peritonita da acum citiva ani..practic in intervalul de 7 zile cit am ramas internat , am dormit doar citeva ore in primele 2 zile..dupa care urmatoarele 5 zile le-am petrecut fara sa dorm deloc ! fara somn nici citeva minute..ma tineau pe perfuzii continuu si era imposibil sa poti dormi.Bine ca n-am ramas o luna in spital..

 3. gandirea nu se opreste niciodata??? e trist ce spune articolul. foarte trist pentru ca reteaza speranta celor ce cauta o iesire din prizonieratul mintii.
  si neadevarat pentru ca gandirea se opreste. la fel si visul se poate opri si controla

 4. Poate doamna psiholog ar vrea sa ne prezinte o interpretare a unui vis,cum s-au corelat elementele visului cu viata individului,urmarile interpretarii etc,lucrurile astea sunt foarte spectaculoase si interesante.Din interpretare ne dam seama apoi si ce crede doamna Boalca despre sursa visului.

 5. pt.”ophiucus”:te rog din tot sufletul,da si tu niste autori pt “cele 12 extensii,extraterstrii atemp..”pt ca luna asta ma mut si eu in Bucuresti si o sa am acces la mai multa informatie.(macar expune si tu un articol pe Forum daca esti atata de secretos:).

 6. pt. george. sa stii ca indio are dreptate. gandirea se opreste si stim asta de la calugarii zen, iar visul se poate controla.

 7. Articolul abordeaza, din punctul meu de vedere, subiectul mult prea stiintific. Ar trebui sa atraga si sa trezeasca curiozitatea mai ales ca lumea visului poate deschide porti la care nici nu “visam”. Asi dori sa aflu mai multe despre somnul constient, paralizia in timpul somnului, senzatia de cadere in hau, de zbor, posibilitatea de a percepe in timpul visului tau trairile altei persone care se afla in acceasi stare de veghe. Posibilitatea ca doi oamneni care stapanesc tehnica somnului constient sa se intalneasa in timpul visului etc. Intrebarile sunt atat de multe…

 8. Intepretarea viselor e universal valabila? Din cate am inteles cartile de vise sunt o gluma proasta si fiecare trebuie sa si le descifreze singur.

 9. Foarte “moale” articolul si tehnic. Cpiat din manualele de psihologie. Toata lumea are acces la aceste informatii.
  De la un psiholog cu pretentii esoteriste asteptam ceva mai…..
  Visul este foarte complex,monitorizat si studiat in ultimii ani cu tot felul de aparate.
  Si totusi nu se explica multe fenomene. De ce unele visuri se adeveresc, de ce visul poate fi controlat. Chiar eu cu putin antrenament am reusit sa-mi dau seama ca in timpul somnului, visam si mi-am comandat sa ma trezesc si am reusit. Am reusit sa nu mai am cosmaruri si sa delimitez visul de realitate, comandandu-mi trezirea cand nu mai puteam sa controlez actiunea din vis.
  Si multe altele…..
  Ceva in genul asta asteptam de la un psiholog cu inclinatii in zona esoterica. Partea medicala….rece si distanta fata de pacient este arhicunoscuta in Romania.

 10. Pentru george.
  In primul rand: nu ma ami ruga din suflet. N umai ruga pe nimeni din suflet si nu mai spune la nimeni ca “esti sufletul meu”…”imi dau sufletul pentru tine”…etc
  TU ESTI sufletul. Daca pricepi asta o sa vezi ce ascensiune spiritual o sa ai.
  In al doilea rand: Despre teoria extensiilor spiritului si simesiun gasesti multa documentatie pe net.
  In principiu spiritul are 12 extensii principale si 144 secundare. La un moment dat sunt intrupate jumatate. Restul raman in astral sa ajute.
  Imi pare rau sa te informez ca nu exista suflet pereche ci suflete pereche. Ele sunt 3 perechi care sunt intrupate o data. Sufletele perechi din acelasi ciorchine spirit nu pot sa fie sot sau sotie pentru ca nu-ai pot indepliniii misiunea pentru care au venit la intrupare.
  Im pare rau ca-ti dau peste cap teoria, dar asta e.
  Cel putin asa sustin marii maestrii care fac channeling sau calatorii astrali.
  Este o teorie, deci poate fi combatuta sau completata.
  Un scriitor care explica foarte bine pentru incepatori este SAL RACHELE. Incepe cu “Viata la frontiera cunoasterii”. Contine bazele foarte bine structurate, inclusiv multa psihologie explicata pe intelesul tuturor.
  De exemplu: emotie, inseamna e- motion, adica energie in miscare. Daca este un blocaj in corpuri si structuri, ea se opreste, se acumuleaza si genereaza diferie simptome.
  Cand se opreste genereaza ceva mai putin placut, cand este accelerata genereaza ceva placut.
  Frumoase explicatii…..citeste cartea si o sa-ti placa.
  Nu sunt secretos, dar convingerea mea este ca daca cineva este pregatit o sa caute si o sa gaseasca informatia. NU e bine sa dai mura-n gura.

 11. Sunt sigura ca d-na psiholog A.Boalca stie mult mai multe dar a fost prinsa cu alte proiecte.Asteptam si cu alte ocazii de la dansa comentariul unui specialist asa cum ne-a fost recomandat.

  • Ce interesanta aceasta teorie a extensiilor spiritului !
   Si ce coincidenta ca cele 12 principale par a fi asemenea celor 12 meridiane energetice (de acupunctura) . Iar cele 144 secundare par sa semene tot cu meridianele secundare , care se afla in acelasi numar de 144 …
   Nimic nu este coincidenta insa , fireste .
   Doar , pesemne , engrame , arhetipuri asemenea in toate culturile …

 12. si eu de multe ori,mai ales in ultima perioada mi-am dat seama ca-mi pot controla visele si cand ma visez imi spun ca visez…cine e cel care spune in vis ca viseaza,sau cel care spune sa ma trezesc si cine e persoana pe care o vad in vis si care stiu si simt ca sunt eu???sunt dintr-o data afara din vis si in acelasi timp in vis…in fond e foarte frumos,pentru ca stiu ca si DUMNEZEU e inafara noastra si in acelasi timp si in interiorul nostru,,probabil cum noi suntem dupa -chipul si asemanarea lui- si noi avem acelasi abilitati si suntem mai mult decat corp fizic,suntem constiinta deoarece si cei care au suferit moarte clinica au continuat sa gandeasca dupa ce si-au parasit corpul ,deci nu trebuie sa ne identificam cu corpul fizic…suntem constiinta in interiorul corpului ce se continua in exterior,unde facem parte dintr-o constiinta mai vasta,,,sau poate ca suntem aici in corp doar niste scantei din acea constiinta vasta,si dupa moarte ne ducem cu experienta noastra pe care o adaugam la intreg….oricum,sunt multe teorii,insa eu mi-am dat seama din propie experienta ca asa cum percep realitatea fizica si realitatea din vis era foarte–reala–deci realitatea este aceea asupra caruia ne focusam,pentru ca realitatea visului nu mi s-a parut deloc imaginara,,in vis avand aceleasi intensitai ale emotiilor si sentimentelor ca in realitatea fizica…despre structura spiritului sunt de acord cu ophiucus,si eu cred ca are 12 extensii principale si 144 secundare,ele formand o forma geometrica complexa care se regaseste in structura vidului,,si care e formata din multe piramide care se autopatrund….chestia cu -imi dau sufletul–e foarte importanta pentru ca nici nu stim puterea cuvintelor si ce energie poarta ele,cum deasemenea inca nu suntem constienti de puterea gandului la formarea realitatii materiale….ar fi bine sa ne pastram sufletul pentru noi,nu de alta dar sa nu mai muncim apoi sa ni-l recuperam,,,:::::::))))))))))))))

 13. desi multi dintre cei interesati de acest subiect doresc sa afle anumite tehnici pentru a controla visele, daca se poate spune asa, eu as dori sa stiu ce ar trebui sa faca cineva care doreste ca astfel de vise in care esti perfect constient de tot ce se intampla atat in jurul tau cat si in vis pot inceta.

 14. Ajutor!
  Vad ca exista multe persoane care mai au habar ce e cu visele astea, oare ce inseamna daca visezi ca vezi un mort in oglinda, dar parca simti ca nu este el cu adevarat, ci doar o copie a sa, cumva malefica? Astept raspunsuri, multumesc!

 15. Da,exista un control al viselor pe care il controleaza spiritul nostru.Ce zice in Biblie:”Invatati-va sa visati!”.Ce inseamna a visa?Inseamna ati crea lumi launtrice,ati crea propria fericire.In vis esti mai aproape de Dumnezeu.De ce?Pentru ca visul este singura speranta de-a intra in sfera Absolutului,prin vis iti creezi lumi si prin vis le abolezi.Salvarea omului este in dorinta lui de-a visa ,de-a-si castiga singur eternitatea.Prin vis omul dialogheaza cu spiritul sau si cu Dumnezeu.Visele sunt reversul eternitatii.Prin vis il cunosti pe Dumnezeu,cunosti Absolutului.Visul este calea omului spre mantuire,pentru ca visul este lumea launtrica a Spiritului.Acolo debitezi idei si dialoghezi cu Dumnezeu tau interior. Prin somn si prin vis cunosti lumea launtrica a ta,AJUNGI SA TE CUNOSTI IN SINESI.Pentru ca ati trai cu adevarat visele inseamna ca l-ai gasit pe Dumnezeu!A invata sa visezi inseamna a invata sa asculti de vocea Subconstientului.Si ce-i aceasta voce a Subconstientului daca nu vocea lui Dumnezeu?pentru ca visul este lumea Spiritului.Mutumesc!

 16. Pentru Iana.Sunt gandurile TALE care iti vin din Subconstient .Probabil ca ai avut o legatura stransa cu acel mort.Exista o legatura intre LUMEA REALA SI CEA IREALA,adica lumea exterioara si cea interioara.Exista doua lumi in noi:Lumea SPIRITULUI CARE ESTE REALA ,asa o consider eu si lumea Exterioara,cea de care te bati zi de zi,lumea reala este cea a Spiritului in rest sunt iluzii,coceptii, pentru ca traiesti in iluzia timpului tau pe cand adevaratul timp este cel al eternitatii, care-i de fapt ne-timp,eternitatea.Sunt morti care NE VREAU BINELE SI ALTII CARE NE VREAU RAUL,sE INTERESAZA DE SOARTA NOASTRA.Multumesc!

 17. O intrebare atit ptr Vasile.hatos, cit si ptr Vaatenen : “Sunt suflete care ne vor binele si alte spirite care NE VOR RAUL” : asta inseamna ca dupa Trecerea Dincolo sufletele au inca libertate si nu se supun Divinitatii?? Daca pot face rau asta inseamna ca or li se permite , ori au ramas in planul inferior, nu s-au desprins si pot influenta pe cei din corp fizic?! stiu ca exista cazuri in care in timpul visului s-au “prezentat” diverse entitati ca ar vrea cu ele Dincolo pe o ruda sau altcineva din famuilia celui care “visa”..in unele cazuri persoanele crae au raspuns afirmativ si au dat voie entitatilor sa ia cu ele pe cineva, chiar acel ” cineva” a plecat dintre cei vii !…mai mult ca sigur influentarea depinde si de echilibrul interior al omului, numai ca in timpul visului treaba devine discutabila cu auto-controlu’ care nu prea exista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *