Hel, prinţesa ascunsă

Hel, prinţesa ascunsă

Una dintre cele mai cunoscute expresii în limba engleză este “Go to Hell”. Puțină lume știe însă că Hell în cauză nu este Iadul propriu-zis, ci provine de la numele unei fete șI este legat de două dintre marile legende mesianice ale lumii.

Nordicii insulelor, păstrători ai misticismului șI mitologiei primare germanice dar șI indo-europene, propun, în perioada pătrunderii creștinismului în Scandinavia, o sinteză a vechilor credințe, o variantă politeistă a mântuirii Christice. Astfel, din legende șI mituri vechi poate de mii de ani, ultima tresărire a vechilor credințe aduce lumii poemul Edda șI odată cu ea un pantheon complex, cu mult mai important  decât o simplă culegere de legende șI mituri.

Personaj central, Loki, zeu, diavol șI eliberator al oamenilor, le aduce acestora focul, puterea zeilor, iar zeilor “puterea” oamenilor – moartea. Raagnarok.

Loki se însoțește cu o ființă mai veche decât zeii, o gigantă, Angerboda, iar ca rezultat al împerecherii divinului rebel cu străvechiul rival al planului divin apar trei odrasle – lupul Fenrir, cel care va aduce înfrângerea marelui zeu Odin, șarpele Jormungand, cel ce va aduce sfârșitul lumii așa cum o cunoșteau zeii, și Hel, o fată… mai specială.

Zeii hotărăsc să scape de cele trei progenituri – lupul are cea mai bună soartă, este ținut sub stricta observație chiar în Valhalla, șarpele este trimis pe fundul mării, dar cea mai temută este Hel, exilată tocmai în tărâmul morților, practic într-un alt realism, departe de ceea ce zeii doreau să vadă.

De unde vine numele Hel? Într-o antică limbă proto-germanică regăsim denumirea Khalija, cu înțelesul de ascuns, ca și un alt cuvânt apropiat ca vechime șI înțeles, din dialectele kurgan, proto-indoeuropene, Kel.

Cum arăta Hel, prințesa tărâmului de dincolo?  Există două reprezentări – într-una Hel are o înfățișare normală în partea de sus – șI putrezită de la brâu în jos, în partea ascunsă.

Cealaltă imagine este mai interesantă – și face o legătură cu originea străveche, legendară, a nordicilor, acel izvor al fabulous al omenirii – subcontinentul indian. |n această înfățișare Hel apare pictată pe jumătate în albastru întunecat, precum demonii sau divinitățile întunecate din mitologia vedică și prevedică.

Precum întunecata Kali, al cărei nume semnifică timpul nesfârșit, dar și întunericul – nu obligatoriu într-un sens rău, ci acela de un alt realism, o alta realitate.

Vorbeam de cele două aspect mesianice care își dau mâna în legenda lui Hel șI Baldur.

|ntr-o emisiune anterioară am vorbit de cele două arhetipurile mesianice ale politeismului. Ei bine, Baldur iese din aceste tipare, este excepția care întregește regula.

Baldur este un spirit divin, fără puterile unui zeu, ușor de rănit sau de ucis, precum sufletul uman pur, dar fără de care înșiși zeii (planul divin!) sunt în pericol de a dispare. Parabola este unică, ea leagă biunivoc sufletul și spiritul uman de planul divin, Messia Baldur, zeul vulnerabil prin puritatea sa, fiind legătura atât de ușor de rupt.

Odată ucis în realitatea zeilor, aceștia o roagă pe prințesa celeilalte realitățI să îl înapoieze pe salvatorul pierdut. Hel însă era atrasă de Baldur – șI bine ar fi să nu folosim termenul dragoste.

Hel știe însă ce importanță are Baldur, mântuitorul, pentru zei șI oameni, e gata să riște o despărțire, dar pune o condiție – va renunța la Baldur doar dacă întreaga lume, fără excepție, va dovedi că îl regretă șI îl iubește. Cu alte cuvinte, că atracția ei prețuiește cât nevoia de mântuire a întregii lumi, dar și ca toți, dar absolut toți, doresc mântuirea luminii.

Ceea ce nu întâmplă…

Atunci Hel oferă lumii, oamenilor și zeilor, o altă “mântuire” – Ragnarok-ul, sfârșitul realității luminii.

La fel cum Kali, în mitologia originară, încheie realitatea acestei lumi având la picioare  zeitatea supremă – Shiva.

O ipoteză ar putea fi că Hel șI Kali sunt una și aceiași – o personificare a unei alte realități, care nu poate coexista cu a nostră, un personaj messianic care deschide pentru oameni și zei poarta către această altă realitate pe care o numim, cu o rezonanță atât de înspăimântătoare, întuneric.

Hel este un personaj fascinant și înspăimântător, pe cât de des pomenit, pe atât de necercetat. O zeiță – cu siguranță  cea mai des invocată divinitate… Cu câtă necunoaștere și inconștiență însă…

Eu vă invit să o studiațI cu tot respectul, ca pe o adevărată prințesă a supranaturalului.

12 Responses »

 1. In orice poveste exista un adevar?. Daca ii intrebi pe rusi ce parere au despre pamintul, pe care umbla acest popor blestemat si plin de pacat, posibil sa-ti raspunda: Groapa Diavolului. Intre ei, referitor la Romania, folosesc des aceasta sintagma. Referinta la rusii ce fac parte din grupuri sa le numim Ezoterice. Expresiile nu scot intodeauna in evidenta o cunoastere cel putin acceptabila a adevarului despre amprenta pe care un loc o are asupra unui om. Am vazut cum oamenii deformeaza inconstient adevarurile functie de bagajul genetic si de ceea ce il locuieste. O sa dau chiar exemplu tau si sa nu te deranjez daca comentez: “Cum arăta Hel, prințesa tărâmului de dincolo? Există două reprezentări – într-una Hel are o înfățișare normală în partea de sus – șI putrezită de la brâu în jos, în partea ascunsă.
  Cealaltă imagine este mai interesantă – și face o legătură cu originea străveche, legendară, a nordicilor, acel izvor al fabulous al omenirii – subcontinentul indian. |n această înfățișare Hel apare pictată pe jumătate în albastru întunecat, precum demonii sau divinitățile întunecate din mitologia vedică și prevedică”. Se spune ca Ochii sint oglinda sufletului. Am putea specula, functie de sufletul ce locuieste un corp, ca ar fi vorba mai mult de exprimarea temerilor unui suflet decit de un adevar, reactia pe care o are un suflet la o imagine incarcata cu subtilitati. Asta si datorita faptului ca un om, ca structura info-energetica, nu-si cunoaste proiectantul, nu stie ce este si care este scopul real pentru care a fost proiectat, fiind invatat sa se manifeste ca un om in lume. Propun, asta ca sa observi, si nu ca nu ai sti, ca subiect: Iadul, Purgatoriul, Cerul, A 5-a lume,Sfirsitul lumii. Abordarea stiintifica nu are a face cu ceea ce propun. Stiinta nu este decit o sfera unde modul de abordare a unei tematici este unghiular. Cite unghiuri poti trasa intr-o sfera?. Raspunsul ar fi: Poti trasa pina ce ceea ce trasezi te consuma Stiinta nu are legatura cu Creatia si pot sa afirm ca este un mijloc opus creatiei. Misticizmul este o alta forma de corupere si consum. Adevarul nu poate fi relevat mortilor(oamenilor). Mintea nu este decit un mecanizm unghiular ce nu poate fi decit finisat(micsorarea unghiurilor), un cimp experimental si nimic mai mult. Ce s-ar face omul fara aceste mecanizm?.

  Dragos Dumitriu: Da-mi voie sa te contrazic total apropo de asertiunea ta despre rusi; peste tot sunt oameni care gandesc aberatii, dar asta nu inseamna ca un mare popor poate fi damnat in modul asta. In rest, imi fac placere ideile tale, sunt interesante prin originalitate, dar te rog sa le expui mai clar. Comentariul tau este extrem de prolix, ideile se amesteca si zau ca nu mai inteleg nici care e mesajul, nici ce legatura are comentariul cu articolul – in cazul de fata Hel.
  Da, cred ca prin ochi se transmit cele mai multe mesaje subliminale, sentimente s.a. Nu sunt de parere ca sufletul locuieste trupul – ca un fel de entitate separata, asa cum ne invata si Biserica. Eu, am mai spus-o, cred ca spiritul e materie si materia e spirit (teoria lui Giordano Bruno); Hristos, de altfel, acorda trupului calitatea de templu, deci il incarca de/cu sacralitate. Ideea inutilitatii spirituale a trupului – sau de pedeapsa a inchiderii sufletului/spiritului in lutul trecator numit trup – a fost preluata de gnostici de la unele secte de sorginte ebraica – iar eu nu sunt de acord cu ea. In fine, e un subiect foarte intersant, merita dezbatut pe forum, maine voi deschide subiectul.
  Revenind la Hel, trupul e foarte impotant pentru nordici, ca si pentru celti. Chiar in legenda Hel-Baldur, trupul e vulnerabilitatea lui Baldur dar ii da si unicitatea, tocmai prin aceasta vulnerabilitate. Pe de alta parte Hel are acesta dubla calitate fizica – de alb (sau stare normala) si negru (de putreziciune), in sensul prezentei in realitatea normala dar si in cea ascunsa, sau alternativa – acesta fiind sensul negrului sau putreziciunii. Trecerea in alta realitate.
  Ne revedem pe forum.

 2. Nu ma gandeam de unde vine Hell. Deh, cred ca este foarte interesant de vazut si originea altor expresii si personaje. Cum ar fi Mos Craciun si Iepurasul de paste. Sunt foarte serioasa cand ma intreb lucurile acestea. De unde provin? Ne intalnim la tot pasul si … nu le mai stim originea.

  Dragos Dumitriu: Da, e o curiozitate fireasca; insa ideea mitologica legata de Hel e mult mai complexa decat o simpla origine a numelui. De asta am si dorit sa realizez un material legat de ea. In legatura cu alte traditii sau nume de personaje de gen vrau sa fac un mic dictionar pe net.

 3. SUnt 2 video + muzica extraordinare pe youtube.com ce merita vizionate de catre cei ce acceseaza acest site “Danza del sol y milagro del sol apparition de la virgen Maria” 4.17min cu interpr AVE MARIA de catre S.Brightman si Fernando Lima si al 2 lea ” medjugorje miracles2″ cu o superpiesa pe fundal plus poze reale din zona medjugorje cu evenim. de acolo ! “miracles2” sa scrieti legat ca altfel nu gaseste exact acest video+muzica. ENJOY !

  Dragos Dumitriu: Multumesc, ne vor fi de folos! Va astept si cu cometarii mai ample sau chiar articole.

 4. acum ceva vreme ti-am scris un email in care te rugam sa introduci in emisiunile tale si elemente din mitologia scandinava… pentru ca nu sunt degeaba. Ma bucur chiar si asa sa vad ca Olatul Zeilor Nordici Loki, Odin, Tyr sau Thor ,”Viermele Midgardului”Jormundgandr nu sunt uitati;) astept cu nerabdare si o emisiune;)
  Hail Odin!

  Dragos Dumitriu: Mitologia nordica e deosebita, totdeauna m-a uimit creatia teologica a popoarelor germanice – sau confluenta germano-celtica. Despre Odin am sa fac un material, am si dat un indiciu in pastila “O noua poarta catre Supranatural”. Poate si o emisiune intreaga din Codul lui Oreste.

 5. Salut Oameni buni , am citit si eu acest articol ce sa zic interesant ca si divertisment , noi studiem alte popoare si natii,cu ai nostri ce facem ?
  Cronica Supranaturalului , da atractiv titlu , dar cu NATURALUL cum ramane?
  Uitam repede cei NATURAL SI FIRESC si tot ne repetam asa la nesfarsit si cautam acul in carul cu fan .
  Supranatural,OZN si etc , interesant atunci se naste o intrebare fireasca ; de ce cei ce ne conduc(masoni,iluminati si etc)si au legatura cu extraterestrii(spun ei) nu pleaca de pe acest pamant frumos si bun , pe alta planeta ,galaxie sau ei stiu unde e mai bine,
  noi ceilalti poate vrem sa fim liberi si sa traim LA LIBERUL ARBITRU.
  Ne umplem timpul cu acesta evolutie care ne duce spre involutie .
  Totul se face pas cu pas ,fluxul de informatii primit nu poate fi digerat de noi asa repede si asta ne indobitoceste si mai tare .
  Un singur exemplu va dau spre studiu ; CE SA INTAMPLAT CU CEI TREI MAGI DE-LA RASARIT CE AU STIUT DE NASTEREA/VAZUT ISUS HRISTOS , AU DISPARUT ASA DINTR-O DATA ?
  PACE SA AVETI IN INIMA

  Dragos Dumitriu: La care “ai nostri” te referi? Eu vorbesc de o perioada straveche, in care “ai nostri”, ma refer la romani, nu existau… O alta afirmatie ma face sa cred ca e scrisa asa, ca prin vis – “cu Naturalul cum ramane”… Intreb din nou, la ce se face referire? Ca daca te referi la natura, de exemplu, ai site-uri dedicate, si eu sunt pasionat de natura si practic majoritatea sporturilor montane, dar nu are legatura cu pasiunea mea si a altora pentru mitologie sau cu studiul religiilor si filosofiei acestora.
  Ma deranjeaza faptul ca cineva gandeste ca ati “umple timpul cu evolutia” te duce spre involutie – ei bine asta este un neadevar absolut, care intradevar te duce la involutie.
  Dupa cum vezi in acest site nu au aparut aberatii de tip dezvaluiri despre lumea condusa de masoni, Illuminati etc. Exista o intrega literatura de proasta calitate pe aceasta tema, speculatii si inventii penibile pe care nu le voi incuraja niciodata. Da, exista carti bune, scrise de cercetatori seriosi – Chris Knight, Lynn Picknet, Clive Prince, Robert Lomas s.a. – dar acestia fac studii, iar concluziile lor sunt prezentate ca niste propuneri, ipoteze – nicidecum adevaruri absolute, sentinte asa cum procedeaza impostorii scriu tone de maculatura prin care baga oamenilor in cap o multime de prostii.
  Deci, stimate domn, faptul ca etalezi o asemenea gandire dovedeste tocmai ca nu beneficiezi de liberul arbitru cu te afli sub influenta unor impostori. Liberul arbitru se obtine tocmai prin studiu, prin ridicarea nivelului de cultura.
  Da, subiectul celor trei magi este foarte interesant – chiar daca sunt “de-ai altor popoare” si nu sunt “de-ai nostri”. S-ar putea sa aiba de-a face supranaturalul mai mult decat s-ar crede; ma gandeam sa abordez aceasta tema prin noiembrie-decembrie, in apropierea Craciunului.
  Multumesc pentru interventie si va asigur ca voi avea pace in inima atunci cand voi trai intr-o lume in care sa nu mai aud sentinte si adevaruri absolute, ci pareri si opinii bazate pe argumente si pe care sa le putem dezbate cu mintea deschisa.

 6. Multumesc pentru raspuns!ar fi minunat o emisiune intreaga la Codul lui Oreste, mai cu seama ca de vreo 15 ani viata mea se invarte in jurul mitologiei Scandinave prin muzica si arta plastica.
  Hail Odin!

  Dragos Dumitriu: Sunt curios sa aflu cate ceva despre reprezentarea in muzica si mai ales in arte plastice de care vorbesti. Poate trimiti un link. Multumesc.

 7. Voi faceti un fel de cult din toata treaba asta?
  Toate astea ezoterice sunt o religie?

  Dragos Dumitriu: Fii mai explicit – ce intelegi prin “toata treaba asta”? Daca te referi la site, in ansamblu, sau la activitatea mea si a lui Oreste, atunci poti vedea ca e vorba de o cercetare a zonei spirituale – atat a celei cuprinsa in mitologie (cazul meu) si a celei initiatice, ezoterice, in cazul lui Oreste.
  Eu incerc abordarea din punct de vedere logic, dialectic, stiintific chiar, a miturilor, religiilor si mitologiei, in general.
  “Toate astea ezoterice” nu au cum sa fie o religie, pot face parte – in sensul de a fi acceptate – dintr-un sistem de gandire deschis, cum ar fi New Age, sau chiar crestinismul reformator s.a.
  O parere – cred ca ar trebui sa te clarifici si asupra termenilor pe care ii folosesti – si mai ales asupra definitiilor din dex.

 8. sigur!dar n ar fi mai bine sa mi dati un Email unde sa va pot trimite?pentru ca n am vazut nici o adresa de contact.

 9. Pur si simplu,fascinant.

  Dragos Dumitriu: Intr-adevar si mie mi s-a parut o istorie fascinanta – si un personaj pe masura. Ramai surprins cum oameni precum nordicii – altminteri considerati destul de anosti – au o mitologie atat de frumoasa – spectaculoasa si sentimentala in acelasi timp. Si cu o filosofie absolut unica. In fapt, am impresia ca originea indepartata a nordicilor ar putea fi o surpriza – la fel ca si mitologia lor – si sa difere mult de ceea ce sunt ei astazi.

 10. Imi place foarte acest site :) Imi face o deosebita placere sa citesc gandurile voastre. Salutari, Izabella.

  Dragos Dumitriu: Scuze pentru multumirile atat de intarziate. Sper ca aprecierile pozitive si vizitele dese sa ramana o constanta. Nu ma deranjeaza nici observatiile sau criticile daca sunt facute cu buna credinta.

 11. Domnule Dragos Dumitriu,pot sa spun ca nu sunt de acord deloc cu punctele dumneavoastra de vedere pe care le sustineti subtil intr-un stil “neomasonic”(ca tot zicea domnul Oreste sa indraznim…)dar,ma bucur ca incercati sa spargeti toate aceste mituri sau rezultate ale imaginatiei umane despre care se spune ca L-au surprins pe INSUSI DUMNEZEU.
  TUPEUL,DOCUMENTATIA,GENIUL SELECTAT…INTRODUCEREA UNUI LIMBAJ COMPLEX IN SPIRITUALITATE,MI SE PAR NISTE CONDIMENTE DE CARE ROMANIA AVEA NEVOIE DE MULT.SUCCES!

  Dragos Dumitriu: Nu stiu la care puncte de vedere va referiti – si cred ca ar fi in beneficiul tuturora sa faceti precizari in acest sens. Nu in ideea ca toti trebuie sa avem aceleasi pdv, dar mi-ati trezit curiozitatea. Mai ales ca faceti aluzie la un stil “neomasonic”. Nu stiu ce inseamna termenul, nu fac un secret din initierea mea, dar nu sunt incantat de ceea ce e nou in masonerie, mai ales in cea romana. Deci mai curand sunt un adept al stilului “retromasonic”, in genul lui Balcescu sau B.P. Hasdeu. In fine, ideea este ca stilul respectiv, indiferent cum vrem sa-l numim se bazeaza pe studiu, grija pentru exprimare, respectul parerilor si incurajarea dialogului – chiar in contradictoriu. De aceea nu incurajez aluziile, fiindca ele conduc la tocirea curajului opiniei – iar ulterior la lasitate si minciuna.
  In privinta “spargerii” miturilor, m-ati inteles gresit. Complet gresit. Eu doresc sa readuc la viata aceste mituri – intr-o forma cat mai adevarata, in sensul sustinerii ci date si documente, ori cu elemente de folclor autentic. Mai mult, cred in ele, mai bine zis in realitatea exprimata prin ele. Am si demarat o campanie de demonstrare a posibilitatii ca toata mitologia sa fie adevarata, folosind stiinta moderna – precum si ideile unor genii ale aceleiasi stiinte. Cred ca nu ati citit – sau vizionat – doua dintre pastilele mele, edificatoare in acest sens – “O noua poarta catre Supranatural” si “Axa gandului in Teoria Corzilor”. In plus, daca urmareati ultima emisiune din Codul lui Oreste (cea din 2 iulie ac) – “Stiinta si spiritualitate – fatetele aceleiasi monede” v-ati fi lamurit ca nu doresc defel “spargerea” acestor mituri, ci din contra – demonstrarea lor, dovedirea lor ca o realitate alternativa in contextul noii gandiri stiintifice – nu masonice.
  Va multumesc pentru gandurile bune si aprecierile din final, da, ma preocupa Romania, sunt un nationalist care vrea ca poporul din care face parte sa devina o natiune – adica sa se ridice din punct de vedere spiritual. Asa cum au vrut masonii mai sus mentionati dar si alti “frati” – Avram Iancu, Horea, Rosetti, Alecsandri s.m.a.
  Va astept cu noi comentarii.

 12. I simply want to say I am just newbie to weblog and seriously enjoyed your web page. More than likely I’m likely to bookmark your website . You really come with exceptional articles. Thanks a bunch for sharing with us your webpage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *