[ad_1]
„Cinematograful Dacia, fost Marconi, reprezintă doar o ruină romantică, la o aruncătură de băț de Gara de Nord. Doar o altă clădire abandonată, așteptându-și obștescul sfârșit: demolarea sau prăbușirea totală. Cum ar fi, totuși, dacă noi, comunitatea, am reuși să evităm fatalismul bucureștean măcar de această dată? Vă propun să dezbatem.
Proiectat în 1926 de arhitectul Constantin Cananău în stil art déco monumental dar elegant și inaugurat în 1930, Cinematograful Marconi a cunoscut perioada de glorie până la naționalizarea, în 1948. În interbelic, în paralel cu proiecțiile de film, se montau pe mica scenă spectacole de teatru și vodevil. Contextul era unul foarte favorabil, iar zona prosperă și cu perspective. Gara de Nord, Baia Grivița, Hala Matache (demolată în 2013), Școala Superioară de Arte și Meserii, Școala de Poduri și Șosele (Politehnica veche), fostele Ateliere CFR ( amplasamentul Ministerului Transporturilor de azi), Fabrica de Textile „Cehoslovaca” erau clădiri/instituții importante care defineau cartierul Griviței-Matache și generau un pol educațional și comercial cu o viață citadină intensă. În perioada comunistă, sala de cinema a purtat numele Alexandr Popov, în anii ’80 fiind redenumită Dacia. Retrocedat în 2006, imobilul a fost abandonat și a intrat în degradare. Fațadele ornate cu basoreliefuri și-au pierdut mare parte a ornamentației, iar prăbușirea acoperișului a expus interioarele superbe intemperiilor și degradării accelerate. Nicio activare, nicio campanie de până acum n-au dus la salvarea acestei bijuterii arhitecturale.
Cinema Marconi este singurul rămas în zonă. Cinema Feroviarul, de peste drum, a fost demolat acum mai bine de 10 ani pentru supralărgirea străzilor Buzești și Berzei. Nu există niciun plan concret de regenerare a acestui cartier afectat de demolări în anii ’80 (construirea magistralei de metrou M2), 2000 și 2010 ( trasarea axei Buzești-Berzei), iar menținerea caracterului istoric este extrem de dificilă în lipsa unei comunități locale educate și a unei administrații locale implicate. Locuitorii actuali suferă de pauperizare, marginalizare și lipsă de coeziune. Anularea fonturilor tradiționale de clădiri de la artere, în acest caz Calea Griviței, a dus la un El Dorado imobiliar în care mastodonți de sticlă impersonali înlocuiesc foste imobile cu caracter și istorie. Cinema Marconi, ultima glorie a cinematografelor interbelice din zona Garii de Nord, monument istoric de rang B situat într-o zonă cică protejată, a picat victimă ambițiilor aberante ale unei administrații locale a Bucureștiului care a ținut morțiș să taie un bulevard inutil în apropiere, intervenție brutală care a ucis ce mai rămăsese din caracterul tradițional al cartierului.
În curând, va demara construcția unui teatru privat pe Griviţei 53, proiect născut foarte greu, dar excelent. Ar merita cuplat cu o reabilitare a cinematografului, clădire cu câțiva proprietari care nu au reușit să facă nimic cu ea, din păcate. O expropriere sau un nou proprietar pus pe treabă ar deschide calea spre mai multe opţiuni de revitalizare. Clădirea veche, restaurată, ar putea fi un punct de referință al studenților de la UNATC, cu evenimente ale filmului studențesc, loc pentru avanpremiere de filme românești. Insula urbană dintre Calea Griviței și str. Atelierului ar putea fi transformată într-un mic campus, prin inserarea unui corp nou non-intruziv lângă cel vechi. De ce nu, amenajarea unui hub al industriilor creative, cum a devenit Palatul Universul după restaurare și conversie, un proiect de succes? Zona ar fi regenerată urban prin găsirea de noi sinergii în jurul unui Cinema Marconi restaurat, în lipsa unei comunități locale permanente a zonei pe care s-o deservească. Marconi ar fi un pol alternativ ce ar atrage oameni noi în cartier, afaceri și inițiative, turiști ce ar ridica zona astăzi decăzută și ar reconecta-o la viața orașului.
Haideți să deschidem o bursă a ideilor, încercând să avem o viziune care să depășească limitele unui singur imobil. Am încredere că astfel de proiecte majore de regenerare urbană pot veni de la comunitate și pot responsabiliza autoritățile locale să acționeze corect și în interesul cetățenilor”.(Alexandru Petrescu)
Articolul Ganduri si o initiativa de nota 10. Si cu siguranta nu-s valabile doar raportate la… RUINA Cinematografului Dacia!!! apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.
[ad_2]
Source link